H σεμνότητα και η ταπεινότητα πετάνε με Lear Jet

«Η σεμνότητα και η ταπεινότητα είναι στάση ζωής και καθημερινή συμπεριφορά. Να σας πω και κάτι ακόμα από καρδιάς. Οτιδήποτε θυμίζει, παραπέμπει σε πολυτέλεια, σε ανούσια κοσμικότητα, σε τάση επίδειξης, με ενοχλεί. Και με ενοχλεί πολύ. Αλλά πέρα από αυτό κυρίως, το αποστρέφονται μετά βδελυγμίας και το απορρίπτουν οι πολίτες». Η ξεχασμένη φράση ανήκει στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας τον Μάρτιο του 2004. Για τον εξάδελφό του κ.

«Η σεμνότητα και η ταπεινότητα είναι στάση ζωής και καθημερινή συμπεριφορά. Να σας πω και κάτι ακόμα από καρδιάς. Οτιδήποτε θυμίζει, παραπέμπει σε πολυτέλεια, σε ανούσια κοσμικότητα, σε τάση επίδειξης, με ενοχλεί. Και με ενοχλεί πολύ. Αλλά πέρα από αυτό κυρίως, το αποστρέφονται μετά βδελυγμίας και το απορρίπτουν οι πολίτες». Η ξεχασμένη φράση ανήκει στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας τον Μάρτιο του 2004. Για τον εξάδελφό του κ. Μιχάλη Λιάπη η φράση αυτή του κ. Καραμανλή δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ρητορεία που μπορεί να αφορούσε στους πολλούς, κοινούς θνητούς της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά όχι τους πρίγκιπες της πολιτικής. Μόλις έναν χρόνο μετά τον Ιούνιο του 2005 ο κ. Λιάπης με μία παρέα επιχειρηματιών γυρνούσε στα γήπεδα της Γερμανίας και της Αυστρίας, διέμενε σε πολυτελέστατα ξενοδοχεία και κυκλοφορούσαν με λίαρ τζέτ και πόρσε. Καθώς μάλιστα το ταξίδι κανονίστηκε από τη Siemens Hellas τα παραστατικά που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Λιάπης για να πείσει ότι τουλάχιστον πλήρωσε εκείνος και δεν ήταν δώρο δημιουργούν περισσότερα ερωτηματικά.

Τα παραστατικά του κ. Λιάπη κάθε άλλο παρά δίνουν πειστικές απαντήσεις. Καταρχήν στην κάρτα που παρουσίασε δεν υπάρχει το όνομά του και δεν φαίνεται αν πράγματι πλήρωσε τα δωμάτια στα οποία διανυκτέρευσε. Αντίθετα, υπάρχουν τα στοιχεία από το αρχείο του κ. Χριστοφοράκου που δείχνουν ότι τα δωμάτια σε όλους τους σταθμούς του ταξιδιού κλείστηκαν από τη Siemens. Επίσης, δεν έχει δώσει παραστατικά για τις μετακινήσεις από τη Λειψία μέχρι το Σάλσμπουργκ όταν η υπόλοιπη παρέα μετακινούνταν με αεροσκάφος και αυτοκίνητα πόρσε.

Αλλωστε, το ποιος πλήρωσε είναι δευτερεύον. Το ουσιαστικό είναι η αποδεδειγμένη στενή φιλία του κ. Λιάπη με τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο, τον άνθρωπο ο οποίος κατηγορείται ότι εκμαύλιζε συστηματικά το πολιτικό σύστημα και τον κ. Θανάση Λασκαρίδη που έχει ανταγωνιστικά συμφέροντα με την Ολυμπιακή η οποία υπαγόταν τότε στην αρμοδιότητα του κ. Λιάπη που ήταν υπουργός Μεταφορών.

Η πλήρης κάλυψη που πρόσφερε ο κ. Καραμανλής διά του κυβερνητικού εκπροσώπου στον εξάδελφό του κ. Μιχάλη Λιάπη έχει κάνει άνω κάτω το κυβερνών κόμμα. Με πολύ λιγότερες αποδείξεις για τις σχέσεις του κ. Θεόδωρου Τσουκάτου με επιχειρηματίες ο κ. Καραμανλής είχε κατηγορήσει για «αρχιερέα της διαπλοκής τον κ. Κώστα Σημίτη». Ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος αντιπαρήλθε τη φιλία τού κ. Λιάπη με τους επιχειρηματίες λέγοντας ότι «δεν ποινικοποιούμε τις κοινωνικές σχέσεις». Την Παρασκευή μάλιστα στο πρες ρουμ δήλωσε ότι ο κ. Λιάπης με τα παραστατικά που έδωσε «επιβεβαίωσε περίτρανα» την αλήθεια των λόγων του. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα αποπομπής καθώς επίσης ότι «είναι αυθαίρετες οι αναφορές της εταιρείας για την οργάνωση του ταξιδιού του κ. Λιάπη». Με αυτό τον τρόπο απομακρύνεται το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης του κ. Λιάπη από την κυβέρνηση.

Η κοινοβουλευτική ομάδα είναι «υπ’ ατμόν» καθώς θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός διακυβεύει το κύρος και την εντιμότητα της παράταξης και την απρόσκοπτη παραμονή του κόμματος στην εξουσία λόγω της οικογενειακής σχέσης. Σαφής ήταν η δήλωση του κ. Σάββα Τσιτουρίδη ότι θα έπρεπε να υπάρξει η ίδια αντιμετώπιση που είχε και ο ίδιος όταν ήταν υπουργός. Με τη θέση τού κ. Τσιτουρίδη συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που λένε ότι «ο κ. Λιάπης θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από την κοινοβουλευτική ομάδα». «Εάν ήμουν εγώ θα με είχαν γιουχάρει στο Σύνταγμα», δήλωσε ο πρώην υφυπουργός κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, «δεν μπορεί να έχει σχέση ένας υπουργός με προμηθευτές του δημοσίου» είπε ο κ. Τατούλης, «έξω από το μαντρί», είπε ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.  

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι από την όλη υπόθεση πλήττεται συστηματικά ο πρωθυπουργός. Η εμπλοκή Λιάπη αγγίζει τον σκληρό πυρήνα του καραμανλικού συστήματος εξουσίας. Εάν κάποιοι δεν στεναχωριούνται είναι η οικογένεια Μητσοτάκη που είδε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να απομακρύνεται από τη δική της εμπλοκή στην υπόθεση Siemens και τώρα να είναι στην ίδια βάρκα με τον κ. Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός πήρε αποστάσεις στην αρχή από την υπόθεση στον βαθμό που αφορούσε την οικογένεια Μητσοτάκη και τα «δωράκια» του φίλου τους κ. Χριστοφοράκου κάτι που είχε δυσαρεστήσει την κυρία Μπακογιάννη. Ορισμένοι σημειώνουν ότι έχει ενδιαφέρον ποιοι κατευθύνουν την υπόθεση εναντίον τού κ. Λιάπη και αν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία και γίνεται διαπραγμάτευση στο παρασκήνιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr