Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Έστρωσε εκλογικό χαλί διαψεύδοντας τις πρόωρες κάλπες

Μαζί με το γενναιόδωρο πακέτο μέτρων των 3,5 δισ., περιέγραψε από τώρα το δίλημμα «αυτοδυναμία ή νέες εκλογές» που θα τεθεί στις επόμενες κάλπες -Πέταξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, προκαλώντας τον να ζητήσει εκλογές, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι αναμένει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη για το 2021 που θα του επιτρέψει να λάβει με τον προϋπολογισμό του 2022 και άλλα θετικά μέτρα για την κοινωνία

Εκλογικό χαλί, το οποίο θα μείνει, όπως όλα δείχνουν, απλωμένο για όσο χρειαστεί, έστρωσε από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφενός με το γενναιόδωρο πακέτο των στοχευμένων μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που εξήγγειλε με την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου και αφετέρου με τα διλήμματα της προσεχούς κάλπης που έθεσε ξεκάθαρα στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο πρωθυπουργός ενέταξε στο λεγόμενο «μέρισμα ανάπτυξης» τα μέτρα που ανακοίνωσε και κατέτειναν στην ικανοποίηση κρίσιμων κοινωνικών ακροατηρίων, όπως οι νέοι και τα μεσαία στρώματα, αλλά και τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά που αισθάνονται την πίεση από το επερχόμενο κύμα ακρίβειας. Ταυτοχρόνως έκλεισε το μάτι και για νέες παροχές κοινωνικής ανακούφισης που θα προέλθουν από τον ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο που αναμένεται να προκύψει από την πέραν πάσης προσδοκίας ανάπτυξη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία την τρέχουσα χρονιά.


Καλά ενημερωμένες πηγές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η εκτίμηση για εκτίναξη του ΑΕΠ στο 5,9% αντί του προβλεπόμενου 3,6% που διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του Σαββάτου είναι πολύ πιθανό ότι θα αποδειχθεί συντηρητική. Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη και, έτσι, στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου θα περιληφθούν και επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών αλλά και για επενδύσεις που θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.

«Ο πλούτος που θα δημιουργείται θα αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στα στοιχεία για τη δημοσιονομική εικόνα που θα δημιουργηθεί –λόγω του ανοδικού τουριστικού ρεύματος και όχι μόνον- στο τέλος του έτους. «Πάντα με σύνεση και λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές προοπτικές της οικονομίας θα κινηθούμε και το 2022», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αλλά είναι νωρίς ακόμα να προεξοφλήσω ποιες θα είναι οι πολιτικές επιλογές μας πέρα και πάνω από αυτά τα οποία ήδη έχουμε ανακοινώσει για τον προϋπολογισμό του ’22», συμπλήρωσε.

Παρόλο που ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν έχει σκεφθεί ποτέ μέχρι τώρα την πρόωρη προσφυγή, που, όπως είπε, θα αποτελούσε «μια πράξη πολιτικού τακτικισμού» που ο ίδιος δεν συνηθίζει, αισθάνθηκε την υποχρέωση να αναγνωρίσει ότι η συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές βρίσκει έρεισμα στο γεγονός ότι η κυβέρνησή του «έχει πια περάσει το μισό του συνταγματικού της χρόνου από τότε που εκλέχθηκε».

Το καυστικό σχόλιο με τη… γαλοπούλα

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να πετάξει το γάντι στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον εμμέσως πλην σαφώς να ξεκαθαρίσει αν θέλει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. «Έχω μπλεχτεί λίγο με το τι ακριβώς ζητάει ο κ. Τσίπρας», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Λέει ότι θα γίνουν εκλογές, αλλά ταυτόχρονα δεν τις ζητάει», συμπλήρωσε, για να καταλήξει με ένα ασυνήθιστο για τον ίδιο καυστικό σχόλιο: «Αυτό που ξέρω είναι ότι κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».


Δηλώνοντας «πολύ αισιόδοξος και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι συνθήκες για να διεκδικήσει και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού η κυβέρνησή τους θα είναι «όταν θα φτάσουμε στο τέλος της θητείας. Και παρότι είπε ότι είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για τα εκλογικά διλήμματα του 2023, ο ίδιος έσπευσε να το κάνει, λέγοντας, μάλιστα, ότι είναι πάρα πολύ προφανή.

«Θα κριθεί», είπε, «η αποτελεσματικότητα και το έργο αυτής της κυβέρνησης που θα έχει μία πλήρη θητεία, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα και την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης. Και επειδή είμαι πάρα πολύ καθαρός σε αυτά τα οποία λέω και θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, θα συγκριθεί πάλι η επιλογή μιας Παράταξης η οποία λέει στον ελληνικό λαό ότι και διπλές να είναι οι κάλπες εγώ ζητώ αυτοδύναμη διακυβέρνηση, γιατί πιστεύω ότι κυβέρνησα καλά αυτό το διάστημα, με μία άλλη επιλογή που δεν έχω καταλάβει ποια είναι, της “προοδευτικής διακυβέρνησης”. Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν φαντάζομαι ότι πολλοί Έλληνες θέλουν να ζήσουν ξανά αυτά που έγιναν το 2015».

Άφησε εκτός του Κίνημα Αλλαγής

Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο πρωθυπουργός δεν περιέλαβε στην εξίσωση της «προοδευτικής διακυβέρνησης» για την οποία μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριέλαβε το Κίνημα της Αλλαγής. Σε άλλη αποστροφή του, εξάλλου, έθεσε τα ζητήματα που ανακύπτουν από το γεγονός ότι οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και είναι πιθανό να οδηγηθεί άμεσα η χώρα σε νέες εκλογές που θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που επανέφερε η σημερινή πλειοψηφία της Βουλής.

Είπε κατ΄ αρχήν ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα διεκδικήσουν την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Και συμπλήρωσε: «Εάν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Τα διλήμματα τα οποία βρίσκονται μπροστά στον ελληνικό λαό είναι πάρα πολύ σαφή. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο αν φανταστεί κανείς τις συνενώσεις του πρώτου με το δεύτερο κόμμα, κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά. Άρα τα διλήμματα είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα. Είναι νωρίς να μιλάμε για αυτά, αλλά μιας και με ρωτάτε έχω υποχρέωση να απαντήσω».

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός μίλησε τόσο κατηγορηματικά για την αδυναμία συνεννόησης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου, τη διάθεσή μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν επιδιώκουν καμία συναίνεση», είπε όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα που ανέκυψε με την υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη από την αρχική συμφωνία του να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας.

«Η συναίνεση την οποίο επιδιώκω είναι η επικοινωνία, με τους πολίτες. Θέλω να συνομιλώ απευθείας. Και με αυτούς οι οποίοι μπορεί να βγαίνουν μια μέρα στη Βουλή, μια εβδομάδα πριν να ζητάνε ουσιαστικά αυτό το οποίο έκανα, ένα πρόσωπο υπερκομματικό, και μια εβδομάδα μετά να φέρονται με αυτό τον τρόπο νομίζω ότι δεν έχω πια πολλά πράγματα να πω», συμπλήρωσε.

Το συμπέρασμα που αποκόμισαν όσοι παρακολούθησαν τη δραστηριότητα του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είναι ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Στον κύκλο των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον χρόνο των εκλογών, αλλά είναι πλέον σαφές ότι το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζεται «δια παν ενδεχόμενο».

Υπό αυτή την έννοια μπορεί να ερμηνευτεί και η άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει απάντηση στο ερώτημα που του ετέθη από το «protothema.gr» αν θα φθάσει στις επόμενες εκλογές με την υφιστάμενη κυβερνητική σύνθεση που προέκυψε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό. «Δεν έχω καμία πρόθεση να σας το απαντήσω», ήταν η αμφίσημη φράση που χρησιμοποίησε για να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη 


Ειδήσεις σήμερα

Αλγερία: Δεκατρείς νεκροί και οκτώ τραυματίες από σύγκρουση επιβατικού λεωφορείου με φορτηγό - Δείτε βίντεο

Σχολεία: Στις τάξεις μπαίνουν οι μαθητές - Τι χρειάζεται για να προσέλθουν στις αίθουσες

ΔΕΘ: Σχέδιο Μητσοτάκη για «4+4» χρόνια με καθαρά διλήμματα: Αυτοδυναμία ή δεύτερες κάλπες στο τέλος της 4ετίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr