Σύνοδος Κορυφής: «Μπρα ντε φερ» Βορρά - Νότου και μικρό καλάθι για τα μέτρα της ενέργειας

Σύνοδος Κορυφής: «Μπρα ντε φερ» Βορρά - Νότου και μικρό καλάθι για τα μέτρα της ενέργειας

Τι ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης -Προς συμφωνία για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου αερίου LNG, αλλά και υδρογόνου

Σύνοδος Κορυφής: «Μπρα ντε φερ» Βορρά - Νότου και μικρό καλάθι για τα μέτρα της ενέργειας
Η χθεσινή διαρροή του προσχεδίου της Συνόδου Κορυφής που ετοίμασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ήταν, ουσιαστικά, ένα «τυράκι» για τις θέσεις του ευρωπαϊκού Νότου. Και αυτό γιατί φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να συμφωνήσουν στην κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου αερίου LNG, αλλά και υδρογόνου ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Πρόκειται για θέση που έχει διατυπώσει εδώ και μήνες στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που είχαν θέσει το εν λόγω ζήτημα, μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Και, βεβαίως, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο προωθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρωθυπουργός είναι απολύτως θετικός, όπως υπογράμμισε και στη χθεσινή προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη που έγινε υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενόψει της Συνόδου την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η προοπτική της κοινής προμήθειας αερίου, όμως, όπως έγινε και με τα εμβόλια, προκειμένου η τιμή να είναι χαμηλότερη, είναι το θετικό από τα όσα γίνονται στο παρασκήνιο με φόντο το εκρηκτικό κοκτέιλ της ενεργειακής ακρίβειας. Και αυτό γιατί, ως χθες, δεν είχαν κοινοποιηθεί στην Αθήνα οι προτάσεις για τα μέτρα κόντρα στην ακρίβεια που είχε δεσμευθεί στις Βερσαλλίες ότι θα αποστείλει ενόψει της Συνόδου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ασυμφωνίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, αλλά και των εργωδώς διαπραγματεύσεων και σε επίπεδο Κομισιόν, αλλά και μόνιμων αντιπροσώπων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής, επί του οποίου θα κληθούν να συζητήσουν οι ηγέτες.

Πρακτικά, υπάρχει εκ νέου σύγκρουση Βορρά-Νότου. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία προέρχονται με πιο προωθημένες θέσεις και κοινή συνισταμένη την ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στη χονδρική τιμή προμήθειας του αερίου, όπως και παρεμβάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ίδια γραμμή είναι και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, αλλά και η Πολωνία. Από την άλλη, χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία υπογραμμίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν επείγουν παρεμβάσεις για την αναχαίτιση του ενεργειακού κόστους, με το σκεπτικό ότι τα διαθέσιμα εργαλεία είναι ήδη επαρκή για την τρέχουσα περίοδο και η προοπτική κοινής προμήθειας τους επόμενους μήνες μπορεί να λύσει ορισμένα από τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί τώρα.

Μένει τώρα να φανεί πού θα κάτσει η μπίλια, αν και η παρουσία του Αμερικάνου προέδρου Τζο Μπάντεν στη Σύνοδο σπρώχνει τη συζήτηση για την ενέργεια στη δεύτερη μέρα, την Παρασκευή. Με δεδομένο, δε, ότι η συνεδρίαση της Παρασκευής κρατά πάντα λιγότερο, υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο οι «βόρειοι« να θελήσουν να κλωτσήσουν το τενεκεδάκι παρακάτω, για τη Σύνοδο του Μαΐου. Εξ ου και η συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου αναμένεται να είναι έντονη.

Ειδήσεις σήμερα:

Απίστευτο περιστατικό σε σουσάδικο της Αθήνας - Άνδρας με μουστάκι μπήκε, παρήγγειλε και αυνανίστηκε μπροστά σε όλους

Δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από την έναρξη του πολέμου, λέει ο Ουκρανός υπουργός Υγείας

«Οι Ρώσοι βιάζουν, σκοτώνουν και βασανίζουν όπως οι Ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει ο Ζελένσκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης