Βάζει τέλος στα σενάρια απολύσεων ο Ραγκούσης

Απάντησε και στον Αντώνη Σαμαρά: «Συναίνεση με πράξεις. Τα λόγια τελείωσαν»

Τέρμα στα σενάρια  που θέλουν απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων έβαλε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Αναλυτικά, ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε πως «αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να απολυθεί κανείς δημόσιος υπάλληλος, είτε μόνιμου είτε αορίστου χρόνου» διευκρινίζοντας όμως πως «αν από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε δεν εφαρμόζαμε τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές μεγάλου κόστους τότε σήμερα θα αντιμετωπίζαμε την εκβιαστική πραγματικότητα: ή απολύετε 200.000 υπαλλήλους από το δημόσιο ή χρεοκοπείτε».
 
Μάλιστα σε συνομιλία με δημοσιογράφους εξήγησε πως οι απολύσεις θα επιβάρυναν τα κρατικά  ταμεία τα επόμενα 1-2 χρόνια καθώς θα υποχρεούνταν να καταβάλουν αποζημιώσεις, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί  αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση.
 
Επιπροσθέτως, ο κ. Ραγκούσης εξήγησε πως «χρειάζεται να μικρύνει το κράτος. Κανείς δεν μπορεί να μην αξιολογείται κατά την μετάταξη ή την προαγωγή. Τίποτε δεν μπορεί να χαρίζεται. Ούτε μισθοί, ούτε βαθμοί ούτε μετατάξεις δεν θα μπορούν να γίνουν χωρίς αξιολόγηση».
 
Ο υπουργός τόνισε πως  αν η κυβέρνηση δεν έβαζε τέλος  στις χιλιάδες πελατειακές προσλήψεις, το κόστος των οποίων έφτασε στα 23 εκατομμύρια  ευρώ το 2009, αν «δεν σταματούσαμε την λογική του Κράτους λάφυρο» τότε οι απολύσεις σήμερα θα έμπαιναν ως εκβιαστικό  δίλημμα από τους δανειστές.

«Τραβήξαμε την κόκκινη  γραμμή με τον νόμο για την αξιοκρατική  διαδικασία προσλήψεων τον οποίο  η αντιπολίτευση καταψήφισε»  ανέφερε και πρόσθεσε πως «μόνο από πέρυσι μειώσαμε όσους υπηρετούν ως δημόσιοι υπάλληλοι κατά 50.000, κόστους άνω του 1 δις ευρώ».

Με τον τρόπο αυτό, είπε ο κ. Ραγκούσης «χτίζουμε μια δημόσια διοίκηση από την οποία προκύπτει ο θεσμός σεβασμού και αξιοπρέπειας για το δημόσιο και τον κρατικό λειτουργό.
 
«Συναίνεση  με πράξεις. Τα λόγια  τελείωσαν»
 
Επιπλέον, ο κ. Ραγκούσης απάντησε και στις δηλώσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά περί στήριξης των μέτρων που είναι καλά για την πατρίδα λέγοντας ότι «η συναίνεση τουλάχιστον στα αυτονόητα γίνεται με πράξεις και όχι με λόγια. Όπως με την πράξη να αυτό το νομοσχέδιο.

Τα λόγια τελείωσαν τώρα είναι ώρα για σκληρή δουλειά. Εμείς παρά τα όχι της αντιπολίτευσης είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο έργο. Κυβέρνηση και βουλευτές είμαστε μια δεμένη ομάδα».
 
Τέλος, ο υπουργός περιέγραψε και την αλλαγή λειτουργίας  του δημόσιου τομέα που θα επιφέρει το νομοσχέδιο σημειώνοντας πως θα μπει τέλος στην γραφειοκρατία, το γρηγορόσημο και την διαφθορά και ο κάθε πολίτης θα μπορεί εύκολα να εξυπηρετείται άμεσα με την χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr