«Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε οικονομία, διμερές εμπόριο και τουρισμό» είπε ο Μητσοτάκης στον Πούτιν -Σε εξέλιξη η συνάντηση

«Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε οικονομία, διμερές εμπόριο και τουρισμό» είπε ο Μητσοτάκης στον Πούτιν -Σε εξέλιξη η συνάντηση

«Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται αρκετά θετικά» είπε ο Ρώσος πρόεδρος  - Οι δηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και η πρώτη επίσκεψη Μητσοτάκη στο Σότσι με τον πατέρα του, Κωνσταντίνο - Δείτε βίντεο

«Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε οικονομία, διμερές εμπόριο και τουρισμό» είπε ο Μητσοτάκης στον Πούτιν -Σε εξέλιξη η συνάντηση
Κατά την υποδοχή του από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Πούτιν


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέχασε να εξάρει τη συμβολή της Ρωσίας στην ευόδωση των στόχων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της, ενώ δήλωσε περιχαρής, που επισκέπτεται το Σότσι, κατοικία, όπως είπε, πολλών Ρώσων ελληνικής καταγωγής. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θύμισε στον κ. Πούτιν ότι για πρώτη φορά επισκέφθηκε το Σότσι πριν από 30 χρόνια, όταν συνόδευε τον αείμνηστο πατέρα του και τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων υπογραμμίζοντας ότι εφέτος καταγράφεται σημαντική αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, φθάνοντας τα επίπεδα προ πανδημίας, ήτοι του 2019. Καταλήγοντας, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα καλύψει και ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων. Μετά το πέρας του τετ α τετ, και του γεύματος εργασίας, που θα ακολουθήσει, οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Αναλυτικά ο διάλογος Μητσοτάκη – Πούτιν:

Βλαντίμιρ Πούτιν: Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σας στη Ρωσία. Στην αρχή θα ήθελα να σταθώ σε ζητήματα παραδοσιακά αλλά πολύ σημαντικά, τα οποία σχετίζονται με τις ιδιαίτερες πνευματικές σχέσεις, με τους δεσμούς μεταξύ των χωρών, με την ιστορία και το έτος ιστορίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος. Και ακριβώς αυτό το έτος ιστορίας Ρωσίας - Ελλάδας συνέπεσε με τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Και όπως είναι γνωστό, η Ρωσία είχε σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των στόχων που έθεσε ο ελληνικός λαός.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι και σήμερα οι σχέσεις μας αναπτύσσονται αρκετά θετικά. Αν πέρσι είχαμε πτώση στο διμερές εμπόριο περίπου κατά 35% φέτος έχουμε αύξηση κατά 56% και σχεδόν έχουμε φτάσει στους δείκτες του 2009. Ξέρω ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, μεταξύ των κυβερνήσεων έχουν επιτευχθεί σημαντικές, καλές συμφωνίες, και ετοιμάστηκε ένα πακέτο συμφωνιών που υπογράφηκε. Όλα αυτά, αλλά και άλλα ζητήματα θα τα συζητήσουμε κατά τη σημερινή μας συνάντηση, σε τυπική συνάντηση, σε τυπικές συνθήκες, αλλά και σε ανεπίσημες συνθήκες με γεύμα εργασίας. Καλώς ορίσατε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε για την πρόσκληση και για τη θερμή σας υποδοχή. Είναι χαρά μου που επισκέπτομαι τη Ρωσική Ομοσπονδία σε μία χρονιά η οποία είναι τόσο σημαδιακή και για την ελληνική ιστορία αλλά και για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Πριν από 200 χρόνια ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση η οποία οδήγησε τελικά στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος και δεν ξεχνάμε, ότι η Ρωσία στάθηκε στο πλευρό μας και οφείλεται και στη συνεισφορά των μεγάλων δυνάμεων της εποχής το γεγονός ότι η Ελλάδα τελικά κατέκτησε την ελευθερία της και την ανεξαρτησία της. Και ήταν σημαντικό το γεγονός ότι μπορέσαμε να δρομολογήσουμε το έτος ιστορίας Ελλάδας - Ρωσίας για το 2021 και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι το έναυσμα για στενότερες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας με την οικονομία.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της. Και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των οικονομικών μας σχέσεων και ως προς το διμερές μας εμπόριο αλλά και ως προς τον τουρισμό. Από εκεί και πέρα, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της περιφερειακής ασφάλειας, η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εκ των πραγμάτων έχει βαρύνοντα λόγο στις εξελίξεις στην περιοχή. Και πάλι σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να επισκεφτώ και το Σότσι, μία περιοχή στην οποία εξάλλου κατοικούν πάρα πολλοί συμπατριώτες σας ελληνικής καταγωγής και την οποία είχα τη χαρά να επισκεφτώ για πρώτη φορά πριν από 30 χρόνια όταν συνόδευα τον πατέρα μου, τότε Πρωθυπουργό που είχε επισκεφθεί την Ανάπα και το Γκελεντζίκ. Οπότε και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.

Η ενέργεια στο κάδρο

Την ίδια ώρα όπως αναφέρει το newmoney.gr, μικρό καλάθι στις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους κρατούν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς εκτιμώντας ότι το κλίμα που επικρατεί στην ΕΕ με το Nord Stream 2 αλλά και η ψυχρή περίοδο των ελληνορωσικών σχέσεων δεν ευνοούν μια ικανοποιητική συμφωνία στο φυσικό αέριο.

Βασικό αγκάθι όμως της διαπραγμάτευσης αποτελεί ο τρόπος τιμολόγησης. Αν δηλαδή η Ελλάδα θα εξασφαλίσει να βγει από το δυσμενές περιβάλλον του Ολλανδικού hub που καθορίζει τις τιμές και είναι ο δείκτης TTF που χθες έκλεισε στα 95,85 ευρώ η μεγαβατώρα από 15 ευρώ πέρσι ή αν θα επιστρέψει στην βάση της αρχικής συμφωνίας με τους Ρώσους που η τιμολόγηση γίνεται σύμφωνα με το δείκτη του αργού πετρελαίου (oil indexed) που φέτος είναι φθηνότερο από το αέριο. Πέρσι που το οικονομικό περιβάλλον ήταν διαφορετικό και το αέριο ήταν πιο φθηνό η Ελλάδα είχε πετύχει συμφωνία με τους Ρώσους ώστε η τιμολόγηση να γίνεται κατά 40% από το TTF και κατά 60% από το πετρέλαιο.

Η Ρωσική πλευρά είναι σαφές ότι επιδιώκει να διατηρήσει τις υψηλές τιμές, oι οποίες λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουν ανατιμηθεί κατά 500% σε σχέση με πέρσι.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα καλά και τα κακά νέα για την «Όμικρον»: Τα τρία συμπεράσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Πάτρα: Ανεμβολίαστα αδέλφια πέθαναν με διαφορά λίγων ωρών

Θεματοφύλακες του Συντάγματος: Οι αρνητές που υπόσχονταν διαγραφή χρεών και πλήρωναν με... πέτρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης