Ανασχηματισμός: Τι λένε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αλλαγές με σκοπό την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου

Ανασχηματισμός: Τι λένε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αλλαγές με σκοπό την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου

Για ανασχηματισμό των «ανοικτών μετώπων» κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές - Τι σηματοδοτούν η «επιστράτευση» του Βαγγέλη Αποστολάκη, η επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου και η υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη

anasximatismos_anoikton_metopon
Η τοποθέτηση – έκπληξη του ναυάρχου εν αποστρατεία Ευάγγελου Αποστολάκη στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αποτελεί την πιο τρανταχτή από τις συνολικά δέκα αλλαγές που φέρνει ο ανασχηματισμός στην κυβέρνησή του, όπως αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ανασχηματισμό των «ανοιχτών μετώπων». Είναι, όπως λένε «προωθητικός και όχι τιμωρητικός» ανασχηματισμός, καθώς «αξιοποιεί την εμπειρία όχι μόνο την πρόσφατη αλλά και της τελευταίας διετίας συνολικά».

Αναφέρουν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της λογικής αποτελούν τις αλλαγές στα υπουργεία Υγείας και Προστασίας του πολίτη, καθώς και στην Πολιτική Προστασία που σήκωσαν τεράστιο βάρος τα προηγούμενα δύο χρόνια. Γι΄ αυτό, συμπληρώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, «έρχεται να δώσει νέα πνοή και είναι προσανατολισμένος στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου».

Κατά τα λοιπά και δικαιολογώντας το γεγονός ότι δεν έγιναν αλλαγές προσώπων σε άλλα υπουργεία, όπως ο κύκλος των λεγόμενων παραγωγικών υπουργείων ή τα χαρτοφυλάκια του Παιδείας και του Εργασίας, επισημαίνουν ότι γνώμονας του πρωθυπουργού ήταν «να μην προσκληθούν ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές, την απορρόφηση πόρων. Δείχνει την προσήλωση και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση των νέων ανθρώπων».

Κλείσιμο
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι «οι αλλαγές αποτυπώνουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ένα απολύτως θετικό έργο την τελευταία διετία. Για αυτό και ο βασικός κορμός δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει». Δεν υπάρχει λόγος, αναφέρουν, να γίνουν αλλαγές για τις αλλαγές ή για επικοινωνιακούς λόγους.

«Ο πρωθυπουργός έχει δείξει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις ότι οι κινήσεις του στον τομέα αυτό είναι καλά ζυγισμένες, σωστά προσανατολισμένες και πάντοτε σε συνάφεια με τις βασικές αρχές της διακυβέρνησης του», είναι η άποψη ου υποστηρίζουν.

Επισημαίνουν ότι και με αυτόν τον ανασχηματισμό αξιοποιούνται πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αλλά και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και διακομματικής αναγνώρισης. Με σημαντική εμπειρία και προσφορά την πρώτη γραμμή σε πεδία που προσομοιάζουν με τα κυβερνητικά καθήκοντα που τους ανατίθενται, όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Μίνα Γκάγκα.

Επιχειρήθηκε επίσης πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση κρίσιμων γεωγραφικών περιοχών, όπως η Εύβοια, η Δυτική Μακεδονία και η Αχαϊα, με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη.
Ο πρωθυπουργός, αναφέρουν συνεργάτες του επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, μια υπερκομματική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019. Ο κ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός ΓΕΝ από το 2013 έως το 2015 και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019, ενώ έγινε υπουργός Εθνικής Αμυνας την περίοδο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει, αναφέρουν, την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και φυσικά το κύρος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου με βάση πολύχρονη εμπειρία του στις ένοπλες δυνάμεις τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης.

Αναφορικά με την υπουργοποίηση του βουλευτή Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας υποστηρίζουν ότι «γνωρίζει όσο λόγοι πολιτικοί τον τομέα της υγείας» και προσθέτουν ότι οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, οι συνολικές παρεμβάσεις του αλλά και η επαγγελματική του εμπειρία επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση αυτή και αποτελούν εχέγγυα για την δυνατότητα του να ανταποκριθεί με επιτυχία στο νέο κύκλο προκλήσεων που ανοίγονται για τον τομέα της Υγείας. Σημαντική εκτιμούν επίσης ότι είναι η προσθήκη της κ. Γκάγκα που είναι γιατρός και πρόεδρος του ΚΕΣΥ και αυτά τα δύο χρόνια στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Για την επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου στο κυβερνητικό σχήμα αναφέρουν ότι δείχνει, ανάμεσα στα άλλα, ότι όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτή. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του νέου υπουργού σε συνδυασμό με την διάρθρωση και τη δομή του υπουργείου δημιουργούν την ικανή συνθήκη για να ανταποκριθεί το υπουργείο στο κρίσιμο και πολύπλευρο ρόλο του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης