ΣΥΡΙΖΑ: Η εξεταστική για κονδύλια και γκάλοπ ως πρόβα συνεργασίας ενόψει αναλογικής

ΣΥΡΙΖΑ: Η εξεταστική για κονδύλια και γκάλοπ ως πρόβα συνεργασίας ενόψει αναλογικής

Με αφορμή τα όσα έγιναν στην Αυστρία και την παραίτηση του καγκελάριου Κουρτς, η Κουμουνδούρου επιχειρεί να «βολιδοσκοπήσει» διαθέσεις συνεργασίας στην προοπτική αναζήτησης ακόμα και μίας κυβερνητικής συμμαχίας μετά τις εκλογές 

ΣΥΡΙΖΑ: Η εξεταστική για κονδύλια και γκάλοπ ως πρόβα συνεργασίας ενόψει αναλογικής
Η πρόταση που κατέθεσε ως ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης», όπως λέει, δεν αποσκοπεί πρωτίστως ή μόνο στη συζήτηση επί των επιχορηγήσεων στα μέσα ενημέρωσης, εν μέσω πανδημίας, ή επί των γκάλοπ, αλλά έχει και έναν ευρύτερο πολιτικό στόχο: να διαμορφώσει ένα αντικυβερνητικό μέτωπο, να «βολιδοσκοπήσει» διαθέσεις συνεργασίας για επιμέρους θέματα στην προοπτική αναζήτησης ακόμα και μίας κυβερνητικής συμμαχίας, αμέσως μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, στην περίπτωση βέβαια που οι αριθμοί (εκλογικές επιδόσεις) το επιτρέπουν.

Με αφορμή τα όσα έγιναν στην Αυστρία και την παραίτηση του καγκελάριου Κουρτς για χρηματοδοτήσεις στα μέσα ενημέρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί προνομιακό πεδίο τη σχετική συζήτηση. Όπως προνομιακό πεδίο θεωρεί και τη συζήτηση για τα γκάλοπ, παρότι υπάρχουν θέματα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις ακόμα και επί των δικών του ημερών.

Το γεγονός όμως ότι το θέμα με την εταιρία Opinion Poll ανακινήθηκε από το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά, έδωσε στην Κουμουνδούρου μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνει και μία χειρονομία καλής θέλησης στη σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ – με ό,τι σημαίνει αυτό και για τι μάχη ηγεσίας στη Χ. Τρικούπη, ως προς τις «προτιμήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο όμως είναι το γεγονός ότι για την έγκριση της πρότασης απαιτούνται (και επαρκούν πλέον μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος) 120 ψήφοι, ήτοι μία συμμαχία κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με την αναθεώρηση μπορεί πλέον η Βουλή να συγκροτεί εξεταστικές και «μειοψηφίας» - δύο ανά περίοδο- χωρίς δηλαδή να απαιτείται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 86 βουλευτές και το ΚΙΝΑΛ άλλους 22 (και εφόσον ψηφίσουν όλοι την πρόταση) απαιτούνται οι ψήφοι άλλων δύο κομμάτων για να συγκροτηθεί η εξεταστική. Ήδη βέβαια έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση η Ελληνική Λύση των δέκα βουλευτών, αλλά δεν είναι η στάση του Κυριάκου Βελόπουλου, αυτό, που ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου στρέφει την προσοχή της στη στάση που θα τηρήσουν το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25, καθώς πέραν του ότι απαιτούνται ψήφοι τουλάχιστον από ένα εξ αυτών των δύο κομμάτων, αυτές είναι οι δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται για κυβερνητική συνεργασία μετά τις εκλογές της Απλής Αναλογικής (φυσικά και στο ΚΙΝΑΛ). Κατά προτίμηση βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να συνταχθούν οπωσδήποτε στο συγκεκριμένο μέτωπο μαζί του, οι βουλευτές του ΜΕΡΑ25, με το οποίο είναι πιο ρεαλιστική μία συζήτηση κυβερνητικής σύμπλευσης.

Στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο, η Κουμουνδούρου θα «μετρήσει» και το κατά πόσο αποδυναμώνεται το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και στη θέση του εμφανίζεται ένα «αντικυβερνητικό μέτωπο».

Ειδήσεις σήμερα

Η επιστροφή του σωματοφύλακα που ξυλοκοπήθηκε άγρια απο 15 άτομα στη Μύκονο - Δείτε φωτογραφίες

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Καταιγίδες και σήμερα - Σε ποιες περιοχές θα είναι έντονα τα φαινόμενα

ΑΑΔΕ: Μαζικές επιστροφές φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης