Βουλή: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια

Βουλή: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια

Θετικά ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25 ενώ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση

Olomeleia_-_vouli
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την συνεπιμέλεια τέκνων από τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Θετικά ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25 ενώ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Νωρίτερα, στη Βουλή τοποθετήθηκαν οι αρμόδιοι κοινωνικοί φορείς επιβεβαιώνοντας πως κεντρικό σημείο τριβής αποτελεί η ρύθμιση που ορίζει πως η γονική μέριμνα ασκείται από κοινού και εξίσου σε περιπτώσεις διαζυγίων.

Το σύνολο σχεδόν των εκπροσώπων παραδέχθηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών δικαστικών αποφάσεων παραχωρεί την γονική επιμέλεια στον ένα γονέα αποκλείοντας οριζόντια τον άλλο από την ζωή του παιδιού του. Συμφώνησαν πως απαιτείται τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ώστε κανείς εκ των γονέων να μην αποκλείεται από την επαφή με τα τέκνα τους, διαφώνησαν όμως ως προς τον τρόπο που πρέπει να ρυθμιστεί.

Αντικατοπτρίζοντας και τον διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, υπήρξαν φορείς που υποστήριξαν την προωθούμενη μεταρρύθμιση και σύλλογοι που ανέφεραν το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να αποσύρει τις οριζόντιες διατάξεις ώστε τα δικαστήρια ελεύθερα να αποφασίζουν για την επιμέλεια των παιδιών λαμβάνοντας τις ειδικές κάθε φορά συνθήκες.

Κλείσιμο
Από την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, η κυρία Μαριέττα Παπαδάκου επισήμανε ότι βασική συνθήκη για την συνεπιμέλεια αποτελεί η διαβίωση του παιδιού με κάθε γονέα κατ΄ελάχιστο στο 35% του χρόνου. «Η κοινή ανατροφή είναι κανόνας για τα παιδία όλων των ηλικιών» ανέφερε μεταξύ άλλων για να προσθέσει «η συνεπιμέλεια λειτουργεί προς το συμφέρον των γονέων και πρωτίστως προς το συμφέρον των παιδιών. Διαμορφώνει καλύτερες συνθήκες για την ψυχική, σωματική υγεία και για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις», είπε.

Ο επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη Ανδράς Ποττάκης ανέφερε πως «o διάλογος που έχει αναπτυχθεί δημιουργεί στρεβλές εντυπώσεις και χάνεται ο πυρήνας του νομοσχεδίου. Άκουσα να μιλούν αρκετοί για επιχείρηση χειραγώγησης της δικαστικής εξουσίας, για ανελαστικότητα ή υποχρεωτικότητα συνεπιμέλειας και συχνές αναφορές στην ριζοσπαστική αναθεώρηση του οικογενειακού Δικαίου του 1983 χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη ότι η μεταρρύθμιση του 1983 εισέφερε υποχρεωτικά την αλλαγή του παραδείγματος», ενώ εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο αν και κινείται προς την σωστή κατεύθυνση δεν εκφράζει καθαρά την βούληση του νομοθέτη.

Απαντώντας δε σε ερωτήσεις βουλευτών κυρίως της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δεν είναι παιδοκεντρικές και δεν εξετάζουν εξατομικευμένα τις υποθέσεις αλλά με οριζόντιο τρόπο είπε: «η κατοχύρωση των δικαιωμάτων (όπως τα δικαιώματα του παιδιού) και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Πρέπει να ξεφύγουμε από στερεότυπα του παρελθόντος και να εναρμονιστούμε με τις σύγχρονες συνθήκες και με την ανάγκη ισότητας των φύλων».

Θετική γνώμη εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου οικογενειακών σχέσεων ΓΟΝ.ΙΣ

Ο κ. Παντελής Μποροδήμος, γενικός γραμματέας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξέφρασε ενστάσεις για τις διατάξεις που επιχειρούν να ρυθμίσουν την μέριμνα όταν παράλληλα υπάρχουν και καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας. Την εξατομικευμένη εξέταση των υποθέσεων πρότεινε και η κυρία Αικατερίνη Τρίμμη μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών Αναστάσιος Βαλτούδης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «θα αλλάξει την κοινωνία προς το καλύτερο καθώς κατοχυρώνει την από κοινού συμμετοχή των γονέων στην ανατροφή και ζωή του παιδιού τους. Θα παραμερίσει την αποκλειστική νομολογία των δικαστηρίων μας που δίνει την μέριμνα των παιδιών μόνο στον ένα γονέα . Ένα παιδί που έχει φροντίδα μένει με την μητέρα του και βλέπει τον πατέρα του ένα σαββατοκύριακο το μήνα θα έχει πιθανότατα ψυχολογικά προβλήματα γιατί δεν έχει ίση επαφή με τους γονείς του όχι γιατί δεν διαβιεί σε καλές συνθήκες. Αυτή η κατάσταση επιτέλους θα ανατραπεί αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την γονεακή αποξένωση και την εργαλειοποίηση του παιδιού από τους γονείς».

Για αλλοίωση του παιδοκεντρικού χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου μίλησε ο κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, εκπρόσωπος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων αν και πρόσθεσε ότι «στην από κοινού μέριμνα δεν είμαστε αντίθετοι. Θεωρούμε ότι ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και ήταν ενοχλητικό ότι τα δικαστήρια συνήθισαν να απονέμουν την επιμέλεια των παιδιών ως έπαθλο στον ένα γονέα και ο άλλος εξαφανιζόταν από την ζωή του παιδιού. Ζούσαμε καταστάσεις που ο γονέας από πρωταγωνιστής στην ζωή του παιδιού γινόταν ο γονιός του δεύτερου σαββατοκύριακου το μήνα. Συμφωνούμε με αυτό αλλά διαφωνούμε με την ισόχρονη επιμέλεια. Ο όρος εξίσου θα προκαλέσει προβλήματα. Εισάγεται η υποχρεωτική εναλλασσόμενη κατοικία με την οποία εμείς έχουμε διαφωνίες».

Υπερ της οριζόντιας ρύθμισης το ζητήματος τάχθηκε ο κ. Ιωάννης Παπαρηγόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου «Συνεπιμέλεια» εξηγώντας πως «δεν μπορούν να ισχύουν διαφορετικά πράγματα για κάθε παιδί. Τα δικαιώματα του παιδιού είναι κοινά. Ο στόχος είναι η κοινή ανατροφή και συνεπιμέλεια. Η λογική του νομοσχεδίου είναι ορθή όμως είναι εσφαλμένος ο διαχωρισμός των γονέων σε γονείς με τους οποίους διαμένει και γονείς με τους οποίους το παιδί επικοινωνεί».

Από τον Σύλλογο «Ενεργοί Μπαμπάδες» ο κ. Δημήτρης Δουλιώτης είπε ότι «η συγκεκριμένη νομοθέτηση είναι ίσως η σημαντικότερη των τελευταίων δεκαετιών. Το νομοσχέδιο εστιάζει στα παιδιά και στο δικαίωμά τους να ανατρέφονται ισόχρονα. Αγαθές προθέσεις αλλά για να επιτελέσει το κοινωνικό του έργο καθίστανται αναγκαίες ορισμένες τροποποιήσεις για να μην επαναληφθούν παγιωμένες νομολογίες» για αν προσθέσει ότι η γενική καταγραφή του μαχητού τεκμηρίου 1/3 στον χρόνο επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, αφήνει περιθώρια κατάχρησης και καταστρατήγησης.

Την διαφωνία της με τις προωθούμενες διατάξεις εξέφρασε η κυρία Ολγα Γκίνη της Χριστιανικής Ένωσης Νεανίδων. Από την Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου η κυρία Κατερίνα Φουντουδάκη είπε ότι «δεν νοείται οριζόντια ρύθμιση. Δεν μπορεί η γονική μέριμνα να ασκείται 50 – 50 όταν αυτό το ποσοστό δεν ίσχυε ούτε όταν τα ζευγάρια διέμεναν μαζί. Δεν χρειαζόταν καμία συγκλονιστική μεταρρύθμιση αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις για την διόρθωση στην εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου».

Η κυρία Κατερίνα Χάρη από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία συμφώνησε επι της αρχής με την αναγκαιότητα της συνεπιμέλειας εξήγησε ωστόσο ότι απαιτείται εξατομίκευση κάθε υπόθεσης και όχι οριζόντια ρύθμιση του θέματος.

Η αντιπρόεδρος κοινωνικών λειτουργών Ελλάδας Ολγα Βερικάκη σημείωσε πως «Η κοινή ανατροφή αποτελεί σημαντικό στοιχεί για την ομαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξη των παιδιών. Παρά ταύτα η εμπειρία διδάσκει ότι σε περιπτώσεις έντονων συγκρουσιακών συνθηκών γονέων είναι απαραίτητη η παρέμβαση κρατικής δομής με εξειδικευμένο προσωπικό».

Η κυρία Αναστασία Γκολιομύτη του γυναικείου σωματείου «Μωβ» ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι πως «η διατροφή πρέπει να καθορίζεται βάσει των εισοδημάτων των γονέων και των αναγκών των παιδιών και όχι με βάση το χρόνο που διαμένουν τα παιδιά με τον κάθε γονέα».


Ειδήσεις σήμερα 

Μάικλ Τζόρνταν: Αποκάλυψε την τελευταία συνομιλία του με τον Κόμπι Μπράιαντ

Πυρετός προετοιμασιών για το άνοιγμα του τουρισμού - Πώς θα έρχονται στην Ελλάδα οι ξένοι επισκέπτες

Οι Γερμανοί πολίτες ζητούν «απεγνωσμένα» να εμβολιαστούν έναντι της Covid-19
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης