«Στα άκρα» η σύγκρουση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα και τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

«Στα άκρα» η σύγκρουση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα και τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

Σφοδρή είναι η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά την δημοσίευση της επιστημονικής μελέτης των Τσίοδρα - Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ στο ΕΣΥ στο περιοδικό «Scandinavian Journal of Public Health»

«Στα άκρα» η σύγκρουση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα και τους θανάτους εκτός ΜΕΘ
Πολιτική αντιπαράθεση έχει πυροδοτήσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης η δημοσίευση επιστημονικού άρθρου του Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Σωτήρη Τσιόδρα και του Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Θεόδωρου Λύτρα, στο περιοδικό «Scandinavian Journal of Public Health».

Η επιστημονική δημοσίευση των δύο Καθηγητών βασίζεται σε μελέτη που αμφότεροι διεξήγαγαν, ερευνώντας τη σχέση μεταξύ του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ covid στην Ελλάδα και της θνητότητας τους. Συγκεκριμένα, οι δύο επιστήμονες κατέγραψαν τις νοσηλείες ασθενών με λοίμωξη covid-19 στις ΜΕΘ αλλά και εκτός ΜΕΘ, στις περιπτώσεις διασωληνωμένων, για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021 και ανέλυσαν τις πιθανότητες μοιραίας έκβασης των ασθενών, σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη των δύο Καθηγητών, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 αυξάνεται από 25% έως 57% ανάλογα με την πληρότητα των ΜΕΘ, ποσοστό που εξαρτάται και από το αν οι ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εντός ή εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, τη στιγμή που τουλάχιστον 1.500 ασθενείς με κορονοϊό θα μπορούσαν να έχουν εξέλθει από τα νοσοκομεία κατά το διάστημα των οκτώ μηνών, στο οποίο εκτείνεται η μελέτη.

Τσίπρας: «Τα λόγια χάνουν το νόημά τους…»

Τα συμπεράσματα της μελέτης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία σχολίασε σε ανακοίνωσή της πως «σήμερα αποκαλύπτεται ότι ήδη από το Μάιο έχει στα χέρια του (σ.σ. ο Πρωθυπουργός) μελέτη από τους κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα, που δείχνει πως οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν θνητότητα 87% και πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι», με την Κουμουνδούρου να κατηγορεί τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι «εγκληματικά αδιάφορος για χιλιάδες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί».

Ακολούθως, για την επιστημονική μελέτη των δύο Καθηγητών παρενέβη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας αναφορικά με τα συμπεράσματά της ότι «προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή».

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Τσίπρα:

«Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21:

87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ.

38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ.

Κλείσιμο
Προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή.

Να τον πω ψεύτη;

Πολιτικό απατεώνα;

Με 19475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…»

«Αποτρέψιμοι θάνατοι»

Στην ίδια κατεύθυνση, «συνειδητά ψεύτη» χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «μόλις την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός έλεγε πάλι ότι νικήσαμε την πανδημία -και χθες σπάσαμε νέο ρεκόρ θανάτων με 130 απώλειες». Επιπρόσθετα, σε δήλωση για το θέμα προχώρησε και ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας πως «αυτό που προκύπτει πλέον είναι ότι έχουμε στη χώρα αποτρέψιμους θανάτους οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε έγκαιρα και σωστά η κατάλληλη προετοιμασία των δημόσιων νοσοκομείων, των δημόσιων Μ.Ε.Θ., εάν είχε έγκαιρα επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας και είχε αναλάβει μαζί με τα στρατιωτικά νοσοκομεία ένα σημαντικό μέρος από τη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό».

Οικονόμου: «Αποσπασματική επίκληση στοιχείων»

Απαντώντας στην ανάρτηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για «αποσπασματική επίκληση στοιχείων» από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τον οποίο χαρακτήρισε «πολιτικό ολετήρα». Ο κ. Οικονόμου εγκάλεσε ακόμη τον κ. Τσίπρα «γιατί αποκρύπτει την ουσία της επιστημονικής μελέτης, την οποία ουσιαστικά κανιβαλίζει», συμπληρώνοντας παράλληλα πως «το γεγονός είναι ότι όσο λιγότερη πίεση έχει το ΕΣΥ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σωθούν ανθρώπινες ζωές και όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων. Αυτό μας λένε οι επιστήμονες».

«Ο μοναδικός τρόπος όμως για να το πετύχουμε αυτό ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός. Αν είχαμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, δεν θα φτάναμε ποτέ να έχουμε τόσους ασθενείς σε ΜΕΘ» εξήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, καταλήγοντας πως «η κυβέρνηση έκανε και κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτή», απαριθμώντας παράλληλα τις σχετικές, κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Αναφορικά με την επιβάρυνση που δέχονται κυρίως οι νοσοκομειακές μονάδες της περιφέρειας, ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ακόμη την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» για την Υγεία, όπου τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως «έχουμε έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός και δυστυχώς -δεν έχω καμία δυσκολία να το πω ανοιχτά και δημόσια, γιατί πρέπει επιτέλους να μιλάμε για αυτά τα θέματα- τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους».

Αναλυτικά, η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου:

Δεν μας κάνει εντύπωση που ένας πολιτικός ολετήρας, όπως ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη. Με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή. Διότι αποκρύπτει συνειδητά όχι μόνο ότι μέσα σε λιγότερα από 2 χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, ούτε ότι προστέθηκαν χιλιάδες υγειονομικοί στο σύστημα, ούτε ότι σήμερα το σύνολο των ΜΕΘ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων είναι στη διάθεση του ΕΣΥ, αλλά και το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2019, χωρίς πανδημία, υπήρχαν μέρες που είχαμε μέχρι και 90 αναμονές για ΜΕΘ.

Κυρίως όμως είναι χυδαίος ο τρόπος του, γιατί αποκρύπτει την ουσία της επιστημονικής μελέτης, την οποία ουσιαστικά κανιβαλίζει. Το γεγονός είναι ότι όσο λιγότερη πίεση έχει το ΕΣΥ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σωθούν ανθρώπινες ζωές και όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων. Αυτό μας λένε οι επιστήμονες. Ο μοναδικός τρόπος όμως για να το πετύχουμε αυτό ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός. Αν είχαμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, δεν θα φτάναμε ποτέ να έχουμε τόσους ασθενείς σε ΜΕΘ. Η κυβέρνηση έκανε και κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ας δούμε, σε χαρακτηριστικές στιγμές αυτής της διαδρομής, τι έκανε ο κ Τσίπρας:

Την 1η Δεκεμβρίου 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Στις 22 Ιουλίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών.

Όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Τσίπρας έκλεινε το μάτι στους αντιεμβολιαστές και στερούσε από τη χώρα το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστήμης.

Όσον αφορά την επισήμανση της μελέτης, για αυξημένους θανάτους σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ο Πρωθυπουργός από την 1η Ιουνίου είχε πει καθαρά σε συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» για την Υγεία: «Έχουμε έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός και δυστυχώς -δεν έχω καμία δυσκολία να το πω ανοιχτά και δημόσια, γιατί πρέπει επιτέλους να μιλάμε για αυτά τα θέματα- τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους». Κι όταν είχε επισημανθεί αυτό η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ανάγκη ανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη.

Όσον αφορά δε στην αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, στην ίδια τη μελέτη και στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ότι «αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και (β) εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή». Ο κ. Τσίπρας βέβαια αποκρύπτει τα στοιχεία που δεν βολεύουν την ερμηνεία του.

Αντί λοιπόν να κάνει τον κήνσορα, ας συγκρίνει τι παρέδωσε η κυβέρνηση του στο ΕΣΥ και τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και, κυρίως, ας αναλογιστεί μήπως οι θάνατοι, στους οποίους ξεδιάντροπα εδώ και μήνες αναζητά διέξοδο από την πολιτική του αφάνεια, είναι και η αντανάκλαση της ασύνετης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς του.

Νέα αντίδραση Ηλιόπουλου

Με νέα παρέμβασή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος επανήλθε εκ νέου στο θέμα. Απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει το θράσος, μια ημέρα μετά το θλιβερό ρεκόρ των 130 θανάτων και τον αδιανόητο αριθμό συνολικά 19.475 απωλειών, να βάζει τον εθνικό ψεύτη κ. Οικονόμου να συνεχίζει την κοροϊδία του ελληνικού λαού».

«Ο εθνικός ψεύτης είπε πολλά για να μην πει αν διαψεύδει ή όχι ότι σύμφωνα με την έκθεση των κκ Τσιόδρα και Λύτρα χιλιάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν επειδή η κυβέρνηση δεν δημιούργησε νέες ΜΕΘ και για τα ποσοστά θνητότητας εκτός ΜΕΘ» σχολίασε ακόμη ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ενώ «δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι για την κυβέρνηση η ενίσχυση σε ΜΕΘ ήταν πεταμένα λεφτά. Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα και με κάθε τρόπο πλέον το πόσο αδίστακτος είναι», κατέληξε.

Τι ανέφεραν στη μελέτη οι κ.κ. Τσιόδρας και Λύτρας

Οι επιστήμονες κατέγραψαν τις νοσηλείες ασθενών με λοίμωξη covid-19 στις ΜΕΘ αλλά κι εκτός ΜΕΘ, στις περιπτώσεις διασωληνωμένων, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021 και ανέλυσαν τις πιθανότητες μοιραίας έκβασης των ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 αυξάνεται από 25% έως 57% ανάλογα με την πληρότητα των ΜΕΘ. Το ποσοστό εξαρτάται και από το αν οι ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εντός ή εκτός Μονάδας. Τουλάχιστον 1.500 ασθενείς λόγω κορωνοϊού θα μπορούσαν να έχουν εξέλθει από τα νοσοκομεία κατά το διάστημα των 8 μηνών που αφορά η μελέτη.



«Τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με πάνω από 400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη «υγειονομική ανισότητα» μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας» σχολιάζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Λύτρας.

«Στα άκρα» η σύγκρουση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα και τους θανάτους εκτός ΜΕΘ
Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για μέχρι 400 διασωληνωμένους, +57% για έως 800 διασωληνωμένους ασθενείς.

Όπως αναφέρει ο κ. Λύτρας, «νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα - παρ' ότι αυτό αφορούσε λίγους ασθενείς, μόνο περίπου το 5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ) και "εν μέρει" ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή».

Σημειωτέον ότι το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ έχει αναδείξει τις δραματικές αποκλίσεις της περίθαλψης των ασθενών με covid μέσα από δημοσίευμα του με παράθεση στοιχείων για τους θανάτους ανά περιοχή και νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο καθηγητής, «από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, οι 1.535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν 1. με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (έως και 200 διασωληνωμένους), 2. σε νοσοκομεία Αττικής, και 3. εντός ΜΕΘ».

Και συνεχίζει γράφοντας: «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα. (1) Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο "ανώτατο" επίπεδο. Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι. (2) Εφ'όσον εξακολουθούμε να έχουμε πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία, είναι αυτονόητο πως η ανάλυση θα επαναληφθεί/επικαιροποιηθεί στο μέλλον, ώστε να δούμε πως ανταπεξέρχεται το σύστημα υγείας και στο τρέχον πανδημικό κύμα. Και (3) η (εξαιρετική) ιδέα γι' αυτή την ανάλυση δεν ήταν δική μου αλλά του @STsiodras · εγώ βοήθησα με την υλοποίηση. Αυτό το τονίζω για τους κακεντρεχείς που δεν εννοούν να καταλάβουν οτι ο @STsiodras κι εγω είμαστε ΜΟΝΟ επιστήμονες, με "αποκλειστικό" μέλημα τη Δημόσια Υγεία».
Ειδήσεις σήμερα:

Πρόωρο «αντίο» των Ράδιο Αρβύλα - θα επανέλθουν μετά τις γιορτές

Σε πενθήμερη καραντίνα από αύριο όλοι οι ανεμβολίαστοι που θα φτάνουν στην Ιταλία από χώρες της ΕΕ

Στα 4.801 τα νέα κρούσματα και 77 οι θάνατοι - Δείτε το infographic με τα τελευταία στοιχεία για τον κορωνοϊό

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας για τον αρνητή δικηγόρο Νίκο Αντωνιάδη, ζητεί να δικαστεί για ψευδείς ειδήσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης