Δείτε live: Στην τελική ευθεία η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας - Το βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία
30.01.2022
17:22
Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Στην τελική ευθεία εισέρχεται σήμερα, τρίτη ημέρα της συζήτησης, η πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, θα έχουμε νέο γύρο αντιπαράθεσης με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο κύκλος των τοποθετήσεων θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα εξηγήσει πως για να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο η συγγνώμη προς τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε ουσιαστικές πράξεις προς το συμφέρον του κράτους και των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να περιγράψει το νέο σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας με καθαρή περιγραφή των αρμοδιοτήτων κράτους, αυτοδιοίκησης και πολιτών.
Δείτε live:
Γεραπετρίτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τον Φουρθιώτη ως πολιτικό του παιδί
«Σήμερα υιοθετείτε τον Φουρθιώτη ως πολιτικό σας παιδί. Αναμασάτε τα λεγόμενά του» ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιστρέφοντας το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση η οποία τον καταγγέλλει για σχέσεις συνδιαλλαγής και διαπλοκής με το συγκεκριμένο πρόσωπο.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε κυνήγι μαγισσών που στοχεύει εμένα και δι εμού τον πρωθυπουργό. Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι. Εγώ από εκεί που προέρχομαι και θα επιστρέψω υφίστανται όρια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ήθους. Η προσπάθεια που χρησιμοποιείτε για να διασύρεται ανθρώπους ξεπερνά κάθε όριο. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο και δεν θα υιοθετήσω την τακτική αυτή. Μου μιλήσατε για τον Φουρθιώτη. Τον Φουρθιώτη δεν τον έχω δει ποτέ.
Δεν έχω δώσει συνέντευξη και δεν έχω πάρει μέρος σε εκπομπή του. Όπως θα διαπιστώσετε από τα μηνύματα που είναι προϊόν υποκλοπής και εσείς διακινείται του μιλώ στον πληθυντικό. Εχω πράγματι επικοινωνήσει μαζί του 4-5 φορές τηλεφωνικά. Στην δική μου αντίληψη όταν οποιοσδήποτε υποβάλει αναφορά θα πρέπει να λάβει απάντηση. Όχι επιλεκτική αλλά επι της ουσίας. Και στους δημοσιογράφους των δικών σας Μέσων στον ίδιο ακριβώς τόνο και τρόπο απαντώ. Στο οτιδήποτε τίθεται που αφοράν το νομοθετικό έργο ή δικά τους ζητήματα θα απαντώ. Και δεν γίνεται εν κρυπτώ. Δεν έχω κάτι να κρύψω. Με μέμφεστε όχι για κάτι που εχω κάνει αλλά για την επικοινωνία. Το ένα μήνυμα είναι ευχετήριο απαντητικό και το άλλο μια απάντηση αρνητική στο αίτημα που μου τέθηκε από τον Φουρθιώτη και το σταθμό του. Από αυτά τα δύο εσείς λέτε ότι υπάρχει συνδιαλλαγή συμφέροντα και διαπλοκή. Δεν θα ακολουθήσω αυτή την τακτική. Αυτού του τύπου ο πολιτικός καιροσκοπισμός δεν ταιριάζει στην δική μου σκέψη. Δεν ζήτησα αντάλλαγμα δεν έκανα συναλλαγή, δεν φοβάμαι. Είναι όμως προβληματικό για τη δική σας θέση. Σήμερα υιοθετείτε τον Φουρθιώτη ως πολιτικό σας παιδί. Αναμασάτε τα λεγόμενά του» ανέφερε αρχικά ο υπουργός για να προσθέσει «Γιατί σήμερα στρέφεται εναντίον μας ο Φουρθιώτης; Το αίτημα που υπέβαλλε ήταν το αίτημα του σταθμού του να εκπέμπει από την Digea. Το αίτημα αυτό απερρίφθη μολονότι μέσα στην Βουλή διατυπώθηκε επιφύλαξη από την αντιπολίτευση .
Αυτό το αίτημα απερρίφθη. Το Υπ Εργασίας έδωσε εντολή σε ΣΕΠΕ και ΕΦΚΑ για τήρηση της νομοθεσίας και για να γίνει έλεγχος στις εταιρείες του συγκεκριμένου προσώπου. Τα ευρήματα της έρευνας διαβιβάστηκαν στο ΣΔΟΕ και στην εισαγγελία πρωτοδικών. Από αυτή τη διαδικασία το συγκεκριμένο πρόσωπο συνελήφθη και προφυλακίστηκε. Αυτά έγιναν από εμάς. Σας μοιάζουν προϊόν διαπλοκής;».
Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επέμεινε λέγοντας «το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός σας κρατά ακόμα έχει ευθύνη και αυτός για τις σχέσεις διαπλοκής με τους Φουρθιώτηδες. Δεν θα σας σώσουν. Δεν πρόκειται να γλιτώσετε από την οργή του κόσμου για όσα κάνατε για την πανδημία, χιονιά, ακρίβεια. Δεν μπορείτε να επαφίεστε στις δάφνες στημένων δημοσκοπήσεων. Αν θέλετε να αξιολογηθείτε από τον κόσμο παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές».
Ανταπαντώντας ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «λυπάμαι κ. Σκουρλέτη. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η καλλιέργεια απόλυτης σύγχυσης για να αποκομίσετε πρόσκαιρα οφέλη. Δεν θα κάνω συμψηφισμούς με την δική σας συμπεριφορά. Τι κάνατε και τι λέγατε εντός του Μαξίμου. Σε αυτή την κυβέρνηση και ότι αφορά εμένα προσωπικά δεν έχει υπάρξει ούτε μια στιγμή που να εξυπηρετήθηκε ένα συμφέρον».
Πλεύρης: Mε ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε στο υπουργείο Υγείας Πολάκη και Κούβελα
Παράλληλη πορεία με το αντιεμβολιαστικό κίνημα απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφισε όλα τα μέτρα υποχρεωτικότητας που οδήγησαν σε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.
Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι ο κ. Δημήτρης Κούβελας, εκ των πρωταγωνιστών του αντιεμβολιαστικού κινήματος όπως είπε, είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης φαρμάκων.
«Σήμερα στις Σέρρες είναι προγραμματισμένο συλλαλητήριο κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και των σχετικών πιστοποιητικών. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κούβελας ο οποίος ήταν επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης φαρμάκων. Και σήμερα αυτός ο άνθρωπος κάνει συλλαλητήρια κατά του εμβολίου» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «τι θα γινόταν λοιπόν σήμερα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα διαχειριζόταν την πανδημία με τον Πολάκη, ο οποίος εμβολιάστηκε όταν έγινε υποχρεωτικό και με τον Κούβελα. Θα εμπιστευόσασταν την Υγεία σε ανθρώπους που είναι κατά του εμβολίου».
Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των εμβολιασμών καταψηφίζοντας τα σχετικά μέτρα.
«Από τον Σεπτέμβριο εφαρμόστηκαν όλα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Καταψηφίσατε όλες τις προσπάθειες. Καταψηφίσατε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς. Μέτρο που αύξησε τους εμβολιασμούς στο 94%. Καταψηφίσατε το διοικητικό πρόστιμο στους ανω των 60 ετών. Μέτρο που έφερε 230 χιλ νέα ραντεβού.
Συνολικά στον ενήλικο πληθυσμό τα μέτρα που εμείς πήραμε και εσείς καταψηφίσατε αύξησαν κατά 17 μονάδες τον εμβολιασμό. Όταν λοιπόν μιλάτε για νεκρούς να σκέφτεστε τις ευθύνες εκείνων που δεν βοήθησαν στον εμβολιασμό»
Πέραν αυτών ο Υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί σε 1.300.
«Σε όλη σας τη θητεία 4,5 ετών προκηρύξατε 2 χιλ θέσεις εργασίας στο ΕΣΥ. Στα 2 χρόνια η ΝΔ προκήρυξε 3 χιλ θέσεις. Και έπονται νέες προκηρύξεις. Έχουν γίνει 2200 μόνιμες προσλήψεις και άλλοι 2 χιλ επικουρικοί. Υπηρετούν 15 χιλ επικουρικό ενώ ετοιμάζονται προκηρύξεις 4 χιλ μόνιμων νοσηλευτών και άλλες 700 θέσεις ιατρών. Δίνουμε 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα» είπε.
Επίσης, ο κ. Πλεύρης απαντώντας στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Κινήμτος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου εξήγησε πως η Ελλάδα έχει υιοθετήσει το πιο αυστηρό πλαίσιο για την καταμέτρηση θανάτων ως covid.
Σφοδρή σύγκρουση
Της ομιλίας του Υπουργού Υγείας ακολούθησε σφοδρή σύγκρουση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη για τον Φουρθιώτη αλλά και για τις ώρες εργασίας του Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Πλεύρης απαντώντας στην κριτική του κ. Σκουρλέτη για τα μηνύματα που φέρεται να αντάλλαξε ο κ. Γεραπετρίτης με τον κ. Φουρθιώτη είπε: «επειδή σας αρέσουν τα sms κ Σκουρλέτη να σας θυμίσω τα sms που έστελνε ο εργολάβος Καλογρίτσας σε υπουργό της δικής σας κυβέρνησης αποκαλώντας τον «καμάρι» και «λεβέντη μου». Αυτά δεν σας ενοχλούν;».
«Δεν περίμενα να υπερασπιστείτε τον κ. Φουρθιώτη. Είστε αδικαιολόγητοι . Αδιόρθωτοι. Είστε ικανοί να μην στηρίζετε το σύστημα υγείας επειδή είναι δημόσιο» ανταπάντησε ο κ. Σκουρλέτης υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει επαγγελματική εμπειρία.
Ο διάλογος που ακολούθησε έχει ως εξής:
Πλεύρης: «Σταματήστε τη λάσπη. Εχετε κάτι να μου πείτε για τον Φουρθιώτη
Σκουρλέτης: είστε υποστηρικτής του υπόδικου; Ντροπή
Πλεύρης: Eίπατε ψευδέστατα και συκοφαντικά - πράγμα που το συνηθίζετε – ότι μου παρέχει υπηρεσίες ο Φουρθιώτης. Αναφερθήκατε στον πρωθυπουργό ως ανεπάγγελτο. Εσείς! Που έχετε αρχηγό που δεν έχει εργαστεί ούτε ένα δευτερόλεπτο. Τι δουλειά έκανε ο Τσίπρας. Ζήτε όλοι από τον ήλιο του κ. Τσίπρα αλά ο Τσίπρας δεν έχει εργαστεί ούτε ένα δευτερόλεπτο σε αντίθεση με τον σημερινό πρωθυπουργό.
Σκουρλέτης: Εγώ στην ζωή μου έζησα με την δική μου δουλειά. Αφήστε την λάσπη. Αν θέλετε να συγκινούμε τα ένσημά μας.
Πλεύρης: υπερασπίζομαι και την δική μου εργασία και του πρωθυπουργού. Εσείς υπερασπιστήκατε μόνο τη δική σας. Για σηκωθείτε να πείτε για την εργασία του κ. Τσίπρα που δεν έχει εργαστεί ποτέ.
Δένδιας: Δεν είμαστε μια φοβική, περιθωριοποιημένη, περιχαρακωμένη Ελλάδα
Η Ελλάδα ασκεί πολυδιάστατη και δραστήρια εξωτερική πολιτική. Με αρχές το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και το Ευρωπαϊκό κεντημένο, με "θετική ατζέντα", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκο Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως «δεν αφήσουμε αναπάντητη οιαδήποτε πρόκληση» και «ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να βγει από την αυτοαπομόνωση. Να επανέλθει στην Ευρωπαϊκή Πορεία» σημειώνοντας πως «κανείς δεν θέλει μία απομονωμένη επιθετική Τουρκία, μια ισλαμική νεωθομανική Τουρκία». Τόνισε πως «η Ελλάδα κινείται , αξιακά πάντα, εντός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της θάλασσας». Σημείωσε πως « η Τουρκία επιλέγει να βρίσκεται προς το παρόν εκτός της διεθνής νομιμότητας. Με το casus belli. Με το ανύπαρκτο Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Με το μύθευμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Με τις υπερπτήσεις, τις παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων. Με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας σε νησιά με το πρόσχημα της αποστρατικοποίησης ή χωρίς αυτό, Με τη συνέχιση της κατοχής της Κύπρου και τη ρητορική περί δύο κρατών. Με τις επεμβάσεις σε άλλες χώρες (στο Ιράκ, στον Καύκασο, στη Συρία και στη Λιβύη), Με τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων της γυναίκας και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Με τη μετατροπή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμιά και άλλα».
Η Τουρκία, είπε «δυστυχώς έχει μεταβάλλει πορεία και δεν είναι πλέον μία Τουρκία που με τις ιδιομορφίες της έστω, κοιτά προς τη Δημοκρατική Δύση, που έχει ως προτεραιότητα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προσεγγίζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο». Εμείς, υπογράμμισε, «απέναντι σε αυτή τη κατάσταση, τη χειρότερη από το '74, ανασχέσαμε την επιθετικότητά της. Εκμεταλλευτήκαμε τα παράθυρα ευκαιριών στο έπακρο, χάρις στην ενεργητική διπλωματία που ασκήσαμε. Μετατρέψαμε τη προκλητικότητα και την αλαζονεία του απειλούντος, σε ασπίδα και βάση συνεννόησης των ορθοφρονούντων» και έστειλε το μήνυμα πως «η Ελλάς επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία, εντός όμως του πλαισίου του διεθνούς Δικαίου. Όχι διάλογο επί παράλογων, παράνομων απαιτήσεων. Επί παράνομων τετελεσμένων».
Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση, τόνισε ο υπουργό και « δεν είναι μια φοβική Ελλάδα. Δεν είναι μια περιθωριοποιημένη περιχαρακωμένη Ελλάδα». Και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα «δεν ενοχλείται όταν εταίροι και σύμμαχοι μας στην περιοχή συνομιλούν με την Τουρκία» αντίθετα «είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχει επαφές η Τουρκία με κράτη με τα οποία η Ελλάδα μοιράζεται τις ίδιες απόψεις. Να ακούει τα ίδια πράγματα από πολλά στόματα».
Για τα Βαλκάνια, ο κ. Δένδιας , σημείωσε πως αντιλαμβανόμαστε την παρουσία μας στην περιοχή όχι σαν γεωγραφική καταδίκη, αλλά σαν αποστολή εξαγωγής Σταθερότητας, Ευημερίας καις Ευρωπαϊκής πορείας όλων των χωρών της περιοχής, στο Κόσσοβο, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , στο Μαυροβούνιο στη Βόρεια Μακεδονία. Αντιμετωπίσαμε τη Νεοθωμανική Τουρκική επιθετικότητα σαν εφαλτήριο συνεννόησης με όσους πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, όσο μακριά και αν βρίσκονται».
Ο Νίκος Δένδιας, τόνισε πως στην εξωτερική πολιτική «τίποτα δεν είναι αυτονόητο» όπως: οι Συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, που οδήγησαν στην πρώτη επέκταση του Εθνικού Χώρου μετά από 50 χρόνια και στην αντιμετώπιση του άκυρου , παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου. Η κατανόηση για παραπομπή του θέματος με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που εδραίωσε την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεννοηθεί με όλους τους γείτονες της στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Οι Συμφωνίες Στρατηγικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ και η U.S. - Greece Defense and Inter-parliamentary Partnership Act που ενδυναμώνουν την άμυνα της Ελλάδας και οδηγούν τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο ψηλότερο ιστορικά σημείο της. Η στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία, που φέρνει την μόνη πυρηνική δύναμη της Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, που δημιουργούν γέφυρα της Ελλάδας στον Κόλπο. Τα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασιών που προωθήσαμε στην περιοχή ιδίως το 3+1. Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ που παραμένει ισχυρό και ενεργό. Η απενεργοποίηση της χώρας μας στην επίλυση κρίσεων από τη Λιβύη μέχρι στη Συρία.
Η παρουσία στην Συρία και τη Λιβύη. Το Filia Forum και η υπογραφή των κοινών αρχών του για το Δίκαιο της θάλασσας και το Διεθνές δίκαιο από μεγάλο αριθμό χώρων. Η παρουσία μας στη Ρουάντα ,στη Γκάμπια, στη Γκάνα και στη Νιγηρία. Στη Σεναγάλη, στο Τσάντ και στο Πράσινο Ακρωτήρι που μεγαλώνει το γεωπολιτικό και οικονομικό μας αποτύπωμα. Οι σύσφιξη των σχέσεων με την Ινδία που επισκεφθήκαμε μετά από 18 χρόνια. Η αναβάθμιση των σχέσεων μας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι υπογραφές 118 διμερών Συμφωνιών και 39 πολυμερών Συμβάσεων. Ότι η Ελλάδα, εξελέγη πρώτη σε ψήφους στο Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας. Με 150 από 157 διαθέσιμες ψήφους. Ότι εξελέγη δεύτερη από τον πρώτο γύρο στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με 119 ψήφους και ότι 112 κράτη μέλη του ΟΗΕ στήριξαν την απόφασή μας για την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Καθώς και ότι έχουμε πλέον 97 γραπτές δεσμεύσεις για την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026, που γι' αυτό θα κάνουμε ανακοίνωση εντός της εβδομάδας.
Απευθυνόμενος στις πολιτικές δυνάμεις, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν αντιλαμβάνεται την εξωτερική πολιτική ως φέουδο της» για αυτό και επιδίωξε «την συναντίληψη στις κοινές εθνικές γραμμές» και διαβεβαίωσε πως «αυτό θα συνεχίσω να πράττω» για αυτό και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει έναν ακόμη κύκλο ενημέρωσης των αρμόδιων τομεαρχών της αντιπολίτευσης.
«Η Ελλάδα που υπηρετεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ» είπε ο κ. Δένδιας, «είναι μια μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα με αυξημένες γεωπολιτικές δυνατότητες. Μία Ακμάζουσα Δημοκρατία. Μια Ελλάδα ισχυρή, χάρις στο υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Τουριστικός και επενδυτικός προορισμός. Με αίσθημα ασφάλειας που είναι απαραίτητο για κάθε οικονομική δραστηριότητα. Για κάθε ξένη επένδυση. Που είναι αξιόπιστος και εποικοδομητικός συνομιλητή όλων, ακόμα και σε ζητήματα που δεν μας αφορούν άμεσα».
Χρυσομάλλης (ΝΔ): H πρόταση δυσπιστίας του Τσίπρα απευθύνεται στους «53»
Ως απόπειρα δραπέτευσης από τα έντονα εσωκομματικά προβλήματα χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «στην ουσία έκανε πρόταση δυσπιστίας προς τους 53 που τον αμφισβήτησαν για τις νέες διαδικασίες που εισάγει στο κόμμα τους. Κρίμα να χρησιμοποιεί το Κοινοβούλιο για τα δικά του εσωτερικά θέματα».
Πέραν αυτού ο κ. Χρυσομάλλης υπογράμμισε πως τα τελευταία 2,5 χρόνια η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις και παράλληλά να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
«Αντιμετωπίσαμε άμεσα την ασύμμετρη εισβολή του λαθρομεταναστευτικού στον Έβρο, την πανδημία που αντιμετωπίζουμε δύο χρόνια και φυσικά τις πολύμηνες τουρκικές προκλήσεις. Θα μπορούσαμε πάρα πολύ εύκολα να ακολουθήσουμε τη δική σας τακτική, να πούμε ότι μας έτυχε στραβή στη βάρδιά μας, να πούμε ότι αυτά δεν ήταν μέσα στην προεκλογική μας ατζέντα. Θα μπορούσαμε κάλλιστα –το τρέματε τότε- να ζητήσουμε ανανέωση της λαϊκής εντολής τον Ιούνιο του 2020, μετά το πρώτο lockdown, πολύ εύκολα. Το κάνατε και εσείς το πρώτο εξάμηνο, γιατί γνωρίζατε ότι μέσα σε ένα εξάμηνο εύκολα ο ελληνικός λαός όχι απλά δίνει στην κυβέρνηση τα προηγούμενά του ποσοστά και πολύ περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο:
«Παρ’ όλα αυτά, επειδή είμαστε μια υπεύθυνη δύναμη, μια υπεύθυνη παράταξη, κοιτάξαμε κατάματα τον ελληνικό λαό και του είπαμε «αναλαμβάνουμε και τις ευθύνες των έκτακτων γεγονότων, τη διαχείρισή τους και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, όπως μας δώσατε εντολή και δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση από αυτές». Γι’ αυτό, αντιμετωπίσαμε στον Έβρο την κατάσταση, χτίσαμε τον φράχτη, στα νησιά μας την κατάσταση. Πώς παραλάβαμε τη Μόρια; Πώς είναι σήμερα τα κέντρα υποδοχής; Αντιμετωπίσαμε τις πολύμηνες τουρκικές προκλήσεις, αναβαθμίζοντας γεωπολιτικά τη χώρα με συμφωνίες που δεν έχουν ξαναγίνει, με τη Γαλλία, την Αμερική, την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ τη συνεργασία»
Όσα διαδραματίστηκαν το Σάββατο - Οι διαξιφισμοί των αρχηγών στη Βουλή και τα εκατέρωθεν «καρφιά»
Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας προκειμένου να ακούσουν την τοποθέτηση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστου Στυλιανίδη η ομιλία του οποίου πυροδότησε την σύγκρουση στο ανώτατο επίπεδο.
Μητσοτάκης: Προκαλεί ερωτηματικά η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην διαχειρίστρια της Αττικής Οδού
Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική του κ. Τσίπρα που χαρακτήρισε προσχηματική την συγγνώμη της κυβέρνησης και αμφισβήτησε την ευθύνη της Αττικής Οδού είπε σε έντονο ύφος «μου προκαλεί μεγάλα ερωτήματα η στήριξη που παρέχετε σε μια ιδιωτική εταιρεία, όταν αυτή είναι σαφές ότι εχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για όσα συνέβησαν».
«Έχετε αντιληφθεί κ. Τσίπρα ότι η υποχρέωση της Αττικής Οδού να αποζημιώσει κάθε όχημα που εγκλωβίστηκε με 2 χιλιάδες ευρώ δεν αναιρεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφύγει στην Δικαιοσύνη και να διεκδικήσει οτιδήποτε παραπάνω κρίνει; Ούτε αφαιρεί το δικαίωμα του κράτους να προσφύγει κατά της εταιρείας για να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Αυτό μπορούμε σήμερα να το κάνουμε, γιατί υπάρχει ο νόμος της ΝΔ, που προβλέπει ότι το κράτος μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τους παραχωρησιούχους» είπε σε άλλο σημείο.
«Κύριε Τσίπρα στο Μάτι σας κατηγορήσαμε γιατί κρύβατε τους νεκρούς»
Παράλληλα ο κ Μητσοτάκης απαντώντας και στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πάρει ρεβάνς για την κριτική που είχε δεχθεί μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, είπε: «Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη ούτε για το Μάτι ούτε για τη Μάνδρα. Αναλάβατε μετά από κάποιους μήνες, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της ΔΕΘ, την πολιτική ευθύνη. Συγγνώμη δεν ζητήσατε ποτέ. Δεν είχα πρόθεση να επαναφέρω την συζήτηση σε μια τραγική στιγμή για την χώρα. Σε συμβάν που στιγμάτισε την συλλογική συνείδηση. Μιλάτε εδώ για ήθος και ύφος. Η κριτική που σας ασκήσαμε δεν ήταν πρωτίστως για το γεγονός ότι μια φωτιά στέρησε την ζωή σε 100 συμπολίτες μας ή ότι δεν κάνατε εκκένωση. Δεν ήταν γι' αυτό. Τα έχετε ξεχάσει. Ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ, ενώ γνωρίζατε ότι υπάρχουν νεκροί και ρωτούσατε δήθεν πότε πετάνε τα αεροπλάνα. Ήταν η συγκάλυψη κ. Τσίπρα και το ύφος και ήθος της δικής σας εξουσίας που στιγμάτισε και ενεγράφη στην συνείδηση του λαού».
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα λάθη που έγιναν κατά την διαχείριση της κρίσης, είπε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης την επόμενη φορά δεν θα λάβει μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις που θα έχει. Θα το ψάξει περισσότερο, γιατί αυτός είναι ο ρόλος και η δουλειά του».
Κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Αναφερθήκατε σε δήθεν προσχηματική συγγνώμη. Προτιμώ να πω συγγνώμη ακόμα και αν χαρακτηριστεί προσχηματική από το να μην πω όπως κάνατε εσέις. Από εσάς δεν ακούσαμε συγγνώμη όταν χάθηκαν 100 άνθρωποι στη Μάνδρα και το Μάτι».
Τσίπρας: Προσχηματική η συγγνώμη σας
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Ζητήσατε, είπατε, συγγνώμη. Δεν κατάλαβα να μας είπατε που κάνατε λάθος. Πού κάνατε λάθος; Γιατί ζητήσατε συγγνώμη;» και πρόσθεσε σε άλλο σημείο: «Η εταιρεία της Αττικής Οδού άλλα λέει. Λέει ότι σας είπε να σταματήσει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων. Και εσείς μας λέτε ότι δεν υπάρχουν πρακτικά. Είναι δυνατόν να μην έχετε καταγράψει τι πρότεινε ο κάθε ένας στην σύσκεψη που κάνατε; Και θέλετε μετά να σας πιστέψουμε; Ή είστε κατσαπλιάδες ή λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη. Η συγγνώμη είναι προσχηματική και θα σας κρίνει ο λαός». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, υπογράμμισε: «Την προηγούμενη Δευτέρα χιλιάδες συμπολίτες έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες στα αυτοκίνητα τους. Στην Μεσογείων , Κατεχάκη κ.α. Αυτοί οι άνθρωποι από ποιον θα αποζημιωθούν; Ο τρόπος που μιλήσατε αποδεικνύει την προσχηματική σας συγγνώμη. Εξηγήστε μας τι κάνατε λάθος και πως θα το διορθώσετε. Μας λέτε ότι φταίει η ιδιωτική εταιρεία. Αλήθεια εσείς δεν είστε της άποψης ότι οι υποδομές πρέπει να είναι ιδιωτικές; Θα κρίνει ο λαός».
«Για τις προκλητικές αιχμές που αφήνετε ότι δήθεν εμείς υπερασπιζόμαστε μια ιδιωτική εταιρεία, σας απαντάμε ότι κάθε εταιρεία λειτουργεί σε πλαίσιο και συμβατικές υποχρεώσεις και δεν μπορεί ιδίως ο πρωθυπουργός να διαμεσολαβεί προκειμένου να διαμορφώνει το πλαίσιο εντός του οποίου η εταιρεία θα ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Οφείλατε αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της εταιρείας να αφήσετε την νομική διαδικασία ανοικτή για κάθε πολίτη όπως ορίζει ο νόμος. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει νόμους» είπε ο κ. Τσίπρας για την Αττική Οδό, για να προσθέσει: «Από την συζήτηση διαπιστώνω για ακόμα μια φορά ότι επιχειρείτε να υπεκφύγετε τον ευθυνών σας με λαθροχειρίες. Αδιανόητο ότι δεν είχατε καταγεγραμμένα πρακτικά για μια κρίσιμη διάσκεψη στην οποία μετείχαν αυτοδιοικητικοί, υπουργοί κ.ά. Η παραχωρισιούχος εταιρεία ισχυρίζεται σήμερα κάτι άλλο. Πως θα το αποδείξετε;». Αναφορικά με το Μάτι, είπε: «Σε δύσκολες στιγμές για την δική μου κυβέρνηση ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκαν υπουργοί. Εσείς τότε τι λέγατε κ. Μητσοτάκη; Λέγατε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη δίχως παραιτήσεις. Θα πληρώσετε τώρα με το ίδιο νόμισμα τα δικά σας καμώματα. Την δική σας στάση. Εδώ είμαστε όλοι και κρινόμαστε».
Πάντως, θα έχουμε νέο γύρο αντιπαράθεσης με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο κύκλος των τοποθετήσεων θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα εξηγήσει πως για να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο η συγγνώμη προς τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε ουσιαστικές πράξεις προς το συμφέρον του κράτους και των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να περιγράψει το νέο σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας με καθαρή περιγραφή των αρμοδιοτήτων κράτους, αυτοδιοίκησης και πολιτών.
Δείτε live:
Γεραπετρίτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τον Φουρθιώτη ως πολιτικό του παιδί
«Σήμερα υιοθετείτε τον Φουρθιώτη ως πολιτικό σας παιδί. Αναμασάτε τα λεγόμενά του» ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιστρέφοντας το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση η οποία τον καταγγέλλει για σχέσεις συνδιαλλαγής και διαπλοκής με το συγκεκριμένο πρόσωπο.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε κυνήγι μαγισσών που στοχεύει εμένα και δι εμού τον πρωθυπουργό. Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι. Εγώ από εκεί που προέρχομαι και θα επιστρέψω υφίστανται όρια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ήθους. Η προσπάθεια που χρησιμοποιείτε για να διασύρεται ανθρώπους ξεπερνά κάθε όριο. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο και δεν θα υιοθετήσω την τακτική αυτή. Μου μιλήσατε για τον Φουρθιώτη. Τον Φουρθιώτη δεν τον έχω δει ποτέ.
Δεν έχω δώσει συνέντευξη και δεν έχω πάρει μέρος σε εκπομπή του. Όπως θα διαπιστώσετε από τα μηνύματα που είναι προϊόν υποκλοπής και εσείς διακινείται του μιλώ στον πληθυντικό. Εχω πράγματι επικοινωνήσει μαζί του 4-5 φορές τηλεφωνικά. Στην δική μου αντίληψη όταν οποιοσδήποτε υποβάλει αναφορά θα πρέπει να λάβει απάντηση. Όχι επιλεκτική αλλά επι της ουσίας. Και στους δημοσιογράφους των δικών σας Μέσων στον ίδιο ακριβώς τόνο και τρόπο απαντώ. Στο οτιδήποτε τίθεται που αφοράν το νομοθετικό έργο ή δικά τους ζητήματα θα απαντώ. Και δεν γίνεται εν κρυπτώ. Δεν έχω κάτι να κρύψω. Με μέμφεστε όχι για κάτι που εχω κάνει αλλά για την επικοινωνία. Το ένα μήνυμα είναι ευχετήριο απαντητικό και το άλλο μια απάντηση αρνητική στο αίτημα που μου τέθηκε από τον Φουρθιώτη και το σταθμό του. Από αυτά τα δύο εσείς λέτε ότι υπάρχει συνδιαλλαγή συμφέροντα και διαπλοκή. Δεν θα ακολουθήσω αυτή την τακτική. Αυτού του τύπου ο πολιτικός καιροσκοπισμός δεν ταιριάζει στην δική μου σκέψη. Δεν ζήτησα αντάλλαγμα δεν έκανα συναλλαγή, δεν φοβάμαι. Είναι όμως προβληματικό για τη δική σας θέση. Σήμερα υιοθετείτε τον Φουρθιώτη ως πολιτικό σας παιδί. Αναμασάτε τα λεγόμενά του» ανέφερε αρχικά ο υπουργός για να προσθέσει «Γιατί σήμερα στρέφεται εναντίον μας ο Φουρθιώτης; Το αίτημα που υπέβαλλε ήταν το αίτημα του σταθμού του να εκπέμπει από την Digea. Το αίτημα αυτό απερρίφθη μολονότι μέσα στην Βουλή διατυπώθηκε επιφύλαξη από την αντιπολίτευση .
Αυτό το αίτημα απερρίφθη. Το Υπ Εργασίας έδωσε εντολή σε ΣΕΠΕ και ΕΦΚΑ για τήρηση της νομοθεσίας και για να γίνει έλεγχος στις εταιρείες του συγκεκριμένου προσώπου. Τα ευρήματα της έρευνας διαβιβάστηκαν στο ΣΔΟΕ και στην εισαγγελία πρωτοδικών. Από αυτή τη διαδικασία το συγκεκριμένο πρόσωπο συνελήφθη και προφυλακίστηκε. Αυτά έγιναν από εμάς. Σας μοιάζουν προϊόν διαπλοκής;».
Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επέμεινε λέγοντας «το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός σας κρατά ακόμα έχει ευθύνη και αυτός για τις σχέσεις διαπλοκής με τους Φουρθιώτηδες. Δεν θα σας σώσουν. Δεν πρόκειται να γλιτώσετε από την οργή του κόσμου για όσα κάνατε για την πανδημία, χιονιά, ακρίβεια. Δεν μπορείτε να επαφίεστε στις δάφνες στημένων δημοσκοπήσεων. Αν θέλετε να αξιολογηθείτε από τον κόσμο παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές».
Ανταπαντώντας ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «λυπάμαι κ. Σκουρλέτη. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η καλλιέργεια απόλυτης σύγχυσης για να αποκομίσετε πρόσκαιρα οφέλη. Δεν θα κάνω συμψηφισμούς με την δική σας συμπεριφορά. Τι κάνατε και τι λέγατε εντός του Μαξίμου. Σε αυτή την κυβέρνηση και ότι αφορά εμένα προσωπικά δεν έχει υπάρξει ούτε μια στιγμή που να εξυπηρετήθηκε ένα συμφέρον».
Πλεύρης: Mε ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε στο υπουργείο Υγείας Πολάκη και Κούβελα
Παράλληλη πορεία με το αντιεμβολιαστικό κίνημα απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφισε όλα τα μέτρα υποχρεωτικότητας που οδήγησαν σε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.
Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι ο κ. Δημήτρης Κούβελας, εκ των πρωταγωνιστών του αντιεμβολιαστικού κινήματος όπως είπε, είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης φαρμάκων.
«Σήμερα στις Σέρρες είναι προγραμματισμένο συλλαλητήριο κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και των σχετικών πιστοποιητικών. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κούβελας ο οποίος ήταν επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης φαρμάκων. Και σήμερα αυτός ο άνθρωπος κάνει συλλαλητήρια κατά του εμβολίου» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «τι θα γινόταν λοιπόν σήμερα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα διαχειριζόταν την πανδημία με τον Πολάκη, ο οποίος εμβολιάστηκε όταν έγινε υποχρεωτικό και με τον Κούβελα. Θα εμπιστευόσασταν την Υγεία σε ανθρώπους που είναι κατά του εμβολίου».
Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των εμβολιασμών καταψηφίζοντας τα σχετικά μέτρα.
«Από τον Σεπτέμβριο εφαρμόστηκαν όλα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Καταψηφίσατε όλες τις προσπάθειες. Καταψηφίσατε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς. Μέτρο που αύξησε τους εμβολιασμούς στο 94%. Καταψηφίσατε το διοικητικό πρόστιμο στους ανω των 60 ετών. Μέτρο που έφερε 230 χιλ νέα ραντεβού.
Συνολικά στον ενήλικο πληθυσμό τα μέτρα που εμείς πήραμε και εσείς καταψηφίσατε αύξησαν κατά 17 μονάδες τον εμβολιασμό. Όταν λοιπόν μιλάτε για νεκρούς να σκέφτεστε τις ευθύνες εκείνων που δεν βοήθησαν στον εμβολιασμό»
Πέραν αυτών ο Υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί σε 1.300.
«Σε όλη σας τη θητεία 4,5 ετών προκηρύξατε 2 χιλ θέσεις εργασίας στο ΕΣΥ. Στα 2 χρόνια η ΝΔ προκήρυξε 3 χιλ θέσεις. Και έπονται νέες προκηρύξεις. Έχουν γίνει 2200 μόνιμες προσλήψεις και άλλοι 2 χιλ επικουρικοί. Υπηρετούν 15 χιλ επικουρικό ενώ ετοιμάζονται προκηρύξεις 4 χιλ μόνιμων νοσηλευτών και άλλες 700 θέσεις ιατρών. Δίνουμε 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα» είπε.
Επίσης, ο κ. Πλεύρης απαντώντας στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Κινήμτος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου εξήγησε πως η Ελλάδα έχει υιοθετήσει το πιο αυστηρό πλαίσιο για την καταμέτρηση θανάτων ως covid.
Σφοδρή σύγκρουση
Της ομιλίας του Υπουργού Υγείας ακολούθησε σφοδρή σύγκρουση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη για τον Φουρθιώτη αλλά και για τις ώρες εργασίας του Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Πλεύρης απαντώντας στην κριτική του κ. Σκουρλέτη για τα μηνύματα που φέρεται να αντάλλαξε ο κ. Γεραπετρίτης με τον κ. Φουρθιώτη είπε: «επειδή σας αρέσουν τα sms κ Σκουρλέτη να σας θυμίσω τα sms που έστελνε ο εργολάβος Καλογρίτσας σε υπουργό της δικής σας κυβέρνησης αποκαλώντας τον «καμάρι» και «λεβέντη μου». Αυτά δεν σας ενοχλούν;».
«Δεν περίμενα να υπερασπιστείτε τον κ. Φουρθιώτη. Είστε αδικαιολόγητοι . Αδιόρθωτοι. Είστε ικανοί να μην στηρίζετε το σύστημα υγείας επειδή είναι δημόσιο» ανταπάντησε ο κ. Σκουρλέτης υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει επαγγελματική εμπειρία.
Ο διάλογος που ακολούθησε έχει ως εξής:
Πλεύρης: «Σταματήστε τη λάσπη. Εχετε κάτι να μου πείτε για τον Φουρθιώτη
Σκουρλέτης: είστε υποστηρικτής του υπόδικου; Ντροπή
Πλεύρης: Eίπατε ψευδέστατα και συκοφαντικά - πράγμα που το συνηθίζετε – ότι μου παρέχει υπηρεσίες ο Φουρθιώτης. Αναφερθήκατε στον πρωθυπουργό ως ανεπάγγελτο. Εσείς! Που έχετε αρχηγό που δεν έχει εργαστεί ούτε ένα δευτερόλεπτο. Τι δουλειά έκανε ο Τσίπρας. Ζήτε όλοι από τον ήλιο του κ. Τσίπρα αλά ο Τσίπρας δεν έχει εργαστεί ούτε ένα δευτερόλεπτο σε αντίθεση με τον σημερινό πρωθυπουργό.
Σκουρλέτης: Εγώ στην ζωή μου έζησα με την δική μου δουλειά. Αφήστε την λάσπη. Αν θέλετε να συγκινούμε τα ένσημά μας.
Πλεύρης: υπερασπίζομαι και την δική μου εργασία και του πρωθυπουργού. Εσείς υπερασπιστήκατε μόνο τη δική σας. Για σηκωθείτε να πείτε για την εργασία του κ. Τσίπρα που δεν έχει εργαστεί ποτέ.
Δένδιας: Δεν είμαστε μια φοβική, περιθωριοποιημένη, περιχαρακωμένη Ελλάδα
Η Ελλάδα ασκεί πολυδιάστατη και δραστήρια εξωτερική πολιτική. Με αρχές το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και το Ευρωπαϊκό κεντημένο, με "θετική ατζέντα", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκο Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως «δεν αφήσουμε αναπάντητη οιαδήποτε πρόκληση» και «ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να βγει από την αυτοαπομόνωση. Να επανέλθει στην Ευρωπαϊκή Πορεία» σημειώνοντας πως «κανείς δεν θέλει μία απομονωμένη επιθετική Τουρκία, μια ισλαμική νεωθομανική Τουρκία». Τόνισε πως «η Ελλάδα κινείται , αξιακά πάντα, εντός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της θάλασσας». Σημείωσε πως « η Τουρκία επιλέγει να βρίσκεται προς το παρόν εκτός της διεθνής νομιμότητας. Με το casus belli. Με το ανύπαρκτο Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Με το μύθευμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Με τις υπερπτήσεις, τις παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων. Με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας σε νησιά με το πρόσχημα της αποστρατικοποίησης ή χωρίς αυτό, Με τη συνέχιση της κατοχής της Κύπρου και τη ρητορική περί δύο κρατών. Με τις επεμβάσεις σε άλλες χώρες (στο Ιράκ, στον Καύκασο, στη Συρία και στη Λιβύη), Με τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων της γυναίκας και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Με τη μετατροπή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμιά και άλλα».
Η Τουρκία, είπε «δυστυχώς έχει μεταβάλλει πορεία και δεν είναι πλέον μία Τουρκία που με τις ιδιομορφίες της έστω, κοιτά προς τη Δημοκρατική Δύση, που έχει ως προτεραιότητα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προσεγγίζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο». Εμείς, υπογράμμισε, «απέναντι σε αυτή τη κατάσταση, τη χειρότερη από το '74, ανασχέσαμε την επιθετικότητά της. Εκμεταλλευτήκαμε τα παράθυρα ευκαιριών στο έπακρο, χάρις στην ενεργητική διπλωματία που ασκήσαμε. Μετατρέψαμε τη προκλητικότητα και την αλαζονεία του απειλούντος, σε ασπίδα και βάση συνεννόησης των ορθοφρονούντων» και έστειλε το μήνυμα πως «η Ελλάς επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία, εντός όμως του πλαισίου του διεθνούς Δικαίου. Όχι διάλογο επί παράλογων, παράνομων απαιτήσεων. Επί παράνομων τετελεσμένων».
Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση, τόνισε ο υπουργό και « δεν είναι μια φοβική Ελλάδα. Δεν είναι μια περιθωριοποιημένη περιχαρακωμένη Ελλάδα». Και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα «δεν ενοχλείται όταν εταίροι και σύμμαχοι μας στην περιοχή συνομιλούν με την Τουρκία» αντίθετα «είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχει επαφές η Τουρκία με κράτη με τα οποία η Ελλάδα μοιράζεται τις ίδιες απόψεις. Να ακούει τα ίδια πράγματα από πολλά στόματα».
Για τα Βαλκάνια, ο κ. Δένδιας , σημείωσε πως αντιλαμβανόμαστε την παρουσία μας στην περιοχή όχι σαν γεωγραφική καταδίκη, αλλά σαν αποστολή εξαγωγής Σταθερότητας, Ευημερίας καις Ευρωπαϊκής πορείας όλων των χωρών της περιοχής, στο Κόσσοβο, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , στο Μαυροβούνιο στη Βόρεια Μακεδονία. Αντιμετωπίσαμε τη Νεοθωμανική Τουρκική επιθετικότητα σαν εφαλτήριο συνεννόησης με όσους πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, όσο μακριά και αν βρίσκονται».
Ο Νίκος Δένδιας, τόνισε πως στην εξωτερική πολιτική «τίποτα δεν είναι αυτονόητο» όπως: οι Συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, που οδήγησαν στην πρώτη επέκταση του Εθνικού Χώρου μετά από 50 χρόνια και στην αντιμετώπιση του άκυρου , παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου. Η κατανόηση για παραπομπή του θέματος με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που εδραίωσε την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεννοηθεί με όλους τους γείτονες της στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Οι Συμφωνίες Στρατηγικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ και η U.S. - Greece Defense and Inter-parliamentary Partnership Act που ενδυναμώνουν την άμυνα της Ελλάδας και οδηγούν τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο ψηλότερο ιστορικά σημείο της. Η στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία, που φέρνει την μόνη πυρηνική δύναμη της Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, που δημιουργούν γέφυρα της Ελλάδας στον Κόλπο. Τα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασιών που προωθήσαμε στην περιοχή ιδίως το 3+1. Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ που παραμένει ισχυρό και ενεργό. Η απενεργοποίηση της χώρας μας στην επίλυση κρίσεων από τη Λιβύη μέχρι στη Συρία.
Η παρουσία στην Συρία και τη Λιβύη. Το Filia Forum και η υπογραφή των κοινών αρχών του για το Δίκαιο της θάλασσας και το Διεθνές δίκαιο από μεγάλο αριθμό χώρων. Η παρουσία μας στη Ρουάντα ,στη Γκάμπια, στη Γκάνα και στη Νιγηρία. Στη Σεναγάλη, στο Τσάντ και στο Πράσινο Ακρωτήρι που μεγαλώνει το γεωπολιτικό και οικονομικό μας αποτύπωμα. Οι σύσφιξη των σχέσεων με την Ινδία που επισκεφθήκαμε μετά από 18 χρόνια. Η αναβάθμιση των σχέσεων μας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι υπογραφές 118 διμερών Συμφωνιών και 39 πολυμερών Συμβάσεων. Ότι η Ελλάδα, εξελέγη πρώτη σε ψήφους στο Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας. Με 150 από 157 διαθέσιμες ψήφους. Ότι εξελέγη δεύτερη από τον πρώτο γύρο στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με 119 ψήφους και ότι 112 κράτη μέλη του ΟΗΕ στήριξαν την απόφασή μας για την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Καθώς και ότι έχουμε πλέον 97 γραπτές δεσμεύσεις για την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026, που γι' αυτό θα κάνουμε ανακοίνωση εντός της εβδομάδας.
Απευθυνόμενος στις πολιτικές δυνάμεις, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν αντιλαμβάνεται την εξωτερική πολιτική ως φέουδο της» για αυτό και επιδίωξε «την συναντίληψη στις κοινές εθνικές γραμμές» και διαβεβαίωσε πως «αυτό θα συνεχίσω να πράττω» για αυτό και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει έναν ακόμη κύκλο ενημέρωσης των αρμόδιων τομεαρχών της αντιπολίτευσης.
«Η Ελλάδα που υπηρετεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ» είπε ο κ. Δένδιας, «είναι μια μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα με αυξημένες γεωπολιτικές δυνατότητες. Μία Ακμάζουσα Δημοκρατία. Μια Ελλάδα ισχυρή, χάρις στο υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Τουριστικός και επενδυτικός προορισμός. Με αίσθημα ασφάλειας που είναι απαραίτητο για κάθε οικονομική δραστηριότητα. Για κάθε ξένη επένδυση. Που είναι αξιόπιστος και εποικοδομητικός συνομιλητή όλων, ακόμα και σε ζητήματα που δεν μας αφορούν άμεσα».
Χρυσομάλλης (ΝΔ): H πρόταση δυσπιστίας του Τσίπρα απευθύνεται στους «53»
Ως απόπειρα δραπέτευσης από τα έντονα εσωκομματικά προβλήματα χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «στην ουσία έκανε πρόταση δυσπιστίας προς τους 53 που τον αμφισβήτησαν για τις νέες διαδικασίες που εισάγει στο κόμμα τους. Κρίμα να χρησιμοποιεί το Κοινοβούλιο για τα δικά του εσωτερικά θέματα».
Πέραν αυτού ο κ. Χρυσομάλλης υπογράμμισε πως τα τελευταία 2,5 χρόνια η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις και παράλληλά να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
«Αντιμετωπίσαμε άμεσα την ασύμμετρη εισβολή του λαθρομεταναστευτικού στον Έβρο, την πανδημία που αντιμετωπίζουμε δύο χρόνια και φυσικά τις πολύμηνες τουρκικές προκλήσεις. Θα μπορούσαμε πάρα πολύ εύκολα να ακολουθήσουμε τη δική σας τακτική, να πούμε ότι μας έτυχε στραβή στη βάρδιά μας, να πούμε ότι αυτά δεν ήταν μέσα στην προεκλογική μας ατζέντα. Θα μπορούσαμε κάλλιστα –το τρέματε τότε- να ζητήσουμε ανανέωση της λαϊκής εντολής τον Ιούνιο του 2020, μετά το πρώτο lockdown, πολύ εύκολα. Το κάνατε και εσείς το πρώτο εξάμηνο, γιατί γνωρίζατε ότι μέσα σε ένα εξάμηνο εύκολα ο ελληνικός λαός όχι απλά δίνει στην κυβέρνηση τα προηγούμενά του ποσοστά και πολύ περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο:
«Παρ’ όλα αυτά, επειδή είμαστε μια υπεύθυνη δύναμη, μια υπεύθυνη παράταξη, κοιτάξαμε κατάματα τον ελληνικό λαό και του είπαμε «αναλαμβάνουμε και τις ευθύνες των έκτακτων γεγονότων, τη διαχείρισή τους και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, όπως μας δώσατε εντολή και δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση από αυτές». Γι’ αυτό, αντιμετωπίσαμε στον Έβρο την κατάσταση, χτίσαμε τον φράχτη, στα νησιά μας την κατάσταση. Πώς παραλάβαμε τη Μόρια; Πώς είναι σήμερα τα κέντρα υποδοχής; Αντιμετωπίσαμε τις πολύμηνες τουρκικές προκλήσεις, αναβαθμίζοντας γεωπολιτικά τη χώρα με συμφωνίες που δεν έχουν ξαναγίνει, με τη Γαλλία, την Αμερική, την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ τη συνεργασία»
Όσα διαδραματίστηκαν το Σάββατο - Οι διαξιφισμοί των αρχηγών στη Βουλή και τα εκατέρωθεν «καρφιά»
Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας προκειμένου να ακούσουν την τοποθέτηση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστου Στυλιανίδη η ομιλία του οποίου πυροδότησε την σύγκρουση στο ανώτατο επίπεδο.
Μητσοτάκης: Προκαλεί ερωτηματικά η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην διαχειρίστρια της Αττικής Οδού
Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική του κ. Τσίπρα που χαρακτήρισε προσχηματική την συγγνώμη της κυβέρνησης και αμφισβήτησε την ευθύνη της Αττικής Οδού είπε σε έντονο ύφος «μου προκαλεί μεγάλα ερωτήματα η στήριξη που παρέχετε σε μια ιδιωτική εταιρεία, όταν αυτή είναι σαφές ότι εχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για όσα συνέβησαν».
«Έχετε αντιληφθεί κ. Τσίπρα ότι η υποχρέωση της Αττικής Οδού να αποζημιώσει κάθε όχημα που εγκλωβίστηκε με 2 χιλιάδες ευρώ δεν αναιρεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφύγει στην Δικαιοσύνη και να διεκδικήσει οτιδήποτε παραπάνω κρίνει; Ούτε αφαιρεί το δικαίωμα του κράτους να προσφύγει κατά της εταιρείας για να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Αυτό μπορούμε σήμερα να το κάνουμε, γιατί υπάρχει ο νόμος της ΝΔ, που προβλέπει ότι το κράτος μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τους παραχωρησιούχους» είπε σε άλλο σημείο.
«Κύριε Τσίπρα στο Μάτι σας κατηγορήσαμε γιατί κρύβατε τους νεκρούς»
Παράλληλα ο κ Μητσοτάκης απαντώντας και στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πάρει ρεβάνς για την κριτική που είχε δεχθεί μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, είπε: «Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη ούτε για το Μάτι ούτε για τη Μάνδρα. Αναλάβατε μετά από κάποιους μήνες, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της ΔΕΘ, την πολιτική ευθύνη. Συγγνώμη δεν ζητήσατε ποτέ. Δεν είχα πρόθεση να επαναφέρω την συζήτηση σε μια τραγική στιγμή για την χώρα. Σε συμβάν που στιγμάτισε την συλλογική συνείδηση. Μιλάτε εδώ για ήθος και ύφος. Η κριτική που σας ασκήσαμε δεν ήταν πρωτίστως για το γεγονός ότι μια φωτιά στέρησε την ζωή σε 100 συμπολίτες μας ή ότι δεν κάνατε εκκένωση. Δεν ήταν γι' αυτό. Τα έχετε ξεχάσει. Ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ, ενώ γνωρίζατε ότι υπάρχουν νεκροί και ρωτούσατε δήθεν πότε πετάνε τα αεροπλάνα. Ήταν η συγκάλυψη κ. Τσίπρα και το ύφος και ήθος της δικής σας εξουσίας που στιγμάτισε και ενεγράφη στην συνείδηση του λαού».
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα λάθη που έγιναν κατά την διαχείριση της κρίσης, είπε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης την επόμενη φορά δεν θα λάβει μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις που θα έχει. Θα το ψάξει περισσότερο, γιατί αυτός είναι ο ρόλος και η δουλειά του».
Κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Αναφερθήκατε σε δήθεν προσχηματική συγγνώμη. Προτιμώ να πω συγγνώμη ακόμα και αν χαρακτηριστεί προσχηματική από το να μην πω όπως κάνατε εσέις. Από εσάς δεν ακούσαμε συγγνώμη όταν χάθηκαν 100 άνθρωποι στη Μάνδρα και το Μάτι».
Τσίπρας: Προσχηματική η συγγνώμη σας
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Ζητήσατε, είπατε, συγγνώμη. Δεν κατάλαβα να μας είπατε που κάνατε λάθος. Πού κάνατε λάθος; Γιατί ζητήσατε συγγνώμη;» και πρόσθεσε σε άλλο σημείο: «Η εταιρεία της Αττικής Οδού άλλα λέει. Λέει ότι σας είπε να σταματήσει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων. Και εσείς μας λέτε ότι δεν υπάρχουν πρακτικά. Είναι δυνατόν να μην έχετε καταγράψει τι πρότεινε ο κάθε ένας στην σύσκεψη που κάνατε; Και θέλετε μετά να σας πιστέψουμε; Ή είστε κατσαπλιάδες ή λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη. Η συγγνώμη είναι προσχηματική και θα σας κρίνει ο λαός». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, υπογράμμισε: «Την προηγούμενη Δευτέρα χιλιάδες συμπολίτες έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες στα αυτοκίνητα τους. Στην Μεσογείων , Κατεχάκη κ.α. Αυτοί οι άνθρωποι από ποιον θα αποζημιωθούν; Ο τρόπος που μιλήσατε αποδεικνύει την προσχηματική σας συγγνώμη. Εξηγήστε μας τι κάνατε λάθος και πως θα το διορθώσετε. Μας λέτε ότι φταίει η ιδιωτική εταιρεία. Αλήθεια εσείς δεν είστε της άποψης ότι οι υποδομές πρέπει να είναι ιδιωτικές; Θα κρίνει ο λαός».
«Για τις προκλητικές αιχμές που αφήνετε ότι δήθεν εμείς υπερασπιζόμαστε μια ιδιωτική εταιρεία, σας απαντάμε ότι κάθε εταιρεία λειτουργεί σε πλαίσιο και συμβατικές υποχρεώσεις και δεν μπορεί ιδίως ο πρωθυπουργός να διαμεσολαβεί προκειμένου να διαμορφώνει το πλαίσιο εντός του οποίου η εταιρεία θα ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Οφείλατε αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της εταιρείας να αφήσετε την νομική διαδικασία ανοικτή για κάθε πολίτη όπως ορίζει ο νόμος. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει νόμους» είπε ο κ. Τσίπρας για την Αττική Οδό, για να προσθέσει: «Από την συζήτηση διαπιστώνω για ακόμα μια φορά ότι επιχειρείτε να υπεκφύγετε τον ευθυνών σας με λαθροχειρίες. Αδιανόητο ότι δεν είχατε καταγεγραμμένα πρακτικά για μια κρίσιμη διάσκεψη στην οποία μετείχαν αυτοδιοικητικοί, υπουργοί κ.ά. Η παραχωρισιούχος εταιρεία ισχυρίζεται σήμερα κάτι άλλο. Πως θα το αποδείξετε;». Αναφορικά με το Μάτι, είπε: «Σε δύσκολες στιγμές για την δική μου κυβέρνηση ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκαν υπουργοί. Εσείς τότε τι λέγατε κ. Μητσοτάκη; Λέγατε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη δίχως παραιτήσεις. Θα πληρώσετε τώρα με το ίδιο νόμισμα τα δικά σας καμώματα. Την δική σας στάση. Εδώ είμαστε όλοι και κρινόμαστε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr