Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Με ενδιαφέρει η πολιτική, αλλά δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Με ενδιαφέρει η πολιτική, αλλά δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει πολύ ικανοποιημένος με τη δουλειά του στο Eteron Ινστιτούτο για την Eρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή: «Κι αυτό πολιτική είναι, όπως ήταν και η Διεθνής Αμνηστία» - Η επανεμφάνισή του μέσω δημοσκόπησης που ενόχλησε στελέχη της Κουμουνδούρου - Στο επίκεντρο των μελετών του η νέα γενιά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Με ενδιαφέρει η πολιτική, αλλά δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός
Σαν πολιτική βόμβα -μικρής ισχύος, αλλά βόμβα- έσκασε στον ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα η «διαρροή» ενός μικρού μέρους μιας μεγάλης δημοσκοπικής έρευνας της Eteron - Ινστιτούτο για την Ερευνα και την Κοινωνική Αλλαγή. Ο λόγος ήταν απλός· δεν ήταν μόνο αυτά καθαυτά τα στοιχεία για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, αλλά και το όνομα του διευθυντή του Ινστιτούτου: πρόκειται για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος υπήρξε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, τον Ιανουάριο του 2015. Τι έλεγε το κομμάτι της έρευνας που έπαιξε παντού; Οτι οι πολίτες «νιώθουν πιο κοντά» στη Ν.Δ. σε ποσοστό 34,7%, στον ΣΥΡΙΖΑ 22,4% και στο ΚΙΝ.ΑΛ. 16%. Τόσο ψηλότερα η Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ; Τόσο κοντά το ΚΙΝ.ΑΛ. στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα; Και να το βγάζει αυτό ο Σακελλαρίδης; Κάτι τρέχει εδώ, άρχισαν να λένε «υποψιασμένα» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως συμβαίνει συνήθως στην Αριστερά -και ενώ το Eteron απλώς ανέβασε στο site του μία μεγάλη έρευνα με δεκάδες ερωτήματα, αλλά χωρίς πρόθεση ψήφου-, πολλοί είδαν στη «διαρροή» την εγγραφή μιας υποθήκης για το μέλλον από την πλευρά του Σακελλαρίδη, σε ένα κόμμα που ταλανίζεται τις τελευταίες ημέρες από τις δηλώσεις Τσακαλώτου περί της ανασφάλειας Τσίπρα και της αδυναμίας του στην επιλογή συμβούλων σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλωστε, κάτι τέτοια είχαν γραφτεί όταν δημοσιοποιήθηκε η παρουσία του στο Eteron: είναι φανερό ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο φίλους - και για να παραφράσουμε τον Μάο, «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν, αλλά κόψτε τα εγκαίρως».

«Λάθος ανάγνωση του πίνακα»

Ο ίδιος ο Σακελλαρίδης, καθισμένος στο «στρατηγείο» του Ινστιτούτου, στου Ψυρρή, χαμογελά: «Η ανάγνωση του πίνακα από τα μέσα ενημέρωσης ήταν εντελώς λανθασμένη, αφού μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι νιώθουν κοντά σε κάποιο κόμμα και, σε κάθε περίπτωση, άλλο νιώθω κοντά και άλλο ψηφίζω ένα κόμμα. Ωστόσο, από όλο αυτό βγήκε και ένα καλό - έστω κι έτσι, ακόμα περισσότερος κόσμος ήρθε σε επαφή με τη δουλειά μας».

Στην ανάρτησή του, στο Facebook, ήταν ακόμα πιο αναλυτικός: «Είπαμε να γίνει διάλογος για την έρευνα του Eteron, αλλά θα προτιμούσαμε να γίνεται με όσο το δυνατόν σοβαρούς όρους. Στην έρευνα του Eteron, που διεξήχθη τον Δεκέμβριο, δεν υπάρχει ερώτηση για πρόθεση ψήφου. Υπάρχει η εξής ερώτηση: “Από τα κόμματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας, υπάρχει κάποιο με το οποίο αισθάνεστε ότι βρίσκεστε πιο κοντά σε σχέση με τα υπόλοιπα;”. Το 55,9% απαντάει “ναι”. Αυτό το 55,9% αναλύεται κατά κομματική προτίμηση στη συνέχεια. Πρόκειται λοιπόν για ερευνητικό εύρημα σε σχέση με την πολιτικοποίηση και τη σύνδεση με τα κόμματα. Δεν έχει να κάνει με εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος Αυτό γίνεται σαφές μέσα στην έρευνα. Δεν είναι καλό πράγμα η παραπληροφόρηση και αυτό φαίνεται και σε άλλο ερώτημα στην έρευνα σχετικά με την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στα ΜΜΕ».

Οι προθέσεις και οι στόχοι του

Ο Σακελλαρίδης ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει σκοπό να μετατραπεί σε έναν επαγγελματία της πολιτικής, αλλά και ότι δεν πρόκειται να γιατρευτεί από το μικρόβιό της. Θέλει να κάνει πολιτική χωρίς να ξαναγίνει πολιτικός. «Στόχος μας δεν είναι να γίνουμε ακόμα ένα Ινστιτούτο Ερευνών που θα περιορίζεται στην παρουσίαση προτάσεων πολιτικής. Θέλουμε να γίνουμε ένας κόμβος γνώσης μέσα από την έρευνα και να ζυμώσουμε τις προτάσεις στις οποίες καταλήγουμε στην κοινωνία». Δηλαδή, ένα πρόπλασμα κόμματος; (Πάλι γέλια) «Εμείς επιδιώκουμε να είμαστε παρεμβατικοί. Θα ήμασταν ευτυχείς αν τα κόμματα, όλα τα κόμματα, ειδικά όσα τοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο, αξιοποιούσαν τις έρευνές μας στον πολιτικό τους λόγο και στην πολιτική τους δράση».

Γεννημένος το ’80, πρόλαβε να διατελέσει βουλευτής, υφυπουργός στον πρωθυπουργό στην αλησμόνητη πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μετά παραίτηση, εννιάμηνος αναχωρητισμός, στέλεχος της Eurobank, επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τριάμισι χρόνια και από τον περασμένο Μάρτιο στο Eteron - Ινστιτούτο για την Ερευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Το Eteron είναι ένα ερευνητικό Ινστιτούτο με ιδιωτική χρηματοδότηση. Τα έξοδα καλύπτει ο Δημήτρης Μάρης, ο οποίος, αφότου πούλησε το μερίδιό του στη Stoiximan, δεν έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, πέρα από τα ψηφιακά μέσα της 24Μedia. O ίδιος ο Μάρης είναι τοποθετημένος πολιτικά στην «προοδευτική παράταξη» - και αρχικά είχε στο μυαλό του μία κεντροαριστερή «διαΝΕΟσις», που θα παρενέβαινε στον δημόσιο διάλογο με έρευνες και προτάσεις, με στόχο να επηρεάσει τις ιδέες και την πολιτική των κομμάτων του συγκεκριμένου χώρου, που έχουν ως σήμερα εθιστεί στη λειτουργία κομματικών ινστιτούτων, λόγω της χρηματοδότησης που προβλέπεται, χωρίς να μπορούν να παράγουν παρεμβατικό λόγο.
Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Με ενδιαφέρει η πολιτική, αλλά δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατάφερε να είναι ο μόνος που πέρασε από την κυβέρνηση Τσίπρα αποκτώντας αναγνωρισιμότητα αλλά όχι και την πολιτική φθορά που συνήθως τη συνοδεύει
Ο Σακελλαρίδης συγκέντρωνε όλα τα προσόντα για τη θέση του διευθυντή. Είχε πάει πολύ καλά στις εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων το 2014 και έχασε στο νήμα από τον Γιώργο Καμίνη, εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας, έχοντας μπροστά του μόνο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που τότε ήταν το βαρύ πυροβολικό του ΣΥΡΙΖΑ. Με την «έγκαιρη» παραίτησή του από τη Βουλή, μόλις τον Νοέμβριο του 2015, έχοντας προηγουμένως αρνηθεί κάθε ιδέα συμμετοχής στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, κατάφερε να είναι ο μόνος που πέρασε από την κυβέρνηση Τσίπρα αποκτώντας αναγνωρισιμότητα, αλλά όχι και την πολιτική φθορά που συνήθως τη συνοδεύει. Στην Αριστερά, αλλά χωρίς κομματική «στάμπα» από τα τέλη του 2015, και με συμπάθειες τόσο στον χώρο της Κεντροδεξιάς όσο και του Κέντρου.

Κλείσιμο
Εχοντας διατελέσει για 3,5 χρόνια διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας -και μάλιστα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ο Σακελλαρίδης έπρεπε σε κάποιες περιπτώσεις να επιτεθεί σε παλιούς του συντρόφους και δεν δίστασε να το κάνει. Από την άλλη πλευρά, εκπαιδεύτηκε στην τεκμηρίωση - μια και τα κεντρικά της οργάνωσης, επειδή βάζουν πάνω απ’ όλα την αξιοπιστία της, απαιτούσαν πλήρη στοιχειοθέτηση κάθε περίπτωσης θύματος πολιτικής δίωξης. Παράλληλα, ήρθε σε επαφή με έναν γαλαξία μη κυβερνητικών οργανώσεων και ομάδων, που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χαρακτηριστικό του πώς κινείται είναι ότι όταν έμαθε ότι η Διεθνής Αμνηστία αναζητούσε νέο επικεφαλής στην Ελλάδα, έκανε κανονικά την αίτησή του, χωρίς να επικοινωνήσει με κανέναν και χωρίς να διαπραγματευτεί κάτω από το τραπέζι. Μάλιστα, παρά την πείρα που είχε στα ζητήματα δικαιωμάτων, χρειάστηκε να πείσει ότι δεν θα χρησιμοποιούσε τη θέση για πολιτικούς λόγους - από τη στιγμή μάλιστα που στη συγκεκριμένη οργάνωση υπάρχουν άνθρωποι απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους.

Ο Σακελλαρίδης προσπαθεί τώρα να μεταφέρει αυτή την εμπειρία -της δικτύωσης- στο καινούριο του project. Μία απλή περιήγηση στο site του Eteron, αλλά και στις αναρτήσεις του Ινστιτούτου στα social media αρκεί για να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε ότι η βασική στόχευση είναι στη νέα γενιά: το «στήσιμο» είναι τόσο νεανικό που φτάνει να ξενίζει έναν άνθρωπο μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ η έμφαση δίνεται στα social media που τραβούν τη νέα γενιά, όπως το TikTok και το Instagram.

Η χαρτογράφηση των νέων

Επίσης, ένα από τα μεγάλα project τους σε εξέλιξη είναι η χαρτογράφηση της σημερινής νέας γενιάς, της Generation Z: οι πολίτες 17 έως 24 ετών που χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια καραντίνας, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, σε μία ηλικία που υπό φυσιολογικές συνθήκες οι πάντες ψάχνονται για να κοινωνικοποιηθούν.

Η ομάδα του Σακελλαρίδη ακολουθεί μια δική της τακτική. Δεν περιμένει την ολοκλήρωση μιας έρευνας για να τη δημοσιοποιήσει. Επεξεργάζονται τα 600 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια που κατάφεραν να βρουν στις ηλικίες 17-24 χρόνων, αλλά στο site τους έχουν ήδη ανεβάσει βιντεοκλίπ με ανθρώπους αυτής της γενιάς να απαντούν σε κάποια από τα ερωτήματα της έρευνας.

Είχε προηγηθεί μία μεγάλη έρευνα για τη δυσκολία ανεύρεσης στέγης προς ενοικίαση, για την generation rent, που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των ηλικιών έως 40 χρόνων. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης -αντλώντας έμπνευση απ’ όσα συμβαίνουν σε χώρες όπως η Πορτογαλία, με τις οποίες έχει επαφή λόγω της Ευρωβουλής- θέτει σχεδόν σε όλες τις δημόσιες παρουσίες του το ζήτημα της στέγασης των νέων ζευγαριών και την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές για τη στήριξή τους.

Ο Σακελλαρίδης θέλει να διασυνδέσει το Eteron με ανάλογα ινστιτούτα του εξωτερικού - και έχει ήδη έρθει σε επαφή με τέτοιες ερευνητικές ομάδες σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, αλλά και τις ΗΠΑ. Παράλληλα, το Eteron διατηρεί σχέσεις συνεργασίας με όλα τα Ινστιτούτα που λειτουργούν στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα που διέρρευσε ως πρόθεση ψήφου είναι πάμπολλες οι αναφορές σε στοιχεία παλαιότερων μελετών της διαΝΕΟσις.



Ειδήσεις σήμερα:


O Πούτιν ούτε τρελός είναι, ούτε η ρωσική εισβολή έχει αποτύχει, λέει στρατιωτικός αναλυτής

Η πρώτη τοποθέτηση Λιγνάδη στη δίκη του: «Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες, είμαι αθώος»

Πύραυλος χτύπησε πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα - Δείτε σε βίντεο τη στιγμή του χτυπήματος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης