Υπουργοί κατά υπουργών και όλοι εναντίον Παπακωνσταντίνου

Πρωτοβουλίες από  τον πρωθυπουργό περιμένουν τα στελέχη 

Στα όρια της νευρικής κρίσης βρίσκεται η κυβέρνηση, με τα προβλήματα συντονισμού και συνεννόησης  να χτυπούν και πάλι «κόκκινο» με αφορμή δύο μείζονα θέματα: Πρώτο, τους γενικότερους χειρισμούς στην οικονομία, με την παρατεταμένη αβεβαιότητα  και τα επερχόμενα μέτρα και δεύτερον τις αποκρατικοποιήσεις.

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν σε διυπουργική σύσκεψη  το πρωί της Τετάρτης και αργότερα στο υπουργικό συμβούλιο, μέσα σε βαρύ κλίμα και στη σκιά της  νέας υποτίμησης της ελληνικής οικονομίας από την S&P – βέβαια το υπουργικό «συναισθανόμενο» την… κρισιμότητα των στιγμών έχει στην ατζέντα του και το νομοσχέδιο για την προστασία των… αδέσποτων ζώων!!!

Το πρώτο και  σημαντικό πρόβλημα έχει να κάνει  με την άποψη, που έχουν οι περισσότεροι υπουργοί πλέον, ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου «δεν μπορεί να χειριστεί την κρίση». Κορυφαίοι υπουργοί έχουν διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται να αφήσουν  τον κ. Παπακωνσταντίνου να χειριστεί  εν λευκώ τις αποκρατικοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει και η δημόσια και συνεχής αμφισβήτηση των πολιτικών  κινήσεων του οικονομικού επιτελείου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος άφησε σαφείς αιχμές για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ότι δεν λέει την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, αφού ακόμη και μετά τις θετικές εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ έρχονται υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους.

Η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη έθεσε ευθέως θέμα αμφισβήτησης της πώλησης ΔΕΚΟ, που αυτή τη ώρα έχουν χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις, ενώ ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει  κάποιος κρατικός έλεγχος σε στρατηγικής  σημασίας επιχειρήσεις. Με την άποψή  της συντάσσονται κι άλλοι υπουργοί (Κ. Σκανδαλίδης, Λ. Κατσέλη κα.α) , όμως αντιδρούν όσοι θεωρούν επιτακτική την ανάγκη για γρήγορες πωλήσεις (Άννα Διαμαντοπούλου κ.α.).

Ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε να μην βγαίνει κάθε υπουργός και να λέει την προσωπική του άποψη, αλλά να οργανωθεί η συζήτηση στην κυβέρνηση με υπευθυνότητα, ώστε να ληφθούν ξεκάθαρες αποφάσεις.

Αν και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης περιμένουν ανασχηματισμό με αλλαγές στο  οικονομικό επιτελείο, γιατί όχι  και απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, η καθυστέρηση στην ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας από  τον Γιώργο Παπανδρέου επιτείνει  την αγωνία, ενώ φέρνει στο προσκήνιο και σενάρια εκλογών.

Οι συνεδριάσεις  

Το υπουργικό συμβούλιο  θα ασχοληθεί στις 2 μετά το μεσημέρι με τις αποκρατικοποιήσεις και το νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών, στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον ΟΔΔΗΧ αλλά και το νέο «πακέτο» εγγυήσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένο για το μεσημέρι, θα βρεθούν επίσης το νομοσχέδιο για  την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του υπουργείου Εσωτερικών και το νομοσχέδιο για την προστασία αδέσποτων  και κατοικίδιων ζώων.

Οι υπουργοί θα ασχοληθούν επίσης με το προσχέδιο νόμου του  υπουργείου Υγείας για τη δωρεά και  μεταμόσχευση οργάνων.

Νωρίτερα, στη Βουλή  πραγματοποιείται διυπουργική σύσκεψη για θέματα οικονομίας, όπου μετέχουν οι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππας, Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης και Κ. Σκανδαλίδης.

Σύσκεψη για το Φαληρικό Μέτωπο


Μετά το υπουργικό  συμβούλιο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την ομάδα εργασίας της οποίας προΐσταται ο ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, η οποία θα του παρουσιάσει το πρόγραμμα εκπόνησης των μελετών για την ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου, που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί  στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου και  θα συμμετάσχουν η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης, ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr