Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 11,8 μονάδες το προβάδισμα ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου, έκπληξη διαρκείας από το ΚΙΝΑΛ

Η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε από το κεντρικό δελτίο του Mega - Στις 20 μονάδες το προβάδισμα Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα - Στους κεντρώους ψηφοφόρους τα κέρδη του Κινήματος Αλλαγής - Κούραση  από την πανδημία, ελπίδες ότι «τα χειρότερα πέρασαν» - Μεγαλώνει η ανησυχία για την ακρίβεια - Ένας στους τρεις στις ηλικίες από 17 ως 34 δηλώνει ότι έχει νοσήσει

Στις 11,8 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει η Metron Analysis το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα 23 μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα, στην αξιολόγηση που κάνουν οι πολίτες για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Πολύ μεγάλη είναι η διαφορά τους και στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με τον κ. Μητσοτάκη να προηγείται με 20 μονάδες διαφορά - 36% προς 16%.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής, υπό τη νέα του ηγεσία, εμφανίζεται να αυξάνει κατά τι τα ποσοστά του ακόμα και σε σχέση με τις μετρήσεις που είχαν γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου, αμέσως μετά από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. Kαταγράφεται με 15% στην πρόθεση ψήφου και με 18,5% στην εκτίμηση ψήφου,ενώ ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται με 8% στο ερώτημα για τον καταλληλότερο για το αξίωμα του πρωθυπουργού, πράγμα που προσθέτει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. 

Δείτε την κάρτα της METRONANALYSIS με την εκτίμηση ψήφου

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του  που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι», ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συσπείρωση μόλις 47% , ενώ στους κεντροαριστερούς ψηφοφοφόρους του, η συσπείρωση φτάνει το 79%. Αντίστοιχα, η ΝΔ 60% συσπείρωση στους κεντρώους ψηφοφόρους της, όταν η συσπείρωσή της στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους φτάνει στο 91%. Είναι επομένως προφανές ότι προς το παρόν, η παρουσία Ανδρουλάκη αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς στον χώρο του Κέντρου, με το ΚΙΝΑΛ να έχει κέρδη και από τα δύο μεγάλα κόμματα. 

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ είναι καθαρά πρώτη με 29,1%, εμφανίζοντας άνοδο κατά 1,6 ποσοστιαία μονάδα, ενώ ανεβασμένος καταγράφεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, με 19,6% από 18,1% τον Δεκέμβριο. Οριακή άνοδο 0,4 μονάδων εμφανίζει και το Κίνημα Αλλαγής. 

Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ εμφανίζεται σταθερό (5,4% στη μέτρηση από  5,3% στις εκλογές του 2019) με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να εμφανίζει άνοδο, φθάνοντας στο 5% από 3,7% στην εθνική κάλπη του 2019. Άνοδο εμφανίζει το κόμμα Βαρουφάκη, που καταγράφεται στο 4,1% , ενώ είχε λάβει 3,4% το '19. 

 Στην σκιά της πανδημίας

Η δημοκόπηση διενεργήθηκε από 12 ως 18 Ιανουαρίου,διάστημα κατά το οποίο η επικαιρότητα κυριαρχήθηκε από αντιφατικά μηνύματα για την πανδημία - από τη μία ξεκινούσε η επιβολή προστίμων στους ανεμβολίαστους και από την άλλη καταγράφονταν δεκάδες θάνατοι από κορωνοϊό, ενώ οι ειδικοί δήλωναν αισιόδοξοι για σχετική σύντομη αποκλιμάκωση της πανδημίας, λόγω των ηπιότερων συμπτωμάτων της Omicron.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 62% δηλώνει ότι «τα χειρότερα πέρασαν», με έναν στους τρεις πολίτες να διαφωνεί. 

Η κόπωση από την πανδημία είναι εμφανής στις απαντήσεις της κοινής γνώμης, με το 81% να δηλώνει ότι οι επιπτώσεις της είναι «πολύ ή αρκετά σημαντικές» στην προσωπική τους ζωή, ενώ μόλις ο ένας στους πέντε απαντά «ελάχιστα ή καθόλου».

Ωστόσο οι εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας δεν δείχνουν να επηρεάζονται, με τον ένα στους τρεις να δηλώνουν ότι έχουν θετική άποψη, ενώ το 56% τοποθετείται αρνητικά.

Αργά, αλλά σταθερά, ανεβαίνει το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι εμβολιάστηκαν - κάτι που συμβαδίζει με τα επίσημα στοιχεία: To 82%  των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πλέον έχει εμβολιαστεί , ενώ είναι ενδιαφέρον ότι ένας στους τρεις στις ηλικίες 17-34 δηλώνει ότι έχει νοσήσει, με το ποσοστό αυτό να πέφτει στο 7% στους άνω των 65. 


Ο φόβος της ακρίβειας

Μπορεί η πανδημία να καταγράφεται και πάλι ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, ωστόσο η ανησυχία για την ακρίβεια μεγαλώνει . Το 34% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η πανδημία είναι το μείζον πρόβλημα της χώρα, ενώ τον Δεκέμβριο  την ίδια   απάντηση είχε δώσει το 36%. Αντίθετα , η ανησυχία για την ακρίβεια ανέβηκε στο 32% , από 30% τον Δεκέμβριο - και είναι προφανές ότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για καλύτερη πορεία της επιδημίας , τότε το επόμενο διάστημα θα κυριαρχηθεί από τους φόβους για την άνοδο του πληθωρισμού. 

Σε ό,τι αφορά την απόδοση της κυβέρνησης στην οικονομία, μόλις το 27% δηλώνει ικανοποίηση, με ένα 61%   να δηλώνει το αντίθετο. Ωστόσο, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης  ανακάμπτει ελαφρά σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, όταν κυριαρχούσε η αβεβαιότητα για την πανδημία  ταυτόχρονα με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια. 









Δείτε εδώ ολόκληρη την δημοσκόπηση:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr