Σαμαράς σε Τρόικα: «Σε λάθος κατεύθυνση το Μνημόνιο»

Σαμαράς σε Τρόικα: «Σε λάθος κατεύθυνση το Μνημόνιο»

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την κριτική του για το ότι το μνημόνιο είναι σε λάθος κατεύθυνση ότι οι προβλέψεις του δεν έχουν επιβεβαιωθεί...

Αψιμαχίες Ερντογάν – Ντόρας για τη Χάλκη
Σαμαράς σε Τρόικα: «Σε λάθος κατεύθυνση το Μνημόνιο»
Μία ημέρα μετά την παρουσίαση της πρότασής του για την Οικονομία και στον απόηχο των δηλώσεων του κ. Όλι Ρεν για την ανάγκη συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι με το κλιμάκιο της Τρόικας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και μετά δεν έγιναν δηλώσεις ή διαρροές αν και από την πλευρά της ΝΔ έλεγαν ότι έγινε σε καλό κλίμα. Φυσικά διέψευσαν ότι έγινε συζήτηση περί συναίνεσης ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της Τρόικας εξέφρασαν την επιδοκιμασία τους για την συμφωνία της ΝΔ στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και την προτροπή τους να υπάρξει συμφωνία και σε άλλα ζητήματα.

Κλείσιμο
Παράλληλα επανέλαβαν την πάγια άποψή τους για την ανάγκη να εφαρμοστεί το μνημόνιο και να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι διαρθρωτικές αλλαγές. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την κριτική του για το ότι το μνημόνιο είναι σε λάθος κατεύθυνση ότι οι προβλέψεις του  δεν έχουν επιβεβαιωθεί και ότι η μέχρι τώρα εφαρμογή του έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση στην ελληνική οικονομία ενώ επικαλέστηκε και τις αναφορές του διεθνούς Τύπου ότι δεν αποτελεί λύση για την ελληνική οικονομία.

Ανέπτυξε δε και τις δικές του προτάσεις για την αναπτυξιακή διέξοδο από την κρίση. Οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν στην ορθότητα του μνημονίου αν και όχι με την ίδια ζέση όπως παλαιότερα και υποστήριξαν ότι τα περιορισμένα αποτελέσματα οφείλονται στο ότι δεν έχουν προωθηθεί οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Παρά τα επιμέρους σημεία συμφωνίας είναι σαφές ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν θέλει να δοθεί η εντύπωση ότι απομακρύνεται από την θέση της κατά της μνημονιακής πολιτικής. Άλλωστε στον κ. Ρεν απάντησε ο κ. Σαμαράς από το βήμα του Ζαππείου λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να κυβερνά και η αντιπολίτευση να εκφράζει τις θέσεις της διαφορετικά δεν υπάρχει πρόβλημα οικονομίας αλλά δημοκρατίας.

Επιπλέον για να κόψει εκ των προτέρων την συζήτηση περί συναίνεσης σε επιμέρους ζητήματα ήταν κατηγορηματικός στο Ζάππειο ότι η πρότασή του είναι συνολική ή όπως έλεγε συνεργάτης του "take it or leave it". Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι αποσπασματική εφαρμογή της πρότασης δεν θα αποδώσει καθώς επίσης ότι χωρίς την δυναμική επανεκκίνησης που δημιουργεί η μείωση της φορολογίας και τα κίνητρα για οικονομική δραστηριότητα δεν θα έχει αποτέλεσμα οποιαδήποτε διευθέτηση για το χρέος.

Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει τις πιέσεις για συναίνεση και επιμένει στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου. Απορρίπτει δε και τα εκβιαστικά διλήμματα περί μη καταβολής της δόσης του δανείου ή περί εκλογών με απειλή χρεοκοπίας. Αντίθετα επιμένει ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης και επικαλείται τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Επιπλέον εκτιμά ότι οι διεθνείς αναφορές για την λάθος συνταγή του μνημονίου διαμορφώνει ευνοϊκότερο περιβάλλον  για την αναθεώρηση του μνημονίου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης