Θετικά «μηνύματα» στη ΝΔ μετά τις προτάσεις Σαμαρά

«Πιέστε τους άλλους, για να συναινέσουν στο δικό μου πρόγραμμα εξόδου από την κρίση» λέει ουσιαστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ΝΔ από την απήχηση που είχαν στους παράγοντες της οικονομίας, αλλά και στην κοινωνία, οι θέσεις που ανέπτυξε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς για την έξοδο της χώρας από την κρίση και οι οποίες αποτελούν τη βάση του κυβερνητικού του προγράμματος.

Με μετριοπάθεια και αποφασιστικότητα, ο αρχηγός της ΝΔ έδειξε ότι γνωρίζει τα προβλήματα -«έχουμε σχέδιο για την έξοδο από την κρίση»-, ενώ παράλληλα απέρριψε τα αιτήματα για συναίνεση στην κυβέρνηση Παπανδρέου και έδειξε αυτοπεποίθηση στο θέμα των εκλογών, λέγοντας ότι «καλοδεχούμενες αν τις κάνουν, αλλά δεν έχω δει αρνί να βιάζεται να έρθει το Πάσχα».
 
Ο πυρήνας του προγράμματός του είναι η μείωση της φορολογίας των κερδών και των εισοδημάτων, η παροχή αναπτυξιακών κινήτρων σε όλο το φάσμα της οικονομίας, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, οι αποκρατικοποιήσεις χωρίς νεοφιλελεύθερες υπερβολές και η αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών της πολιτικής του μνημονίου. Ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε «επτά ρεαλιστικές θέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω ενός δημιουργικού σοκ» και ξεκαθάρισε ότι επιμένει στην αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου με την τρόικα, επί τη βάσει των επτά αυτών σημείων.

«Χωρίς την επανεκκίνηση της οικονομίας, οποιοσδήποτε ανασχεδιασμός του χρέους ή επιμήκυνση δεν θα έχει αποτέλεσμα» είπε ο κ. Σαμαράς και, απευθυνόμενος προς την κοινωνία, επισήμανε: «Δεν υποστηρίζω ότι θα βγούμε από την κρίση χωρίς να βραχούμε, αλλά έχουμε σχέδιο για να βγούμε».

Το κύριο μέρος της ομιλίας του στο Ζάππειο αφορούσε στην πρότασή του για την οικονομία, ενώ έκλεισε με πολιτικά μηνύματα για τη συζήτηση των ημερών γύρω από τη συναίνεση και τις πρόωρες εκλογές. Για το θέμα της συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων, για την οποία πιέζουν η τρόικα, τμήμα του επιχειρηματικού-εκδοτικού κόσμου, αλλά και παράγοντες του πολιτικού συστήματος ακόμη και μέσα από το κόμμα του, ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής: «Μιλάνε για συναίνεση. Σε τι να συναινέσω; Σ' αυτό που διαφωνώ και διαλύει τη χώρα μου; Να συναινέσω στο λάθος; Θα ήταν έγκλημα. Πού το βρήκαν ότι έχω υποχρέωση να συναινέσω στο λάθος; Εκείνοι έχουν υποχρέωση να το διορθώσουν. Μήπως η έλλειψη συναίνεσης τους εμποδίζει να κυβερνήσουν; Ενότητα στο σωστό επιβάλλεται, ενότητα στο λάθος απαγορεύεται».

Και για να μη μείνει αμφιβολία για το τι εννοεί, δήλωσε: «Εμείς διατυπώσαμε ένα ολόκληρο σχέδιο, που μόνο στο σύνολό του μπορεί να αποδώσει». Σύμβουλός του εξηγούσε ότι «το σχέδιο αυτό είναι στο σύνολό του take it or leave it» και ότι δεν μπορεί να απομονώσει κανείς ορισμένα τμήματα και να συζητήσει πάνω σ' αυτά, για να προκληθεί συναίνεση στα επιμέρους. Εν ολίγοις, σε εκείνους που πιέζουν, ο κ. Σαμαράς απαντά: «πιέστε τους άλλους, για να συναινέσουν στο δικό μου πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, το οποίο θα διαπραγματευτώ και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς του ότι προετοίμασε την προσφυγή στο ΔΝΤ, δεν διαπραγματεύτηκε τους όρους του μνημονίου και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει, ούτε έχει σχέδιο. Το καινούριο μνημόνιο συζητείται επειδή απέτυχε το πρώτο» επισήμανε. Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στο θάνατο του 44χρονου. «Μηδενική ανοχή σε αποτρόπαια φαινόμενα, όπως η προχθεσινή δολοφονία του 44χρονου» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η προστασία της ζωής και της περιουσίας προηγείται της οικονομίας».


Επτά βήματα για την επανεκκίνηση

«Χρειάζεται επανεκκίνηση της οικονομίας» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και ανέπτυξε επτά βήματα:

Πρώτον, μείωση των φορολογικών συντελεστών. Προτείνουμε συντελεστή κερδών 15% για όλες τις εταιρείες και φορολόγηση στα μερίσματα 15% από 25% που είναι σήμερα. Ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος αρχικά από το 45% θα υποχωρήσει στο 40% και μέσα σε τρία χρόνια δεν θα ξεπερνά το 30%. Ο ΦΠΑ να μειωθεί από 23% σε 19% για την υψηλή κατηγορία, από 13% σε 9% στη μεσαία, ενώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις να ανέρχεται στο 4,5%. Για τα καύσιμα είπε ότι θα αφαιρεθεί σε δύο χρόνια ο επιπλέον ειδικός φόρος που μπήκε επί ΠΑΣΟΚ.

Προέταξε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25% κατά το παράδειγμα της Ιρλανδίας, αλλά με αυστηρότατες ποινές για τη μαύρη εργασία και σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Δεύτερο βήμα, η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος: κατάργηση του «πόθεν έσχες» κατοικίας, όχι άλλη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες και κατάργηση του «πόθεν έσχες» με εξαίρεση τους πολιτικούς, όπου επανέφερε την πρότασή του να εξεταστεί το «πόθεν έσχες» όσων διατέλεσαν υπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα.

Τρίτο βήμα, η γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με καθιέρωση απλού και σταθερού συστήματος, με κωδικοποίηση των διατάξεων και αυστηρές ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν.

Τέταρτο βήμα, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με ταυτόχρονη αεροφωτογράφηση όλης της Ελλάδας και απαγόρευση διά ροπάλου της αυθαίρετης δόμησης.

Πέμπτο βήμα, να εξοφληθούν οι εκκρεμότητες του κράτους προς τους ιδιώτες και οι οφειλές κάθε είδους. Δεν μπορεί το κράτος να πρωτοστατεί στο κίνημα «Δεν Πληρώνω».
 
Έκτο βήμα, η δέσμευση των τραπεζών ότι θα προσφέρουν στην οικονομία ένα 20%-30% των εγγυήσεων που παίρνουν. «Μέχρι στιγμής έχουν λάβει 63 δισ. και προχθές προσθέσαμε ρύθμιση για 30 δισ. Ζήτησα από τον κ. Τρισέ να παραταθούν τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών και για το 2012» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έβδομο βήμα
, μέτρα μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους, όπως επιδότηση επιτοκίου πρώτης κατοικίας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, που θα επανενεργοποιήσει την οικοδομή, που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Επίσης, πρόγραμμα βελτίωσης του ενεργειακού δυναμικού των σπιτιών, αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτές οι ανάσες μπορούν να φέρουν άμεσα στο δημόσιο ταμείο πάνω από 8 δισ. τα δύο πρώτα χρόνια.

Ειδική αναφορά έκανε στην αποκατάσταση της αδικίας όσον αφορά στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων (όσων έπαιρναν μέχρι 700 ευρώ), όπως και στις ενισχύσεις προς τους πολύτεκνους.
«Το σύνολο των μέτρων επανεκκίνησης θα έχει κέρδος μείωσης του ελλείμματος κατά 2%» ανέφερε και πρόσθεσε μέτρα για την αντιμετώπιση της σπατάλης. Πρώτο, την κοστολόγηση των νοσοκομείων με πλήρη μηχανογράφηση και όρους στη συνταγογράφηση σε όλα τα επίπεδα. Πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο για τρία χρόνια και μετά μία πρόσληψη για πέντε συνταξιοδοτήσεις. Περικοπή των επιδομάτων στα «ρετιρέ» και ιδίως των ΔΕΚΟ.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε νέο κύκλο σπατάλης και ότι μεγαλώνει ξανά το κράτος του κόμματος. «Εμείς δεν προτείνουμε οριζόντιες περικοπές» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του προγράμματος επανεκκίνησης της ΝΔ θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος σε 1% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια. Μίλησε για θεσμικά μέτρα που θα συνοδεύσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας προτάσσοντας τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ανακήρυξη ΑΟΖ που φοβάται το ΠΑΣΟΚ και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.


Δημόσια περιουσία και αποκρατικοποιήσεις

Αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ύψους 50 δισ. «Το προτείναμε, γιατί ξέραμε ότι το χρέος θα ξεφύγει, αλλά η κυβέρνηση μας χλεύασε» ανέφερε ο κ. Σαμαράς. «Σήμερα η τρόικα το βάζει ως όρο του δανεισμού» είπε και πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό απαιτεί χρόνο, ενώ έκανε λόγο για ανοησίες και φιάσκα τύπου Αστακού.
 
Για το θέμα των ακινήτων ανέφερε ότι «μεμονωμένα ακίνητα μπορούμε να τα πουλήσουμε» και πρότεινε αξιοποίηση και της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Αξιοποιώ την περιουσία του Δημοσίου σημαίνει πείθω κάποιους να επενδύσουν» είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Αν δεν γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας, δεν μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση της περιουσίας, θα είναι ξεπούλημα. Οι μορφές αξιοποίησης είναι πολλές: από ενοικίαση και ΣΔΙΤ μέχρι Αμοιβαία Κτηματομεσιτικά Κεφάλαια. Εταιρείες Συμμετοχών και δημιουργία ειδικών επενδυτικών οχημάτων για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών». «Πάντως», είπε ο κ. Σαμαράς, «δεν είμαι ατζέντης για να μιλήσω σήμερα για το ένα ή το άλλο ακίνητο, όπως περιμένουν ορισμένοι».

Τάχθηκε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, αλλά σημείωσε ότι όλες μαζί οι ΔΕΚΟ στο Χρηματιστήριο δεν φθάνουν τα 6 δισ. «Αν η κυβέρνηση αρχίσει να πουλά μαζικά μετοχές θα ρίξει κι άλλο τις τιμές» σημείωσε. Χαρακτήρισε λάθος το σχέδιο για πώληση του 17% της ΔΕΗ που δείχνει μόνο ταμειακό πανικό. «Θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με σύγχρονο τρόπο, ξεκινώντας από την απελευθέρωση της ενέργειας. Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς πρέπει να μείνουν σε κρατικό έλεγχο. Θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή για τα κομμάτια που θα προτείνουμε προς αποκρατικοποίηση».

«Στρατηγικός επενδυτής» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, «θα αναζητηθεί και για τις άλλες ΔΕΚΟ». Για τον ΟΠΑΠ είπε ότι φέρνει έσοδα. «Δεν μπορούμε να τον πουλήσουμε σε τιμή όσο τα έσοδά του για δύο ή τρία χρόνια» επισήμανε, ενώ στράφηκε και εναντίον των συνδικαλιστών, λέγοντας: «Κανένα συνδικάτο ΔΕΚΟ δεν είναι ιδιοκτήτης της ενέργειας ή άλλων δημόσιων υποδομών».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr