Ένα γκάλοπ και ο χιονιάς «τάραξαν το σύστημα»

Ένα γκάλοπ και ο χιονιάς «τάραξαν το σύστημα»

Η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με τον «λογαριασμό» της χιονοθύελλας άδραξε την ευκαιρία που της έδωσε ο Τσίπρας ο οποίος επιχειρεί αντεπίθεση με πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή μετά τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν «στα ίσα» με τον Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση - Πώς εξελίσσεται η τριγωνική αντιπαράθεση ΝΔ - ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ένα γκάλοπ και ο χιονιάς «τάραξαν το σύστημα»
Μία αναμενόμενη από μέρες χιονοθύελλα και μία δημοσκόπηση, η οποία στην ουσία επιβεβαίωσε όλα όσα καταγράφονται από το σύνολο των μετρήσεων του τελευταίου ενάμιση μήνα, δημιούργησαν, σχεδόν εκ του μη όντος, μεγάλη ταραχή στο πολιτικό σκηνικό που σκιάζεται από το προεκλογικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα και οδηγεί εκούσες άκουσες όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κάνουν τους υπολογισμούς τους για τις επερχόμενες κάλπες.

Αντιμέτωπη με την αστοχία της κακής επικοινωνίας που έγινε ανάμεσα στην Πολιτική Προστασία και την Αττική Οδό και είχε ως αποτέλεσμα την απερίγραπτη ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες οδηγοί οι οποίοι κόλλησαν στο χιόνι επειδή θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τον πιο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο της πρωτεύουσας, η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία που της έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση μομφής την οποία κατέθεσε, για να παρατάξει τους υπουργούς της στη Βουλή και να κάνουν απολογισμό των τριάντα μηνών της κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αν και την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές βρίσκεται σε εξέλιξη η τριήμερη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση που δρομολόγησε η πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άρα δεν μπορεί να γίνει απολογισμός για τα κέρδη ενός εκάστου, ωστόσο οι οιωνοί δεν είναι καθόλου ευνοϊκοί για τον Αλέξη Τσίπρα.
Το πολιτικό «ταμείο» θα γίνει το βράδυ της Κυριακής που θα κλείσει η συζήτηση με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία το σφόδρα πιθανότερο αποτέλεσμα που θα έχει είναι ότι θα επιβεβαιώσει τον κανόνα που θέλει ποτέ καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα να μην έχει πέσει έως τώρα επειδή η αντιπολίτευση ζήτησε να εκφραστεί η «δυσπιστία της Βουλής», όπως επισήμως λέγεται το όπλο της πρότασης μομφής που -θεωρητικώς και μόνο- κατατείνει στην πτώση της κυβέρνησης.

Διπλή μέγγενη

Αλλωστε, εκτός από τους αντιπάλους του κ. Τσίπρα, και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν τη συγκεκριμένη κίνησή του στην τεράστια πολιτική πίεση υπό την οποία βρίσκεται. Είναι μια πίεση που του ασκεί η διπλή μέγγενη την οποία συνθέτουν από τη μια η συνεχής δημοσκοπική υποχώρηση του ίδιου και της παράταξής του, που δείχνει ότι όχι μόνο απέχουν πολύ από τη διεκδίκηση της πρωτιάς, αλλά και κινδυνεύουν να εξοβελιστούν από τη δεύτερη θέση, και από την άλλη η ασίγαστη εσωκομματική κρίση που αναθερμάνθηκε μετά την πρότασή του για εκλογή της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής, άμεσα από τα μέλη του κόμματος και όχι από τα μέλη του Συνεδρίου.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Αbacus για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, που έδειξε διψήφια διαφορά από τη Ν.Δ. (που φτάνει στο 32%) και σχεδόν ισόπαλη επίδοση με το ΚΙΝ.ΑΛ. (17,5% έναντι 17%), προκάλεσε ταραχή στην Κουμουνδούρου, η οποία για μία ακόμη φορά αντέδρασε αμφισβητώντας τους αριθμούς που δεν τη βολεύουν. Αριθμοί, ωστόσο, που δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνονται. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό στους παροικούντες την πολιτική Ιερουσαλήμ ότι και άλλες εταιρείες μετρήσεων είχαν στη διάθεσή τους αντίστοιχα μεγέθη, τα οποία όμως δεν δημοσιοποίησαν για να αποφύγουν την οργή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που εντέλει δέχτηκαν η Αbacus και ο ALPHA.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εξάλλου, η αφορμή την οποία πήρε από τα προβλήματα που άφησε πίσω της η χιονοκαταιγίδα «Ελπίδα» για να ασκήσει το έσχατο κοινοβουλευτικό μέτρο μόνο ελπίδες για να ευοδωθεί ο μείζων στόχος της πτώσης της κυβέρνησης δεν δημιούργησε.

Αλλά και ο ελάσσων στόχος, που ήταν να δημιουργήσει αντικυβερνητικό μέτωπο, ναυάγησε εξαρχής όταν ο αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε μεν ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, ξεκαθάρισε όμως την ίδια ώρα ότι δεν ενστερνίζεται τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Τριγωνική αντιπαράθεση

Ο κ. Ανδρουλάκης, άλλωστε, αντιλαμβάνεται εκείνο που και οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν, δηλαδή ότι ο κ. Τσίπρας άλλαξε την άποψή του, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να γίνουν εκλογές εν μέσω πανδημίας, από τη στιγμή που άρχισε να καταγράφεται η ανοδική πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ./ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις. Καθώς ο νέος άρχων της Χαριλάου Τρικούπη βλέπει ότι το πολιτικό momentum είναι με το μέρος του, αγοράζει πολιτικό χρόνο χρησιμοποιώντας το μέχρι πρότινος επιχείρημα της Κουμουνδούρου ότι είναι αδιανόητο να ζητά κανείς εκλογές με 100 νεκρούς την ημέρα. Επισημαίνει μάλιστα ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε το ίδιο επιχείρημα όταν οι ημερήσιοι θάνατοι ήταν κάτω από 50.

Κλείσιμο
Η στάση του κ. Ανδρουλάκη να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενόχλησε και την κυβερνητική παράταξη, η οποία κατηγόρησε τον αρχηγό του ΚΙΝ.ΑΛ./ΠΑΣΟΚ ότι «πατάει σε δύο βάρκες», επίκριση, ωστόσο, που ο ίδιος δέχτηκε και από την Κουμουνδούρου, η οποία του καταλόγισε αντίφαση επειδή καταψηφίζει την κυβέρνηση χωρίς να τάσσεται υπέρ των εκλογών.

«Τελικά η αυτόνομη πορεία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη όταν δεν μένει σύνθημα, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη», ήταν το επικριτικό σχόλιο που επεφύλαξαν στον κ. Ανδρουλάκη αξιωματούχοι που κινούνται κοντά στην κυβερνητική ηγεσία. Η... τριγωνικού τύπου αυτή αντιπαράθεση είναι, κατά ορισμένους αναλυτές, μια εικόνα από το προσεχές μέλλον που θα τη δούμε να εκτυλίσσεται όσο θα αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου προς τις κάλπες και θα τίθενται τα σκληρά διλήμματα για το σχήμα διακυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές.

Στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να εστιάσει τα πυρά του στην αντίκρουση της πρότασης δυσπιστίας του κ. Τσίπρα κατά της κυβέρνησης, για την οποία η επίσημη θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι διατυπώθηκε «πρωτίστως για να αντιμετωπίσει τα δικά του πολιτικά αδιέξοδα».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «βλέποντας ότι, παρά την καταστροφολογία, όχι μόνο δεν ανακάμπτει δημοσκοπικά, αλλά, όπως είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, δίνει αγώνα για τη δεύτερη θέση, επιχειρεί να συσπειρώσει το κόμμα του και να ξεφύγει, μέσω της πόλωσης, από τη γωνία όπου βρίσκεται».

Ο στόχος που τέθηκε από το κυβερνητικό επιτελείο εν όψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ήταν, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, «να φανεί ανάγλυφα τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας».

Κατά την εκτίμησή τους, η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση που προκάλεσε η αξιωματική αντιπολίτευση «αποτελεί μιας πρώτης τάξεως αφορμή για μία συζήτηση εφ’ όλης τη ύλης, κατά την οποία οι πολίτες θα έχουν άλλη μία ευκαιρία να ακούσουν για την οικονομία, για τη θωράκιση της χώρας, για την υγεία, για το Κράτος Δικαίου, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων και για πολλά ακόμα».

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να περιοριστεί η συζήτηση στα προβλήματα συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας που αναδείχθηκαν από την κακοκαιρία -και για τα οποία θα μιλήσει κυρίως ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης- αλλά θα επιμείνει «να παρουσιαστούν οι αποδόσεις της κυβέρνησης που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει».

Ένα γκάλοπ και ο χιονιάς «τάραξαν το σύστημα»
Οι διεθνείς επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ο τομέας στον οποίο η χώρα μας τα πάει καλά. Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της J.P. Morgan Chase Τζέιμι Ντάιμον


Η εμπιστοσύνη της J.P. Morgan

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα δέκα λεπτά πριν από τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της J.P. Morgan Chase Τζέιμι Ντάιμον.

Πληροφορίες από συνεργάτες του λένε ότι ήταν μια κίνηση την οποία περίμενε, καθώς είχε εξεταστεί ως η πιθανότερη κλιμάκωση της αντίδρασής του μετά τους υψηλούς τόνους που είχε υιοθετήσει τελευταία και γι’ αυτό είχε δώσει σχετικές κατευθύνσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης στον υπουργό Ανάπτυξης Aδωνη Γεωργιάδη, που ήταν εκείνη την ώρα στη Βουλή.

«Προφανώς ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο δεν πρόλαβε να ακούσει από τον κ. Τσίπρα ότι είμαστε η χειρότερη κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση», ήταν το ειρωνικό σχόλιο που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, μόλις συνεργάτες του τού επιβεβαίωσαν ότι η κίνηση που είχαν προβλέψει έγινε! «Ισως αν τον είχε ακούσει ο κ. Ντάιμον να μην επένδυε στη χώρα· ούτε αυτός, ούτε άλλες παγκόσμιας εμβέλειας εταιρείες», συμπλήρωσε.

Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου θεωρούν βαρύνουσας σημασίας την εξαγορά του 49% της διαδικτυακής τράπεζας Viva Wallet από την J.P. Morgan. Πόσο μάλλον που ο ίδιος ο κ. Ντάιμον ήρθε στη χώρα μας για να την υπογράψει και παράλληλα να συζητήσει με τον πρωθυπουργό τα περαιτέρω επενδυτικά σχέδια που έχει για τη χώρα μας ο συγκεκριμένος παγκόσμιος κολοσσός που, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια κατάταξη από τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές, είναι «η πιο συστημικά σημαντική τράπεζα στον κόσμο».

Το σημαντικότερο success story των τελευταίων ετών

Τα ίδια στελέχη μιλούν για το σημαντικότερο ελληνικό «success story» των τελευταίων χρόνων, καθώς είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται μια άμεση επένδυση τέτοιου ύψους στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο κ. Ντάιμον (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω έχει ελληνικές ρίζες και οι παπούδες του έκαναν τραπεζικές εργασίες στη Σμύρνη δεκαετίες πριν από την Καταστροφή, το 1922) εξέφρασε πρόθεση να επεκτείνει το γραφείο της J.P. Morgan στην Ελλάδα, να επενδύσει περαιτέρω στη Viva Wallet και να προσελκύσει υψηλού επιπέδου προσωπικό στη χώρα.

O Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον επισκέπτη του για την ψήφο εμπιστοσύνης που, όπως είπε, δίνει προς τη χώρα και την οικονομία. Η ενισχυμένη παρουσία της J.P. Morgan στη χώρα μας επιβεβαιώνει, κατά τις εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ότι «η Ελλάδα αποτελεί πλέον κέντρο για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου», που αποτελεί μια αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Εξηγούν ότι ο λόγος επιλογής της χώρας μας σχετίζεται με το ότι «εκτός του ότι είναι μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, διαθέτει αξιόπιστη κυβέρνηση, πολιτική σταθερότητα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός που εμπνέει σοβαρότητα και εμπιστοσύνη». Οπως λένε, η σημερινή Ελλάδα απέχει πολύ από την Ελλάδα της κρίσης και γι’ αυτό την επιλέγουν μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft, η Amazon, η Google, η Pfizer, η Cisco κ.ά.

Ειδήσεις σήμερα:

Άγριος καβγάς Άδωνι με Πολάκη: Πήγαν να πιαστούν στα χέρια, τους χώρισαν ο Φίλης με τον Σπανάκη


Χωρίς τις αισθήσεις του ο 21χρονος ορειβάτης που χάθηκε και τον εντόπισαν σε χαράδρα


Άγιο Όρος: Το «περιβόλι των αντιεμβολιαστών»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης