Τατάρ: Επιμένει στα δύο κράτη στην Κύπρο - Ευτυχία ότι έχουμε πίσω μας την Τουρκία

Τατάρ: Επιμένει στα δύο κράτη στην Κύπρο - Ευτυχία ότι έχουμε πίσω μας την Τουρκία

«Δεν μπορούμε να επαναρχίσουμε επίσημες συνομιλίες πριν γίνει πρώτα αποδεκτή η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο καθεστώς εκπροσώπησης μας», είπε

ersin_tatar
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως ο αγωγός EastMed είναι ένα έργο που δεν σχεδιάστηκε σωστά από οικονομικής άποψης από την αρχή και ήταν μια πολιτική κίνηση.

Σχολιάζοντας την απόσυρση, της στήριξης των ΗΠΑ στη δημιουργία του αγωγού ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν το αέριο, το πετρέλαιο, αυτό τον πλούτο στην Ευρώπη».

Αυτό που είναι σημαντικό, συνέχισε, εάν αυτός ο πλούτος μια ημέρα προωθηθεί στην αγορά, «είναι καλύτερα να μεταφερθεί απευθείας από την Κύπρο στην Τουρκία, που είναι μόνο 40 μίλια μακριά και από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους υφιστάμενους αγωγούς φυσικού αερίου της Τουρκίας. Είναι η πιο πρακτική και εφικτή λύση. Έτσι θα γίνει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτή η πραγματικότητα έχει εμφανιστεί».

Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του TVNET, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποφεύγει το διάλογο με την ελληνοκυπριακή, είναι πάντοτε έτοιμη να προσέλθει σε άτυπες συνομιλίες για να συζητήσουν τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους, αλλά και θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την Ενέργεια. «Δεν μπορούμε να επαναρχίσουμε επίσημες συνομιλίες πριν γίνει πρώτα αποδεκτή η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο καθεστώς εκπροσώπησης μας», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι είναι μεγάλη ευτυχία για αυτούς το γεγονός ότι έχουν πίσω τους την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, η οποία συνεχίζει να τους στηρίζει όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην πολιτική τους για «δύο κράτη». Τα κυριαρχικά δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού», πρόσθεσε, προέρχονται από το παρελθόν και είναι δικαιώματα που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960.

Κλείσιμο
Μίλησε για συνεχείς προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού αλλά και της Ελλάδας για στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. «Κανείς δεν θέλει πόλεμο. Όλοι είναι χαμένοι από έναν πόλεμο. Στην Κύπρο βιώσαμε πολλούς πολέμους και πόνο. Πριν το 1974 οι Τουρκοκύπριοι καταπιέζονταν συνεχώς. Βιώσαμε κάθε είδους βάσανα και αδικίες. Και οι Ελληνοκύπριοι βίωσαν αρκετό πόνο το 1974. Είχαν οικονομικές ζημιές. Και αυτοί προσφυγοποιήθηκαν. Συνεπώς, όλοι πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία που έχει να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο και δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνεται παραπλάνηση από αυτούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων», είπε.

Ειδήσεις σήμερα:

«Έπεσε το οξυγόνο και έφυγε σε λίγες ημέρες» λέει ο πατέρας του ανεμβολίαστου 14χρονου που πέθανε από κορωνοϊό

Μεταχειρισμένη, αλλά με μόλις 1.000 χλμ από Σέρβο έμπορο η μοιραία Ferrari του Τζώρτζη Μονογυιού

Ανάρτηση Παναγιωτόπουλου για τα Rafale: «Πάμε γερά, έρχονται τις επόμενες ημέρες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης