Παραμένουν τα ερωτηματικά για τον Μιχάλη Λιάπη

Τα παραστατικά που παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης δεν απαντούν το σύνολο των ερωτημάτων που δημιουργήθηκαν από το ταξίδι του στα γήπεδα της Ευρώπης παρέα με τον άνθρωπο που κατηγορείται ότι «λάδωνε» το πολιτικό σύστημα κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο και τον βασικό μέτοχο της Aegean κ. Θανάση Λασκαρίδη.

Ο κ. Λιάπης έδωσε στη δημοσιότητα παραστατικά για τα αεροπορικά εισιτήρια κ

Τα παραστατικά που παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης δεν απαντούν το σύνολο των ερωτημάτων που δημιουργήθηκαν από το ταξίδι του στα γήπεδα της Ευρώπης παρέα με τον άνθρωπο που κατηγορείται ότι «λάδωνε» το πολιτικό σύστημα κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο και τον βασικό μέτοχο της Aegean κ. Θανάση Λασκαρίδη.

Ο κ. Λιάπης έδωσε στη δημοσιότητα παραστατικά για τα αεροπορικά εισιτήρια και για την πληρωμή από την κάρτα του των δωματίων στα οποία διανυκτέρευσε, δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής όμως ούτε για τις ενδιάμεσες διαδρομές που φημολογείται ότι έγιναν με τα ναυλωμένα από τους φίλους του αεροπλάνα ούτε γιατί είχε συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό του ταξιδιού από τη «Siemens».

Σε μία αμήχανη προσπάθεια να καλύψει τον κ. Λιάπη, ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε χθες ότι «δεν ποινικοποιούμε τις κοινωνικές σχέσεις», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι αμφισβητούνται τα στοιχεία της εταιρείας και η κατάθεση της βοηθού του κ. Χριστοφοράκου κυρίας Αικατερίνης Τσάκαλου. Το σημαντικότερο όμως στην όλη υπόθεση είναι η στενότατη σχέση που διατηρούσε ο κ. Λιάπης από δύο επιχειρηματίες που εξαρτούσαν συμφέροντα από το υπουργείο Μεταφορών, στο οποίο ήταν εκείνη την εποχή ο κ. Λιάπης.

Είναι σαφές ότι από την όλη υπόθεση πλήττεται προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ενώ μεταξύ των βουλευτών είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι «όλο το κόμμα υφίσταται το κόστος από τη συμπεριφορά του εξαδέλφου του πρωθυπουργού». Στις μεταξύ τους συζητήσεις οι βουλευτές του κόμματος είναι βέβαιοι ότι «αν ο κ. Λιάπης δεν ήταν μέλος της οικογένειας Καραμανλής, θα είχε ήδη απομακρυνθεί ή θα μετρούσε ημέρες».

Οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που χειρίστηκε το σύστημα Καραμανλή-Ρουσόπουλου την υπόθεση και από την ανοχή που έδειξε στον κ. Λιάπη. «Ο υπουργός Πολιτισμού έπρεπε να έχει βγει από την πρώτη στιγμή να καθαρίσει τη θέση του και να δώσει πλήρεις και επαρκής εξηγήσεις, που να μην αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας και όχι να αφήνει το θέμα να κυριαρχεί στην επικαιρότητα και να διασύρεται ολόκληρο το κόμμα και η κυβέρνηση για μία ολόκληρη εβδομάδα», λένε οι βουλευτές στις μεταξύ τους συζητήσεις.

Οι βουλευτές γίνονται αποδέκτες της αγανάκτησης των ψηφοφόρων τους, που τους κατηγορούν ότι «όλοι μαζί κουκουλώνουν τις ευθύνες των πολιτικών στο σκάνδαλο της Siemens». Η εντύπωση αυτή έχει αρχίσει και αποτυπώνεται στις έρευνες της κοινής γνώμης. Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία εμφανίζονται βέβαιοι ότι και αυτό το σκάνδαλο θα κουκουλωθεί. Η πολιτική ευθύνη όμως και το αντίστοιχο πολιτικό κόστος πέφτουν στην κυβέρνηση, που επιμελώς όλο αυτό το διάστημα έχει αποφύγει να ενισχύσει τη δικαστική έρευνα και επιπλέον δεν προβαίνει στα απαραίτητα διοικητικά μέτρα εναντίον της Siemens που θα βοηθούσαν στην αποκάλυψη των εμπλεκομένων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr