Μητσοτάκης στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Η Ελλάδα προηγείται στην απολιγνιτοποίηση

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Η Ελλάδα προηγείται στην απολιγνιτοποίηση

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική κρίση - Μίλησε για τους φιλόδοξους στόχους της Ελλάδας στην απολιγνιτοποίηση - Αναφέρθηκε στην δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής - Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να γίνει κόμβος «πράσινης» ενέργειας

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Η Ελλάδα προηγείται στην απολιγνιτοποίηση
Με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταξύ περίπου 200 πολιτικών ηγετών και ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων από όλο τον κόσμο πραγματοποιείται σήμερα η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26).

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, έδωσε έμφαση: 

-  Στην δημιουργία του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας
- Στην απολιγνιτοποίηση, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει θέσει πολύ πιο φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες 
- Τη μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και τα νέα φιλόδοξα project, όπως πχ τα ενάλια αιολικά πάρκα
- Τα πράσινα νησιά και τα πρωτοποριακά προγράμματα που εφαρμόζονται σε αυτά
- Την πρωτοβουλία για «πράσινη» ναυτιλία - υπενθυμίζοντας ότι  ο ελληνικός εφοπλισμός αφορά το 20 του παγκόσμιου στόλου
- Την προστασία των οικοσυστημάτων και τα μέτρα που λαμβάνονται

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη, με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις προχωρημένες συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία, ενώ μίλησε και για τους ευρύτερους στόχους οι οποίοι πρέπει να τεθούν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου δεν πρέπει να καθυστερήσει την μετάβαση προς την «πράσινη ενέργεια»




Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26


Η ομιλία Μητσοτάκη

Εξοχότητες,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και κύριοι,

Είναι τιμή μου που σας μιλώ σήμερα από αυτό το βήμα. Θα ήθελα να ξεκινήσω με το αυτονόητο: ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας εξαντλείται και πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα.

Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, έχουμε ήδη βιώσει τις δραματικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό το καλοκαίρι, έχοντας ζήσει αριθμό-ρεκόρ διαδοχικών ημερών με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε δασικές πυρκαγιές πρωτοφανούς έντασης.

Για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες προκλήσεις, δημιουργήσαμε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Δίνουμε έμφαση στον όρο «Κλιματική Κρίση», διότι ήδη χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Καλούμαστε όμως να δράσουμε και προληπτικά.

Η Ελλάδα, παρά το μικρό της αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην πράσινη μετάβαση, πέραν των φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων για μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030.

Θα ήθελα να επισημάνω εν τάχει 6 πρωτοβουλίες, ξεκινώντας με τη ναυτιλία:

1. Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι μια θαλάσσια υπερδύναμη, που αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου στόλου. Πρωτοστατούμε στην κατάθεση προτάσεων για την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Η Ελλάδα προηγείται στην απολιγνιτοποίηση
Μητσοτάκης στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Η Ελλάδα προηγείται στην απολιγνιτοποίηση


2. Προχωρώντας στον τουρισμό, η κλιματική κρίση αποτελεί σημαντική απειλή για τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Η πρωτοπόρα στρατηγική μας, GR-eco, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους, μετατρέποντας σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους και ενεργειακά αειφόρους, αυτόνομους προορισμούς.

3. Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, πέραν της «παραδοσιακής» αιολικής και ηλιακής ενέργειας, σκοπεύουμε να είμαστε πρωτοπόροι και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια με εγκατεστημένη βασική ισχύ 2 GW έως το 2030. Θέλουμε επίσης να καινοτομήσουμε και στο πεδίο της υδροηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση αντλιοστασίων και ταμιευτήρων, εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική γεωμορφολογία της χώρας.

4. Σε ό,τι αφορά την σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, μεταβαίνουμε σε ηλεκτροδότηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ όλες οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν σταδιακά έως το 2023.

5. Αναφορικά με τα οικοσυστήματα, λαμβάνουμε ρυθμιστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Σκοπεύουμε να απαγορεύσουμε την αλιεία στο 10% των θαλασσών μας μέχρι το 2030. Και εισάγουμε ένα εμβληματικό πρόγραμμα με την ονομασία «Untrodden Mountains» (Απάτητα Βουνά) με στόχο να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον των βουνών μας.

6. Τέλος, οι διασυνδέσεις. Η Ελλάδα σταθερά μεταμορφώνεται σε έναν περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας. Η πρόσφατη συμφωνία μας με την Αίγυπτο για μια νέα ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί απόδειξη. Η Ελλάδα είναι επίσης το λογικό σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά για το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Η Ελλάδα προηγείται στην απολιγνιτοποίηση


Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει αυτή την εβδομάδα το νέο κλιματικό νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσει φιλόδοξους στόχους σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή.

Κλείνοντας, ένα τελευταίο σχόλιο: η κρίση τιμών στο φυσικό αέριο δεν πρέπει να οδηγήσει στον εκτροχιασμό της στρατηγικής μας για απεξάρτηση από τον άνθρακα. Αντιθέτως, θα πρέπει να κινηθούμε ακόμα γρηγορότερα και να σκεφτούμε με αντισυμβατικό τρόπο, κυρίως σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.

Κυρίες και κύριοι,

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου -απλούστατα- δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για μικροπολιτική. Τα παιδιά μας και οι γενιές που θα ακολουθήσουν δεν θα μας συγχωρήσουν αν δεν καταφέρουμε να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε αυτή την υπαρξιακή κρίση για την ανθρωπότητα. Ξεκινώντας από σήμερα, πιστεύω ακράδαντα πως μπορούμε να σταθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης.




Ειδήσεις σήμερα:

Ερντογάν: Ο Μπάιντεν δεν είναι αρνητικός στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Κίνημα Αλλαγής: Συμφωνία για εκτόνωση της κρίσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ο Θεοδωρικάκος «ξηλώνει» την ηγεσία της Άμεσης Δράσης - Οι πέντε αλλαγές στην Αστυνομία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης