Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθαρές λύσεις και «αλλαγή παραδείγματος» στην πολιτική ασφάλειας

Ο πρωθυπουργός βλέποντας τις ισορροπίες παγκοσμίως να αλλάζουν, επιδιώκει η Ελλάδα να μην είναι απλά παρατηρητής, αλλά διαμορφωτής των εξελίξεων

Οι τελευταίες μέρες μοιάζουν με συμπυκνωμένη ιστορία. Σε αυτές τις λίγες μέρες, λοιπόν, διεθνείς παίκτες κάνουν κινήσεις που κανείς δεν θα περίμενε: η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει πρωτόγνωρες κυρώσεις, οι ΗΠΑ πατάνε το κουμπί του SWIFT για τη Ρωσία, η Γερμανία ανακοινώνει πρόγραμμα εξοπλισμών εμβέλειας 2 δις μόνο για το 2022. Και η Ελλάδα, όμως, δεν πάει πίσω, μιας και μέσα σε λίγες μέρες η χώρα μας αποφάσισε την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, μέσω Πολωνίας, κάτι που ήταν «ταμπού» πριν από μερικά χρόνια, ενώ στο παρασκήνιο πρωτοστατεί εκ μέρους των Ευρωπαίων και στο παιχνίδι των κυρώσεων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χειρίζεται αποκλειστικά τις επαφές.

Αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη χώρα είναι αυτό που θα ονομαζόταν στις διεθνείς σχέσεις «αλλαγή παραδείγματος»: ένα δόγμα, αντικαθίσταται από ένα νέο. Πράγματι, η Ελλάδα, η οποία επεδίωκε να λειτουργεί ως γεφυροποιός, ιδίως στις σχέσεις που αφορούσαν τη Ρωσία, και είχε ανησυχία λόγω της ενεργειακής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, στέλνει χωρίς περιστροφή ρουκέτες, τυφέκια και αντιαρματικά στο Κιέβο, μαζί με ανθρωπιστική βοήθεια. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συνομιλεί απευθείας με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να διαμορφώσουν μία πιο επιθετική απέναντι στην ρωσική προκλητικότητα ευρωπαϊκή στάση.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr, η κεντρική προσέγγιση του Μεγάρου Μαξίμου πλέον είναι «καθαρές λύσεις». Όχι ίσες αποστάσεις, όχι κινήσεις με επιφύλαξη. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τις ισορροπίες παγκοσμίως να αλλάζουν και τη συμμαχία του «ελεύθερου κόσμου» να παίρνει ξανά ζωή στη σκιά της ρωσικής επιθετικότητας και επιδιώκει η Ελλάδα να μην είναι απλά παρατηρητής, αλλά διαμορφωτής των εξελίξεων. Εξ ου και η χώρα μας εμφανίζεται με προωθημένες θέσεις, εξ ου και η επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες-κλειδιά, αλλά και τις ΗΠΑ, είναι πυκνή.

Μια ακόμα εξήγηση που δίνει συνομιλητής του πρωθυπουργού είναι ότι η χώρα μας έχει κάνει τις γεωπολιτικές της επιλογές εδώ και δεκαετίες, συνεπώς οφείλει να τις υπερασπιστεί, ενώ παράλληλα δεν θα μπορούσε να μιλά διαρκώς για την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου, με το βλέμμα και στην Τουρκία, και να μην παίρνει ευθέως θέση απέναντι στη ρωσική εισβολή που καταπατά βίαια κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Υπάρχει, βεβαίως, και μια ακόμα παράμετρος: η εν εξελίξει κρίση είναι και μια ευκαιρία για την Ευρώπη να βιώσει ένα…σοκ ρεαλισμού και να δρομολογήσει τις εξελίξεις για τη στρατηγική της αυτονομία, αλλά και για μια πιο συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας, σε επικοινωνία, βεβαίως, με την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια προσέγγιση που έχουν υποστηρίξει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η οποία καθίσταται όλο και πιο επίκαιρη υπό το πρίσμα των εξελίξεων των προηγούμενων ημερών.



Ειδήσεις σήμερα

Ενέργεια: Η BP και το Νορβηγικό Κρατικό Ταμείο Ενέργειας αποχωρούν από ρωσικές εταιρείες

Survivor: Η Βρισηίδα στον τάκο και στον... κουβά οι Μαχητές - Δείτε βίντεο

Εισβολή στην Ουκρανία: Μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή με άρματα κινείται προς το Κίεβο - Δείτε εικόνες από δορυφόρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr