«Ψάχνονται» στον ΣΥΡΙΖΑ με τις εξελίξεις στον ΚΙΝΑΛ - Τι λένε στελέχη της Κουμουνδούρου

«Ψάχνονται» στον ΣΥΡΙΖΑ με τις εξελίξεις στον ΚΙΝΑΛ - Τι λένε στελέχη της Κουμουνδούρου

Η πολιτική αποτίμηση του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής

«Ψάχνονται» στον ΣΥΡΙΖΑ με τις εξελίξεις στον ΚΙΝΑΛ - Τι λένε στελέχη της Κουμουνδούρου
Σε μελλοντολογική συζήτηση εξελίσσεται για την αξιωματική αντιπολίτευση η πολιτική αποτίμηση του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, αφού καταγράφονται ήδη πολλαπλές αναγνώσεις για το «πράσινο» εκλογικό αποτέλεσμα. Παρότι η κούρσα για την Προεδρία στο ΚΙΝΑΛ εξελίσσεται, διαφορετικές οπτικές απέναντι στο ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις προοδευτικών συγκλίσεων μεταξύ των δύο χώρων αναπτύσσονται δημόσια τις τελευταίες ώρες από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, περιλαμβάνοντας από πολιτικές «αγκαλιές» μέχρι προοδευτικά «χαρακώματα».

Η άποψη, στην οποία συγκλίνουν οι εκτιμήσεις της πλειοψηφίας των στελεχών της Κουμουνδούρου είναι η παταγώδης αποτυχία των δημοσκοπικών ερευνών να ανιχνεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, ανοίγοντας παράθυρο αμφισβήτησης της συνολικής τους δυνατότητας για ακριβείς προβλέψεις, στην παρούσα πολιτική συγκυρία. Όταν ο πρώτος στις μετρήσεις, καθίσταται έσχατος στις κομματικές προτιμήσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι η ίδια μεθοδολογική αδυναμία ακουμπά την πλειοψηφία των πολιτικών δημοσκοπήσεων, υπενθυμίζοντας αντίστοιχες αστοχίες τους σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Μολονότι το «βατερλό των δημοσκοπήσεων» αποτέλεσε την πρώτη, σχεδόν αντανακλαστική αντίδραση της Κουμουνδούρου απέναντι στην εσωκομματική διαδικασία στο Κίνημα Αλλαγής, οι διαφορετικές καταγραφές του εκλογικού αποτελέσματος που κατατίθενται, φέρνουν μπροστά τα βασικά ζητούμενα στη σχέση των δύο προοδευτικών δυνάμεων, με κορυφαίους παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περιγράφουν τα δυνητικά όρια μιας μελλοντικής συνεργασίας.

Προοδευτική διακυβέρνηση

Παρά το καθαρό προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη, για τα περισσότερα στελέχη της Κουμουνδούρου η πόρτα προς την «προοδευτική διακυβέρνηση» παραμένει ανοιχτή, αλλά και υποβοηθούμενη -σε μεγάλο βαθμό- από τα κοινωνικά και οικονομικά συμφραζόμενα.

Περιγράφοντας ένα τέτοιο, δυνητικό πλαίσιο συνεργασίας, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης τόνισε χθες πως «η συνεχιζόμενη φθορά της κυβερνητικής πολιτικής και του κ. Μητσοτάκη λόγω της προφανούς αποτυχίας και των μεγάλων ευθυνών τόσο στον τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας όσο και για την πρωτοφανή ακρίβεια που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, αναδιαμορφώνει και τους κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς». Επιπλέον, ο ίδιος χαρακτήρισε «παρόν και ρεαλιστικό» το αίτημα για εναλλακτική και προοδευτική διακυβέρνηση, το οποίο -κατά τον κ. Βούτση- «αφορά βεβαίως, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», δηλαδή και το ΚΙΝΑΛ.

Με αστερίσκους ως προς το κυβερνητικό παρελθόν της Χαριλάου Τρικούπη, θετικά διάκειται απέναντι στο ενδεχόμενο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας πως η νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής «οφείλει βέβαια να απαντήσει και στα ερωτήματα που προέκυψαν μετά το 2010, ποιες ήταν οι ευθύνες του για τη χρεοκοπία της χώρας και για τις επιλογές που έγιναν τότε».

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα συνιστούν κατά τον κ. Σκουρλέτη «προϋπόθεση για μια θετική προοπτική και τη διαμόρφωση των όρων μιας αριστερής, προοδευτικής διακυβέρνησης», αλλά και τη βάση για «να αποβεί γόνιμη αυτή η συζήτηση που γίνεται στον χώρο της κεντροαριστεράς».

Ρήξη με τη «Δεξιά»

Ακόμη πιο σαφές κατέστησε το τοπίο των προϋποθέσεων μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σχολίασε (στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra) πως «οι πολιτικές συμμαχίες του επόμενου διαστήματος θα κριθούν στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα. Και θα είναι οι συμμαχίες των παραγωγικών τάξεων και των πολιτικών φορέων που μπορούν να τις εκφράσουν. Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιμένει στη μάχη των πολιτικών κατευθύνσεων και όχι στο ρόλο των πολιτικών προσώπων».
Δημήτρης Τζανακόπουλος: Μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων οι εκλογές ΚΙΝΑΛ
Κλείσιμο


Περιλαμβάνοντας, ταυτόχρονα και το Κίνημα Αλλαγής στους δυνητικούς συμμάχους, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως «το σύνολο του προοδευτικού, δημοκρατικού, αριστερού τόξου αυτής της χώρας οφείλει να τοποθετηθεί σε μια σειρά καθοριστικών ερωτημάτων", που "αφορούν το σύνολο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, την αδυναμία της να ανασυγκροτήσει το εθνικό σύστημα υγείας, την καθήλωση των μισθών, την αποδιάρθρωση και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων -αφορούν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται το ασφαλιστικό και τη δημόσια περιουσία, με το πρόσφατο παράδειγμα της ΔΕΗ», ξεδιπλώνοντας μια πρώτη δέσμη όρων.

Τροφοδοτώντας την ίδια οπτική, ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς υποστήριξε χθες ότι «όλα τα κόμματα κρίνονται από τους πολίτες με βάση τη θέση την οποία παίρνουνε σε πάρα πολύ φλέγοντα ζητήματα που τους απασχολούν», φέροντας ως παραδείγματα τη στάση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στην μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

«Σεβαστή η πολιτική αυτονομία για το ΚΙΝΑΛ, όπως και για κάθε κόμμα, αλλά θα πρέπει να διασαφηνίσει τη σχέση του με τη Δεξιά» δήλωσε χθες και ο «πασοκογενής» βουλευτής και πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κωδικοποιώντας την κεντρική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Ενδιαφέρον για την προσέλευση

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο κ. Κουρουμπλής δεν απέφυγε να σχολιάσει την αξιοσημείωτη ροή «εν μέσω πανδημίας» του κόσμου «που υπάρχει στη σκέψη του το ΠΑΣΟΚ», διαπίστωση η οποία απασχόλησε και αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου. «Μένει να αποδειχθεί εάν η αυξημένη προσέλευση πολιτών στην κάλπη για την εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ αποτελεί ένα σημείο επαναπροσέγγισης στην πολιτική. Με αυτήν την έννοια θα είχε πράγματι ενδιαφέρον» τόνισε από πλευράς του ο Νίκος Βούτσης. Αντίθετα, μπροστά στην αυξημένη προσέλευση προς τις «πράσινες» κάλπες, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος έθεσε το «όριο της πολιτικής αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας», γιατί, όπως σημείωσε, «όντως είδαμε ότι τις περασμένες εβδομάδες έγινε προσπάθεια από άλλα πολιτικά κόμματα να επηρεάσουν τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ».

Προοδευτικός «ανταγωνισμός»

Στον καμβά των αναγνώσεων των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ προστίθενται και οι ανησυχίες ορισμένων στελεχών απέναντι στο ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την είσοδο και άλλων πολιτικών ομάδων στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς.

Τον προβληματισμό αυτό εξέφρασε δημόσια πρώτος ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, παρεμβαίνοντας με άρθρο του στον ιστότοπο tvxs. Με φόντο την καθαρή επικράτηση στον πρώτο γύρο του Ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο γήπεδο της κεντροαριστεράς και της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, εμφανίστηκε πλέον και άλλος παίκτης», αν και πολιτικά «αχαρτογράφητος» για την Κουμουνδούρου. Στον αντίποδα, «η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αργήσει να κάνει τις αναγκαίες επεξεργασίες, εγκλωβισμένη σε μια άγονη, εσωτερική αντιπαράθεση», υποστήριξε ο κ. Κούλογλου, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμη πολιτικός χρόνος για να σφυρίξει νικηφόρα τη λήξη του αγώνα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Θολή εικόνα

Προσθέτοντας στον προβληματισμό, ως πολιτική εξέλιξη που δεν πρέπει να αγνοηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση αποτίμησε την εκλογική κούρσα στο Κίνημα Αλλαγής ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε διεργασίες που συμβαίνουν σε όμορους πολιτικούς χώρους». Απεναντίας, πρέπει να τις λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν «στον πολιτικό του λόγο, στις οργανωτικές του αντιλήψεις και στις κυβερνητικές προοπτικές», καθώς τίποτα δεν είναι δεδομένο και κεκτημένο, σημείωσε ο κ. Βερναρδάκης.

Ο ίδιος εκτίμησε πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να προχωρήσει σε μια «πολιτική μεγάλη αγκαλιά» με τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την οποία να τον καλεί «σε μια προοδευτική συστράτευση στη βάση ενός προγράμματος» και στη συνέχεια να υπάρχει αξιολόγηση και του νέου αρχηγού, «εάν είναι βέβαια αυτός ο νέος πρόεδρος».

Καμπανάκι επιπτώσεων

Παρότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμπεραίνει ότι «δεν θα υπάρξει μια αντιστροφή των εκλογικών ποσοστών» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, τοποθετώντας ως εξαιρετικά δύσκολο το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να υπερβεί το 15%, ο κ. Βερναρδάκης περιγράφει ως «θολή» την εικόνα του κόμματός του σε μείζονα ζητήματα για την κοινωνία, προειδοποιώντας πως «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λάβει υπόψιν το σύνολο των διεργασιών που συμβαίνουν στην κοινωνία και στην πολιτική, θα περιορίσει το εύρος της απήχησής του και αυτό αργότερα θα έχει τις δικές του επιπτώσεις».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρώην Υπουργός εξήγησε ότι «δεν είναι πάντοτε απολύτως καθαρή» η εικόνα που εκπέμπει η αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με τις αλλαγές που απαιτούνται στην κοινωνία, εκφράζοντας την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν πρέπει να είναι ένα αριστερίστικο κόμμα, αλλά και ότι δεν πρέπει να χάσει την όποια δυναμική του και τον όποιο κοινωνικό ριζοσπαστισμό.


Ειδήσεις σήμερα:

Πιστοποιητικά εμβολιασμού δύο ταχυτήτων πριν την αναμνηστική δόση εξετάζει η ΕΕ


Πέθανε 36χρονος με κορωνοϊό στην Πιερία – Είχε κάνει το εμβόλιο της Johnson&Johnson

GNTM 4: Το Μανιάτικο κάστρο της μόδας… άφησε τον Αγγαίο εκτός FINAL 4 – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης