Ντόρα Μπακογιάννη: Πώς έγινε η διάγνωση για το πολλαπλό μυέλωμα

Ντόρα Μπακογιάννη: Πώς έγινε η διάγνωση για το πολλαπλό μυέλωμα

«Δεν είναι ποτέ εύκολο ν' ακούς ότι έχεις καρκίνο» δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ - Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα  και τι σημαίνει ότι διαγνώστηκε σε αρχικό στάδιο - Ευχές για ταχεία ανάρρωση από υπουργούς αλλά και από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επικοινώνησε μαζί της

Ντόρα Μπακογιάννη: Πώς έγινε η διάγνωση για το πολλαπλό μυέλωμα
Μούδιασμα έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της Ντόρας Μπακογιάννη, ότι διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα. «Δεν είναι ποτέ εύκολο ν' ακούς ότι έχεις καρκίνο» έγραψε σε ανάρτησή της η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, δημοσιοποιώντας το πρόβλημα της υγείας της.

Η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ότι η ασθένεια είναι σε πολύ αρχικό στάδιο. «Κι αν ένα είναι σίγουρο, είναι πως δεν έχω κάνει ποτέ πίσω από καμία μάχη στη ζωή μου», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί εντόπισαν σε πρώιμο στάδιο το πρόβλημα, λόγω των εξειδικευμένων εξετάσεων που υπεβλήθη η Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο του προβλήματος που αντιμετωπίζει με το γόνατό της.

Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει πολύ καλή πρόγνωση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η βουλευτής δεν θα υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, αλλά σε ανοσοθεραπεία.

Η ίδια είναι διατεθειμένη να συνεχίσει κανονικά με τις ασχολίες της. «Θα συνεχίσω να δουλεύω κανονικά και να παλεύω γι’ αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ, παράλληλα με τη θεραπεία μου», επισήμανε και δήλωσε αισιόδοξη για το μέλλον.


Η ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη:

«Πεντακόσιοι άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με Πολλαπλό Μυέλωμα στην Ελλάδα.​
Ένας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ.​
Πολλαπλό Μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο και με την καλύτερη δυνατή πρόγνωση για την πορεία της νόσου.​
Δεν είναι ποτέ εύκολο ν’ ακούς ότι έχεις καρκίνο. ​
Αυτό που δεν ελέγχεις, αυτό που σου ‘ρχεται ξαφνικά από το πουθενά, αυτό σε τρομάζει περισσότερο. ​
Και σε τρομάζει, όχι μόνο για σένα, αλλά για όσους αγαπάς και σ’ αγαπούν.​
Ωστόσο η ασθένεια αυτή παλεύεται και νικιέται.​
Κι αν ένα είναι σίγουρο, είναι πως δεν έχω κάνει ποτέ πίσω από καμία μάχη στη ζωή μου.​
Θα συνεχίσω να δουλεύω κανονικά και να παλεύω γι’ αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ, παράλληλα με τη θεραπεία μου.​
Στους άλλους 499, ένα έχω να πω: αυτή είναι μια ασθένεια με την οποία μαθαίνεις να ζεις.​ Παράλληλα. Ταυτόχρονα.​
Είναι άλλη μια συνθήκη, άλλο ένα θέμα στην καθημερινότητα.​
Δεν είναι κάτι παραπάνω.​ Δεν θα λιποψυχήσουμε.​ Δεν θ’ αλλάξουμε.​
Πιστεύω ότι σας χρωστούσα την αλήθεια.​
Δεν είμαι άλλωστε το είδος του ανθρώπου που κρύβεται.​
Είμαι στα χέρια εξαιρετικών γιατρών που έχει η χώρα μας και νιώθω αποφασισμένη για αυτή τη νίκη και πολύ αισιόδοξη για το μέλλον».​
Η νόσος μπορεί να παραμείνει υπό έλεγχο και σε ύφεση για πολλά χρόνια

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το πολλαπλούν μυέλωμα είναι νόσος μπου μπορεί να παραμείνει υπό έλεγχο και σε ύφεση για πολλά χρόνια. Το γεγονός δε ότι η αιματολογική κακοήθεια βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο καθιστά πιο βατή τη θεραπευτική πορεία της ασθενούς αλλά επιτρέπει και αισιοδοξία για την πρόγνωση της νόσου. Είναι μια κακοήθεια, της οποίας η θεραπευτική αντιμετώπιση, μπορεί να οδηγήσει σε μια καλή και ποιοτική επιβίωση, αναφέρουν ειδικοί με τους οποίους συνομίλησε το protothema.gr.

Τα δεδομένα, παγκοσμίως και στην Ελλάδα, δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών επιβιώνει για πολλά χρόνια με τη νόσο σε ύφεση, κάτι που θεωρείται ιατρικό άλμα καθώς μέχρι πριν από κάποια χρόνια θεωρείτο ότι το πολλαπλούν μυέλωμα δεν ήταν ιάσιμο.

Κλείσιμο
Το πολλαπλούν μυέλωμα δεν είναι σπάνια νόσος, καθώς αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνόλου των αιματολογικών κακοηθειών. Παγκοσμίως, το πολλαπλούν μυέλωμα προσβάλλει περίπου 1 με 5 ανθρώπους ανά 100.000 πληθυσμό ετησίως και αποτελεί το 0,8% όλων των περιστατικών καρκίνου. Περίπου 39.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με πολλαπλούν μυέλωμα στην Ευρώπη, ενώ περίπου 24.000 ασθενείς καταλήγουν από τη νόσο ετησίως. Η διάμεση ηλικία διάγνωσης στην Ευρώπη είναι τα 65-70 έτη.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 500 νέες διαγνώσεις πολλαπλού μυελώματος, ενώ αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι νοσούν 3.000 άτομα.

Οι νεώτερες διαγνωστικές και απεικονιστικές τεχνικές έχουν βοηθήσει στην πιο έγκαιρη διάγνωση και ως εκ τούτου στην πιο άμεση αντιμετώπιση της νόσου.

Ποια θεωρείται η σωστή αντιμετώπιση της νόσου

Για τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου και λόγω των ιδιαιτεροτήτων της, όσον αφορά την θεραπεία και την παρακολούθηση, προτείνεται να αντιμετωπίζεται σε εξειδικευμένα κέντρα. Μια από τις ιδιαιτερότητες της νόσου είναι ότι χαρακτηρίζεται από υποτροπές οι οποίες αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς ή παρόμοιους συνδυασμούς φαρμάκων, όμως κάθε φορά η διάρκεια της ύφεσης της νόσου τείνει να έχει μικρότερη διάρκεια και τελικά γίνεται ανθεκτική στην θεραπεία.

Επίσης είναι σημαντικό, όταν υπάρχουν διαθέσιμα κλινικά πρωτόκολλα, οι ασθενείς με μυέλωμα να εντάσσονται και να λαμβάνουν θεραπεία στα πλαίσια κλινικών πρωτοκόλλων, καθώς έτσι έχουν την ευκαιρία να λάβουν σύγχρονες θεραπείες. Τέτοια διαθέσιμα ερευνητικά πρωτόκολλα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας και συχνά εξασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα όλων των νεώτερων θεραπευτικών επιλογών στους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του νοσήματος τους.

Διακομματικές ευχές για ταχεία ανάρρωση

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, πολιτικοί από όλους τους χώρους έδωσαν τις δικές τους ευχές στην Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στο twitter ότι επικοινώνησε μαζί της. «Της εξέφρασα τη συμπαράστασή μου, τις ειλικρινείς ευχές μου αλλά και τη βεβαιότητα ότι θα ξεπεράσει την ασθένεια που με παρρησία ανακοίνωσε σήμερα δημόσια. Είναι μαχήτρια και θα βγει νικήτρια», έγραψε στο twitter.



Η Ντόρα Μπακογιάννη «είναι δυνατός άνθρωπος και με σιδερένια θέληση. Θα εξέλθει και από αυτή την δοκιμασία νικητής. Πολλά Περαστικά», ήταν το μήνυμα του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ευχήθηκε στην βουλευτή «να βγει νικήτρια από αυτήν τη δοκιμασία. Η δύναμη και το ψυχικό της σθένος μάς διαβεβαιώνουν για την αίσια έκβαση αυτής της περιπέτειας. Σιδερένια!».

Εύχομαι όπως όλοι μας στην κυρία Μπακογιάννη να βγει νικήτρια από αυτήν τη δοκιμασία. Η δύναμη και το ψυχικό της σθένος μάς διαβεβαιώνουν για την αίσια έκβαση αυτής της περιπέτειας. Σιδερένια!

Posted by Μίνα Γκάγκα-Mina Gaga on Monday, October 18, 2021



Για «μια αληθινή μαχήτρια» έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας: «Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή τη μάχη θα βγει νικήτρια. Είμαστε όλοι δίπλα σου», ενώ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι η κυρία Μπακογιάννη «με θάρρος μίλησε για τη διάγνωσή της και τη μάχη που έχει μπροστά της. Εύχομαι ολόψυχα να βγει γρήγορα νικήτρια από αυτή τη δοκιμασία». «Καλή δύναμη. Και από αυτή τη μάχη θα βγει νικήτρια και δυνατή» ήταν το μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.



«Γενναία, που τολμάς να μιλήσεις για τα πιο δύσκολα, και δυνατή, όπως πάντα σε όλη τη ζωή, θα βγεις νικήτρια και από αυτή την περιπέτεια. Η σκέψη και η αγάπη όλων μας είναι μαζί σου, Ντόρα», ήταν το story που ανέβασε στο Instagram η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ντόρα Μπακογιάννη: Πώς έγινε η διάγνωση για το πολλαπλό μυέλωμα


Ευχές εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. «Θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη στην Ντόρα Μπακογιάννη για τη μάχη που έχει να δώσει. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά», έγραψε, όπως κα οι Κώστας Ζαχαριάδης και Δημήτρης Παπαδημούλης.




Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο Κόλιν Πάουελ από επιπλοκές της covid- 19

Αποφυλακίζεται ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια Γιώργος Πατέλης

Έρευνα: Οι πολίτες θεωρούν πιο σημαντική την οικονομία από την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης