Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου - Με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά διαχωρίζουμε την απεργία από την παρανομία

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου - Με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά διαχωρίζουμε την απεργία από την παρανομία

Τι είπε στην πρωτολογία και τη δευτερολογία - «Να αποκηρύξετε τις σαχλαμάρες του Πολάκη για τα εμβόλια» - «Μύθος ότι καταργείται το 8ωρο» - «Σπάμε παραμάγαζα που είχαν στηθεί στην επιθεώρηση εργασίας» - «Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, για να αναλάβετε τις ευθύνες σας, κ. Τσίπρα και κυρία Γεννηματά»

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου - Με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά διαχωρίζουμε την απεργία από την παρανομία
Με μία «εισαγωγική παρατήρηση» ως απάντηση στην τοποθέτηση της προέδρου της Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως άκουσε το αφήγημα του «όλα μαύρα στην χώρα».

Δείτε την συζήτηση στη Βουλή:


«Άκουσα κρεσέντο μηδενισμού και αφορισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στην χώρα και νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση ότι δεν άκουγα εσάς αλλά τον κ. Τσίπρα», είπε ο πρωθυπουργός. Συνέχισε δε λέγοντας πως δίνει μία φιλική συμβουλή στην κυρία Γεννηματά: «μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες».

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός ξεκίνησε να τοποθετείται επί του νομοσχεδίου παραθέτοντας στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπως οι διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για τα δεδουλευμένα, καθώς και οι διακρίσεις.

«Σήμερα στην Ελλάδα η απασχόληση ενός στους τέσσερις εργαζόμενους δεν δηλώνεται ή δηλώνεται μερικώς με αποτέλεσμα να αμείβεται λιγότερο και να μην προστατεύετε», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως την ίδια ώρα πληθαίνουν οι διακρίσεις και απουσιάζουν δικαιώματα που ισχύουν παντού. «Όπως να μπορεί ο εργαζόμενος να ορίζει τις ώρες εργασίας με βάση το προγραμματισμό της ζωής του» είπε.

 Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή:



Μιλώντας για το νομοσχέδιο σημείωσε πως «ο νέος νόμος αλλάζει την κατάσταση μετά από το 1982. Θέτει κανόνες στην ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα. Απαντά σε παθογένειες του παρελθόντος και σε προκλήσεις του μέλλοντος. Όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί συντήρησης και καθήλωσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Σταδιακά τα τελευταία χρόνια μειώνεται η συμμετοχή και γυναικών και νέων στην απασχόληση που δεν αποτελεί θέμα μόνο ανάπτυξης αλλά και δικαιοσύνης. Εργαζόμενοι και μη πάντως αναστατώνονται από ξαφνικές απεργίες οι οποίες αν και συχνά κηρύσσονται παράνομες τελικά γίνονται και πραγματοποιούνται από λίγους έναντι των πολλών».

Ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορά στις απεργίες οι οποίες τόνισε ότι αν και βγαίνουν παράνομες γίνονται κανονικά και οι λίγοι ταλαιπωρούν τους πολλούς. Κι ενώ όπως είπε ο εχθρός ήταν η κυβέρνηση τελικά τα θύματα ήταν οι πολίτες. Γι’ αυτό και τόνισε ότι ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά από το 1982.

«Θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Την προηγούμενη εβδομάδα η συμμετοχή στις απεργίες των ΜΜΜ ήταν από 10 – 20% αν και ταλαιπωρήθηκαν χιλιάδες πολίτες. Τελικά αν και η απεργία ήταν κατά της κυβέρνηση εξελίχθηκε εις βάρος των πολιτών», είπε σχετικά.

Κλείσιμο
Συνεχίζοντας για τις απεργίες ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πλέον καθιερώνεται πλαίσιο έτσι ώστε να τηρούνται οι αποφάσεις των δικαστηρίων όταν μία απεργία βγαίνει παράνομη αλλά γίνεται κανονικά λόγω μίας απόφασης κάποιου σωματείου. «Διαχωρίζουμε την απεργία από την παρανομία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας θα υπάρχει πάντα προσωπικό ασφάλειας. Δεν θα πνίγονται οι Δήμοι στα σκουπίδια, δεν θα μένουν οι πολίτες χωρίς μεταφορές όταν ένα σωματείο διεκδικεί ένα αίτημα. Ακόμα και οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να αποφασίζονται με την συμμετοχή εργαζόμενων και όχι πίσω από κλειστές πόρτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για 10 τολμηρές τομές που δρομολογούνται και οι οποίες κάνουν διαφανείς τις σχέσεις εργαζόμενου και εργοδότη. Οι τομές αυτές πρόσθεσε βοηθούν την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία να συναντηθούν με την Ευρώπη«Τομές που επιτρέπουν στις δυνάμεις τις παραγωγής να καθορίζουν τους όρους για αποτελεσματικότερη συνεργασία. Είναι τομές που βοηθούν επιτέλους την εθνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με την εποχή», είπε.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις παρεμβάσεις που γίνονται μέσω του νομοσχεδίου κάνοντας αναφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, τις απολύσεις και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας η οποία γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος χτυπώντας ταυτόχρονα την μαύρη εργασία και αδήλωτες υπερωρίες και την εισφοροδιαφυγή. Οι ώρες εργασίας θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο. Καταργείται κάθε αυθαιρεσία. Πρόκειται για μέτρο που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ», είπε. 

«Γιατί είναι κακό που η Επιθεώρηση Εργασίας παύει να υπάγεται στον εκάστοτε υπουργό. Μήπως ενοχλείστε που σπάμε κάποια μαγαζάκια που είχαν φτιαχτεί;», είπε. «Θα κάνει ελέγχους διασταυρώνοντας τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας με τις απαιτήσεις δεδουλευμένων και τα αδικά της πορίσματα θα συγκροτούν την αντικειμενική βάση για επίλυση κάθε εργασιακής διαφοράς».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, κάθε εργαζόμενος θα διευθετεί το χρόνο δουλειάς του. Αν το επιθυμεί θα εργάζεται δύο ώρες παραπάνω και θα αποταμιεύει αμειβόμενη άδεια. Αυτό ευνοεί εποχικά επαγγέλματα και μεγάλες κατηγορίες εργαζόμενων. «Η εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπόλοιπους εργαζόμενους ως προς την αποζημίωση απόλυσης. Ένα διάταγμα του 1920 προέβλεπε ότι για τους πρώτους η απόλυση θα έφερνε λίγα μεροκάματα ενώ για δεύτερους μεγαλύτερη αποζημίωση. Έπρεπε να περάσουν 100 χρόνια για να αρθεί αυτή η μεγάλη αδικία», είπε.

Όπως τόνισε δε, όλα αυτά αλλάζουν από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση δύο ετών που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από τα αριστερά συνθήματα ενός αιώνα.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε:

  • Θεσπίζεται άδεια 14 ημερών και για τον πατέρα. Παρέχεται άδεια 4 μηνών με επιδότηση στο πρώτο 2μηνο και για 2 γονείς. Προστασία από την απόλυση για 6 μήνες και ο νέος πατέρας.
  • Εναρμονίζεται ο αριθμός των υπερωριών με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η νόμιμη απασχόληση αυξάνετε σε 150 ώρες ετησίως με τις ανάλογες αυξήσεις στις αποδοχές. Όταν θα υπάρξει υπέρβαση των ορίων η αποζημίωση θα καλύπτεται με 120% παραπάνω αντί 80 που ισχύει σήμερα
  • Επόμενη καινοτομία αφορά στην τηλεργασία. Θα γίνεται υποχρεωτική μόνο για λόγους δημόσιας υγείας με υποχρέωση να βαραίνει τον εργοδότηση. Οπότε ισχύει θα συνοδεύεται με το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να ενοχλεί τον εργαζόμενο εξ αποστάσεως με email ή sms μετά το πέρας της εργασίας.
  • Αν αυτή η ρύθμιση αφορά ένα θέμα που μας έρχεται από το αύριο η επόμενη κλείνει πληγή από το χθες. Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν Κυριακή στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις Μεσογειακές χώρες.
  • Η αμοιβή εργαζόμενων προσαυξάνεται κατά 75% και κάθε εργάσιμη μέρα θα προσαυξάνει κατά μια ημέρα ξεκούρασης στην επόμενη εβδομάδα

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι νομοσχέδιο βαθιά αναπτυξιακό. «Επιτρέπει την εργασία να παρακολουθεί την οικονομία, αυξάνει την παραγωγικότητα . Οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατεύονται για να αποδίδουν καλύτερα για τους ιδίους και την οικονομία οι συνδικαλιστές να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και όχι μόνο για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς», είπε.

Δεν είναι τυχαίο ότι το νέο πλαίσιο ακολουθεί το προηγούμενο που συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής, είπε και συμπλήρωσε, «αν κάποιος μπορεί να μας ασκήσει κριτική είναι ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την κεντρική μας προγραμματική μεταρρύθμιση».

Μπορεί οι παθογένειες του εργασιακού να έχουν ρίζες στο παρελθόν, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι έπαψαν να διαβάζουν το σήμερα με τα γυαλιά του χθες, είπε ο πρωθυπουργός. «Το δηλώνουν και οι ίδιοι όταν αντιμετωπίζουν τον θεσμό υπερωριών και κυριακάτικη εργασία σαν να εφαρμόζονται σήμερα. Ή σαν να βλέπουν γαλέρες από το παρελθόν. Αυτή είναι η πιο ανώδυνη όψη: ο αναχρονισμός. Η άλλη όψη είναι πιο επικίνδυνη και είναι το ψέμα», σημείωσε.

Μιλώντας για την κριτική που έχει ασκήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε κάποια αναφορά στους «μύθους» που λέγονται για το νομοσχέδιο: Καταργείται το 8ωρο: Όποιος το λέει, καταργεί την ελληνική γλώσσα, γιατί η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου. Το 8ωρο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από καμμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτήρισε μύθο ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό και είπε χαρακτηριστικά ότι όποιος το λέει αυτό έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια. Για το ευέλικτο ωράριο είπε ότι ισχύει εδώ και 31 χρόνια και έχει και τις υπογραφές Ξενογιαννακοπούλου και Ραγκούση. Πρόσθεσε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το ευέλικτο ωράριο εφαρμόστηκε πλήρως επί ΣΥΡΙΖΑ.

Επόμενος «μύθος» που ανέφερε ο πρωθυπουργός αφορά στο «ευέλικτο ωράριο». «Καλώς το δέχθηκαν όσοι το λένε. Μόνο που άργησαν 31 χρόνια καθώς τόσα χρόνια ισχύει. Και οι πρόσφατες ρυθμίσεις έχουν τις υπογραφές Ξενογιαννακοπούλου και Ραγκούση. Να μας πείτε και για τα δάνεια των κομμάτων γιατί αν θυμάμαι καλά ήσασταν και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Θυμάστε κ. Τσίπρα ότι το ευέλικτο ωράριο εφαρμόστηκε πλήρως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ρεκόρ ευελιξίας στις κυβιστήσεις έχει μόνο η αντιπολίτευση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνέχισε δε λέγοντας: Ο επίλογος πολιτικής μυθολογίας είναι ότι καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις. «Λίγο δύσκολο να καθιερώσουμε κάτι που ήδη υπάρχει. Θα σας εξηγήσει η κυρία Αχτσιόγλου που υπέγραψε την ευρωπαϊκή οδηγία για τις ατομικές συμβάσεις και την ευέλικτη εργασία», είπε.

Υπάρχουν, όμως και ορισμένα ζητήματα στα οποία δείχνει ένοχη σιωπή, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: για ψηφιακή κάρτα, εξίσωση εργατοτεχνιτών. Οι αντίπαλοί μας ποτέ δεν αναφέρουν αυτά που δεν συμφέρουν. «Η ζωή έχει απαντήσει πως υπάρχουν σταματημένα ρολόγια που λένε πάντα την ίδια ώρα. Τα νέα προβλήματα δεν λύνονται με γέρικα επιχειρήματα. Θα ήταν πιο εύστοχο αν για την μητέρα των μαχών η αντιπολίτευση μιλούσε για γιαγιά των μαχών και αντί για εργατοπατέρες μιλούσε για εργατοπαππούδες», είπε.

Ρώτησε επίσης αν θα ψηφιστεί η ψηφιακή κάρτα από την κυρία Γεννηματά και τον κ. Τσίπρα. «Η επαγγελματική αποκατάσταση των ταχυμεταφορέων, η εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους, η διεύρυνση των περιπτώσεων που καθιστούν άκυρη μια απόλυση; Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση στην Ελλάδα άδειας πατρότητας με αποδοχές και στην γονική άδεια και για τους 2 γονείς; Θα αρνηθείτε και την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα; Και συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση να αποσυνδέεται από την εργασία όταν τελειώνει το ωράριό του;», είπε.

Μιλώντας για τον συνδικαλισμό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως τον θέλουμε πυλώνα και όχι φέουδο. «Θα έχουν τις απαραίτητες διευκολύνσεις αλλά όχι ασυλία ακόμα και για σεξουαλικές παραβάσεις. Σε αυτή την αίθουσα θα πρέπει να συμφωνήσουμε στα βασικά: τα Σωματεία υπάρχουν για τα μέλη τους και όχι για τα κόμματα και οι συνδικαλιστές υπάρχουν για τους εργαζόμενους και όχι το αντίθετο».

Όπως είπε δε, «τα παραπάνω περιγράφουν τις δύο αντίπαλες προσεγγίσεις. Πρόκειται για μια χαώδη πολιτική και ιδεολογική διαφορά που θα δοκιμαστεί στην πράξη. Από την δημόσια διαβούλευση ξεχωρίζω τις έντονες επιφυλάξεις του ΣΕΒ και την συμφωνία της ΕΣΕΕ και των γυναικείων οργανώσεων. Ίσως αυτές οι τοποθετήσεις να υποδηλώνουν και την ισορροπία των διατάξεων».

«Υποστηρίζω την εργασιακή μεταρρύθμιση. Προωθεί την αίσθηση κοινού σκοπού σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις. Είναι ανάγκη μετά από δεκαετία καθήλωσης. Χρέος προς την νέα γενιά που πρέπει να συναντήσει πολλές και καλές δουλειές. Είναι ταυτόχρονα και εθνική απάντηση στην συγκυρία. Επί 16 μήνες η κυβέρνηση προστάτευσε το εισόδημα και τώρα καλείτε να κερδίσει στοίχημα ανάπτυξης», τόνισε.

Συνέχισε δε λέγοντας πως «η ελληνική αγορά εργασίας λόγω μικρού αριθμού επιχειρήσεων έχει πολλές ατομικές συμβάσεις. Αύριο και στους τομείς αυτούς θα μπορούν να εφαμροστούν συλλογικές συμβάσεις και είναι κάτι που υποστηρίζω».

«Στο συναρπαστικό ταξίδι αναγέννησης η πατρίδα μας θα έχει ως οδηγό το σχέδιο Ελλάδα 2.0. Περισσότερα από 5 δις ευρώ θα μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα με ιδιωτικά κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν 6 δράσεις για την υποστήριξη του πλαισίου που σήμερα νομοθετούμε», είπε.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε με έξι ερωτήματα.

«Καταγγείλατε κ. Τσίπρα και κυρία Γεννηματά το νομοσχέδιο πριν ακόμα δοθεί στην δημοσιότητα. Σημερα επιμένετε να μιλάτε για τα ψέματα που διαμορφώσατε και όχι για τα άρθρα. Όμως θα επιδιώξω να διαμορφωθεί διακομματική συναίνεση σε κεντρικές διατάξεις:

  • Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα;
  • Την επαγγελματική αποκατάσταση των εργαζόμενων στις ταχυμεταφορές;
  • Την εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπόλοιπους ρργαζόμενους;
  • Την διεύρυνση περιπτώσεων που καθιστούν άκυρη την απόλυση
  • Τις ευρωπαϊκές ρήτρες κατά της βίας
  • Θα πείτε ναι ή όχι για την καθιέρωση στην Ελλάδα και τις πατρικής άδειας με αποδοχές;
  • Μήπως μας αιφνιδιάσετε και αρνηθείτε την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα;
  • Συμφωνείτε ή όχι με το δικαίωμα των εργαζόμενων εξ αποστάσεων να κλείνουν τους υπολογιστές μετά το πέρας του ωραρίου του;»

Είπε επίσης: «Θα σας διευκολύνω. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα για να αναλάβετε και εσείς επώνυμα τις ευθύνες σας. Και να δούμε πόσα από τα άρθρα του νομοσχεδίου θα έχετε υπερψηφίσει. Για να δούμε τι ισχύει τελικά με την μητέρα των μαχών καθώς στο τέλος προβλέπω ότι θα έχετε ψηφίσει τα 2/3».

«Κλείνω με ένα κείμενο του 1992. Αναφέρει το κείεμνο εκείνο πως με αφορμή την τεχνολογική ανάπτυξη είναι αναγκαία η εισαγωγή και νέων ρυθμίσεων εργασίας και η οργάνωση του πλαισίου εργασίας. Η νέα εποχή (μιλάμε για το 1992) εισάγει και εναλλακτικές μορφές απασχόλησης: ελαστικό ωράριο μέσω τερματικού. Αυτά δεν τα έλεγε η Θάτσερ. Σε αυτά πρέπει να επικεντρωθούν οι προτάσεις της Αριστεράς εγκαταλείποντας την στείρα υπεράσπιση της παλιάς εποχής. Και έγραφε ο συγγραφέας: η Αριστερά έμεινε παιδί της μεγάλης βιομηχανίας και εγκλωβίστηκε με τα προβλήματα άλλης εποχής», είπε.

«Ποιος το υπέγραψε κ. Τσίπρα αυτό το κείμενο; Ενας μεγάλος Ευρωπαίος αριστερός και μεταρρυθμσιτής. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Η σκέψη του οποίου θεωρώ ότι συναντιέται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Αναρωτιέμαι πού πήγε αυτή η φωτισμένη Αριστερά» είπε.

Σας καλώ να ψηφίσετε γιατί θα αναγκαστείτε να το κάνετε – θετικά. Για να αποκτήσει και η Ελλάδα σύγχρονο, δίκαιο, αποτελεσματικό πλαίσιο.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Εκκινώντας την δευτερολογία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας πως δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα τα οποία του είχε θέσει προηγουμένως.

«Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και τις θα γίνει στις επόμενες εκλογές, Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου»,
είπε.

Ο πρωθυπουργός δε, έκανε ειδική αναφορά στην φράση του κ. Τσίπρα πως «η αξιωματική αντιπολίτευση έβαλε πλάτη στην πανδημία», παραθέτοντας φράσεις του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητούσε ότι θα παραχθεί εμβόλιο τον Νοέμβριο, καθώς και τα όσα είχε πει για την εμβολιαστική διαδικασία, όταν τον Ιανουάριο χαρακτήριζε όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα. «Και τώρα κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης δε, εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα και για τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης ο οποίος αμφισβήτησε τα εμβόλια καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει «στο βήμα της Βουλής και να αποκηρύξει τις σαχλαμάρες του κ. Πολάκη».

Δείτε την δευτερολογία του πρωθυπουργού:



Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Μας είπατε ότι νομοθετούμε για την ελίτ. Αλήθεια; Ο εργαζόμενος πατέρας που θα παίρνει γονική άδεια είναι ελίτ. Ο νέος πατέρας που προστατεύεται από απόλυση είναι ελίτ. Οι εργαζόμενοι στα κούριερ είναι ελίτ; Πώς αναπαράγετε τέτοια στερεότυπα;».

Συνεχίζοντας είπε: «Η κριτική σας στο νομοσχέδιο πέρασε από διάφορα στάδια. Στην αρχή ήσασταν κατά της διευθέτησης συνολικά. Σας θύμισε ο κ. Χατζηδάκης ότι το 2017 κατά την επίσκεψή σας στην Παπαστράτος εξήρατε το εργασιακό καθεστώς που είχε τότε διευθέτηση εργασίας.

Μετά είπατε ότι είναι καλή η διευθέτηση με συλλογικές συμβάσεις και κακή στις ατομικές. Δεν μας είπατε όμως γιατί η κυρία Αχτσιόγλου ως υπουργός Εργασίας της δικής σας κυβέρνησης υπέγραψε την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει μορφές ευέλικτης εργασίας με ατομικές συμβάσεις.

Εμείς λοιπόν επεκτείνουμε την δική σας ρύθμιση και στους εργαζόμενους που μπορεί να μην έχουν παιδιά. Σε νέους εργαζόμενους που μπορεί να θέλουν να φύγουν ένα Σαββατοκύριακο με φίλη ή φίλο του.

Τα παραδείγματά σας κ. Τσίπρα είναι ψεύτικα. Συγχέετε τις υπερωρίες με την διευθέτηση χρόνου εργασίας

Οποιοσδήποτε εργαζόμενος δουλέψει παραπάνω υπερωρίες θα πάρει περισσότερα λεφτά. Τελεία και παύλα. Και είναι ντροπή να παρουσιάζετε ψεύτικα επιχειρήματα. Ισχύει ο απαράβατος κανόνας περισσότερη δουλειά περισσότερα λεφτά.

Εξηγήστε μας λοιπόν με απλά λόγια από που προκύπτουν τα παραδείγματα που δώσατε στην Βουλή. Σταματήστε να έρχεστε εδώ και να αραδιάζετε ψεύτικα επιχειρήματα. Και να σταματήστε να λέτε ότι εμείς αγοράζουμε ΜΜΕ και διαδίκτυο για να διαμορφώνουμε καταστάσεις. Την επόμενη φορά θα καταθέσω στα πρακτικά δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ που εκθειάζουν την πολιτική της κυβέρνησης. Φαντάζομαι ότι θα μας πείτε ότι αυτά θα τα εντάξετε στην λίστα Πέτσα ιντερνάσιοναλ.

Βρήκα ενδιαφέρουσα την προσέγγισή σας στις προτάσεις του προέδρου ΗΠΑ Μπάιντεν. Χαιρέτισα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επανήλθαν στην συμφωνία Παρισιού για κλιματική Αλλαγή. Η συζήτηση για φορολόγηση μεγάλου πλούτου ανοίγει από τις ΗΠΑ και είναι σημαντικό και πρέπει να μετέχουμε σε αυτή την συζήτηση συνυπογράφοντας την πρόταση για φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Δεν είδα να λέτε τίποτα για το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων των ΗΠΑ που τόσο αγαπάτε κ. Τσίπρα. Αν θέλετε να συγκρίνετε την Ελλάδα με Αμερική μην κάνετε διαχωρισμούς. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό το μοντέλο κ. Τσίπρα.

Ο κόσμος αλλάζει με μεγάλους ρυθμούς. Βλέποντας την κα Γεννηματά να υπερασπίζεται μεταρρύθμιση του 1982 δεν αντιλαμβάνομαι πως είναι δυνατόν να μιλάμε με τους ίδιους όρους 40 χρόνια μετά.

Μπορούμε να έρθουμε να ρυθμίσουμε την πραγματικότητα των επιχειρήσεων που επιλέγουν να έχουν εργαζόμενους αυτοαπασχολούμενους και όχι με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Για όλα αυτά δεν είπατε κουβέντα.

Σας ρώτησα αν συμφωνείτε με σειρά ρυθμίσεων και δεν είπατε κουβέντα. Θα τοποθετηθείτε προφανώς δια της ψήφου σας και θα δούμε τελικά αν είναι αυτό το νομοσχέδιο η μητέρα όλων των μαχών.

Ξέρουμε καλά ότι κάθε μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και αναταράξεις και διαδηλώσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνουμε σωστό πρωτίστως για την νέα γενιά που αναζητά καλύτερο αύριο.

Μου έκανε εντύπωση αυτό που είπατε ότι είχαμε ήδη μπει σε ύφεση από το 2019. Πληροφορήθηκα ότι είπατε σε συνέντευξή σας ότι ήρθε η πανδημία την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε άλμα προς τα εμπρός. Τι από τα δύο ισχύει.

Εδώ θα είμαστε και σε 6 και 12 μήνες. Μιας και αναφερθήκατε σε κλεψύδρες. Η κλεψύδρα κάθε κυβέρνησης γυρνά ανάποδα από την ήμερα εκλογής της. Έχουν περάσει 2 χρόνια και απομένουν άλλα 2 γιατί θα γίνουν εκλογές στο τέλος 4ετίας και τότε θα γίνει αποτίμηση όχι μόνο πως αντιμετωπίσαμε πανδημία αλλά και πως η χώρα οδηγείτε στον δρόμο ανάπτυξης. Να δούμε τότε τι θα πείτε. Οι δικές μας προβλέψεις είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι ρωμαλέα και δίκαια

Μιλάτε εσείς για το brain drain εσείς κ. Τσίπρα;

Για πρώτη φορά υπάρχει ορατό ρεύμα νέων ανθρώπων που σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στην Ελλάδα όχι μόνο γιατί πιστεύει ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν καλές θέσεις εργασίας αλλά γιατί πιστεύει τι μετά από μια 10ετία η χώρα άφησε πίσω την κρίση και ανοίγει ευοίωνος δρόμος. Αύριο θα είναι εδώ η κυρία Φον ντερ Λάιεν και θα εγκριθεί και τυπικά το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα άστρα για καλή πορεία οικονομίας είναι ευθυγραμμισμένα και όσο και αν εσείς επιμένετε κ. Τσίπρα να παρουσιάζετε μια εικόνα χώρας που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα τόσο θα διαψεύδεστε.

Έχετε όμως ακόμα ένα πρόβλημα. Η δεξιά που δήθεν αντιμάχεστε πολύ απλά δεν υπάρχει

Η ΝΔ που εσείς παρουσιάζετε είναι καρικατούρα που δεν ανταποκρίνεται στην ιστορία της παράταξης. Υπάρχει μόνο στην φαντασία σας γιατί μόνο με αυτή την καρικαρούρα μπορείτε να υπάρξετε. Αδυνατείτε να προσαρμοστείτε σε ένα κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα.

Να απαντήσω σε μια μεγάλη απρέπεια που είπατε στην τηλεοπτική σας συνέντευξη. Κα΄νετε και χιουμοράκι λέγοντας ότι δεν κάνω ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. Σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής πολυκατοικίας που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός.

Οι Έλληνες μου ανέθεσαν την διακυβέρνησης μιας χώρας που εσείς προσπαθούσατε να κατεδαφίσετε επί 5 χρόνια και αυτό είναι δύσκολο έργο».

Η τριτολογία του πρωθυπουργού

«Σας καταθέτω 4 σελίδες άρθρων για την ανάκαμψη της οικονομίας, για το σχέδιό μας για το Ταμείο Ανάκαμψης, για τον τρόπο που οργανώσαμε τους εμβολιασμούς. Η χώρα βελτιώνει την εικόνα της στο εξωτερικό. Αφήνουμε πίσω σκοτεινές εποχές και αυτό είναι μόνο καλό»
απάντησε στη δευτερολογία Τσίπρα ο πρωθυπουργός.

Και ήταν όντως σκοτεινές κάποιες από τις εποχές αυτές,
συνέχισε. «Διαπίστωσα ότι ενοχληθήκατε από τη διαπίστωση με αφορμή τα 40 χρόνια από την αντιπολίτευση. Να σας πω ότι η ιστορία των παρατάξεών μας και η προσωπική μας διαδρομή δεν διαγράφεται. Λογοδοτούμε στον λαό. Εγώ ως πρωθυπουργός και εσείς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και θα κριθούμε και οι δύο στις εκλογές. Οτιδήποτε καλό γράφεται για τη χώρα σας προκαλεί δυσθυμία. Είναι καλό όμως η χώρα να αναγνωρίζεται ως αξιόπιστος παίκτης στη διεθνή σκακιέρα και η χώρα στην πρώτη γραμμή. Εϊναι καλό να αναγνωρίζεται ότι η χώρα κάνει ψηφιακό άλμα στις υπηρεσίες προς τον πολίτη. Τελικά μικρή σημασία έχει τι γράφει ο Τύπος. Σημασία έχει τι πιστεύουν οι πολίτες και αυτό θα σας το δείξουν την ημέρα των εκλογών».

Ειδήσεις σήμερα: 

Απεργία: Διαμαρτυρίες επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά - «Μας είπαν θα γίνουν κανονικά τα δρομολόγια»

Τρία εμβόλια ανοιχτά για τους 18-24 - Κανονικά η προσέλευση για AstraZeneca

Συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν: Τετ-α-τετ μετά από έξι μήνες έντασης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης