Ξέφυγε στο Παρίσι για περισυλλογή

Με βόλτες στον Σηκουάνα και τις μυρωδιές από την υψηλή γαλλική κουζίνα προσπαθεί ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμαλής να αντιπαρέλθει την δυσωδία των σκανδάλων που πνίγουν την κυβέρνησή του.

Ο κ. Καραμανλής με την σύζυγό του Νατάσσα βρίσκεται από το Σάββατο το πρωί στο Παρίσι αρχικά για ιδιωτική επίσκεψη και ενώ την Κυριακή συμμετείχε στην ιδρυτική σύνοδο της Ένωσης για την Μεσόγειο που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Καραμανλής βρίσκεται και σήμερα στο Παρίσι&n

Με βόλτες στον Σηκουάνα και τις μυρωδιές από την υψηλή γαλλική κουζίνα προσπαθεί ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμαλής να αντιπαρέλθει την δυσωδία των σκανδάλων που πνίγουν την κυβέρνησή του.

Ο κ. Καραμανλής με την σύζυγό του Νατάσσα βρίσκεται από το Σάββατο το πρωί στο Παρίσι αρχικά για ιδιωτική επίσκεψη και ενώ την Κυριακή συμμετείχε στην ιδρυτική σύνοδο της Ένωσης για την Μεσόγειο που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Καραμανλής βρίσκεται και σήμερα στο Παρίσι  προκειμένου να παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση με αφορμή την εθνικη εορτή της Γαλλίας.

Οι πολιτικές διαστάσεις της ποινικής δίωξης για την υπόθεση ΟΤΕ-Γερμανός όμως δεν επέτρεψαν στον πρωθυπουργό να απολαύσει ένα χαλαρωτικό τριήμερο. Άλλωστε ήταν σε συνεχή επαφή με τους συνεργάτες του στην Αθήνα προκειμένου να ενημερώνεται για τις πολιτικές επιπτώσεις της ποινικής δίωξης για την εξαγορά της Γερμανός από τον ΟΤΕ.

Η ποινική δίωξη επιδεινώνει έτι περαιτέρω την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας λόγω του σκανδάλου Ζίμενς. Με την υπόθεση ΟΤΕ-Γερμανός δεν υπάρχει καν το επιχείρημα που προβάλλουν κυβερνητικά στελέχη για την Ζίμενς ότι είναι μία υπόθεση που είχε ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ και αφορά κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ποινικές διώξεις για την εξαγορά αφορούν αποκλειστικά τη ΝΔ.

«Το επιχείρημα ότι επικεφαλής  της Cosmote εκείνη την εποχή ήταν ο κ. Μαρτιγόπουλος που είχε τοποθετηθεί επί ΠΑΣΟΚ» είναι αστείο λένε μεταξύ τους οι βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι επιπλέον πνέουν μένεα εναντίον του προέδρου του ΟΤΕ κ. Παναγή Βουρλούμη τον οποίο θεωρούν κατ εξοχήν υπεύθυνο. Ήδη στο παρασκήνιο οι βουλευτές ζητούν να μην του παρασχεθεί κάλυψη από την κυβέρνηση και αντίθετα να τον απομακρύνει. Προς το παρόν πάντως αν και επίσημη τοποθέτηση δεν υπάρχει Μαξίμου και υπουργείου Οικονομίας διαρρέουν ότι «δεν αντιλαμβάνονται την δίωξη που αφορά μία επιχειρηματική ενέργεια μεταξύ δύο εισηγμένων εταιριών». Ακολούθως λένε ότι η δίωξη δεν γίνεται στο πρόσωπο του κ. Βουρλούμη αλλά στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού. Οι βουλευτές του κόμματος πάντως που δεν πείθονται σημειώνουν ότι «αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Ενδεικτικό της έντονης αμηχανίας της κυβέρνησης είναι ότι παρότι επισήμως λένε πως δεν σχολιάζουν τις ενέργειες της δικαιοσύνης στο παρασκήνιο εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την λειτουργία της Δικαιοσύνης και ορισμένοι με δόση υπερβολής κάνουν λόγω για «κίνημα δικαστών». Είναι εμφανές ότι στο πλαίσιο της γραμμής άμυνας υπογείως λένε «γιατί παρεμβαίνει τώρα η δικαιοσύνη σε μία τέτοια υπόθεση;» προκειμένου να αποδυναμώσουν την άσκηση των διώξεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως άσχετα από τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών η διώξη συνεπάγεται την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών για την κυβέρνηση.

Για να αντιμετωπίσει την δυσαρέσκεια των βουλευτών του κόμματος το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί αφενός να πολώσει το πολιτικό κλίμα και αφετέρου έχει ήδη ρίξει γραμμή να είναι προσεκτικοί με τις δηλώσεις τους. Παράλληλα αξιοποιεί τα δύο όπλα που διαθέτει. Αφήνει διαρροές για ανασχηματισμό που είναι ένα μήνυμα να είναι οι βουλευτέ προσεκτικοί αν θέλουν να έχουν ελπίδες συμμετοχής στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Παράλληλα καλλιεργεί εντέχνως κλίμα πρόωρων εκλογών που επίσης δεν θέλουν οι βουλευτές αφού είναι βέβαιο ότι όποτε κι αν γίνουν θα περιορισθεί η κοινοβουλετυτική δύναμη και κάποιοι θα χάσουν τις έδρες τους. Στο ίδιο πλαίσιο την ερχόμενη Παρασκευή ετοιμάζεται ανοικτή συγκέντρωση με αφορμή το φεστβάλ της ΟΝΝΕΔ στην οποία θα μιλήσει ο κ. Καραμανλής. Πρόκειται για μία κίνηση που αποτελεί επίδειξη δύναμης και αποσκοπεί να τονώσει το ηθικό της κομματικής βάσης και να αυξηθεί η συσπείρωση. Παράλληλα συνιστά μία έμμεση απειλή πρόωρων εκλογών προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  

Πάντως στο Παρίσι δεν υπήρξε κάποια ευνοική εξέλιξη για τον πρωθυπουργό. Αν και δεν υπήρχαν αυξημένες προσδοκίες αφού οι ουσιαστικές συζητήσεις με τον κ. Σαρκοζί έγιναν στην Αθήνα ο πρωθυπουργός θα ήθελε έστω και μία ολιγόπλεπτη συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο που θα επέτρεπε και το photo opportunity των δύο ηγετών με τις συζύγους τους. Συνάντηση δεν κανονίστηκε και έτσι η επαφή περιορίστηκε στο πλαίσιο του δείπνου που παρέθεσε ο κ. Σαρκοζί και η σύζυγός του στους 43 ηγέτες που συμμετείχαν στην σύνοδο και στις συζύγους τους.

Αν και στο Παρίσι βρισκόταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερνοτγάν ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ταλάτ ο κ. Καραμανλής απέφυγε επαφές που θα δημιουργούσαν εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Άλλωστε η τουρκία έχει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα με την δριμύτατη σύγκρουση κεμαλιστών και ισλαμιστών. Η ελληνική ηγεσία απέφυγε να πάρει οποιαδήποτε θέση στο ζήτημα της τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με τον κ. Σαρκοζί και του ζήτησε την βοήθεια της Ευρωπαικής Ένωσης κάτι που αρνήθηκε ο γάλλος πρόεδρος που έχει και την προεδρία με το επιχείρημα ότι αυτά είναι εσωτερικά θέματα. Πάντως υποσχέθηκε ότι δεν βάλλει περισσότερα προσκόματα στην ευρωπαική πορεία της τουρκίας αφού αυτό θα λειτουργούσε αρνητικά και στο εσωτερικό της.

Ο κ. Καραμανλής αξιοποίησε την πρόσκληση του κ. Σαρκοζί την οποία δεν θα μπορούσε να αρνηθεί προκειμένου να βρεθεί στην γαλλική πρωτεύουσα. Άλλωστε και η σύνοδος για την Ένωση για την Μεσόγειο ήταν υποβαθμισμένη αφού την πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου υπονόμευσαν  από την αρχή οι γερμανοί.

Ο κ. Σαρκοζί θέλησε αρχικά να ιδρύσει μία Ένωση στην οποία θα μετείχαν μόνο οι μεσογειακές χώρες και στην οποία η Γαλλία θα είχε δεσπόζουσα θέση και λόγω του ειδικού της βάρους και λόγω των προνομιακών σχέσεων που διατηρεί με τον αραβικό κόσμο και τις άλλοτε αποικίες της. Ωστόσο οι σθεναρή αντίδραση των Γερμανών επέβαλε τελικώς να είναι ένα διευρυνένο σχήμα στο οποίο μετέχει συνολικά η Ευρωπαική Ένωση και απονεύρωσε και τους στόχους της.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr