Αφγανιστάν: Μεταφέρει προσωπικό η Αθήνα με το βλέμμα στραμμένο στο μεταναστευτικό

Αφγανιστάν: Μεταφέρει προσωπικό η Αθήνα με το βλέμμα στραμμένο στο μεταναστευτικό

Εργώδεις προσπάθειες για τη μεταφορά στην Ελλάδα Αφγανών πολιτών που υπηρετούσαν  ως μεταφραστές στον Ελληνικό Στρατό - Προβληματισμός για το μεταναστευτικό και εκτιμήσεις ότι η Τουρκία θα εμφανιστεί ως «κυματοθραύστης» των ροών, με σκληρά ανταλλάγματα - Το Αφγανιστάν στην ατζέντα του έκτακτου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων των Μεσογειακών χωρών

Αφγανιστάν: Μεταφέρει προσωπικό η Αθήνα με το βλέμμα στραμμένο στο μεταναστευτικό
Με νηφαλιότητα παρακολουθεί η Αθήνα τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου η νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται στην περιοχή ανατρέπει άρδην τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα του εύθραυστου κράτους. Η αδυναμία μετατροπής της χώρας σε μια «δυτικού τύπου δημοκρατία», αλλά και η απόσυρση των δυτικών δυνάμεων είκοσι και πλέον χρόνια από την πρώτη είσοδό τους στη χώρα, ακολουθείται από την πλήρη «παλινόρθωση» των Ταλιμπάν, οι οποίοι απέχουν πλέον μια ανάσα από τον πλήρη έλεγχο της πρωτεύουσας, Καμπούλ.

Με αυτά τα δεδομένα, ανακαλούνται και απομακρύνονται ώρα με την ώρα όλες οι διπλωματικές αποστολές από τη χώρα, ενώ χώρες με εμβληματική παρουσία στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ, καταστρέφουν από χθες έγγραφα και αντικείμενα με το εθνόσημο, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως προπαγάνδα, κατά την πάγια διπλωματική πρακτική.

Στην αλυσίδα για την μεταφορά διπλωματικού προσωπικού που έχει στηθεί τις τελευταίες ώρες από χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει και η Ελλάδα, καθώς καταβάλλονται εργώδεις προσπάθειες για την ασφαλή απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού. Μολονότι η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική Αρχή, αλλά εξυπηρετείται από το Πακιστάν, αγώνας δρόμου γίνεται αυτήν την ώρα, ώστε Αφγανοί πολίτες που υπηρετούσαν ως μεταφραστές στον ελληνικό στρατό να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς στην Ελλάδα, μαζί με τις ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές.

Ήδη, άλλωστε, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες έχουν εγκαταστήσει τις αποστολές τους στο αεροδρόμιο, για να βοηθήσουν στην εκκένωση. Στην προσπάθεια να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ συμβάλλει και το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Το ΝΑΤΟ βοηθάει να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διευκολυνθούν και να συντονιστούν οι αναχωρήσεις» από τη χώρα, σχολίασε στο twitter.

Μεταναστευτικό προσεχώς

Παρότι η Αθήνα συντονίζει σε πρώτο χρόνο τις ενέργειες για την επιστροφή προσωπικού που συνεργάστηκε με τις ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή, υπαρκτός είναι ήδη ο προβληματισμός αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο πεδίο του μεταναστευτικού, καθώς γνώστες των διπλωματικών θεμάτων στην Αθήνα προεξοφλούν ότι η Τουρκία θα εμφανιστεί ως «κυματοθραύστης» των μεταναστευτικών ροών, με σκληρά ανταλλάγματα.

Για «Ήττα της Δύσης» έκανε λόγο σε σχόλιό του στο twitter o Βουλευτής ΝΔ Βόρειου Τομέα, Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας «Εγρήγορση για την Ελλάδα. Σε περίπου ένα μήνα θα είναι αισθητός ο πρώτος μεταναστευτικός αντίκτυπος στην ευρύτερη περιοχή μας».

Τον ελληνικό προβληματισμό συμμερίζεται την ίδια ώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως φάνηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με φόντο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής τονίζει ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί συμφωνία των χωρών μελών της Ένωσης, με στόχο την έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης.

«Η κρίση στο Αφγανιστάν, και όχι μόνον, δείχνει με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια ότι αυτή είναι η στιγμή, ότι ήρθε η ώρα να συμφωνήσουν, οι χώρες μέλη, στην έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σχοινάς αναφέρεται και σε άλλους λόγους που καθιστούν αναγκαία την έγκριση του Συμφώνου και υπογραμμίζει:

«Τους περασμένους μήνες διαπιστώσαμε ότι η μεταναστευτική κρίση εργαλειοποιήθηκε και ότι οι πρόσφυγες έτυχαν εγκληματικής εκμετάλλευσης ως υβριδικό όπλο στην Λιθουανία και στην Πολωνία, με ευθύνη του Λουκασένκο, αλλά και στην Ελλάδα, στην Θέουτα και στην Μεσόγειο, με τους διακινητές που έχουν ως προορισμό την Λαμπεντούζα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί αυτές τις υβριδικές επιθέσεις και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να το καταστήσει απόλυτα σαφές, αρχίζοντας από κυρώσεις και οικονομικά προνόμια. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκβιάζει την Ένωση και, ακόμη περισσότερο, δεν μπορεί να το κάνει χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό, καθίσταται αναγκαία η υπογραφή του Συμφώνου, που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο»

Παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο τα τεκταινόμενα στο Αφγανιστάν, ερωτηθείς αναφορικά με τα «εμπόδια που συναντούν οι χώρες μέλη της ΕΕ, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξηγεί πως «υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα που πρέπει να λυθούν, αλλά πλησιάζουμε στην αναγκαία αυτή λύση. Ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι ότι οι χώρες στις οποίες το μεταναστευτικό είναι λιγότερο αισθητό, θεωρούν ότι η διαχείριση των ροών είναι ένα "πρόβλημα" των άλλων, που δεν τους αφορά». «Στην πραγματικότητα αφορά όλους και χρειάζεται μια ενιαία αντιμετώπιση, πρέπει να εργαστούν όλοι ως μια ομάδα. Η κρίση στο Αφγανιστάν και οι κινήσεις αυταρχικών καθεστώτων σαν του Λουκασένκο, απέδειξαν αι στις χώρες που προβάλλουν τις μεγαλύτερες αντιστάσεις ότι η πίεση στα σύνορα της ΕΕ είναι ένα θέμα που αφορά όλους», σημειώνει. Τέλος, σε ό,τι αφορά, τέλος, τις διαφορές της σημερινής Ευρώπης σε σύγκριση με εκείνη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, ο Μαργαρίτης Σχοινάς περιγράφει πως «το 2015 η συζήτηση ήταν σίγουρα ιδεολογική, συχνά τοξική. Δεν υπήρχε ισορροπία ανάμεσα σε ευθύνη και αλληλεγγύη. Αλλά τώρα καταλάβαμε τι χρειάζεται, η συμφωνία του Σεπτεμβρίου είναι πιο ισορροπημένη. Δεν έχει ακόμη υπογραφεί το κείμενο του Συμφώνου, αλλά ο τόνος και η ατμόσφαιρα είναι διαφορετικές, υπάρχουν πολύ θετικά μηνύματα». «Από το 2015 διαπιστώσαμε πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μας εκπλήξει θετικά, κατά την διάρκεια των κρίσεων και ότι βγαίνει απ' αυτές, πιο ισχυρή και ενωμένη. Σήμερα έχουμε προετοιμαστεί καλύτερα. Τα σύνορά μας ενισχύθηκαν διαρκώς με άνδρες και εξοπλισμό. Αναφέρομαι και στα μη γεωγραφικά σύνορα, τα οποία, όμως, καθορίζουν την Ευρώπη», καταλήγει.




Ειδήσεις σήμερα: 

Έντι Ράμα: Έτοιμη να δεχτεί Αφγανούς πρόσφυγες η Αλβανία

Ερντογάν: Θα εργαστώ για τη «σταθερότητα» στο Αφγανιστάν ώστε να ανακοπεί μια συρροή προσφύγων

Αφγανιστάν: Χάος στους δρόμους της Καμπούλ - Φεύγουν πανικόβλητοι οι πολίτες - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης