Πέτρος Δούκας, μια ζωή πολιτικές γκάφες: Από τις εξεταστικές και τον... Τζέραρντ Μπάτλερ, στην «εποποιία» με τα λεφτά

Πέτρος Δούκας, μια ζωή πολιτικές γκάφες: Από τις εξεταστικές και τον... Τζέραρντ Μπάτλερ, στην «εποποιία» με τα λεφτά

Μια πολιτική «εποποιΐα» που πνίγηκε στον ποταμό Ευρώτα

Πέτρος Δούκας, μια ζωή πολιτικές γκάφες: Από τις εξεταστικές και τον... Τζέραρντ Μπάτλερ, στην «εποποιία» με τα λεφτά
Εκτός ΝΔ ο πρώην «τσάρος» των κυβερνήσεων Καραμανλή, που παρά την πολλά υποσχόμενη πολιτική του διαδρομή, κατέληγε σε Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής, ειδικά δικαστήρια και διάχυτη αμηχανία στους «γαλάζιους» κόλπους.

Με μια διαγραφή και μια αποπομπή έλυσε χθες το «Γόρδιο Δεσμό» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας εκτός ΝΔ και εκτός κυβέρνησης τους Πέτρο Δούκα και Σπήλιο Λιβανό αντίστοιχα, μετά τα όσα ειπώθηκαν σε σύσκεψη στη Σπάρτη, όπου ο νυν δήμαρχος της πόλης, Πέτρος Δούκας αποκάλυψε πως τα λεφτά με τις… σακούλες που μοίραζε αφειδώς η κυβέρνηση Καραμανλή ανέτρεψαν το εις βάρος της ΝΔ προεκλογικό κλίμα το 2007 στην Πελοπόννησο μετά τις φονικές πυρκαγιές, με τον παρόντα Υπουργό, κ. Λιβανό να μην κρύβει το θαυμασμό του για αυτήν την μικροπολιτική «εποποιΐα».

Αέρας Λευκού Οίκου

Γνώστης της διεθνούς πολιτικής, των αγορών, αλλά και των κανόνων της παγκόσμιας δημοσιονομικής ισορροπίας, αστός, κοσμοπολίτης και αμερικανοτραφής, με αξιοζήλευτες ακαδημαϊκές περγαμηνές, ο Πέτρος Δούκας, πριν μπει στην πολιτική, κουβαλούσε ήδη στις προσωπικές αποσκευές του εξαιρετικές σπουδές και πλούσια επαγγελματική εμπειρία. Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών -αρχικά και Εξωτερικών μετέπειτα- των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο πανεπιστήμιο George Washington, ακολούθως διοίκηση επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικά στο πανεπιστήμιο Columbia και τέλος οικονομικά στο New York University, όπου και ανακηρύχθηκε και Διδάκτωρ. Η τριβή του με την κοιτίδα του καπιταλισμού διεθνώς δεν αποτέλεσε έκπληξη, με δεδομένο ότι η μητέρα του, Μαίρη Αναστασοπούλου εργάστηκε επί Προέδρου Τρούμαν στο Λευκό Οίκο, ως βοηθός του Γραμματέα Τύπου. Η εμπειρική γνώση της αμερικανικής γραφειοκρατίας, αλλά και ο ευρύτερος απόηχος από την άσκηση της αμερικανικής πολιτικής, εσωτερικής και εξωτερικής, που υπήρχαν μοιραία στο οικογενειακό περιβάλλον του, βοήθησαν τον Πέτρο Δούκα στην μετέπειτα επαγγελματική καθημερινότητα, καθώς ο ίδιος διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Citibank, στην Ελλάδα.

Εκτός από τις ακαδημαϊκές αποσκευές, κατεξοχήν διαβατήριο για την είσοδό του στον πολιτικό στίβο θεωρείται το γεγονός ότι έφερε εξ’ αγχιστείας ένα βαρύ, «γαλάζιο» επίθετο, το επίθετο Έβερτ, έχοντας νυμφευθεί την Ιλεάνα, θυγατέρα του αείμνηστου Προέδρου της ΝΔ, Μιλτιάδη Έβερτ. Κατέρριψε, έτσι με ευκολία τα εσωκομματικά εμπόδια, ιδίως κατά τις πρώτες φάσεις της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Όσο για το επίθετο… εξ’ αίματος, ο Σπαρτιάτης πατέρας του, Γεώργιος Δούκας, υπήρξε Πτέραρχος και Αρχηγός μετέπειτα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αφού διακρίθηκε ως διοικητής της περίφημης μοίρας καταδιωκτών 335 «Σπιτφάιαρ» στη Β. Αφρική. Το ίδιο ψηλά με τα αεροπλάνα του πατέρα του, βρισκόταν μέχρι το 1992 και οι πολιτικές μετοχές του Πέτρου Δούκα, ο οποίος διέθετε «όλο το πακέτο», για να ανέλθει γρήγορα τα σκαλιά της «γαλάζιας» κομματικής ιεραρχίας. Το πολιτικό «βάπτισμα του πυρός», το έλαβε στην κυβέρνηση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπου συμμετείχε ως εξωκοινοβουλευτικός Υφυπουργός Οικονομικών το διάστημα 1992-1993. Μεσολάβησαν 30 χρόνια μέχρι την επίσημη διαγραφή του από την Νέα Δημοκρατία χθες, στη διάρκεια των οποίων και άλλοι αρχηγοί έφτασαν στο χείλος της αποπομπής του, χωρίς τελικά να αποτολμήσουν.

Και αυτό γιατί, ο Πέτρος Δούκας διαθέτει σημαντικά τυπικά προσόντα, ισχυρά αποδεικτικά της τεχνοκρατικής του γνώσης, η ενασχόλησή του, ωστόσο, με την ενεργό πολιτική τον έφερνε όλα τα προηγούμενα χρόνια στον προθάλαμο Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών της βουλής ή ακόμη και εκτός νυμφώνος, εκτός δηλαδή ψηφοδελτίων, εξαιτίας της ανάμειξής του σε γκρίζες ζώνες της «γαλάζιας» διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο Πέτρος Δούκας εισέρχεται για πρώτη φορά στη Βουλή το 2004 ως Βουλευτής Αττικής και αξιοποιείται άμεσα σε υπουργικό θώκο, δηλαδή στη θέση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Αν και διανύει ακόμα την παρθενική περίοδο της εκλογής του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο ίδιος επιδίδεται σε προεκλογικές… ασκήσεις και «ειδικές αποστολές», αφού με πλεονάζουσα υπερηφάνεια ισχυρίστηκε (πριν από λίγες μέρες) πως άλλαξε τους προεκλογικούς συσχετισμούς μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο το 2007, μοιράζοντας χρήματα με τις… τσάντες. Τα γνωστά ως «τριχίλιαρα» της κυβέρνησης Καραμανλή απέβλεπαν στο να ανακουφιστούν άμεσα οι πυρόπληκτοι στην Ηλεία, την Μεσσηνία, τη Λακωνία και εντέλει όποιος έλεγε «καλημέρα» στον κ. Δούκα, πρακτική την οποία επιβεβαίωσαν γελώντας αυτάρεσκα και οι υπόλοιποι παρόντες στην επίμαχη σύσκεψη, στην Σπάρτη.

Το βίντεο με τις δηλώσεις Δούκα 
Αποκαλύψεις Δούκα για τις αποζημιώσεις των πυρκαγιών του 2007 στην Ηλεία

Κλείσιμο
Την ίδια χρονιά με τις φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, όμως, ανάβει και το φυτίλι της υπόθεσης των δομημένων ομολόγων για την κυβέρνηση Καραμανλή, με τον Πέτρο Δούκα να περιλαμβάνεται σαφώς μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση. Παρά το βαρύ πολιτικό κλίμα, ο Πέτρος Δούκας εξασφάλισε την άνετη επανεκλογή του στις εκλογές του 2007 και ανέλαβε και πάλι υπουργικό χαρτοφυλάκιο, μετακομίζοντας αυτή τη φορά στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μόνο που το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη συγκεκριμένη υπόθεση υποδεικνύει πως χρήζει περαιτέρω διερεύνησης η ευθύνη του πρώην Υφυπουργού, Πέτρου Δούκα στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, κλονίζοντας για πρώτη φορά τη δημόσια εικόνα του.

Αναλυτικά, «από την έρευνα της παρούσας Επιτροπής προκύπτουν ενδείξεις ότι ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας, στο πλαίσιο της διαχείρισης εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών του δημοσίου χρέους και ειδικότερα του ενδοκυβερνητικού, δηλαδή του δανεισμού του Δημοσίου με ομόλογα που αγοράζονται από άλλους δημόσιους φορείς αποφάσισε την έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο δομημένων ομολόγων ιδιωτικής τοποθέτησης με εκ των προτέρων προσδιορισμένους τελικούς επενδυτές τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία θα κάλυπταν το κόστος του σχετικά φθηνού δανεισμού του Δημοσίου με δική τους ζημία, η οποία αντιστοιχεί στην υπερτιμολόγηση και στον κίνδυνο της σύνθετης δόμησης και της χαμηλής εμπορευσιμότητας των συγκεκριμένων δομημένων εκδόσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της εποχής εκείνης.

Από πλευράς του, ο Πέτρος Δούκας έκανε λόγο «για απίθανες ανακρίβειες και συκοφαντίες που ακούστηκαν και γράφτηκαν» γύρω από την υπόθεση και αρνείται οποιαδήποτε «επαφή, ούτε καν υπηρεσιακή με οποιονδήποτε επενδυτή ή ενδιαφερόμενο για την έκδοση του ομολόγου». «Ούτε καν μου ζητήθηκε ραντεβού από ένα τέτοιο παράγοντα, που θα είχε δικαίωμα να το κάνει, έστω τυπικά, όπως προκύπτει από όλες τις δηλώσεις και καταθέσεις τους», όπως υποστήριξε, αν και από τα μαύρα σύννεφα είχαν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται πάνω από την επιφάνεια της «γαλάζιας» γαλήνης. Με την πάροδο, ωστόσο, του χρόνου επήλθε παραγραφή των όποιων αδικημάτων, αφήνοντας περιθώριο στον Πέτρο Δούκα να επανακάμψει πολιτικά κάποια στιγμή στο μέλλον.

Εκείνη, όμως, την περίοδο κι ενώ η υπόθεση των δομημένων ομολόγων είχε αρχίσει να πλήττει σοβαρά την αψεγάδιαστη -μέχρι τότε- δημόσια παρουσία του Πέτρου Δούκα, ένα ακόμη «αγκάθι» αθροίστηκε στις σχέσεις του με τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου (της εποχής εκείνης), δεδομένου ότι ο «γαμπρός του Μιλτιάδη» Έβερτ δεν απουσίαζε και από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Για το λόγο αυτό, ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής φέρεται να έθεσε τον Πέτρο Δούκα εκτός των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων το 2009, ενώ τον Νοέμβριο του 2010 ο πρώην Υφυπουργός παραπέμπεται από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής στο ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, μαζί με τους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Μπασιάκο και Αλέξανδρο Κοντό, με την κατηγορία της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου. Παρότι ο κ. Δούκας έκανε λόγο για «μεγάλη και καραμπινάτη παρανομία που δεν έχει προηγούμενο», η πολιτική του σταδιοδρομία υφίσταται αναμφίβολα ένα καίριο πλήγμα εκείνο το χρονικό διάστημα και στην πραγματικότητα αποσύρεται από την κεντρική πολιτική σκηνή τους επόμενους μήνες.

Μεσολαβεί μια ολόκληρη δεκαετία μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, όπου ο Πέτρος Δούκας διεκδικεί -βάσει καταγωγής- τον ιστορικό δήμο Σπάρτης -60 μόλις ημέρες πριν την εκκίνηση των εκλογών- και τελικά τον κερδίζει. Δεν μοιάζει να άντεξε, όμως, για πολύ μακριά από τους προβολείς της κεντρικής πολιτικής σκηνής και εισβάλλει καταδρομικά, μέσω… Χόλυγουντ.

Αφορμή για την «ολική επαναφορά» του Πέτρου Δούκα στα κοινά -αλλά και στα δελτία ειδήσεων- αποτέλεσε η συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπύλων. Η ιστορική επέτειος ώθησε τον νυν Δήμαρχο Σπάρτης να προσκαλέσει στις εορταστικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία, τον Τζέραλντ Μπάτλερ, ηθοποιό που αναφώνησε «This is Sparta» στην αμερικανική ταινία «300», αναβιώνοντας την ιστορία του Λεωνίδα και των αρχαίων Σπαρτιατών.

Μόνο που η άφιξη του χολιγουντιανού αστέρα που υποδυόταν το Λεωνίδα για τις ανάγκες της λαμπαδηδρομίας προκάλεσε αφενός κοσμοσυρροή πλήθους (που ήθελε να τον δει από κοντά) και αφετέρου προβλημάτισε τους ειδικούς ως προς την πιθανή υπερμετάδοση του ιικού φορτίου, διακόπτοντας τελικά την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους, στη Σπάρτη.
Ολυμπιακή Φλόγα: Ο Τζεράρντ Μπάτλερ φώναξε «This is Sparta» και η λαμπαδηδρομία σταματά!


Η απόφαση της διακοπής ελήφθη, κατά πληροφορίες, «σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με βαθιά αίσθηση ευθύνης, καθώς η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και αυτές τις δύσκολες ώρες επιβάλλεται η λογική στάση από όλες τις πλευρές». Επιπρόσθετα, η διακοπή της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή κόστισε ψυχολογικά στην πλειοψηφία του πολιτών της περιοχής, όπως φαίνεται στις σφοδρές αντιδράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης.

Ενδεικτικά, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Πριστούρης, είπε πως ήταν «ένα γεγονός το οποίο πιστεύω ότι αμαύρωσε την πόλη μας και το όνομα της ιστορίας μας με τα γεγονότα όλα αυτά που έγιναν». «Δυστυχώς η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας σταμάτησε στην πόλη μας και αυτό έγινε διεθνές γεγονός» και επικαλέστηκε μεγάλα διεθνή Μ.Μ.Ε. τα οποία είχαν αναφερθεί στο γεγονός αυτό, τονίζοντας πως «δυστυχώς κύριε Δήμαρχε αποτύχαμε και σε αυτή τη διοργάνωση… Παίξατε με την υγεία των συμπολιτών μας… Γίναμε διεθνώς ρεζίλι γιατί η Ολυμπιακή Φλόγα σταμάτησε στη Σπάρτη και δεν συνέχισε την πορεία της».

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία «εξπρές» με πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις ανέμους, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά

«Μηδενική ανοχή στην κυνικότητα»: Οι συμβολισμοί της αποπομπής Λιβανού και της διαγραφής Δούκα

Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς: Aπό «τρίτο πρόσωπο» βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης