Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση στα πρώτα 35 έργα αποκατάστασης στη Βόρεια Εύβοια

Πέντε υπουργοί συμμετέχουν στην 3η συνάντηση με τους κατοίκους και παρουσιάζουν την πορεία του προγράμματος για την αποκατάσταση της περιοχής, μετά την καταστροφική πυρκαγιά – Παρέμβαση από τον Καθηγητή Γκολντάμερ και το «ευχαριστώ» του Μητσοτάκη

Ένα τριήμερο αναλυτικής ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης των παραγωγικών δυνάμεων και των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας με τα μέλη της Επιτροπής Ανασυγκρότησης ξεκίνησε σήμερα, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να παρουσιαστούν τα βήματα προόδου, αλλά και τα επόμενα στάδια στην πορεία για την αποκατάσταση της περιοχής, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού.

Στοχεύοντας στην ολιστική αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας, τα 35 έργα που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα παρουσίασαν σήμερα η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου. Παράλληλα, επιχειρήθηκε ένας πρώτος απολογισμός των δράσεων και των οικονομικών πόρων που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα για την υποστήριξη του πληθυσμού της περιοχής.

Παρεμβάσεις στη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης έκαναν ακόμη ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, οι δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών, Γιώργος Τσαπουρνιώτης και Γιάννης Κοντζιάς, αλλά και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. Επίσης, τοποθέτηση υπήρξε και από πλευράς του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μίλτου Χατζηγιαννάκη.

Στο πεδίο της εκπαίδευσης, η Υπουργός, Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Στηρίζουμε Βόρεια Εύβοια», βάσει του οποίου 40 σχολεία ανά την Ελλάδα αλληλεπιδρούν με μαθήτριες και μαθητές της περιοχής, ενώ περιλαμβάνει και εκπαιδευτικές δράσεις για την περιβαλλοντική κρίση. Στόχος είναι να γίνει «μεταρρυθμιστικό εργαστήριο εκσυγχρονισμού η Βόρεια Εύβοια», τόνισε η κ. Κεραμέως.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ, Γιώργος Καββαθάς, ανακοίνωσε ότι ως φορέας «έχουμε αποφασίσει να ενισχύσουμε το κομμάτι των πρώτων βοηθειών στην ευρύτερη περιοχή», επισημαίνοντας ότι η «πρόταση που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες είναι τεκμηριωμένη, πολυεπίπεδη και διατομεακή».

«Θα στήσουμε μια πρωτοποριακή Σχολή για τους αγρότες. Θα τους δώσουμε και στοιχεία επιχειρηματικότητας» γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου. Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι θα αποζημιωθούν οι μελισσοκόμοι, προσθέτοντας πως «σχεδιάζουμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα πρώτα μελισσοκομικά πάρκα στην Ελλάδα», όπως και την αναβάθμιση όλων των αλιευτικών καταφυγίων σε όλη τη Βόρεια Εύβοια.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον της περιοχής. «Το πρόβλημά μας θα είναι τα χωριά να ερημώσουν» σχολίασε, ενώ υπογράμμισε ότι στον νέο αναπτυξιακό νόμο η Βόρεια Εύβοια παίρνει μικρότερη επιδότηση από τη Λάρισα. Ειδική μνεία έκανε ο κ. Χατζηγιαννάκης στην ανάγκη αξιοποίησης της βιομάζας από το δάσος, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινότητα ενέργειας.

Τέσσερα έργα – φωτοδότες για την περιοχή παρουσίασε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Πρόκειται για:

1. το Απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς, βασισμένο στο μοντέλο του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, με τη δημιουργία υπαίθριας έκθεσης με καθαρά διδακτικό χαρακτήρα,

2. το «Evia Film project» , όπου σε δύο τουλάχιστον περιόδους στην Εύβοια θα δημιουργούνται και θα προβάλλονται ταινίες μικρού μήκους με περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από δημιουργούς, επισήμανε σε σχετική παρέμβασή του και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδριαδάκης.

3. Έργο από την Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου αξιοποιούνται οι ήχοι του δάσους,

4. Δημιουργίας μουσειακής έκθεσης στους Ωρεούς.

Εκπροσωπώντας το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, ο Πάνος Λώλος τόνισε ότι «πιστεύουμε (σ.σ. ως βιομηχανικές επιχειρήσεις) σε αυτόν τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό» και ανέφερε ότι «μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ο κόσμος να μείνει εδώ», ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ερήμωσης. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι αρκετές εταιρίες έχουν προσφέρει την μεταφορά εργαζομένων από τις πληγείσες περιοχές στις βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να καταρτιστεί το ανθρώπινο δυναμικό για την απορρόφησή του στη βιομηχανία, με πρωτοβουλίες όπως η αναβίωση της τεχνικής Σχολής «Δημόκριτος», στη Χαλκίδα.

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Εύβοιας, ο Βασίλης Βαρελάς, αναφέρθηκε στις 16 παρεμβάσεις του φορέα για την ανασυγκρότηση της περιοχής, μερικές εκ των οποίων υλοποιούνται ήδη, όπως η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής από επιχειρήσεις του νομού.

Εκτενή ενημέρωση για την υλική υποστήριξη μέχρι σήμερα, αλλά και τις επικείμενες δράσεις, παρείχε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό. «Προχωρήσαμε σε ρυθμούς και ταχύτητες που δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν στην υλοποίηση των έργων» τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος, αναφερόμενος σε:

1. αποκατάσταση υποδομών και δικτύων που επλήγησαν

2. δρομολόγηση δομικών αντιπλημμυρικών έργων που απουσίαζαν όλα αυτά τα χρόνια από την περιοχή

3. οδικά έργα και βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο που δρομολογήθηκαν

4. διαδικασία στήριξης του πληθυσμού από τις πρώρες ημέρες μετά την πυρκαγιά, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ.

5. σειρά παρεμβάσεων σε παραγωγικούς φορείς και επιχειρήσεις

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε σε ένα ειδικό σχήμα στήριξης των επιχειρήσεων ύψους 7.7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προανήγγειλε Νέο πρόγραμμα κάλυψης δαπανών για τις τοπικές επιχειρήσεις μέχρι 18.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς περιέγραψε πως «ο άξονας της δουλειάς μας, το κέντρο της δουλειάς μας είναι το νέο δάσος», προσθέτοντας ακόμη ότι «ο στόχος μας είναι να φέρουμε την Εύβοια σε ένα σημείο που να προχωρήσει και να ορθοποδήσει και να γίνει το παράδειγμα για το πως πρέπει να γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα».



Ειδικά για τους ρητινοκαλλιεργητές, ο κ. Αμυράς παρατήρησε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος έβγαλε μετά την πυρκαγιά 3,7 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση, ενώ ανακοίνωσε ότι θα τους καταβληθεί και φέτος η τακτική επιχορήγηση 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, παρότι δεν υπάρχει ρετσίνι.

Για τους μελισσοκόμους, «σχεδιάζουμε τα πρώτα μελισσοκομικά πάρκα με φυτεύσεις δέντρων διαδοχικής ανθοφορίας» ανακοίνωσε ο κ. Αμυράς, όπως και ότι έχουν τελειώσει όλα τα αντιδιαβρωτικά έργα στην περιοχή της Λίμνης και έχουν ξεκινήσει στην πρώτη λεκάνη τα αντιπλημμυρικά. Αντίστοιχα, τα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν εκκινήσει και στην περιοχή της Ιστιαίας. Έργα που προωθούνται, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος είναι στον τομέα ευθύνης του:

· το Δασικό χωριό στους Παπαδες

· Η Αντιπυρική πρόληψη - για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. «Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ προληπτικά καθαρίσει τα δάση της. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Υπουργείο Περιβάλλοντος μετά από την εντολή που μας έδωσε ο Πρωθυπουργός» τον Απρίλιο αρχίζουμε τους καθαρισμούς, επισήμανε ο κ. Αμυράς.

· Αντιπυρικά Σχέδια Προστασίας

Ως έργα -φωτοδότες έχουν επιλεγεί για το περιβάλλον:

1. Μικτές ζώνες γύρω από Γούβες και Αχλάδι

2. Μονοπάτια στο Τελέθριο Όρος

3. Αισθητική αναβάθμιση τουριστικών περιοχών

4. Δασικό φυτώριο στην Τσαπουρνιά

5. Γαλάζιες σημαίες

Παρέμβαση Γκολντάμερ

Έκπληξη στην αποψινή διοργάνωση αποτέλεσε η παρέμβαση του Καθηγητή Γιόχαν Γκολντάμερ, ο οποίος είχε κληθεί να μελετήσει το ζήτημα των πυρκαγιών στην Ελλάδα μετά το Μάτι.

«Η εμπειρία μου στη χώρα σας με τις πυρκαγιές πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του ’80 με πρώτη την πυρκαγιά της Θάσου το 1985» τόνισε ο κ. Γκολντάμερ και πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές του περιβάλλοντος και του κλίματος έχουν γίνει ορατές και στην περίπτωση της Εύβοιας με αυτήν την τρομακτική φωτιά και χαιρόμαστε που έχουμε την ευκαιρία να εργαστούμε μαζί σας κ. Μπένο με την ομάδα σας, για να βρούμε λύσεις για το μέλλον».

«Και για αυτό στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα δουλέψουμε μαζί σας και με άλλους που είναι εμπλεκόμενοι στην περίπτωση της Εύβοιας» κατέληξε ο γνωστός Καθηγητής με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανασυγκρότησης, Σταύρο Μπένο να μεταφέρει τις προσωπικές ευχαριστίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον κ. Γκολντάμερ.

Στα έργα -φωτοδότες εντάσσονται ακόμη δράσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η ίδρυση παραρτήματος ΙΕΚ ΟΑΕΔ στην Αιδηψό με θέμα τον τουρισμό, η ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, η ψηφιακή αναβάθμιση στρατηγικών κτιρίων και πολλά άλλα.


Ειδήσεις σήμερα:

Οι 17 στρατηγοί και πολέμαρχοι του Πούτιν που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι στο θέατρο της Μαριούπολης, δηλώνει ο Ζελένσκι

«Το τρίτο στεφάνι» για τον Μπερλουσκόνι - Παντρεύεται στα 85 την μόλις... 53 χρόνια μικρότερή του, Μάρτα Φασίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr