Ο Στέλιος Πέτσας στηρίζει τις δράσεις για τα αδέσποτα: «Χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο για τα ζώα συντροφιάς»

Ο Στέλιος Πέτσας στηρίζει τις δράσεις για τα αδέσποτα: «Χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο για τα ζώα συντροφιάς»

Στήριξη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών σε δράσεις και πρωτοβουλίες για τα αδέσποτα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων - Ενημερώθηκε για  το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Λαυρεωτικής για την προστασία και τον έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων ζώων

petsas-zoasidrofias-steliospetsas-keratea-dimoslaureotikis
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επισκέφθηκε την Κερατέα, με αφορμή την ειδική εκδήλωση του Δήμου Λαυρεωτικής για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων  που εορτάζεται, κάθε χρόνο, στις 4 Απριλίου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Δημήτρης Λουκάς, φιλοζωικά σωματεία της Ανατολικής Αττικής, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, ο εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, τοπικοί φορείς και μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Στέλιος Πέτσας ενημερώθηκε για το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου για την προστασία και τον έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων ζώων, συνεχάρη τη δημοτική αρχή για τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει και χαιρέτισε τα επόμενα βήματα που δρομολογούνται.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συνομίλησε, επίσης, με τους εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων Κερατέας «ΠΡΟΚΡΙΣ», Λαγονησίου, Μαρκοπούλου, Κορωπίου και Αναβύσσου που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Αττική, μεριμνώντας –μαζί με τον Δήμο– προκειμένου τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς να έχουν προσωρινή φιλοξενία τη φροντίδα που χρειάζονται.

petsas-zoasidrofias-keratea
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας συνομιλεί με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη


Κλείσιμο
Ο κ. Πέτσας στάθηκε, ιδιαίτερα, στο έργο των εθελοντών και δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών –μέσα από το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο– θα βρίσκεται αρωγός στην καθημερινή τους προσπάθεια. Εξήρε, δε, τη συμβολή και την κοινωνική προσφορά, συνολικά στην Ανατολική Αττική, του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου ο οποίος συνδράμει σημαντικά το έργο των Δήμων και των εθελοντικών οργανώσεων.

Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο νέος νόμος επιχειρεί –για πρώτη φορά στην Ελλάδα– να θέσει ένα αυστηρό πλαίσιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς, με συγκεκριμένους κανόνες για τα δεσποζόμενα ζώα και με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, με ενεργή τη συμμετοχή και της Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανέπτυξε και τις βασικές θεσμικές παρεμβάσεις, στις οποίες προχώρησε όλο αυτό το διάστημα, το Υπουργείο Εσωτερικών  για την υλοποίηση του νέου πλαισίου.

zoasidrofias-petsas-keratea-ekdilosi


Μεταξύ άλλων:

Συνολική χρηματοδότηση, ύψους 40 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους όλης της χώρας μέσω του προγράμματος «Άργος», προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει.

• Μία μεγάλη χρηματοδοτική ενίσχυση –ύψους 5 εκατ. ευρώ– η οποία προβλέπεται στο πρόγραμμα «Άργος» για την υλοποίηση ειδικού μαζικού προγράμματος στειρώσεων από τους Δήμους για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Αυστηροποίηση των ποινών και των προστίμων για τις παραβάσεις, διεύρυνση του ορισμού της κακοποίησης, καθώς και ειδική πρόβλεψη τόσο για τη δημιουργία μητρώου παραβατών, όσο και για την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και ιστοσελίδας καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων.

Όπως σημείωσε, δε, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη δρομολογηθεί –σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης– η λειτουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της πλατφόρμας για το Εθνικό Μητρώο ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής πανελλήνιας πλατφόρμας για την υιοθεσία αδέσποτων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, θα προβλέπεται –σε ετήσια βάση, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων– πρόσθετη μόνιμη στήριξη της Αυτοδιοίκησης για τις λειτουργικές της δαπάνες, όπως περισυλλογή, σίτιση, σήμανση και εν γένει κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

«Πέντε μήνες μετά την ψήφιση του νέου νόμου, συνεχίζουμε να συνομιλούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τα φιλοζωικά σωματεία και την Αυτοδιοίκηση, για να “χτίζουμε” διαρκώς πάνω στο νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε να προστατεύονται τα ζώα συντροφιάς και να διασφαλίζεται η ευζωία τους.

Φυσικά, έχουμε ακόμη σημαντικά βήματα να διανύσουμε, προκειμένου να φτάσουμε εκεί που όλοι μας επιθυμούμε στα θέματα εμβολιασμών, στειρώσεων, σίτισης, προσωρινής στέγασης, ιατρικής περίθαλψης, αλλά και προώθησης των υιοθεσιών για τα αδέσποτα ζώα κάθε Δήμου.
Από την πλευρά μας, στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα είμαστε αρωγοί σε κάθε σας προσπάθεια και δίπλα σας σε κάθε σας ανάγκη. Με πράξεις και όχι με λόγια. Με τους απαραίτητους πόρους και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να μπορείτε να φέρετε εις πέρας το έργο σας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι να υλοποιήσουμε –όλοι μαζί– τη δέσμευσή μας για “Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο”. Μέχρι τη στιγμή, που όλοι οι εγκαταλελειμμένοι τετράποδοι φίλοι μας θα έχουν μία μεγάλη και σταθερή αγκαλιά.

Γιατί, ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα αποτελεί δείκτη προόδου και πολιτισμού της κοινωνίας μας», κατέληξε ο κ. Πέτσας.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ζελένσκι ξεσπά για τις θηριωδίες στην Μπούκα: «Μητέρες Ρώσων στρατιωτών, δείτε τι μπ...α μεγαλώσατε»

Οριστική η ρήξη: Η Ρούλα Πισπιρίγκου θα ζητήσει διαζύγιο από τον Μάνο Δασκαλάκη

Μάνος Δασκαλάκης: Το τηλεφώνημα για το θάνατο της Μαλένας, η κεταμίνη που δεν υπήρχε στο «Παίδων» και η σπιτονοικοκυρά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης