Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχαμε ένα λόγο παραπάνω να συνδράμουμε την Ουκρανία, μπορούμε να διεκδικήσουμε αντίστοιχη στήριξη αν χρειαστεί
«Δεν είμαστε στην πιο ασφαλή γειτονιά» είτε στη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός - «Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα στην Ουκρανία, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο -αν ο μη γένοιτο χρειαστεί- αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του
Κατά την πρώτη του τοποθέτηση, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα» ενημερώνοντας το σώμα για το πώς θα πορευθεί η χώρα μας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και συνέχισε: «Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή θα είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή θα είσαι απέναντί τους».
«Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίζει μόνος του τα σύνορα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απογοητευτικές» τις ομιλίες των αρχηγών των τριών μικρότερων κομμάτων. «Ο κ. Βαρουφάκης μας είπε πόσα διαπραγματευτικά γαλόνια έχει. Φαντάζομαι ότι δεν διαφωνείτε με την αποστολή αμυντικού υλικού και θα συνιστούσα να εξευτελίζεστε εντός και όχι εκτός Ελλάδος με σχόλια περί Φιλανδοποίησης», είπε για τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25.
Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Βελόπουλου χαρακτήρισε «θλιβερό το γεγονός» ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο υπάρχει κόμμα που εκφράζει το θαυμασμό του στον Πούτιν. «Είναι ξεκάθαρο ποιος εκφράζει τι και ποιος υπερασπίζετε ποια θέση. Δεν μπορώ να μην εκφράσω την λύπη μου». Πρόσθεσε.
Για το ΚΚΕ, ανέφερε ότι η αντίληψή του για την ιστορία είναι γνωστή. «Συγκράτησα κύριε ΓΓ ότι Ρωσία καιΟυκρανία έζησαν ειρηνικά τις δεκαετίες της Σοβιετικής ένωσης εκτός βέβαια από την περίοδο του λιμού με τις χιλιάδες δολοφονίες που έκανε ο Στάλιν», είπε, απευθυνόμενος στον κ. Κουτσούμπα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για την ξεκάθαρη καταδίκη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, στην απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας και στη συμφωνία ότι η ΕΕ επιβαλλόταν να πάρει αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων που ασκούν πίεση στην Ρωσία
«Έχει μεγάλη σημασία από την συζήτηση σήμερα να σταθούμε στα θετικά μηνύματα που μπορεί να εκπέμψει η Βουλή. Οι εξελίξεις είναι μεγάλες και σημαντικές και θα αδικούσαμε την συζήτηση αν δεν επιδιώκαμε περισσότερες συνθέσεις», είπε. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για την προσέγγιση του κ. Τσίπρα για τα ζητήματα που αφορούν στον ρόλο και στη θέση της ΕΕ.
«Δικαιολογημένα – δεν απέχουμε – ασκήσατε κριτική για το γεγονός ότι η ΕΕ επέδειξε ενδεχομένως αμηχανία ή έλλειψη αντίληψης των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια και δεν μπόρεσε να αρθρώσει συνεπή λόγο. Αυτό θα έπρεπε κατευθείαν να σας κατατάξει στους υποστηρικτές της τωρινής αντίδρασης της ΕΕ που προβάλει διπλωματική οικονομική και αμυντική αντίδραση», είπε.
«Η ΕΕ τα τελευταία χρόνια απέδειξε συνολικά εξαιρετικά αντανακλαστικά στην πανδημία και πρόγραμμα εμβολιασμού στην δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης, και ναι επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά και στην ουκρανική κρίση καθώς μετά από λίγες ημέρες παγωμάρας κατάφερε να καταρτίσει πλαίσιο κυρώσεων και να λάβει μέτρα στήριξης της άμυνας της Ουκρανίας», ανέφερε.
Για την αποστολή στρατιωτικού οπλισμού
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην απόφαση της Ελλάδας να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία. «Γιατί η Ελλάδα έστειλε όπλα; Υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση που εξαιρεί όσα κράτη συνταγματικά έχουν κατοχυρωμένη ουδετερότητα. Και αν δεν υπήρχε Ευρωπαϊκή απόφαση η απόφαση της Ελλάδας ήταν ορθή. Έχουμε παραπάνω ή λιγότερους λόγους από την Πορτογαλία να στηρίξουμε αμυντικά την Ουκρανία; Θεωρώ ότι έχουμε παραπάνω λόγους από όλα τα κράτη να στείλουμε αμυντική βοήθεια γιατί με αυτό το τρόπο αποδεικνύουμε ότι στο πλαίσιο συμμαχικής σχέσης θα μπορούμε ενδεχομένως να διεκδικήσουμε αντίστοιχη βοήθεια αν βρεθούμε σε ανάλογη θέση», ανέφερε.
«Στις συμμαχίες δεν γνωρίζει κάποιος πότε θα ζητήσει βοήθεια και από ποιον. Ένας συνεπής σύμμαχος οφείλει στις περιπτώσεις αυτές να βλέπει τα συμφέροντα της χώρας όπως διαμορφώνονται στην περιοχή. Είχαμε λοιπόν υποχρέωση πέρα και πάνω από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις να στηρίξουμε διμερώς την Ουκρανία και είχαμε γι αυτό ένα λόγο παραπάνω», πρόσθεσε. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είχαμε ένα λόγο λιγότερο να το κάνουμε, θα ήθελα να το εξηγήσετε», είπε.
«Δεν έκλεισα ποτέ την πόρτα στον διάλογο με την Τουρκία»
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα στον διάλογο. «Έχω συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν. Παρά τις προκλήσεις Τουρκίας το πλαίσιο επαφών είναι ανοικτό. Ανά πάσα στιγμή είμαι προσωπικά έτοιμος να συναντηθώ με τον Ερντογάν και ενδεχομένως η συγκεκριμένη συγκυρία ίσως να δικαιολογεί μια τέτοια συνάντηση. Δεν είμαι αντίθετος σε μια τέτοια προσέγγιση. Προσερχόμαστε σε κάθε συνάντηση με πίστη στα επιχειρήματά μας και με το πρόσθετο προηγούμενο της γνώσης του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες απέναντι στον Αναθεωρητισμό
Κάνατε σχόλια αναφορικά με την λήψη αποφάσεων και είπατε ότι δεν συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ. Κάνετε λάθος. Αν ψάχνετε εντός της κυβέρνησης στις σχέσεις τις δικές μου με τον ΥΠΕΞ ή τον Υπουργό Άμυνας ψάξτε αλλού. Οι σχέσεις μου είναι απόλυτα αρμονικές και υπάρχει απόλυτη σύμπλευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτά γιατί διαβάζω διάφορα στις ανακοινώσεις του κόμματός σας».
Γεωπολιτικά χαρακτηριστικά η ενεργειακή μετάβαση
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα ενεργειακά ζητήματα. «Η απόφαση της Κυβέρνησης να αρπάξουμε τις ευκαιρίες της ενεργειακής μετάβασης έχει ληφθεί εδώ και χρόνια. Σήμερα αποκτά και σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να αυξήσουμε προμήθεια υγροποιημένου αερίου γι αυτό και δημιουργούμε δεύτερη εγκατάσταση στην Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν συζητήσεις Κύπρο Ισραήλ και Αίγυπτο εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές οδεύσεις αερίου. Ο γρηγορότερος τροπής να φέρουμε αέριο σερ Ελλάδα και Ευρώπη είναι με υγροποιημένο αέριο που θα έρθει από την Αίγυπτο», είπε.
«Σε αντίθεση με πολλές ΕΕ που θέλουν φυσικό αέριο για να ζεσταίνονται σε εμάς το φυσικό αέριο συνδέεται περισσότερο με την ηλεκτρική μας ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε πιστεύω να συμφωνήσουμε. Να γίνουμε πύλη εισόδου σε πρώτη φάση υγροποιημένου αερίου, στην συνέχεια φυσικού αερίου και στο μέλλον υδρογόνου. Φαντάζομαι τώρα κατανοείται πόσο σημαντική ήταν και η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο», ανέφερε.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης αποφάσισε την εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ. Ένα σημαντικό ποσό θα διοχετευτεί για την πράσινη μετάβαση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Όσες φορές η Ελλάδα πήρε καθαρή θέση βγήκε κερδισμένη»
«Στην πλούσια ελληνική ιστορία δεν ήταν λίγες οι στιγμές που έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις εθνικής σημασίας. Όσες φορές η χώρα μας πήρε καθαρή θέση και συντάχθηκε με τους συμμάχους μας η χώρα βγήκε κερδισμένη. Δεν υπαινίσσομαι ότι η απόφαση να στείλουμε αμυντική βοήθεια είναι αντίστοιχη με άλλες παρελθόντος. Σηματοδοτεί όμως την πίστη της χώρας μας να μετέχει σε συμμαχίες και μια συνολική ματιά στα πράγματα για το τι είναι σωστό και λάθος στην πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως είπε, η επέμβαση της Ρωσίας είναι κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. «Και για μια χώρα που έχει κάνει σημαία το Διεθνές Δίκαιο οποιαδήποτε αμφιθυμία θα ζημίωνε τα εθνικά συμφέροντα. Από την σημερινή συζήτηση κρατώ την συμφωνία τουλάχιστον των 3 μεγαλύτερων κομμάτων στην καταδίκη της Ρωσικής εισβολής», πρόσθεσε.
«Θα σας ζητήσω κ. Τσίπρα να επαναξιολογήσετε τις συνολικές σας θέσεις για τις αμυντικές δαπάνες που κάνει η χώρα. Οι εξελίξεις δικαίωσαν όσους είπαν ότι η ενίσχυση της άμυνας δεν είναι πολυτέλεια αλλά υπέρτατη ανάγκη για να απολαμβάνουν οι Έλληνες την ελευθερία», κατέληξε.
Ειδήσεις σήμερα:
Κάτοικοι στο Χάρκοβο στέκονται μπροστά σε ρωσικά άρματα και τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας
Έλληνες τηλεφωνούν στην πρεσβεία της Ουκρανίας ζητώντας να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας
Στο «τραπέζι» της κυβέρνησης πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των βενζινοπωλών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr