«Σύγκρουση» Κοντοζαμάνη-Πολάκη στη Βουλή για τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων

«Σύγκρουση» Κοντοζαμάνη-Πολάκη στη Βουλή για τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων

«Θα τα φέρουμε όταν λάβουν ευρωπαϊκή άδεια κυκλοφορίας. Η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα είναι εξασφαλισμένη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας - «Σας λέμε τα φέρεται από τον Νοέμβριο», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

«Σύγκρουση» Κοντοζαμάνη-Πολάκη στη Βουλή για τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων
«Βεβαίως και θα φέρουμε τα φαρμακευτικά σχήματα των μονοκλωνικών αντισωμάτων και θα ενταχθούν στην θεραπευτική στρατηγική της χώρας, μόλις όμως αυτά λάβουν την ευρωπαϊκή άδεια κυκλοφορίας» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας πως «η προμήθειά τους είναι εξασφαλισμένη από την συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προμήθεια και διανομή τους».

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, ο αναπληρωτής υπουργός απέρριψε τις επικρίσεις του βουλευτή περί «αδράνειας της κυβέρνησης στην χορήγηση των μονοκλωνικών φαρμάκων» αποσαφηνίζοντας πως «άλλο πράγμα είναι η άδεια επείγουσας χρήσης που έχουν λάβει και άλλο η άδεια κυκλοφορίας τους». Στην Ευρώπη, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, «η θεραπεία είναι υπό εκτίμηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Υπάρχει θετική επιστημονική γνωμοδότηση, η οποία όμως και αυτή δεν είναι άδεια κυκλοφορίας».

Στις ΗΠΑ, το σύστημα αδειοδότησης είναι διαφορετικό σε σχέση με την Ευρώπη, σημείωσε ο αν. υπουργός. «Στις ΗΠΑ, ένα θέμα που έχει εγερθεί τους τελευταίους μήνες, είναι η αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού» παρατήρησε, και πρόσθεσε πως «συγκεκριμένα σχήματα που είχαν λάβει άδεια επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ, αποσύρθηκαν γιατί δεν ήταν αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις». Σε κάθε περίπτωση, για να χορηγηθούν με επιτυχία τα φάρμακα αυτά σε μία θεραπεία, «θα πρέπει να δίνονται μετά από ταυτοποίηση του στελέχους και σε σύντομο διάστημα, αντιθέτως η λήψη τους σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να είναι επικίνδυνη, όπως έχουν δείξει μελέτες». Στην Γερμανία, είπε, «δίνονται σε συγκεκριμένες μόνο πληθυσμιακές ομάδες που έχουν υποκείμενο νόσημα. Η θεραπεία αυτή δεν είναι για όλους και σίγουρα δεν αφορά αυτούς που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά αυτούς που πιθανόν θα την χρειαστούν».

Ο κ. Κοντοζαμάνης, μάλιστα ανέφερε, πως εάν σπεύδαμε να φέρουμε τα μονοκλωνικά φάρμακα και τα εντάσσαμε στην θεραπευτική στρατηγική στην παρούσα φάση, «εσείς πρώτοι θα μας λέγατε ότι κάνουμε πειράματα σε ανθρώπους, γιατί αυτά τα φάρμακα είναι ακόμα σε φάση μελέτης και δεν έχουν αδειοδοτηθεί, ή ότι δίνουμε 1.500 και 2.000 ευρώ ανά σκεύασμα σε πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες για μη αδειοδοτημένα φάρμακα!».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, αντέτεινε, ότι με άδεια επείγουσας χρήσης κυκλοφορούν και τα εμβόλια, και την άδεια κυκλοφορίας θα την λάβουν το 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί όλο το μέγεθος της ανάλυσής τους. Αυτή την στιγμή, είπε, στην Ελλάδα φτάσαμε τους 12.095 θανάτους ασθενών από την έναρξη της πανδημίας το 2020, εκ των οποίων οι 7.216 είναι οι θάνατοι το 2021. Εμείς, τόνισε ο βουλευτής, «σας λέμε να τα φέρετε από το Νοέμβριο και μην φοβάστε - δεν θα σας κατηγορούσαμε γιατί φέρνετε τέτοια φάρμακα». Εάν τα είχατε φέρει, παρατήρησε ο βουλευτής, θα είχαμε γλιτώσει έναν αριθμό συνανθρώπων μας που πέθαναν. Ανέφερε πως μια από τις τρεις παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες «είχε προτείνει στο υπουργείο Υγείας να διαθέσει ποσότητες 1.000 δόσεων φαρμάκου για τον Δεκέμβριο και άλλες τόσες για τον Ιανουάριο, αλλά κανείς σας δεν της απάντησε». Αναρωτήθηκε γιατί τα έχουν ήδη προμηθευτεί και εντάξει στην θεραπευτική τους στρατηγική, χώρες όπως ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γερμανίας, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Σουηδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ η μονοθεραπεία με bamlanivimab έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στην Ρουάντα και το Μαρόκο. Συμφώνησε πως «δεν θα τα δίναμε σε όλους τους ασθενείς, αλλά σε αυτούς που είναι προχωρημένης ηλικίας και έχουν συμπαρομαρτούσες νόσους για να εξελιχθούν άσχημα. Δηλαδή ο πληθυσμός που θα απευθύνονταν κυρίως, ήταν οι 62.900 που είναι πάνω από 65 ετών και είναι θετικοί από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. Και πάλι όχι σε όλους!». Στη χειρότερη των περιπτώσεων, «θα χρειαζόμασταν 15.000 με 17.000 δόσεις μονοκλωνικών φαρμάκων από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα! Γύρω στα 300 με 350 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν τα εμβόλια. Τα 50 εκατ. ευρώ στην χειρότερη των περιπτώσεων (30 εκ. θα ήταν!) που θα ξοδεύατε γι αυτό, σας μάραναν;» .

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε πως δεν ισχύει ότι τα εμβόλια, όπως ισχυρίσθηκε ο βουλευτής, δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας. Διευκρίνισε πως η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί θετικά στην προμήθεια των μονοκλωνικών φαρμάκων, γι' αυτό και συμμετέχει η χώρα μας στην ευρωπαϊκή προμήθειά τους στην οποία συμμετέχουν όλες οι παραγωγές εταιρείες. Πρόσθεσε πως το υπουργείο έχει συζητήσει με όλες τις εταιρείες, παρακολουθούμε την παραγωγή τους και έχει συζητηθεί και η κατά προτεραιότητα πρόσβασή μας.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στην Κύπρο: Άντεξε το κυβερνών κόμμα - Απώλειες για την αντιπολίτευση

Ανοίγουν σήμερα ανώτερες δραματικές σχολές και σχολές χορού - Το υγειονομικό πρωτόκολλο

Έντυπο Ε9: Τέλος χρόνου για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις χωρίς πρόστιμο


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης