Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός στο υγειονομικό προσωπικό και στις μονάδες φροντίδας

Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός στο υγειονομικό προσωπικό και στις μονάδες φροντίδας

«Πολύ σύντομα θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή Βιοηθικής. Και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με προσοχή», είπε ο πρωθυπουργός - «Κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να μην δέχεται ανεμβολίαστους» τόνισε

Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός στο υγειονομικό προσωπικό και στις μονάδες φροντίδας
Για υποχρεωτικό εμβολιασμό στις μονάδες υγείας και στο υγειονομικό  προσωπικό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποτέθησή του στην Βουλή στην συζήτηση για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ενώ προανήγγειλε ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους από το φθινόπωρο. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία του εμβολιασμού λέγοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις πέντε από τους 392 διασωληνωμένους είχαν εμβολιαστεί μιας και οι υπόλοιποι ήταν άτομα σε ηλικία που είχαν πρόσβαση στον εμβολιασμό αλλά επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην σημασία του εμβολιασμού αλλά και στο τι περιμένει όσους δεν τον επιλέξουν από θέση ενώ θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων είπε: «η συζήτηση για τις διευκολύνσεις θα ξεκινήσει σύντομα και η επίσημη αφετηρία είναι η χρονική στιγμή που όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει π.χ. σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Θα ξανακαλέσω τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Μια ειδική αναφορά για τη Γαλάζια Ελευθερία και το πρόγραμμα εμβολιασμών Νησιών. Το διαπίστωσα ο ίδιος στην επίσκεψή μου στην Αστυπάλαια. Είδα την ετοιμότητά τους να κάνουν το νησί τους όχι μόνο πράσινο αλλά και ασφαλές με επισκέπτες. Το παράδειγμα πρέπει να απλωθεί και στις περιοχές που σήμερα υστερούν. Υπάρχουν περιοχές που για κάποιους λόγους κάποιοι κατανοητοί κάποιοι ακατανόητοι για εμένα που είναι πίσω στους εμβολιασμούς και πρέπει όλοι μαζί να τους πείσουμε ώστε να μην έχουμε πρωτοπόρους και ουραγούς».

Σημείωσε δε πως: «Σε λίγο άλλωστε όλοι οι συμπολίτες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε το τέταρτο κύμα και θα προστατέψουμε την υγεία μας, την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας μας».

«Αναφέρθηκε ένας ομιλητής για το εμβόλιο πολυομελίτιδας. Ασθένησε η μητέρα μου από αυτή την ασθένεια πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιο. Η μεγαλύτερη επιτυχία λοιπόν ήταν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Ας αφήσουμε λοιπόν τα μισόλογα», είπε.

Τόνισε έτσι, πως: «Σε λίγο την πειθώ που έχει δείξει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς θα την διαδεχθεί η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στο υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό για φροντίδες υγείας. Πολύ σύντομα θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή Βιοηθικής. Και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με προσοχή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως θα καλέσει τους πολίτες σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα, προκειμένου, να μην επιβάλλονται περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός είπε πως προκηρύσσονται 600 θέσεις ιατρών και τον Σεπτέμβριο 4.900 νοσηλευτών, ενώ όπως είπε, πλησιάζουμε 1.500 κλίνες ΜΕΘ.

Όπως είπε τα νοσοκομεία έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και οι ιατροί εμπειρία. «Θα είναι κρίμα να ξοδευτούν σε μια αχρείαστη αναμέτρηση με τον ιό το Φθινόπωρο», είπε. Αντίθετα, συμπλήρωσε, θα πρέπει να δούμε την ενίσχυση της Υγείας και τον δομών της. Με στελέχωση και επιθετική προώθηση πολιτικών πρόληψης, είπε.

Κλείσιμο
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το ψηφιακό πιστοποιητικό πρόκειται για μία τολμηρή ελληνική πρωτοβουλία. «Ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε αντιμετωπίζοντας έντονες αντιδράσεις», είπε για να συνεχίσει λέγοντας πως λίγους μήνες μετά η πρόταση της Αθήνας γίνεται πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει σε ένα πιο ασφαλές καλοκαίρι ώστε ο τουρισμός να ανοίξει και να θέσει προοπτικές πιο ισχυρής οικονομίας. «Είμαι εδώ και για έναν απολογισμό της μάχης για την πανδημία που τώρα γίνεται σχεδιασμός για την μάχη προς την ευημερία», είπε. 

Αναλύοντας επ αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αποτελεί απόδειξη ότι ακόμα και στο πιο σκοτεινό σημείο του τρίτου κύματος η χώρα είχε σχέδιο και προνοητικότητα για το τι θα συμβεί στους μήνες που θα ακολουθούσαν. Όταν βρεθήκαμε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεκεμβρίου είχα επισημάνει ότι αυτό που μοιάζει μακρινό, τα ταξίδια, θα έπρεπε να συζητηθεί για να γίνει πραγματικότητα. Το πετύχαμε. Για να έχουμε συμφωνία μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών απαιτούνται χρόνια. Αυτή τη φορά πετύχαμε συμφωνία μέσα σε 2 μήνες. Σήμερα προστέθηκαν 2 χώρες ακόμα Ισπανία και Λιθουανία και ελπίζουμε ότι θα ενταχθούν όλες οι χώρες».

«Φαίνεται η δυνατότητά μας να μετατρέπουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Το είδαμε με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «σήμερα με το πιστοποιητικό δηλώνουμε την ετοιμότητα της χώρας για την επόμενη ημέρα».

Όπως είπε δε χαρακτηριστικά, «το έχουν αξιοποιήσει πάνω από 230.000 συμπολίτες και η διαδικασία έκδοσης είναι αρκετά απλή. Δεν μιλάμε επομένως για όσους έχουν ανησυχίες προσωπικών δεδομένων για ένα ταξιδιωτικό έγγραφο», σημείωσε, αλλά, είπε, «για μια απάντηση μπροστά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:



«Μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης. Χωρίς να εφησυχάζουμε φαίνεται πως βαδίζουμε προς την υπέρβαση», σημείωσε. «Αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορωνοϊό το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν η πρώτη τονωτική κίνηση για την οικονομία», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των διαδικασιών λόγω της πανδημίας σημειώνοντας πως μέσα σε λίγους μήνες «πετύχαμε όσα πιθανόν να μας έπαιρναν χρόνια».  «Επίσης, η Ελλάδα ήταν μαζί με άλλες 7 χώρες της ΕΕ που πρώτες θέσαμε μαζί στον ευρωπαϊκό διάλογο την ανάγκη για μια μεγάλη οικονομική αντίδραση στην τεράστια ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Αποτέλεσμα να έρθει το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τουρισμό σημειώνοντας πως φέτος τα κονδύλια θα είναι αυξημένα κονδύλια κατά 20% και θα αφορούν σε 300.000 δικαιούχους ΟΑΕΔ και το πρόγραμμα θα ισχύσει από φέτος τον Αύγουστο.

Κάνοντας μία αναφορά στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε η κυβέρνηση αναπλήρωσε τους μισθούς των εργαζόμενων σε αναστολή. Μετέφερε πληρωμές και μηδένισε το επαγγελματικό ενοίκιο. Τελικά η υποχώρηση του ΑΕΠ να είναι 0,7%. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα πάνω και ελληνικά ομόλογα διεθνή πρωτοφανή εμπιστοσύνη, είπε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με αυτά τα δεδομένα η ελπίδα για το τέλος πανδημίας πρέπει και μπορεί να μετατραπεί στην αρχή νέας εθνικής συμφωνίας.

«Οι προκλήσεις μέλλοντος δεν αντέχουν αντεγκλήσεις παρελθόντος. Καλώ όλη την αντιπολίτευση να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί. Πέρασε χειμώνας τυφλών καταγγελιών με επικλήσεις ψεύτικων στρεβλών περιστατικών και στοιχείων. Με κινήσεις σαμποτάζ με διαδηλώσεις και αμφισβήτηση ακόμα και των εμβολίων. Ηχούν ακόμα τα λόγια που ήθελαν άπιαστο όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα όταν η χώρα σήμερα ακουμπά τους 100.000 την ημέρα. Έχουν ακόμα τα λόγια για ξεστοκάρισμα εμβολίων ή η υπονόμευση των self test. Όλα αυτά είναι γνωστά όπως είναι γνωστός και ο χλευασμός του ψηφιακού πιστοποιητικού. Οι πανηγυρισμοί της Αυγής όταν οι ΕΕ δήθεν άδειασε την ελληνική πρόταση. Η συνέχεια έδειξε ποιος είχε δίκαιο. Ποιος είναι ικανός στο γήπεδο της πολιτικής και ο μίζερος από την κερκίδα παρατηρητής», είπε.

«Ας βάλουμε τελεία σε όλα αυτά. Να μείνουν πίσω μας. Το εμβόλιο της ανοσίας να γίνει εμβόλιο κατά της ανοησίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια είπε: «Αντιλαμβάνομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει το πιστοποιητικό μετά τις καταγγελίες. Αυτό θα είναι μια επιτυχία και ένα σημαντικό μήνυμα. Ένα αισιόδοξο σύνθημα για νέα δυναμική πορεία της πατρίδας μας. Άλλωστε η παγκόσμια περιπέτεια οδήγησε σε συμπεράσματα που επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη που επηρεάζουν την οικονομία. Το κοινό ενδιαφέρον μας να εφοδιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα εμβόλια χώρες που τα χρειάζονται. Δεν είναι τυχαία η κατεύθυνση ισχυρών οικονομιών να επιβληθεί ισχυρός φόρος 15% σε μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι ένα ακόμα ταμπού που κλονίζεται».

Επιστρέφοντας μέρος των κερδών εκεί που αυτά παράγονται και όχι στην έδρα που επιλέγει μια επιχείρηση. Είναι κάτι δίκαιο που η Ελλάδα συμφωνεί απόλυτα καθώς κάνει πιο ορθολογικό και δίκαιο το παγκόσμιο περιβάλλον, είπε. Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια μίλησε για το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν σταμάτησαν ποτέ και έχουμε τώρα την εφαρμογή μεγάλων αλλαγών. Η Ελλάδα θα εκταμιεύσει μέσα στο 2021 σχεδόν 7 δισ. ευρώ. Έρχεται δεύτερη στην ΕΕ στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ και είναι έτοιμοι να υποβάλλει το σχέδιό της για το επόμενο ΕΣΠΑ. Η πορεία απολιγνιτοποίησης, το σχέδιο για την Αστυπάλαια και η συζήτηση για τον επόμενο κλιματικό νόμο, δείχνουν ότι η πατρίδα μας είναι στην πρώτη γραμμή πράσινης ανάπτυξης. Οι νέες επενδύσεις δείχνουν το μέτρο δυνατοτήτων μας. Οι νέες ψηφιακές συναλλαγές φέρνουν το μέλλον πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη. Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για το ταξίδι που ανοίγεται μπροστά μας».

Η συζήτηση ξεκίνησε σήμερα και ψηφίζεται εντός της ημέρας το νομοσχέδιο για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θέλησα να παραβρεθώ σήμερα στη Βουλή για να υπογραμμίσω και προσωπικά τη σημασία του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid – 19, που όπως γνωρίζετε ήδη εφαρμόζεται στη χώρα μας και το ρόλο του στην πορεία προς ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι, αλλά και την ξεχωριστή του συμβολή στην προσπάθεια ώστε φέτος ο τουρισμός να ανοίξει πρώτος τον κύκλο της ανάκαμψης για το σύνολο της εθνικής οικονομίας.

Είμαι ωστόσο εδώ και για έναν ακόμα απολογισμό: της μάχης με την πανδημία, που τώρα όμως γίνεται προγραμματισμός της μάχης για την ευημερία. Γιατί καθώς η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή, μπορούμε πια να το πούμε, ότι από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης. Και χωρίς, σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε απέναντι στον κίνδυνο, φαίνεται ότι πια βαδίζουμε προς την υπέρβασή του. Και αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορονοϊό για την υγεία μας, το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν μία πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας.

Θυμίζω, ότι πρόκειται για μία τολμηρή ελληνική πρωτοβουλία, γιατί ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, συναντώντας αρχικά την έντονη δυσπιστία των εταίρων μας. Ύστερα όμως από λίγους μήνες εκείνη η πρόταση της Αθήνας, που υποβλήθηκε τον Ιανουάριο αυτού του έτους, αποτελεί πραγματικότητα της Ευρώπης. Αποτελεί απόδειξη ότι ακόμα και στο πιο σκοτεινό σημείο του τρίτου κύματος, τον Ιανουάριο δηλαδή αυτού του έτους, η χώρα είχε σχέδιο και προνοητικότητα.

Επέδειξε προνοητικότητα για το τι θα συμβεί τους μήνες που θα ακολουθήσουν. Όταν βρεθήκαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήδη του Δεκεμβρίου, είχα επισημάνει στους ομολόγους μου, ότι κάτι το οποίο εκείνη την εποχή φάνταζε πάρα πολύ μακρινό, το πως δηλαδή θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ελεύθερα το καλοκαίρι, έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο συστηματικής προετοιμασίας και προεργασίας σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών για να γίνει πραγματικότητα. Και αυτό καταφέραμε και το πετύχαμε σε επίπεδο Ευρώπης καθώς, όπως γνωρίζετε, για να μπορέσουμε να πετύχουμε συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για έναν ευρωπαϊκό κανονισμό συνήθως απαιτούνται χρόνια. Αυτή τη φορά καταφέραμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να το πετύχουμε σε δύο μήνες.

Και βέβαια η Ελλάδα βρέθηκε από τις πρώτες χώρες στο πρώτο κύμα. Πληροφορήθηκα ότι μόλις σήμερα προστέθηκαν, κύριε Υπουργέ, δύο χώρες ακόμα, η Ισπανία και η Λιθουανία, και φιλοδοξούμε ότι σταδιακά όλες οι χώρες θα ενταχθούν σε αυτό το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό το οποίο θα επιτρέπει την απόλυτη διαλειτουργικότητα μεταξύ των βάσεων δεδομένων των εθνικών συστημάτων υγείας όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Θέλω να θυμίσω ότι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα. Ήμασταν από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη χώρα, που χρησιμοποιήσαμε μαζικά τα self-test. Και τότε είχαμε δεχθεί αρκετή κριτική από την αντιπολίτευση. Πλην όμως τα αποτελέσματα από τα self-test είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Ήμασταν η πρώτη χώρα που πέρσι το καλοκαίρι, όταν είχαμε πολύ λιγότερα όπλα στη διάθεσή μας χρησιμοποιήσαμε ένα ευφυές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, έναν αλγόριθμο για να μπορούμε να κάνουμε πιο στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας. Και βέβαια ως προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες θέλω να θυμίσω ότι ήταν η Ελλάδα μαζί με άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες που πρώτη και πρώτες θέσαμε μαζί στον ευρωπαϊκό διάλογο ήδη από τον περασμένο Μάρτιο την ανάγκη να υπάρχει μία μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στην τεράστια οικονομική ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Και το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας ήταν φυσικά το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο οριστικοποιήθηκε σε μία μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής πέρσι τον Ιούλιο.

Φαίνεται, λοιπόν, κυρίες και κύριοι βουλευτές, κύριε Υπουργέ, η δυνατότητά μας να μετατρέπουμε δοκιμασίες σε ευκαιρίες. Και αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο το ψηφιακό πιστοποιητικό αλλά συνολικά την τεράστια πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού μέσα από το gov.gr. Πιστεύω ότι πετύχαμε σε μήνες πράγματα τα οποία ενδεχομένως να χρειαζόντουσαν χρόνια για να γίνουν. Και βέβαια ως προς το πιστοποιητικό το ίδιο μαζί με τα στοιχεία τα οποία συμπεριλαμβάνει δηλώνει και την ετοιμότητα της χώρας μας να υποδεχθεί την επόμενη ημέρα.

Η έκδοσή του, όπως γνωρίζετε, είναι εξαιρετικά απλή, καταλαβαίνω ότι το έχουν ήδη αξιοποιήσει παραπάνω από 230.000 συμπατριώτες μας. Ο πολίτης εισέρχεται στη σχετική πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet μέσα από την ειδική πλατφόρμα του gov.gr, δηλώνει τα στοιχεία του αν έχει εμβολιαστεί, αν διαθέτει αρνητικό τεστ ή αν έχει ήδη νοσήσει. Αυτή η δήλωση διασταυρώνεται αμέσως, το πιστοποιητικό εκδίδεται αυτόματα.

Δεν μιλάμε, επομένως, για όσους έχουν πιστεύω δικαιολογημένες ανησυχίες για ζητήματα προσωπικών δεδομένων, για μια ταυτότητα υγείας ή για ένα ακόμα ταξιδιωτικό έγγραφο, είναι η απάντηση στη συγκυρία την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Είναι μια εξέλιξη η οποία τελικά ανοίγει τον δρόμο της πιο ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών. Και φυσικά της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αποτελεί τελικά το ψηφιακό πιστοποιητικό μια ισχυρή, μια στέρεη γέφυρα προς τη μετά Covid εποχή.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού έρχεται να συμπληρώσει τα πολλά τα οποία έγιναν στον τόπο μας τους τελευταίους 16 μήνες. Όπως και όλες οι χώρες έτσι και εμείς θρηνήσαμε πολλές απώλειες. Όμως πλέον είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα κρούσματα αποκλιμακώνονται γρήγορα, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα.

Είναι, επίσης, εξαιρετικά στενάχωρο το γεγονός -για να απαντήσω εμμέσως και στον προλαλήσαντα ομιλητή- ότι σήμερα δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων (αν δεν κάνω λάθος είναι πέντε) όσων συμπολιτών μας βρίσκονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έκαναν το εμβόλιο. Και δεν το έκαναν από επιλογή καθώς επειδή είναι συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας είχαν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο τους τελευταίους μήνες. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους πάρα πολύ έντονα.

Όμως κρατώ το θετικό. Κοίταζα λίγο τα στοιχεία: πριν από ένα μήνα στις αρχές του Απριλίου είχαμε παραπάνω από 800 συμπολίτες μας διασωληνωμένους. Σήμερα είναι κάτω από τους 360 και εκτιμούμε ότι αυτή η πορεία αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί καθώς και η πορεία των νέων νοσηλειών έχει μειωθεί δραματικά και αυτό οφείλεται σε ένα βασικά λόγο: οφείλεται στον εμβολιασμό.

Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Καθώς ο εμβολιασμός προχωράει γρήγορα, χτίζεται σταδιακά το τείχος ανοσίας, τα κρούσματα μειώνονται, προστατεύουμε πρωτίστως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και σήμερα αυτοί οι σχετικά περιορισμένοι αριθμοί κρουσμάτων, άμα δείτε τη διάμεση ηλικία αφορούν πρωτίστως πολύ νέους συμπολίτες μας οι οποίοι προφανώς ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, οι οποίοι κατά κανόνα είναι και ασυμπτωματικοί, εξ ου και η μεγάλη σημασία των self test για να εντοπίζουμε ακριβώς αυτά τα κρούσματα. Έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς, 6.200.000 και κάτι συνολικούς εμβολιασμούς, περισσότεροι από 2.300.000 συμπολίτες μας είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο ρυθμός των εμβολιασμών κινείται περίπου στις 100.000 την ημέρα. 1% του ελληνικού πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα μέσα από την επιχείρηση «Ελευθερία».

Είναι ένα πανελλήνιο εγχείρημα χωρίς προηγούμενο που συνδυάζει, όπως όλοι έχουν διαπιστώσει, την τεχνολογία από τη μία με το χαμόγελο από την άλλη, μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για τους πολίτες, αλλά πιστεύω και ένα παράσημο για όσους υπηρετούν την επιχείρηση «Ελευθερία». Και βέβαια μία ειδική αναφορά αξίζει, νομίζω, και στην εκστρατεία εμβολιασμού των νησιών, στην «Γαλάζια Ελευθερία» η οποία έρχεται να μεγεθύνει την εμβέλεια του πιστοποιητικού Covid και να υπογραμμίσει τα πλεονεκτήματα των νησιών. Το διαπίστωσα ο ίδιος άλλωστε στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αστυπάλαια, συνομιλώντας με τους κατοίκους είδα την ετοιμότητά τους να κάνουν το νησί τους όχι μόνο πράσινο αλλά και ασφαλές και γεμάτο επισκέπτες. Και βέβαια το παράδειγμα αυτό, το οποίο είναι ο κανόνας, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις, πρέπει να απλωθεί αμέσως και σε εκείνες τις περιοχές που ακόμα υστερούν.

Υπάρχουν σήμερα περιοχές της χώρας μας για ειδικούς λόγους, κάποιοι μπορεί να είναι κατανοητοί, κάποιοι είναι ακατανόητοι σε εμένα, που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού. Και εκεί θα παρακαλούσα όλες και όλους, βουλευτές της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης να συνδράμουν έτσι ώστε και σε αυτές τις περιοχές, όπου μπορεί να αντιμετωπίζουν τον εμβολιασμό ακόμα με κάποιον σκεπτικισμό, να αυξήσουν τη συμμετοχή τους οι πολίτες στη διαδικασία του εμβολιασμού έτσι ώστε να μην έχουμε πρωτοπόρους και να μην έχουμε και ουραγούς. Πολύ περισσότερο που πολύ σύντομα πια όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο το οποίο επιθυμούν να κάνουν.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, ο μαζικός εμβολιασμός δηλαδή, των συμπολιτών μας που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, για να αποκλειστεί ένα τέταρτο κύμα του κορονοϊού. Και μόνο έτσι θα προστατεύσουμε την υγεία αλλά και την τσέπη του κάθε πολίτη, την εθνική οικονομία αλλά και την πολύτιμη φήμη της χώρας μας. Και στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στο δικό τους καλό.

Και να κάνω πάλι μια αναφορά σε όσα άκουσα από τον προηγούμενο ομιλητή, ο οποίος έκανε μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή ως προς την ιστορία των εμβολιασμών. Αναφερθήκατε στο εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, μια προσωπικά
επώδυνη ιστορία καθώς η μάνα μου είχε αρρωστήσει από πολιομυελίτιδα πριν βρεθεί το εμβόλιο. Ας πούμε, όμως, την αλήθεια. Η μεγαλύτερη επιτυχία της ιατρικής του 20ου αιώνα αποτέλεσαν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Πρέπει να το λέμε εμφατικά. Δεν υπήρξε μεγαλύτερη επιστημονική επιτυχία από αυτήν. Τώρα τα “μου, σου, του”, υποσημειώσεις, αστερίσκους, ας τα αφήσουμε λίγο στην άκρη. Όπως και αποτελεί τεράστια, τεράστια επιστημονική επιτυχία το γεγονός ότι καταφέραμε και αναπτύξαμε εμβόλια χρησιμοποιώντας και εξαιρετικά σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Είναι ένα θαύμα της επιστήμης αυτό το οποίο έγινε.

Σε λίγο, βέβαια, ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία, θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Πολύ σύντομα, μετά από αίτημα μου θα γνωμοδοτήσει δημόσια η επιτροπή βιοηθικής. Και η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.

Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ωστόσο, θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις. Αναφέρομαι ειδικά σε αυτή τη συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει για τις διευκολύνσεις. Προτιμώ τον όρο αυτόν από τον όρο προνόμια ή ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι πολίτες μας, συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι. Είναι μια συζήτηση η οποία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και η επίσημη αφετηρία της θα είναι η χρονική εκείνη στιγμή που όπως είπα πριν, όλοι οι συμπολίτες μας θα μπορούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο το οποίο επιθυμούν να κάνουν. Και βέβαια ουδείς -να δώσω ένα ενδεικτικό μόνο παράδειγμα- το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας.

Προτιμώ πάντως το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία, παρά να επιβάλλεται σε αυτήν. Και γι’ αυτό και θα ξανακαλέσω όλους τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αλήθεια ότι αυτούς τους 16 μήνες το Εθνικό Σύστημα Υείας ενισχύθηκε με χιλιάδες επαγγελματίες υγείας. Τώρα προκηρύσσονται ακόμα 600 μόνιμες θέσεις γιατρών και το Σεπτέμβριο άλλες 4.900 θέσεις, πρωτίστως νοσηλευτών. Παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή πλησιάζουν τις 1.500. Ενώ τα νοσοκομεία μας διαθέτουν πια σύγχρονο εξοπλισμό και οι γιατροί μας τεράστια εμπειρία και όλα αυτά θα είναι πραγματικά κρίμα να ξοδευτούν σε μία αχρείαστη φθινοπωρινή αναμέτρηση με τον ιό.

Αντίθετα, θα πρέπει να γίνουν τα θεμέλια της επόμενης μέρας για τη δημόσια υγεία, με βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά και στη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων. Στη στελέχωση των δομών της Περιφέρειας, με ειδικά κίνητρα για τα χωριά και τα νησιά μας. Στην επιθετική προώθηση στρατηγικών πρόληψης και βέβαια στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό πολλών δομών υγείας με τα περίπου 2 δισεκατομμύρια, τα οποία προορίζονται για αυτόν τον σκοπό από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ.

Για όλα αυτά όμως θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το επόμενο διάστημα. Επιστρέφω στο Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid, γιατί το θεωρώ κλειδί για τον τουρισμό, που με τη σειρά του θα κινητοποιήσει πολλούς κρίκους στην αλυσίδα της αγοράς. Θα πρέπει συνεπώς να το αντιμετωπίσουμε όχι μόνο ως μία εξέλιξη με υγειονομικό πρόσημο, αλλά ως μία δράση με ισχυρό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα.

Οι πρώτες ενδείξεις για την τουριστική κίνηση είναι θετικές για τη χώρα μας. Όμως είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστική οικονομική στήριξη στον κλάδο του τουρισμού καθώς κάνει τη μετάβαση από την κλειστή δραστηριότητα των περασμένων μηνών, στην ανοιχτή δραστηριότητα υποδοχής των επισκεπτών που θα έρθουν -έρχονται ήδη στην πατρίδα μας αυτό το καλοκαίρι.

Θυμίζω ότι πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το έκτακτο πρόγραμμα που θα ενισχύσει με κεφάλαια κίνησης το σύνολο των φορέων του κλάδου, 420 εκατομμύρια. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταλύματα αλλά και τουριστικά γραφεία και τουριστικά λεωφορεία. Σχεδόν μισό δις θα κατευθυνθεί έτσι ως άμεση επιδότηση κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να στηριχθούν τους πρώτους δύσκολους μήνες της επαναλειτουργίας τους.

Είναι μία νέα δράση στο δρόμο εκείνης που -θυμίζω- προηγήθηκε για τη στήριξη της εστίασης. Πλαισιώνεται και με ένα νέο σχέδιο «Τουρισμός για όλους» αποκλειστικά για Έλληνες, για τους συμπολίτες μας. Φέτος μάλιστα θα αφορά και τον μήνα Αύγουστο χρηματοδοτώντας κατά 20% περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν 300.000 δικαιούχους του ΟΑΕΔ, ώστε να στηριχθεί ο εγχώριος τουρισμός και να κάνουν διακοπές όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

Και με αυτά τα μέτρα ολοκληρώνεται ένα πολυεπίπεδο δίχτυ προστασίας που άπλωσε εδώ και 16 μήνες η Πολιτεία για να κρατήσει όρθια την οικονομία και τον κόσμο της εργασίας. Αναπλήρωσε τους μισθούς και τις εισφορές εργαζόμενων που μπήκαν σε αναστολή, μετέθεσε την καταβολή όλων των οφειλών και την εξόφληση των επιταγών, μείωσε και τελικά μηδένισε το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης. Και βέβαια οι αλλεπάλληλοι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής προσέφεραν συνεχή χρηματοδότηση, συνεχή ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η υποχώρηση του ΑΕΠ να είναι μόλις της τάξης του 2,7% σε σχέση με την προ-covid εποχή, αναφέρομαι στο πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν για παράδειγμα στην Ισπανία έφτασε το 4,3%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναθεωρείται από όλους προς τα πάνω και τα ελληνικά ομόλογα συγκεντρώνουν πρωτοφανή διεθνή εμπιστοσύνη.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, με αυτά τα δεδομένα η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας πρέπει να μετατραπεί, στην αρχή μιας νέας εθνικής συμφωνίας. Οι προκλήσεις του μέλλοντος δεν αντέχουν τις αντεγκλήσεις του παρελθόντος ούτε και η φωτεινή πραγματικότητα τις σκοτεινές προσεγγίσεις.

Θα καλούσα, λοιπόν, όλη την αντιπολίτευση να αναλάβει τον δημιουργικό ρόλο που της ανήκει και να συμβαδίσει μαζί με την υπόλοιπη χώρα προς τα μπροστά. Δεν ξεχνώ ότι πέρασε ένας χειμώνας τυφλών καταγγελιών με επικλήσεις ψεύτικων ή και επιλεκτικών στοιχείων. Μια μικρόψυχη αμφισβήτηση, ανοιχτή στην κατηγορία, ότι μετατρέπεται σε υγειονομικό σαμποτάζ. Πότε με το ρίσκο των διαδηλώσεων, όταν ο ιός επέλαυνε, πότε με την υποτίμηση ακόμα και του ίδιου του εμβολίου που αποκλήθηκε θυμίζω μόλις πέρυσι το Νοέμβριο ως εμπόριο ελπίδας που τάχα επινόησε η Κυβέρνηση. Και ηχούν ακόμα τα λόγια που ήθελαν άπιαστο όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Όταν η χώρα σταθερά ακουμπά σήμερα τους 100.000. Ηχούν ακόμα τα λόγια, οι ανεύθυνες κουβέντες για δήθεν ξεστοκάρισμα εμβολίων. Ο χλευασμός των self test, τα οποία επαναλαμβάνω λειτούργησαν άψογα ή και η ύπουλη διασπορά φημών για μη εγκεκριμένες θεραπείες τις οποίες η Κυβέρνηση υποτίθεται ότι δεν παρέχει στους πολίτες.

Όλα αυτά είναι γνωστά. Όπως γνωστός βέβαια είναι και ο χλευασμός ακόμα και του ίδιου του πιστοποιητικού Covid ως πιστοποιητικού επιπολαιότητας και ανικανότητας. Αλλά και οι πανηγυρισμοί της Αυγής όταν στην αρχή οι Ευρωπαίοι δήθεν άδειασαν την ελληνική πρόταση. Η συνέχεια βέβαια έδειξε ποιος είχε δίκιο. Ποιος είναι ο ικανός στο γήπεδο της πολιτικής και ποιος ο μίζερος παρατηρητής από την κερκίδα της.

Ας βάλουμε λοιπόν μία τελεία σε αυτά. Αυτά κάποια στιγμή πρέπει να πάψουν, να μας διδάξουν και να μας αλλάξουν γιατί νομίζω ότι το έχετε αντιληφθεί ότι η αντιπολίτευση για την πανδημία γίνεται τελικά αντιπολίτευση στη χώρα. Όλα αυτά πρέπει να μείνουν πίσω μας μαζί με τον κορονοϊό.

Το εμβόλιο της ανοσίας να γίνει αντίδοτο της ανοησίας, καθώς δεν έχουμε περιθώριο για άλλους διχασμούς. Η αντιμετώπιση του ιού με τα καλά της, με τις δυσκολίες της, είναι μία νίκη συλλογική και η γρήγορη ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό είναι μία επιταγή εθνική. Έτσι, κύριε Υπουργέ, η ομόφωνη κύρωση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid μπορεί σήμερα να σημάνει μία νέα αρχή.

Αντιλαμβάνομαι, αν κατάλαβα καλά, ότι μετά τις επιφυλάξεις, τους αστερίσκους, την μη δήλωση πρόθεσης, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει το ψηφιακό πιστοποιητικό, είναι μία θετική εξέλιξη εφόσον αυτό όντως συμβεί, θα είναι μία ενωτική ψήφος στις επιτυχίες και στις δυνατότητες της Ελλάδος. Θα είναι μία διακομματική έγκριση σε ένα σημαντικό εργαλείο που διευρύνει την ατομική ελευθερία και δίνει τελικά ώθηση στην οικονομία.

Θα είναι ένα αισιόδοξο σύνθημα τελικά για μία καινούρια δυναμική πορεία της πατρίδας μας. Άλλωστε, η παγκόσμια περιπέτεια οδήγησε σε συμπεράσματα που ήδη επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη, εκκινώντας από την υγεία και φτάνοντας τελικά στην οικονομία. Δεν είναι τυχαίο το κοινό ενδιαφέρον μας να εφοδιαστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα με εμβόλια χώρες που έχουν δυσκολία να τα προμηθευτούν, ούτε βέβαια είναι τυχαία και η πρόσφατη κατεύθυνση των πιο ισχυρών οικονομιών, να επιβληθεί ένας παγκόσμιος εταιρικός φόρος ύψους 15%. Πρόκειται για ένα ακόμα ταμπού το οποίο κλονίζεται, περιορίζοντας τον φορολογικό ανταγωνισμό και τη διεθνή φοροδιαφυγή. Κυρίως όμως, επιστρέφοντας μέρος των κερδών εκεί όπου αυτά παράγονται και όχι στην έδρα που επιλέγει μία επιχείρηση. Είναι κάτι δίκαιο. Με το οποίο η Ελλάδα συμφωνεί απόλυτα. Όχι μόνο γιατί ευνοεί την ίδια, αλλά γιατί κάνει πιο ορθολογικό και πιο αναπτυξιακό το παγκόσμιο περιβάλλον. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο.

Κλείνω κωδικοποιώντας τα τρία στοιχεία στα οποία θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν οι εθνικές προσπάθειες. Το εμβόλιο, που θα θωρακίσει οριστικά τη δημόσια υγεία. Η σωστή εφαρμογή του πιστοποιητικού Covid, που θα κάνει πιο ελεύθερο το καλοκαίρι. Και το σχέδιο Ελλάδα 2.0 που θα οδηγήσει στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας και στην ευημερία της κοινωνίας.
Οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας δεν σταμάτησαν ποτέ την τελευταία διετία. Και η υπέρβαση της δοκιμασίας γίνεται τώρα η αφετηρία μεγάλων αλλαγών της επόμενης διετίας αλλά με ορίζοντα δεκαετίας. Ήδη η Ελλάδα θα εκταμιεύσει
μέσα στο 2021 σχεδόν 7 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη στην απορρόφηση πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Και είναι έτοιμη να υποβάλλει από τους πρώτους το σχέδιο της για το επόμενο ΕΣΠΑ.

Ταυτόχρονα η πορεία της απολιγνιτοποίησης, το πρόγραμμα της Αστυπάλαιας, το συνολικό πλαίσιο δράσεων το οποίο έχουμε αναλάβει, η συζήτηση η οποία ξεκινά άμεσα για τον επόμενο κλιματικό νόμο δείχνουν ότι η πατρίδα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πράσινης ανάπτυξης σε ολόκληρη την ήπειρο. Και οι νέες επενδύσεις δίνουν το μέτρο των δυνατοτήτων της οικονομίας για πολλές καλές νέες δουλειές ενώ οι 1.162 πλέον ψηφιακές συναλλαγές, του κράτους με τον πολίτη, φέρνουν το μέλλον πιο κοντά στην καθημερινότητα του.

Έχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για το ταξίδι που ανοίγεται μπροστά μας. Αρκεί να κρατήσουμε ασφαλές το σκάφος με τον θώρακα των εμβολίων και να αφήσουμε τον άνεμο της προόδου να ξεδιπλώσει τα πανιά του. Και να δουλέψουμε, επιτέλους, ενωμένοι προς τα εκεί που δείχνει η πυξίδα του αύριο. Με λίγα λόγια, αργά αλλά σταθερά, πάντα με την απαραίτητη προσοχή, γυρίζουμε τη σελίδα της πανδημίας και αρχίζουμε πια να γράφουμε τη σελίδα της ευημερίας.

Σας ευχαριστώ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τέλος τα self test στα φαρμακεία στις 19 Ιουνίου - Τι λένε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Νέες αντικειμενικές: Τιμές «ασανσέρ» σε όλη την Ελλάδα - Εφαρμογή θα βγάζει την αξία και τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου

Καιρός: Κακοκαιρία διαρκείας με καταιγίδες και χαλάζι -Χαλάει ξανά ο καιρός από Δευτέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή