3ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το μεγάλο στοίχημα για τη «Νέα Αρχή»

3ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το μεγάλο στοίχημα για τη «Νέα Αρχή»

Αύξηση της συμμετοχής στη διαδικασία επαν-εκλογής του Αλέξη Τσίπρα ως προέδρου του κόμματος επιθυμεί η Κουμουνδούρου

3ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το μεγάλο στοίχημα για τη «Νέα Αρχή»
Το σήμα για την εκκίνηση του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να δοθεί επισήμως αύριο το απόγευμα, με την εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, η οποία προσδοκάται ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαμορφώσει στο εξής, όρους «πολιτικής αλλαγής».

Στη διάρκεια, όμως, των τεσσάρων ημερών που θα εξελιχθεί η κορυφαία για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κομματική διαδικασία, προεξοφλείται πως κριθούν πολλά περισσότερα για το ρόλο, τη δυναμική και τη λειτουργία του κόμματος, από τα προφανή. Για αυτό το λόγο, οι παρασκηνιακές ζυμώσεις έχουν «φουντώσει» τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα επιμέρους κομματικά «στρατόπεδα», ενώ οι συζητήσεις που εξελίσσονται, δεν περιλαμβάνουν μόνο τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής πρότασης και μαζί του πλαισίου προοδευτικών συνεργασιών στο μέλλον, αλλά πρωτίστως επικεντρώνονται στην «μάχη» των εσωκομματικών συσχετισμών, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Οι προτεινόμενες αλλαγές, άλλωστε, από πλευράς της ηγεσίας αγγίζουν πολλά από τα μέχρι πρότινος «στεγανά» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή που φιλοδοξούν να στείλουν ένα «καθαρό μήνυμα» στην ελληνική κοινωνία ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «όλα αλλάζουν», ακόμη και αν ο «τοκετός» δεν είναι εσωκομματικά ανώδυνος.

Ανάμεσα σε αυτά που επιχειρείται να υιοθετηθούν στην «Νέα Αρχή» του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μέσω του 3ου Συνεδρίου του, είναι:

• Ποσόστωση 50/50, ώστε να υπάρχει ισάριθμη εκπροσώπηση των φύλων σε όλα τα κομματικά όργανα (όπως για παράδειγμα στην Κεντρική Επιτροπή), στα κομματικά ψηφοδέλτια, αλλά και σε θέσεις εξουσίας (κυβερνητικές και άλλες), όταν και αν το κόμμα αναλάβει την ευθύνη της χώρας.

Όριο θητειών για εκλεγμένους στη Βουλή και την Ευρωβουλή, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε «αλλαγή φρουράς» σειρά προβεβλημένων στελεχών.

Εσωκομματικά δημοψηφίσματα με την ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών, ώστε τα μέλη του κόμματος να διαδραματίζουν «κεντρικό ρόλο» στη λήψη αποφάσεων του πολιτικού φορέα, ψηφίζοντας τόσο για τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, όπως για το εάν και με ποιο/α κόμμα/κόμματα θα συνεργαστούν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά και για επιμέρους ζητήματα, όπως η κατάρτιση όλων των κομματικών ψηφοδελτίων και η εσωτερική λειτουργία του κόμματος.

Αυτό, το οποίο συνομολογούν, ωστόσο, όλες οι «φυλές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η κάλπη που θα στηθεί το Σάββατο του Λαζάρου, στις 16 Απριλίου, κατά την τρίτη ημέρα δηλαδή των συνεδριακών εργασιών, θα στρέψει εν πολλοίς το «καράβι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε νέες θάλασσες, αν τελικά γίνει αποδεκτή μια σειρά καταστατικών αλλαγών, τις οποίες εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Η κρίσιμη κάλπη

Παρότι τον τελικό λόγο απέναντι στην πλατφόρμα αλλαγών του Αλέξη Τσίπρα διατηρούν οι 5.000 εκλεγμένοι Σύνεδροι, οι ίδιοι θα κληθούν να ψηφίσουν την ίδια ημέρα και παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου για τον τρόπο εκλογής της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δηλαδή του Προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, για πρώτη φορά, πάντως, από την οργανωμένη βάση.

Κλείσιμο
Η τελευταία, αυτή, καταστατική αλλαγή συγκέντρωσε ήδη τα βέλη των εσωκομματικών αντιδράσεων, καθώς η τάση «Ομπρέλα» εξέφρασε ενστάσεις ως προς τη σκοπιμότητα προσφυγής στην ετυμηγορία της κομματικής βάσης, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός και αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του κ. Τσίπρα, ο οποίος παραμένει και ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου.

Στις αλλαγές, ωστόσο, που εισηγείται η ηγεσία του κόμματος, η εκλογή των 300 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής απέχει παρασάγγας από τα κομματικά ήθη, αφού αυτή προτείνεται να γίνει απευθείας από τα μέλη του κόμματος και μάλιστα ανά περιφέρειες, όπου θα «μετρηθούν» απέναντι στο κομματικό ακροατήριο, σχεδόν σε συνθήκες προσομοίωσης μιας τυπικής εκλογικής αναμέτρησης όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη, «προβάροντας» δηλαδή την πραγματική επιρροή τους, λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές και σε 500 εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια.

Κάλπη αναβάπτισης

Στην ίδια δέσμη προτάσεων, τις οποίες ο κ. Τσίπρας θέτει στην κρίση των Συνέδρων το Σάββατο 16 Απριλίου, περιλαμβάνεται και η σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος, για την ανάδειξη της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Συγκεκριμένα, προτείνεται τα 300 νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να εκλεγούν ανά περιφέρειες και μετά από ψηφοφορία, από όσα όμως μέλη έχουν εγγραφεί στους κομματικούς καταλόγους μέχρι την 21η Μαρτίου 2022, δηλαδή από 60.600 περίπου εγγεγραμμένα μέλη.

Ειδικά, όμως, για την περίπτωση της ανάδειξη του Προέδρου του κόμματος -στην πράξη της επανεκλογής του κ. Τσίπρα- αυτό που προτείνεται, είναι να κατοχυρώσουν δικαίωμα ψήφου «όσοι έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21.03.2022 και όσοι/όσες συμπληρώνουν απογραφικό ένταξης στο κόμμα την ημέρα των εκλογών, το οποίο καταθέτουν στην Εφορευτική Επιτροπή του εκλογικού τμήματος όπου προσέρχονται να ψηφίσουν». Με τον τρόπο αυτό, διευρύνεται αυθημερόν το εκλογικό σώμα μόνο για την εκλογή του Προέδρου, με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι όσοι προσέλθουν για να ψηφίσουν εκείνη την ημέρα, δηλαδή στις 15 Μαΐου, θα εγγραφούν ταυτόχρονα κανονικά ως μέλη του κόμματος, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η πιο «ανοιχτή» στην κοινωνία, σε σχέση με την εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προεδρική κάλπη, αποκτά χαρακτήρα αναβάπτισης, αφού δίνεται η δυνατότητα σε ψηφοφόρους και φίλους του κόμματος να εκφραστούν μαζικά υπέρ του ηγέτη του κόμματος, ακόμη και αν μέχρι πρότινος δεν είχαν δρομολογήσει την εγγραφή τους στα κομματικά μητρώα. Επιπλέον, το ποσοστό προσέλευσης στην ίδια κάλπη, σε περίπτωση που αποδειχθεί πολλαπλάσιο της συμμετοχής στη διαδικασία ανάδειξης της συλλογικής ηγεσίας, εκτιμάται ότι θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα με εσωκομματικούς κυρίως αποδέκτες, σε μια αμιγώς προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με την πρόταση της ηγεσίας, εάν η διαδικασία εκλογής της συλλογικής ηγεσίας εγκριθεί από τους Συνέδρους, τότε:

· Μέχρι την Κυριακή 17 Απριλίου 2022 και ώρα 1:00 μμ. θα μπορούν να κατατίθενται υποψηφιότητες και προτάσεις υποψηφιοτήτων για τη θέση του/της Προέδρου, με την προϋπόθεση η εκάστοτε υποψηφιότητα να συνοδεύεται από 300 υπογραφές εκλεγμένων συνέδρων. Η ίδια καταληκτική ημερομηνία ισχύει και για τους υποψηφίους για την Κεντρική Επιτροπή.

· Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 θα γίνει η ανακήρυξη όλων των υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ειδικά για τους υποψήφιους που προέρχονται από τη διεύρυνση, προβλέπεται ποσόστωση 20% στην νέα Κεντρική Επιτροπή, ενώ το όριο εκπροσώπησης των βουλευτών/τριών στην Κεντρική Επιτροπή ορίζεται για την Περιφέρεια Αττικής στο 15% και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες στο 20%.

· Την Κυριακή 15 Μάϊου θα λάβει χώρα η ψηφοφορία για την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σκουρλέτης: Εντυπώσεις μικρής εμβέλειας

Με φόντο τις πυκνές εσωκομματικές εξελίξεις, μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης επισήμανε ότι «δεν θα κριθεί η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και των προτάσεων του, εάν ο Αλέξης Τσίπρας – που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος – εκλεγεί πρόεδρος για άλλη μια φορά από το συνέδριο, ή μετά από καθολική ψηφοφορία από τα μέλη του κόμματος».

«Θεωρώ σημαντικό δηλαδή το να εκλεγεί και να αποτυπωθεί για άλλη μια φορά η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Το αν θα γίνει με τον εάν ή με τον άλλον τρόπο, είναι κάτι το οποίο θα δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις, αλλά αυτές θα είναι πολύ μικρής εμβέλειας», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ ανέφερε σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης της νέας Κεντρικής Επιτροπής πως «θα κριθούν με βάση τις απόψεις των μελών του κόμματος, και «δεν είναι θέμα τεχνικό το να αλλάξει κάτι». «Έχω υποστηρίξει ότι δεν μπορεί- όπως δεν γίνεται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου- ένα συνέδριο να ολοκληρώνει τις συζητήσεις του, να διαμορφώνει το πλαίσιο των κατευθύνσεων για το επόμενο διάστημα και αυτό να μην συνοδεύεται με την ανάδειξη, με την εκλογή μιας Κεντρικής Επιτροπής που θα πρέπει να υλοποιήσει αυτές τις κατευθύνσεις. Έτσι γίνεται. Αλλιώς η αποσυσχέτιση είναι ένα καινούργιο πράγμα που δεν ξέρω αν τελικά υιοθετηθεί θα είναι στη σωστή κατεύθυνση», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Τις επόμενες ημέρες τα αποτελέσματα για το tablet της Τζωρτζίνας - «Τρέχει» η έρευνα για Μαλένα και Ίριδα

Survivor: Η μπλε επικράτηση και η χειρονομία που έφερε χαμό – Δείτε βίντεο

ΗΠΑ: Χαμός στο Twitter για το... πουλί που κουτσούλησε τον Μπάιντεν στην Αϊόβα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης