Κυπριακό: «Οι θέσεις των δύο κοινοτήτων έχουν εδραιωθεί και απέχουν πολύ» αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ

Ανήσυχος ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για τις εξελίξεις στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων - Το πέρασμα του χρόνου συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στην Κύπρο, σχολιάζει ο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζει ανησυχία στην έκθεση του για το Κυπριακό γιατί οι θέσεις των δύο κοινοτήτων, όπως αναφέρει, φαίνεται ότι έχουν περαιτέρω εδραιωθεί και είναι πιο μακριά. Παράλληλα τόνισε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων.

Η έκθεση κυκλοφόρησε επίσημα ως έγγραφο του ΟΗΕ χθες στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα τονίζει ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη προόδου στην Κύπρο έχει σημαντικές επιπτώσεις για όλους τους Κύπριους και κάλεσε τα μέρη να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες, που δεν βοηθούν και να αναζητήσουν ενεργά λύσεις μέσω διαλόγου.

Επισημαίνει ότι χωρίς αποφασιστική δράση, η συνεχιζόμενη δυναμική μέσα και γύρω από την Κύπρο και τα εκλογικά χρονοδιαγράμματα θα καταστήσουν τις μελλοντικές προσπάθειες για εξεύρεση μιας κοινά συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό ανέφικτες.

Καλεί επίσης τους δύο ηγέτες να μετακινηθούν πέρα από τις σημερινές προκλήσεις και να παράσχουν πρακτική και πολιτική στήριξη και καθοδήγηση σε όλες τις τεχνικές επιτροπές, σημειώνοντας ότι οι μηχανισμοί διαλόγου και επαναπροσέγγισης έχουν ιδιαίτερη σημασία και μπορούν να αναθερμάνουν την ελπίδα ότι η πρόοδος μεταξύ των μερών μπορεί πράγματι να επιτευχθεί.

Παράλληλα, στην έκθεσή του, ο ΓΓ επισημαίνει ότι η επίδειξη ευελιξίας και σταθερής πολιτικής βούλησης είναι ύψιστης σημασίας και καλεί τα μέρη να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στην εξεύρεση και οικοδόμηση κοινού εδάφους με στόχο την επανάληψη ουσιαστικών ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο ΓΓ υπενθυμίζει ότι στο τελευταίο ψήφισμά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να παρουσιάσουν γραπτώς τις δράσεις που είχαν υλοποιήσει προς υποστήριξη των σχετικών προνοιών του ψηφίσματος μετά την έγκρισή του.

Αναφερόμενος στην έκθεση, είπε ότι επικεντρώνεται στις εξελίξεις από 19 Ιουνίου-15 Δεκεμβρίου 2021.

Στα σχόλιά του, ο ΓΓ αναφέρει ότι το πέρασμα του χρόνου συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στην Κύπρο.

Σημειώνει «με ανησυχία, ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι θέσεις των κοινοτήτων φαίνεται να έχουν εδραιωθεί περαιτέρω και είναι πιο μακριά».

Αναφέρει ότι είχε συναντηθεί με τους ηγέτες κατά τη διάρκεια της περιόδου, καθώς επίσης και τις εγγυήτριες δυνάμεις και έχει διατηρήσει ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας ώστε να μπορεί να μιλά ανοιχτά και απευθείας με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Σημειώνει ότι η αποστολή καλών υπηρεσιών του βοηθά στη διατήρηση διαλόγου σε διάφορα επίπεδα και να προωθήσει την επαναπροσέγγιση μεταξύ των κοινοτήτων. Σημαντική εργασία, είπε, έχει γίνει με τις πλευρές για την παροχή στήριξης στις τεχνικές επιτροπές, καθώς εξέτασαν πρόσθετα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασχολήθηκαν με την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων στο νησί, συμπεριλαμβανομένων, κατά προτεραιότητα, των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Η τακτικότητα των συναντήσεων, που φιλοξένησε η Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο μεταξύ των δύο διαπραγματευτών και των σχετικών συζητήσεων κάτω από την αποστολή καλών υπηρεσιών είναι θετική, σημειώνει ο Γκουτέρες, ιδιαίτερα υπό το φως των συνεχιζόμενων προκλήσεων για εποικοδομητικό διάλογο. Δεδομένης της συνεχιζόμενης απουσίας διαπραγματεύσεων, η παρουσία των ηγετών στη δεξίωση της 14ης Δεκεμβρίου στη Λευκωσία «έστειλε θετικό μήνυμα στο ευρύτερο κοινό. Ενθαρρύνω τους δύο ηγέτες και τους εκπροσώπους τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους και με τα Ηνωμένα Έθνη σε αυτό το πλαίσιο».

Σχετικά με τις εργασίες των τεχνικών επιτροπών, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, όπως τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την ανακοίνωση τον Νοέμβριο από την Τεχνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και τον ευεργετικό ρόλο που διαδραμάτισε η Τεχνική Επιτροπή Υγείας στο πλαίσιο της πανδημίας, «συνεχίζω να πιστεύω ότι οι επιτροπές αυτές εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικά ανεκμετάλλευτες».

Ειδήσεις σήμερα:

Επανέρχεται το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο στη Βουλή

Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της 22χρονης Κατερίνας που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο στην Κρήτη

Ρέμπελ Γουίλσον: Αποκαλύπτει πώς κατάφερε να χάσει 35 κιλά και να γίνει άλλος άνθρωπος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr