Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για οικονομία και πανδημία: Ο εκλογικός «πειρασμός» και η πρόταση μομφής που... δεν έγινε

«Θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα εκλογές σήμερα, για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας» είπε ο πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε προσφυγή στις κάλπες - Παρά το «άνοιγμα» του ΜέΡΑ 25 στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόταση μομφής, εκείνος δεν το έπραξε - Το «κατηγορώ» Μητσοτάκη για το «όχι» ΣΥΡΙΖΑ στις αμυντικές δαπάνες και οι εξαγγελίες για στήριξη των νοικοκυριών

Ψηφίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου από 158 βουλευτές ο προϋπολογισμός του 2022, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξαν «πυρά» για την οικονομία και την πανδημία, στη «σκιά» και της μελέτης των κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα για τις ΜΕΘ.

Η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σφοδρή.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομία και ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών απο τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Από την άλλη, να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας, ασκώντας σφοδρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Η ομιλία Μητσοτάκη και ο... πειρασμός των εκλογών



Με το ρήμα «προσπαθούμε», συνόψισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την παραγωγή του κυβερνητικού έργου, τόσο αναφορικά με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του για τη χρονιά που φεύγει, όσο και σε σχέση με τις προκλήσεις που αναδύονται σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο το 2022, με τον ίδιο να προτάσσει ρεαλιστικές λύσεις απέναντι στα τρέχοντα ζητούμενα της ελληνικής κοινωνίας, σε μια πολιτική συζήτηση που εξελίχθηκε εν μέσω ακραίας πόλωσης.

Αναλύοντας τις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Μητσοτάκης ιεράρχησε ως απόλυτη προτεραιότητα την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων απέναντι στη σοβούσα, ενεργειακή κρίση, προχωρώντας στην ανακοίνωση νέων μέτρων για την ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως θα «χρειαστούν δυναμικές παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας και τους πρώτους μήνες του 2022».

Ως προς το νέο, ενεργειακό πακέτο της κυβέρνησης, αυτό περιλαμβάνει, κατά τον Πρωθυπουργό:

· πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

· αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο.

· κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο.

Στη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Πρωθυπουργός έκρουσε ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής «Όμικρον», ενώ στη λογική της πρόληψης, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εφάρμοσε ήδη «πρόσθετες προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα και για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας ζητάμε υποχρεωτικό PCR ή rapid test, PCR 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών για όσους μπουν στη χώρα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, «γιατί πρέπει να καθυστερήσουμε όσο γίνεται την εμφάνιση της «Όμικρον», σημείωσε.

Προστασία στις γιορτές

Υπό αυτήν την οπτική, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επιπλέον στην αναγκαιότητα «τις ημέρες των γιορτών να τηρούμε τα βασικά προστατευτικά μέτρα». Προς την κατεύθυνση αυτή, «θέλω να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας, αυτές τις ημέρες που σε όλους έχει λείψει η έξοδος και η διασκέδαση να είναι διπλά προσεκτικοί» τόνισε ο Πρωθυπουργός, συνιστώντας «να φοράμε τις μάσκες μας και όπου γίνεται και όσο γίνεται πριν από κοινωνικές συνάξεις ή εξόδους να προβαίνουν και οι εμβολιασμένοι, το τονίζω, σε rapid test ή σε self-test για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη επιδημιολογική παρατήρηση».

Μένοντας στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι αναφορικά με τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, σχολιάζοντας προηγουμένως πως ο κ. Τσίπρας «διέβη τον «εκλογικό Ρουβίκωνα» και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές».

Στρατοσφαιρικά ποσοστά

«Κύριε Τσίπρα, πρέπει να σας πω ότι εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα ο οποίος σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ» απάντησε στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης μετά το αίτημα που διατύπωσε περί παραίτησής του, ενώ αποκάλυψε πως «στο παρελθόν υπήρξαν ουκ ολίγες πολιτικές ευκαιρίες -αυτούς τους 26 μήνες- που θα μου επέτρεπαν να είχα προκηρύξει εθνικές εκλογές με πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτές θα οδηγούσαν τη Νέα Δημοκρατία σε ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο από το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου του 2019». Ακόμη πιο συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως εκλογικές σκέψεις τον διαπέρασαν την περίοδο του περασμένου Μαΐου και του Ιουνίου, όταν, όπως σημείωσε, «τα ποσοστά αποδοχής της Κυβέρνησης ήταν και για τα δεδομένα της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης επιεικώς στρατοσφαιρικά».

Εκλογικός πειρασμός

Εξηγώντας, ωστόσο, τους λόγους αποφυγής του εκλογικού πειρασμού, «δεν το έκανα, κύριε Τσίπρα, αν και είμαι σίγουρος ότι εσείς στη θέση μου θα το είχατε κάνει. Δεν το έκανα γιατί πολύ απλά δεν είμαστε το ίδιο και αυτό το οποίο μας χωρίζει είναι μία άβυσσος ευθύνης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας παράλληλα λόγο για την «περίφημη τότε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είχατε διαβεβαιώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα προκηρύξετε εκλογές για να τις προκηρύξετε τρεις εβδομάδες μετά».

«Θα ήταν πράγματι μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα εκλογές σήμερα μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας σε περίπτωση που το έκανα» σχολίασε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης, μολονότι ξόρκισε το ενδεχόμενο έχοντας «εγγυηθεί -εντός και εκτός Ελλάδος- τη σταθερότητα και την πολιτική συνέχεια», ιδίως όταν ελλοχεύει η επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον».

Εκλογές… Ανδρουλάκη

Στον αντίποδα, περνώντας στην αντεπίθεση, «γιατί τέτοια νευρικότητα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί τέτοια νευρικότητα;» διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, ερμηνεύοντας το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές στον… Νίκο Ανδρουλάκη. «Κύριε Τσίπρα, ζητήσατε εκλογές σήμερα όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα, αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να είστε τρίτο κόμμα. Αυτός είναι ο λόγος που ζητήσατε εκλογές» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, και συνέχισε λέγοντας η «αιτία είναι δίπλα σας. Δίπλα σας είναι η αιτία. Και οι αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία σας προκαλούν μεγάλη νευρικότητα. Και στους βουλευτές σας. Γιατί μάλλον θα μείνετε πολύ λιγότεροι σε αυτή την αίθουσα όταν προκηρυχθούν τελικά οι εκλογές», πρόσθεσε.

Από πλευράς του, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους στο τέλος της τετραετίας», ενώ επισήμανε την αποστροφή του κ. Τσίπρα ότι «καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες -προσέξτε- να αντισταθούν. Να αντισταθούν. Να απαιτήσουν να φύγει η Κυβέρνηση των ενόχων και να επιβάλλουν το συνταγματικό τους καθήκον και δικαίωμα», αναρωτώμενος: «με όλους αυτούς τους «θεματοφύλακες του Συντάγματος» έχετε καμία σχέση με αυτά τα οποία λέτε; Τα ίδια λένε και αυτοί. Τις ίδιες ακραίες απόψεις, στο περιθώριο της κοινωνίας είστε ακόμα μία φορά».

Ως προς το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε μία ανάπτυξη της τάξης του 4% κι όμως ήδη στο εννιάμηνο καταγράφηκε μεγέθυνση του δημόσιου πλούτου κατά 9,3% η τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη», διαψεύδοντας δηλαδή εκείνους που έλεγαν πως «είναι αδύνατον η ελληνική οικονομία να πετύχει αυτήν την γρήγορη ανάπτυξη μετά την πολύ δύσκολη χρονιά την οποία περάσαμε του 2020», σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη.

Ο ίδιος παρατήρησε πως «η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, αλλά έπεσε έξω προς τα πάνω. Όχι προς τα κάτω. Με ένα αναπτυξιακό άλμα το οποίο δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήρθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής η οποία μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες», καθώς υπενθύμισε ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την «3η μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας».

Διπλή τροχιά

Για το λόγο αυτό, η τροχιά της χώρας είναι διπλή, εκτίμησε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «ανάπτυξη από τη μία, κοινωνική φροντίδα από την άλλη». «Για τη μεν πρώτη, την ανάπτυξη, μιλούν παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Amazon, η Pfizer, η CISCO, η Digital Realtyκαι τόσοι άλλοι που επέλεξαν να επενδύσουν στη χώρα και να δημιουργήσουν πολλές νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης. Ως προς το κοινωνικό πρόσημο του προϋπολογισμού, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε ότι «όπως και πέρυσι και πρόπερσι έτσι και φέτος, έτσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές», όπως και «χαμηλότερους συντελεστές, χαμηλότερο ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα». «Συνολικά 57, 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε ο ίδιος.

Η ίδια, κυβερνητική ταχύτητα θα εξακολουθήσει και το 2022, αφού θα βρει «χωρίς εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και τα Χριστούγεννα θα βρουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας με διπλάσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τα 270.000 πιο αδύναμα νοικοκυριά. Και με έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ατόμων με αναπηρία την οποία θα τη δουν στους λογαριασμούς τους τις επόμενες μέρες», όπως γνωστοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι το κοινωνικό ενδιαφέρον δεν μονοπωλείται από καμία πολιτική παράταξη.

«Δεν περίμενα καμία μελέτη»

Στον απόηχο της «σκόνης» εξαιτίας των αντιδράσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «πρόκειται για δεδομένα που πρώτος εγώ επικαλούμαι, εδώ και πολλούς μήνες». Την ίδια στιγμή, «Κύριε Τσίπρα δεν είστε και εδώ διαβασμένος. Να σας θυμίσω τι έλεγα τον Φεβρουάριο του 2020: "Υπάρχει πράγματι ένα πρόβλημα στα περιφερειακά νοσοκομεία, πρόβλημα, που απαντάται και σε άλλες χώρες, αυτό σίγουρα είναι ένα μάθημα για την επόμενη ημέρα"» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown, γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στον τομέα των ΜΕΘ μία τραγική κατάσταση».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακόμη τη διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ ως λύση ανάγκης, «στην οποία αναγκαζόμαστε όταν η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη» και απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτήθηκε «το πρόβλημα αυτό παρατηρήθηκε μόνον επί ημερών μας ή το αντιμετωπίσατε και εσείς, κ. Τσίπρα και Πολάκη;».

«Εάν είχαμε σήμερα μία σοβαρή αντιπολίτευση, θα έπρεπε να σκύψουμε πάνω στην ουσία του προβλήματος, που είναι ότι η στελέχωση των ΜΕΘ αποδεικνύεται στην πράξη μία άσκηση πολύ πιο σύνθετη. Θα πρέπει επίσης να είμαστε στοιχειωδώς ειλικρινείς, και να πούμε πως αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα συμβαίνουν σε συστήματα πολύ πιο ώριμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών» σχολίασε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Αναζητώντας, ωστόσο, τη ρίζα του προβλήματος, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε ως «γενεσιουργό αιτία» της πίεσης στα νοσοκομεία «το γεγονός ότι δεν πετύχαμε στη χώρα μας εμβολιαστική κάλυψη αντίστοιχη με αυτή των ευρωπαϊκών χωρών που τα κατάφεραν πολύ καλύτερα σε αυτό τον τομέα», αναδεικνύοντας την απουσία συναίνεσης από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο πεδίο αυτό. «Για να εξηγήσουμε, λοιπόν, ακριβώς αυτό το οποίο είπαμε και το οποίο όντως στην προηγούμενή μου ομιλία δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη δυνατή διατύπωση» ισχυρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης ως προς παλαιότερες δηλώσεις του για το θέμα, «η διασωλήνωση εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας είναι πράγματι μια λύση ανάγκης. Είναι μια λύση ανάγκης, στην οποία αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε όταν η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι πολύ μεγάλη» εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

Διαχρονικό πρόβλημα οι ΜΕΘ

Μάλιστα, ο ίδιος υπενθύμισε ότι δεν «είναι καινούριο αυτό το πρόβλημα», επικαλούμενος μια έγγραφη αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ για το ίδιο πρόβλημα, επί ημερών του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία καταγράφονταν «τραγικές ελλείψεις στις εντατικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Χίλιοι ασθενείς. Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ κοστίζει ανθρώπινες ζωές». «Ακούστε τα κ. Πολάκη: Λειτουργούν 540 κλίνες ΜΕΘ το 2018, 500 στα δημόσια νοσοκομεία και 40 σε ιδιωτικά, 150 κλίνες εξοπλισμένες στα δημόσια νοσοκομεία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Απαντώντας, τέλος, στην αποστροφή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περί στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «είπατε με περίσσιο θράσος ότι βάλατε πλάτη, βάλατε πλάτη. 17 πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης καταψηφίσατε, 17 τον αριθμό.

Πάμε να τα δούμε λοιπόν πόσο πλάτη βάλατε:

-Καταψηφίσατε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών.

-Καταψηφίσατε, προσέξτε, τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

-Καταψηφίσατε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60.

-Καταψηφίσατε τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο.

Να τη χαίρεστε τη στήριξη που μας παρείχατε, κ. Τσίπρα. Να τη χαίρεστε», σχολίασε ο Πρωθυπουργός.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να δώσουμε μια σημαντική εισοδηματική στήριξη στους συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν ένα αυξημένο κόστος ζωής και αναζητούν μία αύξηση στους μισθούς τους για να μπορούν να τα βγάλουν πέρα», ενώ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις αμυντικές δαπάνες. «Μέσα στον Ιανουάριο προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα 6 Rafale και εντός των επόμενων εβδομάδων υπογράφεται η τελική συμφωνία για τις 3 Belharra» γνωστοποίησε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε, λέγοντας πως «σε αυτή τη συγκυρία η Αξιωματική Αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες. Σπάζοντας για ακόμα μία φορά μία παράδοση στο ελληνικό Κοινοβούλιο η οποία έλεγε ότι παρά τις διαφωνίες μας, πάντα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το έκανε προς τιμήν του το ΚΙΝΑΛ, υπερψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας».

Τσίπρας: «Να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων, παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη και προκηρύξτε εκλογές»



«Λέγατε ψέματα ενώ είχατε στα χέρια σας για μήνες έρευνα του πιο στενού σας συμβούλου κ. Τσιόδρα» υποστήριξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υψηλούς τόνους από το πρώτο λεπτό επέλεξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας πως «Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε. Όχι οικονομικά, το αντίθετο για εσάς και σπόνσορές σας. Οικονομικά απειλούνται με πτώχευση χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εσείς πτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη», κατά την εισαγωγή της τοποθέτησής του στη Βουλή, επί του προϋπολογισμού του 2022.

Αναφερόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως «το πρόβλημά σας δεν είναι ούτε η διαχειριστική ανεπάρκειά σας, ούτε ότι γίνατε επιταχυντής των κρίσεων που διαχειρίζεστε».» «Σε όλη την Ευρώπη έχουμε πανδημία, αλλά η Ελλάδα είναι χειρότερη σε θανάτους. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε ανατιμήσεις, αλλά στην Ελλάδα έχουμε την ακριβότερη τιμή χονδρικής ρεύματος. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε κλιματική κρίση, αλλά στην Ελλάδα έγιναν στάχτη τα περισσότερα στρέμματα δάσους για το μέγεθος της χώρας» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι ούτε ότι οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι, ούτε ότι το επιτελικό κράτος ανεπαρκές».

«Ψεύτικος θρίαμβος»

Εγκαλώντας την κυβέρνηση, «το πρόβλημα είναι ότι την ώρα του της υγειονομικής τραγωδίας και οικονομικής δυσπραγίας επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά. Επιχειρήσατε να στήσετε έναν τεχνητό ψεύτικο θρίαμβο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Για τους ανθρώπους που μπορούσαν να είχαν σωθεί. Για τα νοικοκυριά που στενάζουν από την ακρίβεια στο ρεύμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο από τα χρέη. Για τους αγρότες που βλέπουν το κόστος παραγωγής να γίνεται απαγορευτικό. Για τους νέους που βρίσκουν εμπόδια στη γνώση. Για τους εργαζόμενους που καταδικάζετε στο μεροκάματο της ανασφάλειας και της φτώχειας». «Σε αυτήν την πραγματικότητα αντιπαρατάσετε προπαγάνδα και ψέμα», υποστήριξε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Με το βλέμμα στραμμένο στην εποχή μετά την πανδημία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως «σε έναν κόσμο που αλλάζει επιμένετε σε αποτυχημένες συνταγές. Στις μεγάλες φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι. Στην συμπίεση των εισοδημάτων ώστε οι μικρομεσαίοι να γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί φτωχότεροι. Σε μία πειρατική λεηλασία του κράτους». «Το ίδιο μοντέλο δηλαδή που μας οδήγησε στη χρεωκοπία και θα οδηγήσει πάλι εκεί αν δεν το αλλάξουμε έγκαιρα», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, την ώρα που «σε όλο τον κόσμο τα νεοφιλελεύθερα δόγματα ξεθωριάζουν».

Συνταγές χρεοκοπίας

«Η θεωρία για την αυτορρύθμιση της αγοράς πήγε στην άκρη στην πανδημία, όταν χρειάστηκε τα κράτη να ρίξουν σχεδόν 15 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία για να κρατηθεί ζωντανή. Η αντίληψη περί ασύμφορου ή πολυτελούς δημοσίου συστήματος Υγείας πήγε στην άκρη όταν χρειάστηκε να σωθούν εκατομμύρια ζωές. Ο Μπάιντεν κατέθεσε πλάνο ύψους 1.75 τρις για κοινωνικές δαπάνες. Η μέχρι πρότινος άτεγκτη ΕΕ διέθεσε 750 δισ. για την ανάκαμψη. Η Κομισιόν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για δίκαιο και επαρκή κατώτατο μισθό» σταχυολόγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας προς τα κυβερνητικά έδρανα πως «και εσείς πού βρίσκεστε ενώ ο κόσμος αλλάζει; Έχετε αγκυροβολήσει στο βάλτο των συνταγών της χρεωκοπίας, έχετε παγιδεύσει τη χώρα στις εξυπηρετήσεις συμφερόντων. Όλοι ενισχύουν την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία και το δημόσιο χώρο, εσείς ντιλάρετε με συμφέροντα».

Απευθύνοντας δριμύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας την εγκάλεσε «όχι μόνο στο χώρο της Υγείας, που αφήνετε καθαρά από covid τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και οδηγείτε εκεί χιλιάδες συμπολίτες μας που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα παρατημένα στο έλεός τους νοσοκομεία. Όχι μόνο στην Παιδεία που αφήνετε 40.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ γιατί ντιλάρατε με σχολάρχες. Όχι μόνο στην εργασία που διαλύσατε το 8ωρο και δικαιώματα γιατί ντιλάρατε με το ΣΕΒ και τους μεγαλοεργοδότες. Όχι μόνο στην ασφάλιση, που πήρατε το 1 δισ. από την 13η σύνταξη, ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για να καλύψετε τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικής επικούρισης γιατί ντιλάρατε με τα funds. Και στην ενέργεια, που εκχωρήσατε μεσούσης της κρίσης το 17% της ΔΕΗ και το 49% του ΔΕΔΔΗΕ γιατί πάλι ντιλάρατε με funds».

Ντιλ με τα ιδιωτικά συμφέροντα

«Δουλειά σας είναι να εκχωρείτε δημόσιο πλούτο σε ιδιωτικά συμφέροντα, την ώρα που η πανδημία δίδαξε ότι αυτό είναι καταστροφικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συμπληρώνοντας πως «το δίλημμα είναι σε όλο τον κόσμο αν μετά την πανδημία θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα επιστρέψουμε στην απολυταρχία των ασύδοτων αγορών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αν θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική προστασία, μείωση των ανισοτήτων και άνοδο εισοδήματος ή πρόσκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς αντίκρυσμα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

«Το τιμόνι της Ευρώπης έχει αλλάξει χέρια και εσείς επιμένετε στις χρεωκοπημένες συνταγές του χθες» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε στην ίδια κατεύθυνση πως «το μεγάλο δίλημμα στην Ευρώπη είναι ανάμεσα στις δυνάμεις του χθες και τις δυνάμεις του αύριο, της συντήρησης και της προόδου».

«Στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο σαφές: Με την προοδευτική παράταξη για δρόμους κοινωνικής δικαιοσύνης ή με τη Δεξιά του πελατειακού κράτους, της διαπλοκής και των ανισοτήτων. Με μία νέα αρχή με την κοινωνία ή σε νέα δεινά για την κοινωνία» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, ενώ εκτίμησε ότι «η απάντησή σας αποτυπώνεται στο σημερινό προϋπολογισμό. Στην αχρείαστη δημοσιονομική προσαρμογή. Προβλέπετε μείωση ελλείμματος 6 μονάδες το 2022. Ποιος σας ανάγκασε να δεσμευθείτε σε χρονιά πανδημίας στη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε όλη την Ευρώπη ως το 2024; 9 μονάδες, δηλαδή σχεδόν 11 δισ. ευρώ σε μία διετία. Γιατί, ποιος σας ανάγκασε; Διαπίστωσα από τη συζήτηση με τον Επίτροπο Οικονομικών πως δεν σας το ζήτησε η Κομισιόν».

«Εκτός πραγματικότητας»

Στον αντίποδα, «όταν όλοι μιλούν για την επόμενη μέρα του Συμφώνου Σταθερότητας, εσείς επιλέγετε να υποτάξετε τη χώρα στην πιο σκληρή τήρηση του παλιού Συμφώνου. Αδιαφορείτε για την στήριξη του ΕΣΥ. Για τη στήριξη εργαζομένων και μικεομεσαίων. Για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Παρουσιάζετε προϋπολογισμό που έχει ως δεδομένο ότι η πανδημία έληξε. Σε ποιο κόσμο ζείτε;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «αφού τη νίκησε ο Μητσοτάκης 3 φορές ως σήμερα, δεν υπάρχει πανδημία. Άρα δεν υπάρχει πανδημία, δεν χρειάζονται δαπάνες για το ΕΣΥ ούτε για τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις στην οικονομία».

Αναφορικά με το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτός «αγνοεί την κρίση ακρίβειας και ανατιμήσεων». «Είναι εικονικός και εκτός πραγματικότητας» υποστήριξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαπιστώνοντας ότι «ζούμε την κορύφωση της πανδημίας και πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και εσείς κάνετε ότι δεν υπάρχουν. Ακόμα και αν σταματήσει, που λέγατε ότι θα είναι παροδικό φαινόμενο, οι τιμές θα σταματήσουν ψηλά, δεν θα κατέβουν με ένα μαγικό ραβδί».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ορισμό της προχειρότητας και έλλειψης στρατηγικής να ανακοινώνεις κάθε τόσο έκτακτα μέτρα για το ρεύμα και τρεις μέρες μετά να χρειάζεται να ανακοινώσεις και νέα έκτακτα μέτρα». «Αυτό σημαίνει προχειρότητα, έλλειψη κατανόησης του προβλήματος. Και σήμερα ενώ ψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό και μέσα στον πανικό στο τέλος της 5ήμερης διαδικασίας να έρχεστε να προσθέσετε νέα έκτακτα μέτρα, που σε 20 μέρες θα έχουν πάλι ξεπεραστεί. Για να δώσετε κάτι να παίζουν το βράδυ τα δελτία ειδήσεων, αυτή είναι η μόνη έγνοια σας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, έκανε λόγο για «μηδέν δαπάνες στον προϋπολογισμό για τη στήριξη νοικοκυριών, καμία στήριξη στους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». «Εν μέσω πανδημίας κόβετε 820 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Υγείας, ενώ ακόμα και όσα δαπανήθηκαν φέτος κρίθηκαν ανεπαρκή. Τα κονδύλια φέτος για την πανδημία ήταν 1,25 δισ. και γίνονται για το 2022 736 εκατ. ευρώ. Κανείς δεν σας ανάγκασε, επιλογή σας είναι, σχέδιο είναι. Αφήνετε κενά στο ΕΣΥ για να φέρετε αύριο κερδοσκόπους της Υγείας να τα καλύψουν. Αυτό όμως για τους πολλούς σημαίνει χειρότερη περίθαλψη, και για όσους πάσχουν από βαριά νοσήματα λιγότερες ευκαιρίας ίασης και επιβίωσης» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε προς την κυβέρνηση πως «μην επιχειρήσετε να συγκρίνετε προϋπολογισμούς μνημονίων χωρίς πανδημία με προϋπολογισμούς πανδημίας, εκτός μνημονίων και χωρίς Σύμφωνο Σταθερότητας. Ακόμα και αν το κάνετε με απολύτως ανόμοιες συγκρίσεις, να ξέρετε ότι μας παραδώσατε το 2015 τα δημόσια νοσοκομεία σε χρεωκοπία και με 715 εκατ. ταμειακό έλλειμμα και με 5 ευρώ για είσοδο στους ασθενείς και φραγή στην είσοδο για τους ανασφάλιστους. Και έχετε το θράσος να κουνάτε και το δάχτυλο. Και σας παραδώσαμε νοσοκομεία με 960 εκατ. ευρώ ταμειακό πλεόνασμα».
Ως προς τη στάση του κόμματός του στο παρελθόν, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε από πλευράς του πως «είμαστε η μόνη κυβέρνηση στην ιστορία που παρέδωσε στην επόμενη πλεονάσματα στα ταμεία και ρυθμισμένο χρέος και ταυτόχρονα ενισχυμένο κοινωνικό κράτος. Η παράταξή σας οδήγησε στα μνημόνια, τη χρεωκοπία και την ανασφάλεια, η δική μας έβγαλε την οικονομία από την κρίση, από τα μνημόνια και συμμάζεψε τα οικονομικά και ενίσχυσε την κοινωνική συνοχή».

«Μαχαίρι στο ΕΣΥ»

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «δυστυχώς συνεχίζετε στον δρόμο του παρελθόντος. Πελατειακό κράτος και φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, διαλυμένο κοινωνικό κράτος και μείωση εισοδήματος για τους πολλούς» και συνέχισε, λέγοντας πως «αυτό αντικατοπτρίζει ο προϋπολογισμός σας. Μαχαίρι στο ΕΣΥ, μαχαίρι και στα αναγκαία μέτρα στήριξης που μηδενίζονται για το 22. 12,3 δισ. ευρώ αφαιρούνται από την οικονομία. Τραβάτε την πρίζα και αφήνετε τον κόσμο ξεκρέμαστο».

«Τα ίδια», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμβαίνει «και με το ιδιωτικό χρέος, καμία παρέμβαση. Κυνηγάνε μέρα νύχτα τους ανθρώπους με τη θηλειά στο λαιμό». «Γιατί δεν υιοθετείτε την πρότασή μας για μερική διαγραφή πανδημικού χρέους προς τις επιχειρήσεις;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κάλεσε την κυβέρνηση «να βγείτε και να γελάσετε απέναντι στους μικρομεσαίους που σας στηρίξανε και στη μεσαία τάξη. Αυτοί είστε. Γιατί δεν την υιοθετείτε, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο από τα μνημόνια, με διαγραφή και βασικής οφειλής για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία».

Επιπλέον, ο ίδιος εκτίμησε ότι «τα ίδια κάνετε και με τους μισθούς. Καθηλωμένους σε επίπεδα πείνας και ταπείνωσης. Εσείς δεν υποσχόσασταν καλύτερες δουλειές κ. Μητσοτάκη; Δεν δεσμευθήκατε για αύξηση κατώτατου μισθού διπλάσια της ανάπτυξης όταν πιεστήκατε επειδή κάναμε αύξηση 11% το 2019;», τη στιγμή που, κατά τον κ. Τσίπρα, «όλη η Ευρώπη είχε ύφεση αλλά ο κατώτατος δεν αυξήθηκε μόνο στην Ελλάδα και την Εσθονία». «Δεν προχωράτε γιατί έχετε δεσμεύσεις, όχι με τους μικρομεσαίους αλλά με όσους βγάζουν υπερκέρδη από τη μείωση του μισθολογικού κόστους, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις πλατφόρμες και τις τράπεζες. Είναι αυτοί με τους οποίους ντιλάρετε διαρκώς κ. Μητσοτάκη», σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κατώτατος μισθός 800 ευρώ

Αντίθετα, «εμείς δεσμευόμαστε. Το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», γνωστοποίησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας παράλληλα το κυβερνητικό σχήμα ότι «δεν κόβετε μόνο κοινωνικές δαπάνες και εισοδήματα, αλλά φορτώνετε και νέα βάρη. Διαφημίζετε αύξηση εσόδων από φόρους και λέτε ότι θα έρθει μέσα από τον ΦΠΑ και την ανάπτυξη. Τι μαθηματικά είναι αυτά; Η ανάπτυξη για το επόμενο έτος υπολογίζεται στο 4,5%, αλλά η αύξηση εσόδων από φόρους στο 7,5%. Ποιοι θα κληθούν να κλείσουν την τρύπα του 3%; Τα συνήθη υποζύγια, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ιδιαίτερη αναφορά, υπό αυτό το πρίσμα, έκανε ο κ. Τσίπρας και αναφορικά με την αναβάθμιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, υποστηρίζοντας πως «η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή όμως δεν σας αποτρέπει από το να αυξήσετε κατακόρυφα τις πιστώσεις για εξοπλιστικά. Γιατί μπαίνουμε σε κούρσα εξοπλισμών, όπως είπε ο εισηγητής σας; Και εδώ πιστή αντιγραφή της πρακτικής της παράταξής σας που οδήγησε στη χρεωκοπία. Για το 2020 το ποσό για εξοπλιστικά ήταν 515 εκατ. ευρώ. Το 2021 εκτοξεύθηκε στα 2,5 δισ και σήμερα προσθέτετε άλλα 808 εκατ. ευρώ. Ο αμυντικός προϋπολογισμός επιστρέφει στα επίπεδα του 2009, τη χρονιά της χρεωκοπίας. Πληρώνουμε το ακριβότερο τίμημα για εξοπλιστικά σε όλο το ΝΑΤΟ».

«Κούρσα εξοπλισμών»

«Κανείς δεν είπε μη δαπανάμε λελογισμένα για άμυνα, αλλά αυτή είναι αλόγιστη αύξηση δαπανών» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή γίνεται «χωρίς σχέδιο, χωρίς διαφάνεια με νομικά έωλες εντολές του Πρωθυπουργού που δεν προκύπτουν από τις εισηγήσεις των επιτελείων με βάση πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες. Χωρίς πρόβλεψη συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων». «Κορυφαίο παράδειγμα το Κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, που δίνετε 2 δισ. με τρομακτική υπερκοστολόγηση, ενώ θα μπορούσαμε να το αναπτύξουμε με το 1/3 του κόστους. Κάνετε σαν για κάποιο λόγο θέλετε οι αγορές όλης της δεκαετίας να γίνουν όσο είστε πρωθυπουργός. Σαν να μην πήραμε κανένα μάθημα από το πώς φτάσαμε στην οικονομική κρίση» ανέφερε ακόμη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμπεραίνοντας πως «ούτε κανένα μάθημα από εκείνους που με το ίδιο πρόσχημα της Άμυνας βρέθηκαν στο τέλος σε δικαστικές περιπέτειες», δεν ελήφθη.

«Ανάπτυξη δεν είναι μόνο οι δείκτες αλλά και το θετικό αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων. Δε θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι. Είναι ζωτική ανάγκη να αμβλυνθούν οι χαώδεις ανισότητες. Η κυβέρνησή σας κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση» υποστήριξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενο την ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία η έκρηξη ακρίβειας έχει μειώσει 10% την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού τον περασμένο μήνα. Έχουμε τη μεγαλύτερη ανεργία στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η πανδημία επιβάρυνε τα πιο νεαρά και πιο δυναμικά τμήματα του πληθυσμού. Εάν συνυπολογιστεί το κόστος διαβίωσης, κόστος ενοικίου, τόκους δανείων ή κόστος συντήρησης κατοικίας, τότε συμπεραίνουμε πως μεγάλο μέρος του μέσου νοικοκυριού εισέρχεται στη λεγόμενη «ζώνη υλικής αποστέρησης». Ταυτόχρονα, ο ίδιος παρατήρησε πως «η πλειονότητα μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατέγραψε σημαντική μείωση κύκλου εργασιών. Και μέσα σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση πάγωσε τις πληρωμές από το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες ανάδοχοι, επιχειρήσεις, αγρότες, επαγγελματίες να παραμένουν απλήρωτοι».

«Χαμένη ευκαιρία»

Υπό αυτό το πρίσμα, για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «το Ταμείο Ανάκαμψης με την πολιτική σας από μεγάλη ελπίδα γίνεται η μεγάλη χαμένη ευκαιρία». «Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, δηλαδή οι μικρομεσαίες, είναι αποκλεισμένες από τα 12,7 δισ. Αποκλεισμένες από το Ταμείο, από τον τραπεζικό δανεισμό, χωρίς ρευστότητα και γεμάτες χρέη, πώς θα επιβιώσουν;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ πρόσθεσε πως «αυτή είναι η μεσαία τάξη στο όνομα της οποίας κερδίσατε τις εκλογές. Από εκεί που τους ονομάζατε ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, τώρα έχουν γίνει ζόμπι που πρέπει να φύγουν από τη μέση». «Πέρυσι λέγατε ότι θα απορροφήσετε και εκταμιεύσετε 2,6 δισ. Τον Ιούνιο στο Μεσοπρόθεσμο αναθεωρήσατε στο 1,6 δισ. και τελικά σήμερα η απορροφητικότητα τελικά είναι 150 εκατ. ευρώ. Οι μεγάλες εισηγμένες παρουσιάζουν βλετιωμένες επιδόσεις και οι μικρομεσαίες στενάζουν, το κόστος ζωής αυξάνεται και οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Αποτέλεσμα είναι παρά την ανάπτυξη, τελικά οι ανισότητες να διευρύνονται σε όλα τα επίπεδα» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, καθώς «επιστρέφετε στο μοντέλο που οδήγησε στη χρεωκοπία για να εξυπηρετήσετε φίλους και χορηγούς», είπε.

«Το ψέμα και η εξαπάτηση έχει κοντά ποδάρια»

Τη μετωπική σύγκρουση επέλεξε, τέλος, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την μελέτη των Καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα. «Το ψέμα και η εξαπάτηση έχει κοντά ποδάρια. Είπατε στη ΔΕΘ ότι με τα μέτρα που ανακοινώσατε ο λογαριασμός στο ρεύμα θα αυξηθεί μόνο 2 ευρώ. Δεν ντραπήκατε; Δεν σκεφτήκατε ότι θα καταλάβει το ψέμα μόλις ο κόσμος δει τους λογαριασμούς;» τόνισε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, «χρωστάτε ορισμένες απαντήσεις για την πανδημία κ. Μητσοτάκη. Η χώρα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θανάτους. Γιατί αδιαφορείτε για την ενίσχυση του ΕΣΥ; Για την πρωτοβάθμια φροντίδα; Γιατί καταφεύγετε διαρκώς στα ψέματα μέσα στην τραγωδία;».

«Είπατε ψέματα τρεις φορές ότι η πανδημία τελειώνει. Ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, για την κατάσταση στο ΕΣΥ. Γιατί είπατε ψέματα πριν 15 μέρες για τους εκτός ΜΕΘ ασθενείς; Ότι είναι το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος σε ράντζο και σε ΜΕΘ και ότι δεν είχατε στοιχεία να δείχνουν το αντίθετο; Και είχατε στα χέρια σας για μήνες έρευνα του πιο στενού σας συμβούλου. Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια πράγματα στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν; Και δεν ντρέπεστε να λέτε ακόμα και σήμερα ψέματα για τα ψέματα; Ότι δήθεν δε λάβατε γνώση της μελέτης που έκαναν ο κ. Λύτρας με τον κ. Τσιόδρα; Και ψάχνετε πού να φορτώσετε την ευθύνη; Τη μία ο γγ του Υπουργείου, την άλλη υπουργός,σε λίγο θα ψάξετε και τον κλητήρα του Υπουργείου» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία.

«Είναι βέβαιο ότι ξέρατε»

Κλιμακώνοντας την κριτική του προς τον Πρωθυπουργό, «εσείς δεν δηλώνατε ότι σας ενημερώνει ο κ. Τσιόδρας τρεις φορές την εβδομάδα για όλα τα δεδομένα; Τι λέτε τώρα; Ότι δεν σας ενημέρωσε για τα στοιχεία θνητότητας εκτός ΜΕΘ; Δεν σας είπε ότι το 38,5% των θανάτων θα είχαν αποφευχθεί αν είχατε ενισχύσει το ΕΣΥ; Ότι το 87% όσων διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν; Ότι υπάρχουν νοσοκομεία στην Αττική με 35% θνητότητα και στην περιφέρεια με 80%. Ότι η θνητότητα στην Ευρώπη είναι μεταξύ 25-35% και στην Ελλάδα 63,5%; Αν δεν τα ξέρατε θα έπρεπε να παραιτηθείτε για εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία στην πανδημία. Αν τα ξέρατε και λέτε συνειδητά ψέματα, έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό» παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «δεν ήρθα να σας ρωτήσω. Είναι βέβαιο ότι τα ξέρατε, αλλά δεν θέλατε να χαλάσει το αφήγημα της επιτυχίας. Των δήθεν 1.300 κλινών που είναι μαγική εικόνα, αφού με 700 ασθενείς σε ΜΕΘ έχουμε πληρότητα 100%. Των δήθεν προσλήψεων στο ΕΣΥ. Ούτε θέλατε να παραδεχθείτε αυτό που είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, ότι φτιάξατε ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές για αυτό έχουμε αυξημένη θνητότητα». «Γιατί αν τα παραδεχόσασταν όλα αυτά, θα παραδεχόσασταν ότι χάσαμε χιλιάδες ανθρώπους που μπορούσαν να είχαν σωθεί» σημείωσε ο ίδιος.

«Εγκληματικές ευθύνες»

«Είναι λοιπόν εγκληματικές οι ευθύνες σας. Και ακόμη πιο εγκληματικό το ψέμα που τις συνοδεύει στις δικαιολογίες σας. Είστε ο ίδιος που λέγατε στις πυρκαγιές ότι μετρούσατε στρέμματα και ενώ εμείς φέρετρα. Τώρα τι μετράτε κ. Μητσοτάκη; Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα δευτερόλεπτο αν δεν έλεγε αμέσως συγγνώμη ή αν δεν παραιτούνταν» επισήμανε από πλευράς του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως προς το ρόλο του κόμματός του, «εμείς όμως, έχουμε υποχρέωση μπροστά σε μία κοινωνία που δοκιμάζεται από την πανδημία, την ακρίβεια, το φόβο, την ανασφάλεια, να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα. Χωρίς αυταπάτες και ταλαντεύσεις. Μπορεί να περιμένει κανείς από τη σημερινή κυβέρνηση ότι θα σκύψετε πάνω από τα προβλήματα της κοινωνίας; Ότι θα ακούσετε τις προτάσεις που διατυπώνονται; Ότι θα κατανοήσετε ότι σέρνετε τη χώρα σε αδιέξοδα και νέες τραγωδίες; Η δική μας απάντηση πλέον είναι ΟΧΙ. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα ότι θα αλλάξετε» τόνισε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα όλη η αντιπολίτευση καταθέσαμε προτάσεις, βάλατε πλάτη, παραμερίσαμε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Σήμερα όμως, δύο χρόνια μετά, γίνεται φανερό ότι στο όνομα της ανθρώπινης ζωής έχουμε χρέος να πράξουμε το αντίθετο, να μην σας αφήσουμε να συνεχίσετε».

Δίνοντας συνέχεια στην κριτική του, «εκμεταλλευθήκατε την πανδημία και την πίστωση χρόνου που σας δώσαμε, για να χτίσετε το μύθο σας. Όχι για να συνεργαστείτε με τις πολιτικές δυνάμεις για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Εκμεταλλευθήκατε την πανδημία για να φτιάξετε καθεστώς στα ΜΜΕ με τα χρήματα των φορολογουμένων, αντί για καμπάνια εμβολιασμού. Εκμεταλλευθήκατε την πανδημία για πρωτοφανές καθεστώς απευθείας αναθέσεων, μόνο σε 18 μήνες έχουμε ρεκόρ 4,9 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Με εταιρίες φίλων που φτιάχνονται τρεις μέρες πριν πάρουν τη δουλειά» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, ενώ κοιτώντας εμμέσως και προς το ΚΙΝΑΛ, «ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο ανεξέλεγκτη διαφθορά με την εμπλοκή της ίδιας της ανώτατης εξουσίας, όπως καλά είπε από αυτό το βήμα η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, Μαξίμου ΑΕ» δήλωσε ο ίδιος.

Για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «η κυβέρνηση αποδείχθηκε αναποτελεσματική, ανίκανη να διαχειριστεί τα προβλήματα. Αποδείχθηκε αυταρχική, αδιάφορη για τις αγωνίες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ανήθικη και επικίνδυνη. Θα έφτανε μόνο η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα, η αγνόηση των ειδικών που κόστισε χιλιάδες ζωές, αλλά και τα ψέματα που ακολούθησαν για να παραιτηθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Αναρωτιόμουν αν μπορείτε και αν θέλετε. Είναι πλέον σαφές πως ούτε μπορείτε. Μετά και τη μελέτη Τσιόδρα Λύτρα είναι φανερό ότι ούτε θέλετε» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, ενώ διερωτήθηκε «με ποια αξιοπιστία θα δώσετε εσείς μάχη απέναντι στο 5ο κύμα κ. Μητσοτάκη που θα έρθει την Άνοιξη; Με ποια στρατηγική θα στηρίξετε την κοινωνία που υποφέρει από την ακρίβεια; Τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που ζουν το σύνδρομο της 3ης εβδομάδας;»

«Να παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη και να προκηρύξετε εκλογές»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ υπενθύμισε ακόμη πως «σας παραδώσαμε μία χώρα που καταφέραμε να επαναφέρουμε κανονικότητα και σε 2 χρόνια η κανονικότητά σας είναι μία νέα διαρκής κρίση» και κορυφώνοντας την κριτική του, «έχετε τη δυνατότητα να φανείτε αντάξιος της ευθύνης. Να σταθείτε στο βήμα και αντί για δικαιολογίες και ψέματα, να φερθείτε έντιμα. Να δώσετε τέλος στο αδιέξοδο. Μία είναι η λύση στο αδιέξοδο. Να παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη και να προκηρύξετε εκλογές. Πατάτε 2,5 χρόνια στο λαιμό της χώρας, στηριζόμενοι σε χορηγούμενα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ και σε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Ιδού η Ρόδος λοιπόν. Στο όνομα μίας κοινωνίας που υποφέρει, σας ζητάμε να δώσετε λύση» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Αποτύχατε να διαχειριστείτε τις κρίσεις. Είστε όχι μόνο ανεπαρκής, αλλά και επικίνδυνος για να διαχειριστείτε τα αποτελέσματα όσων δημιουργήσατε. Είστε κυβέρνηση ενόχων για τα πολλαπλά δράματα και τις πληγές της χώρας και τις κοινωνίας. Ως εδώ!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος και σε υψηλούς τόνους, «σας ζητώ να δώσετε το δικαίωμα στο λαό να σας κρίνει. Για να ξεφύγει η Ελλάδα από τον κλοιό της πολιτικής σας. Να αποκαταστασθεί η εμπιστοσύνη, να δώσουμε τη μάχη της πανδημίας ενωμένοι. Να θεμελιώσουμε την ανάπτυξη για όλους με κριτήρια δικαιοσύνης και αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Κάλεσμα Αντίστασης

«Δε το ζητώ μόνο από εσάς κ. Μητσοτάκη, πρωτίστως από όσους μας παρακολουθούν, την ελληνική κοινωνία. Καλώ τους Έλληνες να αντισταθούν στην πολιτική, την αλαζονεία, τη διαφθορά και τη φθορά που εκπροσωπείτε. Να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων. Υπάρχει ελπίδα για το αύριο, ο δρόμος της προστασίας και της αξιοπρέπειας» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας παράλληλα πως «η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα κάνει πάλι το καθήκον της. Είμαστε εδώ αποφασισμένοι, με όραμα και σχέδιο να εξασφαλίσουμε το αύριο της προόδου. Θέλουμε, μπορούμε και θα το κάνουμε μαζί με την κοινωνία».


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα εκλογές σήμερα, για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας

Στα 4.345 τα νέα κρούσματα, 684 διασωληνωμένοι και 63 θάνατοι


Ακραίο ομοφοβικό επεισόδιο με μαθητές Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr