Σύνοδος Κορυφής: Σκληρή γλώσσα για την Τουρκία – Τι ειπώθηκε για μεταναστευτικό και Κυπριακό

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρή γλώσσα για την Τουρκία – Τι ειπώθηκε για μεταναστευτικό και Κυπριακό

Το αίτημα της Άγκυρας και των Τουρκοκυπρίων για λύση στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέο -  Η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρή γλώσσα για την Τουρκία – Τι ειπώθηκε για μεταναστευτικό και Κυπριακό
Οι διαβουλεύσεις της Συνόδου Κορυφής συνεχίζονται και σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο μεγάλο ζήτημα της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία επικεντρώθηκε η χθεσινή ημέρα. Ικανοποίηση για τον ρυθμό της εμβολιαστικής εκστρατείας στην ΕΕ, εξέφρασαν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Επιπλέον, οι «27» τόνισαν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και ως εκ τούτου τα θετικά κρούσματα και οι νοσηλείες από κορωνοϊό μειώνονται όλο και πιο πολύ. Σε ό,τι αφορά τα έως τώρα διδάγματα από την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη για πλήρη επαναλειτουργία της Ενιαίας Αγοράς. Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συζήτηση και ο κίνδυνος της μετάλλαξης Δέλτα, κάτι που επεσήμανε ο Πρόεδρος της Γαλλίας  κατά την είσοδό του στη Σύνοδο. Επιπλέον, στο κείμενο συμπερασμάτων προβλέπεται ότι σε περίπτωση αύξησης των λοιμώξεων και εμφάνισης επικίνδυνων μεταλλάξεων της COVID-19, η ΕΕ θα μπορεί να αποφασίζει το κλείσιμο των συνόρων σε ταξιδιώτες που θα έρχονται από τρίτες χώρες.

Η πανδημία δεν ήταν το μοναδικό θέμα. Το μενού περιλαμβάνει και το μεταναστευτικό και τη χρηματοδότηση της Τουρκίας στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ. Σε ότι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις επιβεβαιώθηκε ότι δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναμενόταν, τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, αποφεύγοντας τα πισωγυρίσματα. Ο πρωθυπουργός στηρίζει και σε αυτήν την Σύνοδο την προώθηση της θετικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας.

Η Αθήνα επανέλαβε ότι στηρίζει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους πρόσφυγες για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά ότι η Τουρκία πρέπει να ελέγξει ουσιαστικά τα κυκλώματα διακινητών και να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Μητσοτάκης επανέλαβε και την πάγια θέση της κυβέρνησης, ότι το αίτημα της Άγκυρας και των Τουρκοκυπρίων για λύση στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέο και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης. Ως δεύτερο μεγάλο θέμα ανέφερε την «άμεση ενεργοποίηση από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από την 1η Ιουλίου», καθώς και την συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Το Κείμενο Συμπερασμάτων χρησιμοποιεί εξάλλου συγκρατημένη γλώσσα ως προς την Τουρκία και δεν κάνει ιδιαίτερες παραχωρήσεις, γεγονός που μάλλον ικανοποιεί την ελληνική πλευρά. Στο κείμενο, οι ηγέτες αν και καλωσορίζουν την αποκλιμάκωση, επισημαίνουν ότι «απαιτείται να διατηρηθεί» και υιοθετούν την «σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη» διαδικασία για την επέκταση της ευρωτουρκικής συνεργασίας.

Στη Σύνοδο αποκλείστηκε τελικά το ενδεχόμενο να οργανωθεί σύνοδος με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς δεν εκπληρώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για αυτό. Επρόκειτο για πρόταση της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου, στην οποία αντιτάχθηκαν οι άλλοι ηγέτες. Συγκεκριμένα, η Μέρκελ, είπε σε δημοσιογράφους ότι έγινε «πολύ διεξοδική συζήτηση», η οποία «δεν ήταν εύκολη». «Δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε σήμερα ότι πρέπει να συγκαλέσουμε άμεσα σύνοδο», δήλωσε.

Εκτός από την πανδημία, την Τουρκία και τη Ρωσία, διεξοδικά συζητήθηκε και η ουγγρική νομοθεσία κατά της ομοφυλοφιλίας. Τα σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών ήταν ενδεικτικά των αντιδράσεων. «Ο στόχος μου είναι να γονατίσουμε την Ουγγαρία στο ζήτημα αυτό», δήλωσε πριν τη Σύνοδο σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Στο ίδιο κλίμα και ο Γάλλος πρόεδρος. «Η ουγγρική νομοθεσία δεν συμμορφώνεται με τις αξίες μας και με το τι είναι η Ευρώπη», είπε.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποτροπιασμός στην Εκκλησία: Επίθεση με βιτριόλι και βιασμοί προβληματίζουν τους ιεράρχες

Σύνοδος Κορυφής: Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δ - Περιορισμοί στα ταξίδια αν αυξηθούν τα κρούσματα


Η επιδημία του κορωνοϊού ξέσπασε στην Ανατολική Ασία πριν από περίπου 25.000 χρόνια, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης