«Δεν υπάρχει προοπτική απολύσεων στο Δημόσιο»

Εξήγησε ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί με αποχωρήσεις και εθελούσιες εξόδους

Για δεύτερη φορά, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Ραγκούσης, διαψεύδει από την Ολομέλεια της Βουλής κάθε σενάριο που θέλει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αναλυτικά, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη Βουλή, ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει προοπτική απολύσεων», εξηγώντας ότι «σήμερα δεν είμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα και τον ωμό εκβιασμό: ή απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ή σταματάμε να σας δανειοδοτούμε».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η πολιτική που εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρία χρόνια, με στόχο να μειωθεί ο αριθμός δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000, όχι όμως μέσω απολύσεων, αλλά από αποχωρήσεις και εθελούσιες εξόδους. «Από τις 5.10.09, πριν υπάρξει Τρόικα» τόνισε ο κ. Ραγκούσης, «υλοποιούμε μια πρωτοφανή μείωση των ανθρώπων που μισθοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο, και αυτό το κάνουμε με βάση τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης και όχι τις ανάγκες του κομματικού συστήματος… Από μισθολογικό κόστος ύψους 23 δισ. ευρώ, οδεύουμε στα 16 δισ. Έχουμε πια ένα από τα πλέον χαμηλά συστήματα δημόσιας διοίκησης όσον αφορά στα μισθολογικά».

«Αυτή η πολιτική» σημείωσε ο υπουργός, «την οποία ασκούμε από τις εκλογές του 2009, αποτελεί και το λόγο που η Τρόικα ποτέ δεν έθεσε θέμα απολύσεων μόνιμου ή αορίστου χρόνου από το Δημόσιο».


Τι θα γίνει με τις μετατάξεις και ποιοι «αποβάλλονται» από το Δημόσιο

Επιπροσθέτως, ο υπουργός είπε πως οι μετατάξεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, γι' αυτό και «μπορεί πράγματι κάποιοι να μην κριθούν άξιοι να μεταταγούν στο Δημόσιο. Πρέπει να υπάρξει το φίλτρο, που θα λέει ποιος είναι άξιος και ποιος όχι να πάει στο Δημόσιο. Η αξιολόγηση γίνεται αυτοσκοπός μας». Τόνισε δε, πως «θα φέρουμε διάταξη στο νέο πειθαρχικό, που θα λήξει την ατιμωρησία στο Δημόσιο, σύμφωνα με την όποια, όποιος έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα, δεν θα μπορεί να μετατεθεί».

Ο κ. Ραγκούσης σε συνομιλίες με δημοσιογράφους διευκρίνισε τι θα γίνει με τις μετατάξεις, αλλά και με τους υπαλλήλους των δημόσιων υπηρεσιών που θα κλείσουν. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι, στην περίπτωση που ένας υπάλληλος δεν κριθεί άξιος από το ΑΣΕΠ, τότε η μετάταξη δεν πραγματοποιείται και επιστρέφει στην υπηρεσία που υπηρετούσε.

Όμως, αν η υπηρεσία αυτή κλείσει, τότε ο υπάλληλος χάνει τη δουλειά του. Επιπλέον, ανέφερε ότι, όποιος υπάλληλος έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα, τότε δεν μπορεί καν να καταθέσει αίτημα μετάταξης, στην περίπτωση λοιπόν που η υπηρεσία του καταργηθεί, τότε απολύεται και αυτός.


Πειθαρχικά με δικαστές θα κρίνουν τα παραπτώματα των υπαλλήλων

Επιπλέον, ο κ. Ραγκούσης αποκάλυψε ότι θα κατατεθεί νέο πειθαρχικό στη Βουλή εντός του επόμενου μήνα και πάντως πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο, που μεταξύ άλλων αλλάζει τη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων, τα οποία σήμερα αποτελούνται από εκπροσώπους εργαζομένους και συναδέλφους.

Αναλυτικά, ο κ. Ραγκούσης είπε πως τα πενταμελή πειθαρχικά θα αποτελούνται από ένα δικαστή που θα είναι επικεφαλής, δύο παρέδρους του ΝΣΚ και δύο διευθυντές, οι οποίοι όμως δεν θα ανήκουν στον ίδιο φορέα, με αυτό που υπηρετεί ο ελεγχόμενος υπάλληλος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr