Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Δεν έλειψαν τα λάθη - Παρακαταθήκη η κουλτούρα των εκκενώσεων

Δείτε live τη δευτερολογία του πρωθυπουργού- Fake news ότι τα δάση καίγονται για να μπουν ανεμογεννήτριες - «Να διδαχθούμε από μια αρνητική εμπειρία για να γίνουμε καλύτεροι» - «Ερευνάται η αναζωπύρωση της φωτιάς» στην Βαρυμπόμπη - «Πετύχαμε στον στόχο να προστατέψουμε πολίτες, οικισμούς, κρίσιμες υποδομές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Είχαμε προνοήσει να έχουμε περισσότερα εναέρια πυροσβεστικά μέσα

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Δεν έλειψαν τα λάθη - Παρακαταθήκη η κουλτούρα των εκκενώσεων
«Το ζήτημα δεν είναι μόνο ο χρόνος που θα αξιοποιήσουμε για να συζητήσουμε το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά σημαντική διάσταση θα είναι και η ποιότητα, αν δηλαδή καταφέρουμε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια σε ερωτήματα που θέτουν πολίτες και αντιπολίτευση και αν έχουμε την δυνατότητα να καταλήξουμε σε κάποιους άξονες συμφωνίας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την μεγάλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στη Βουλή των Ελλήνων συζητείται το μείζον θέμα που προέκυψε από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και την Βορειοανατολική Αττική.

Δείτε live από τη Βουλή 




«Καθώς στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών, η σκέψη μας στρέφεται σε εκείνους και εκείνες που ακόμα μάχονται ή μένουν σε επιφυλακή στην πολιτική προστασία, πυροσβεστική, αστυνομία, ΟΤΑ και τους εθελοντές μας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Προσδοκώ η σημερινή συζήτηση να διαφέρει από τις συνήθεις συζητήσεις γιατί το θέμα έχει παγκόσμιες διατάσεις με σημασία που υπερβαίνει κομματικές θεωρήσεις και ζητούμενο είναι οι απαντήσει σε 4 ερωτήματα:

Είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε;

Τι πήγε καλά και τι λάθος στην μάχη με φλόγες;

Πώς θα στηριχθούν από δω και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες και οι πληγέντες;

Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα την κλιματική αλλαγή;

Απαντήσεις:

Πόσο είχαμε προετοιμαστεί; Η εικόνα είναι σαφής με τα θετικά και τα αρνητικά. Κατορθώσαμε να μην θρηνήσουμε θύματα αν και χάσαμε τον εθελοντή Βασίλη αλλά προστατέψαμε χιλιάδες συμπολίτες μας. Δυστυχώς καταστράφηκαν περιουσίες και δασικός πλούτος. Αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με επίπονο καύσωνα. Δεν βρέθηκε μόνο η Ελλάδα με τον εφιάλτη των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το φετινό καλοκαίρι ήταν πιο δύσκολη η διαχείριση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που μετέτρεψε τα δάση σε πυριτιδαποθήκες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Προνοήσαμε για περισσότερα εναέρια πυροσβεστικά μέσα»

«Γι' αυτό και προνοήσαμε και μετατρέψαμε σε αξιόμαχη κρατική οντότητα την πολιτική προστασία. Οσοι το αμφισβητούν ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά!» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός που εξήγησε ότι «ενεργοποιήθηκε το 112 που αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση προεκλογική μετά την τραυματική εμπειρία με τις πυρκαγιές του 2018. Ενισχύθηκε η πυροσβεστική με 69 νέα εναέρια μέσα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Το αν ήταν αρκετά είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω αλλά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η χώρα είχε εγκαίρως προμηθευτεί περισσότερα από ποτέ εναέρια μέσα».

«Ταυτόχρονα» συνέχισε ο πρωθυπουργός «είχαμε μεριμνήσει να καθαρίσουμε 21 επικίνδυνες περιοχές που προσομοίαζαν με το Μάτι. Συμμετείχα σε τηλεδιάσκεψη με 18 δημάρχους στις 24 Μαρτίου που επισήμανα την ανάγκη να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε με τις παρεμβάσεις εντός αυτών των οικισμών να μειώσουμε την καύσιμη ύλη αλλά και να καταστρώσουμε σχέδια διαφυγής».

«Πράγματι οι παρεμβάσεις έγιναν. Αναφέρω δύο παραδείγματα: Ιπποκράτειος Πολιτεία που έφτασε η φωτιά αλλά δεν μπήκε μέσα στον οικισμό ενώ για πρώτη φορά υπήρχε καινούρια οδός διαφυγής ώστε οι δημότες να απομακρυνθούν με ασφάλεια και ταχύτητα. Η δεύτερη περιοχή είναι μια περιοχή που σας είναι οικεία κ. Τσίπρα και αναφέρομαι στο Σούνιο. Αν κινηθείτε στον δρόμο Σούνιο – Λαύριο υπάρχουν δίοδοι διαφυγής που δείχνουν στους πολίτες πώς να κινηθούν προς την θάλασσα αν προκύψει ανάγκη. Αυτά έγιναν και είχαν στόχο να προτατέψουν περιουσίες» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προστατέψαμε πολίτες, οικισμούς και κρίσιμες υποδομές»

«Παρά την ένταση του φαινομένου κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε στον στόχο να προστατέψουμε τους πολίτες, τους οικισμούς τις κρίσιμες υποδομές. Λίγοι γνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια που κατεβλήθη στην φωτιά της Βαρυμπόπης για την διασφάλιση της ομαλής ηλεκτροδότησης της Αττικής. Και θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ».

«Κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1299 πυρκαγιές, σχεδόν 60 την ημέρα και πολλές προϊόν εμπρησμού. Οι φωτιές είχαν φέτος διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν, το εξηγεί η ΕΜΥ και οι επιστήμονες. Το βέβαιο είναι ότι αυτό το οποίο βλέπαμε από τους τηλεοπτικούς δέκτες το αντιμετώπιζαν και οι πυροσβέστες. Στρόβιλοι της φωτιας που έκαναν την κατάσβεση δύσκολη, ακόμα και με εναέρια μέσα. Απόδειξη η τελευταία φωτιά στα Βίλια. Ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός με εκατοντάδες ρίψεις από εναέρια μέσα. Κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Αττικής συμπεριλαμβανομένων μονάδων από το εξωτερικό. Και παρόλα αυτά κάναμε τρεις ημέρες να την σβήσουμε. Εγινε κάτι λάθος; Αν το πιστεύετε, πείτε μας πού έγινε λάθος. Η πραγματικότητα είναι ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φωτιές σε δάση που είχαν μείνει απεριποίητα χωρίς δασικούς δρόμους» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εχω ακούσει σχόλια άδικα για την πυροσβεστική και τους ανθρώπους που έδωσαν την μάχη. Αυτή η δύναμη κάτάφερε να θέσει χιλιάδες φωτιές σε έλεγχο από την πρώτη στιγμή. Δυστυχώς κληθήκαμε κάποια στιγμή να διαχειριστούμε τέσσερις ταυτόχρονες φωτιές μεγάλες που ξεπέρασαν την προετοιμασία που είχαμε κάνει. Το έχω πει. Προετοιμαστήκαμε καλύτερα από άλλες φωτιές αλλά φάνηκε σε μια στιγμή ότι αυτό δεν επαρκούσε» σημείωσε.

«Ερευνάται η αναζωπύρωση της φωτιάς στην Βαρυμπόμπη»

«Δεν έλειψαν τα λάθη. Οι φετινές πυρκαγιές αν μας δίδαξαν κάτι είναι ότι η απόλυτη προτεραιότητα ω ς προς την διαχείριση της φωτιάς είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη. Όπως δήλωσαν και οι αρμόδιοι υπουργοί αν ανατρέξει κανείς στην αλληλουχία των γεγονότων θα διαπιστώσει ότι το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από την αναζωπύρωση της φωτιάς της Βαρυμπόμπης. Οι αρμόδιες αρχές είχαν την βεβαιότητα ότι η φωτιά στην Βαρυμπόμπη είχε οριοθετηθεί με αποτέλεσμα να στείλουν δυνάμεις σε άλλη περιοχή. Δυστυχώς υπήρξε αναζωπύρωση για λόγους που ελέγχονται και είχαμε τα αποτελέσματα που είχαμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπαινισσόμενος ότι η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική οφείλεται σε λάθη και παραλείψεις.

«Για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων, εντός του πυρήνα του δρυμού στο Τατόι είχαν γίνει σημαντικοί καθαρισμοί με απομάκρυνση κορμών και κλαδιών που είχαν πέσει λόγω Μήδειας. Στην περιοχή υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες που δεν κατάφεραν να την σταματήσουν. Εδώ δεν κατάφερε να την σταματήσει η εθνική οδός με δεκάδες πυροσβεστικά...».

Η ευθύνη των δασαρχείων

«Τα αποτελέσματα από τις εργασίες των δασαρχείων δεν ήταν ικανοποιητικά» είπε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Γι' αυτό και η αρμοδιότητα περνά κεντρικά με το πρόγραμμα Δρυάδες 300 εκατ. ευρώ για καθαρισμό δασών. Επίσης Δασαρχεία και Δασικές υπηρεσίες υπάγονταν σε διαφορετικούς προϊσταμένους γι αυτό και κάνουμε σημαντική δομική αλλαγή και υπάγουμε επιτέλους τα δασαρχεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την διεύθυνση δασών».

«Θα κινηθούμε ταχύτατα για απόκτηση πυροσβεστικών αεροσκαφών»

«Διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε και περισσότερα εναέρια μέσα που προβλέπει το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας που ήδη έχει εγκριθεί. Θα επενδύσουμε σε καινούρια αεροσκάφη. Θα κινηθούμε ταχύτατα για απόκτηση αεροσκαφών πρώτης δράσης όπως και για ενοικίασή τους. Θα προχωρήσουμε σε σύσταση ειδικής μονάδος που θα μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Αναδείχθηκε αυτή η ανάγκη με έντονο τρόπο τις τελευταίες ημέρες και αναδείχθηκε από την συνεργασία Ελλήνων και ξένων πυροσβεστών. Αυτή η νέα μονάδα που θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες θα πρέπει να εκπαιδευτεί καλύτερα για την δράση της εντός δασών» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χρειάστηκαν πολλά χρόνια ώστε η πυροσβεστική να εξοικειωθεί με την νέα αποστολή κατάσβεσης πυρκαγιών που της ανέθεσε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Πλέον οι Έλληνες πυροσβέστες έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία και πρέπει να μάθουμε κι άλλα. Και αν χρειαστεί δεν έχω καμία δυσκολία να έρθω σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις ώστε ξένες δυνάμεις να μας συνδράμουν τους κρίσιμους μήνες Ιουλίου Αυγούστου» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Καλούμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα για συνύπαρξη δασικού και δομημένου περιβάλλοντος. Χωρίς γραφειοκρατίες οι άνθρωποι να μπορούν να καθαρίζουν τις περιοχές τους. Να κόβουν δέντρα γύρω από τα σπίτια τους χωρίς την ταλαιπωρία των δασαρχείων».

Πώς θα γίνει η αναδάσωση - Πού θα επιλεγεί η φυσική αναγέννηση

«Ένα μέρος της αναγέννησης θα είναι φυσική αλλά πέριξ των οικισμών – και αυτή είναι η κατεύθυνση που έχω δώσει -είναι να έχουμε διαφορετικά ήδη δέντρων πολύ πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Τεχνητή αναδασωση θα γίνει όπου οι ειδικοί θα μας υποδείξουν. Επίσης οικισμοί και σπίτια κοντά ή μέσα σε δάση θα πρέπει να τηρούν συγκειρμένες πυρίμαχους όρους. Όπως και ασφάλιση…».

«Η δημόσια συγγνώμη μου ήταν προσωπική ηθική στάση αλλά πριν από όλα πολιτική στάση με μήνυμα. Συγγνώμη δεν είναι μόνο ένα σύνθημα αλλά δέσμευση για δράση ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν πολλά» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε δίνοντας απάντηση στο 3 ερώτημα «τι κάνουμε για να στηρίξουμε τους πληγέντες συμπολίτες μας».

«Λίγα 24ωρα μετά την οριοθέτηση πυρκαγιών ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό με την καταγραφή ζημιών», είπε.

Αποζημιώσεις στους πληγέντες - Ειδικά προγράμματα για Βόρεια Εύβοια και Ηλεία

«Στην πλατφόρμα αρωγής έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήσεις ύψους 10,5 εκατ. ευρώ. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν είχε κινηθεί τόσο γρήγορα!» σημείωσε καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

«Παντού ξεκίνησαν αντιδιαβρωτικά έργα. Στην Εύβοια δουλεύουν μεικτά συνεργεία ώστε το συντομότερο να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιπλημμυρική θωράκιση. Δίνουμε ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους ριτινοπαραγωγούς και μελισσοπαραγωγούς. Ειδικά για ριτινοπαραγωγούς, περίπου 1000 συμπολίτες μας, θα καταρτίσουμε άμεσα ένα πρόγραμμα πολυετούς κοινοφελούς εργασίας έως 7 έτη ώστε οι άνθρωποι αυτοι να δουλέψουν μέσα στα δάση για την αποκατάσταση σε πρώτη φάση και για την προστασία στην συνέχεια.

Ειδικά για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, τα μέτρα που εξαγγείλαμε αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο όσες επλήγησαν από την πυρκαγιά. Εκεί υπάρχει συνολικό πρόγραμμα ανασύνταξης περιβαλλοντικής και παραγωγικής ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα θα υπάρξει και για την Ηλεία».

Οι δωρεές των ιδιωτών για την αποκατάσταση των ζημιών

«Αποδίδω μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρεές. Για πρώτη φορά με διαφανή και εύκολη διαδικασία οι προσφορές ιδίως των ιδρυμάτων θα συναντώνται με τις ανάγκες του δημοσίου και κάθε δωρητής θα παρακολουθεί πού κατευθύνονται τα χρήματά του. Και με το νέο θεσμό αναδόχου ο ίδιος ο δωρητής θα αναλαμβάνει όχι μόνο μελέτη αλλά και έργα αποκατάστασης πάντα υπο την εποπτεία δασαρχείου. Τέτοιες εργασίες ξεκίνησαν και είναι σημαντική η αρωγή από μεγάλα ιδρύματα και επιχειρήσεις που προσφέρουν όχι μόνο πόρους αλλά και ταχύτητα στην υλοποίηση των σχετικών έργων» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το απόγευμα» συνέχισε «θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον επίτροπο διαχείρισης κρίσεων για εξασφάλιση πρόσθετης συνδρομής. Η συνδρομή που εξασφαλίσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν πρωτοφανής καθώς 23 χώρες έσπευσαν να συνδράμουν με προσωπικό εναέρια και άλλα μέσα. Ευχαριστώ κάθε μία προσωπικά. Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης θα είναι ο Χρήστος Τριαντόπουλος που έχει εμπειρία από διαχείριση αντίστοιχων προγραμμάτων αρωγής». 

«Πρώτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής»

«Θέλω να πω σε όλους τους πληγέντες που σήμερα με οργή ή καχυποψία αντιμετωπίζουν τις σημερινές εξαγγελίες ότι όπως στηρίξαμε τους πληγέντες συμπολίτες μας σε Καρδίτσα και Σάμο το ίδιο θα πράξουμε και τώρα.  Επίσης ο κ. Μπένος, ένας ενεργός πολίτης που έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη για το τι σημαίνουν ολοκληρωμένα χωρικά σχέδια, θα αναζητήσει απόψεις αντιπολίτευσης και κάθε καλή ιδέα θα είναι καλοδεχούμενη στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Θα είναι κατάκτηση αν σε αυτά τα φιλόδοξα προγράμματα συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.  Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται πρώτα από όλα συναντίληψη στις προτεραιότητες και αναγνώριση της αλήθειας. Και όχι διαστρέβλωση όπως έγινε με την στρατηγική εκκενώσεων. Το είχα πει και το επαναλαμβάνω. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αμφισβητήθηκε αυτή η στρατηγική. Η κριτική αυτή δεν σέβεται την μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν από πυρκαγιές. Ναι, τα σπίτια και τα δάση θα ξαναγεννηθούν. Οι άνθρωποι όμως δεν ξαναγυρίζουν».

«Παρακαταθήκη η κουλτούρα των εκκενώσεων - Κατάκτηση για τη χώρα το 112»

«Ολοι οι οικισμοί που άδειασαν σώθηκαν. Η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων δεν περιορίζεται μόνο στην προειδοποίηση του 112. Σημαίνει ειδικά σχέδια μελετημένες οδούς διαφυγής μέριμνα για τα ζώα, οργάνωση για να υπάρχουν ανοικτοί δρόμοι. Εύχομαι να μην ακούσουμε ξανά αυτή την κριτική που είναι μικρόψυχη απέναντι σε μια εθνική κατάκτηση που μας έχει φέρει πιο μπροστά από πιο πλούσια και οργανωμένα κράτη. 112 δεν υπάρχει ούτε στην Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο και στην Γερμανία αναζητούνται ευθύνες γιατί δεν υπήρχε το εργαλείο να ενημερωθούν οι άνθρωποι και να φύγουν από τα σπίτια τους στις πλημμύρες. Αυτή η κυβέρνηση κάποια στιγμή θα φύγει αλλά το 112 θα μείνει γιατί έιναι μια κατάκτηση για την χώρα και παρακαλώ να μην ασκείται γι αυτό το θέμα κριτική».

«Δεν θα μιλήσω για σχέδιο αποκατάστασης 1,6 δισ. ευρώ, θα πω μόνο ότι αποτελεί ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για να αποκτήσει η χώρα την πολιτική προστασία που απαιτείται να έχει. Η πρόταση αυτή λαμβάνει υπόψη επιστημονικά δεδομνένα και πορίσματα που εκπονήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και αναφέρομαι κ. Τσίπρα στο σχέδιο Γκολντάμερ που σε πολλά σημεία του συμφωνώ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Λάθος να πούμε στους πολίτες ότι μπορούν να έχουν ένα εναέριο μέσο πάνω από το σπίτι τους»

«Θα σας παρακαλούσα όμως όταν επικαλείται το πόρισμα να μην το κάνει επιλεκτικά αλλά συνολικά. Το ίδιο το πόρισμα αναγνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει θεοποίηση εναέριων μέσων αλλά δεν έχω ακούσει ένα στέλεχό σας να μην υπερθεματίζει στην δικαιολογημένη οργή των κατοίκων που θέλουν ένα εναέριο μέσο πάνω από το σπίτι τους. Είναι λάθος να πούμε στους πολίτες ότι μπορούν να έχουν ένα εναέριο πάνω από το σπίτι τους ή ότι μπορουν να σβήσουν όλες τις φωτιές» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να συμφωνήσουμε σε κάποια δεδομένα και να απομονώσουμε τους εύκολους αφορισμούς. Θα σπεύσετε πάλι να ασκήσετε κριτική στο επιτελικό κράτος. Σας προλαμβάνω. Είναι το επιτελικό κράτος αυτής της κυβέρνησης που εως σήμερα απαντησε επιτυχημένα σε μια σειρά από κρίσεις: στον Εβρο, τον εμβολιασμό, ενίσχυση εθνικής άμυνας. Πιστώνεται το επιτελικό κράτος και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Το επιτελικό κράτος υπήρξε ανέκαθεν και άλλοτε υπήρξε επιτελικό κράτος, δεν το ανακαλύψαμε εμείς. Είχε όμως άλλες επιδόσεις και εκπροσώπους. Σήμερα το επιτελικό κράτος το εκπροσωπεί ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Πιερρακάκης. Παλαιότερα το επιτελικό κράτος το αντιπροσώπευαν ο κ. Παππάς, ο Φλαμπουράρης ο Βερναδάκης και εδώ κλείνει αυτή η συζήτηση» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις»

«Θα κλείσω» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης στην πρωτολογία του «με μια γενική παρατήρηση που αφορά την πρόκληση κλιματικής κρίσης. Αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα της κυβέρνησης με παρεμβάσεις όπως η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μας επιβάλλει να τα αλλάξουμε όλα, παραγωγή, κίνηση, οικοδόμηση. Γι αυτό και εξασφαλίσαμε 18,5 δισ. ευρώ από το σχέδιο Ελλάδα 2.0 και από τους πόρους ΕΣΠΑ ώστε ένας πο τους 4 πυλώνες να αφορά την πράσινη οικονομία. Θα έχουμε την ευκαιρία στην Βουλή να ψηφίσουμε -ελπίζω διακομματικά- το πρώτο νόμο για την κλιματική αλλαγή. Να κλείσω τέλος καταδικάζοντας κάποιους μύθους που δηλητηριάζουν την δημόσια ζωή. Η κυβέρνηση με βάση το σύνταγμα κηρύσσει όλες τις καμένες εκτάσεις αναδασωτέες».

Fake news τα σενάρια ότι τα δάση καίγονται για να μπουν ανεμογεννήτριες

«Ούτε γίνεται να μιλούν κάποιοι για ανεμογεννήτριες όταν η ισχύουσα νομοθεσία και η νομολογία προβλέπει συνύπαρξη ανεμογεννητριών και δασών. Δεν πρέπει να σιγοντάρουμε σενάρια που αναφέρουν ότι τα δάση καίγονται για να μπουν ανεμογεννήτριες. Πρέπει αυτά τα υπόγεια ρεύματα που συναντούνται με τους αντιεμβολιαστές να βρίσκουν κοινές απαντήσεις από την εθνική αντιπροσωπεία. Πρέπει να κυριαρχήσει η λεωφόρος της επιστήμης και όχι ο παράδρομος του ψέματος» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Εχουμε το χρέος να προτάξουμε τις απαντήσεις για καλύτερη πολιτική προστασία, για το πώς θα μετέχουμε στην μεγάλη ευρωπαϊκή προσπάθεια ώστε να γίνουμε η πρώτη ήπειρος μηδενικών εκπομπών. Όλα αυτά αποτυπώνονται σε σύνολο κυβερνητικών επιλογών που θέλω να πιστεύω ότι ξεπερνούν τα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

«Ειδικά η συζήτηση για τον κλιματικό νόμο θα δώσει ευκαιρία για ενσωμάτωση θετικών ιδεών για τις οποίες η κυβέρνηση είναι ανοικτή. Πρέπει να διαψεύσουμε τον Βίκτορα Ουγκό που ανέφερε ότι η φύση μιλά αλλά ο άνθρωπος δεν την ακούει» ήταν η ακροτελεύτια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη.




Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Η έκρηξη κρουσμάτων έφερε «lockdown» για τους ανεμβολίαστους - Ποια μέτρα θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου

Σαρλίζ Θερόν: Το sex symbol που δεν διστάζει να τσαλακώνεται - Διακοπές μόνη στο Αιγαίο

Φιλιππίνες: Τραγικό τέλος για 31χρονο ψαροτουφεκά που «παγιδεύτηκε» από μεγάλο ψάρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr