3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η «κυβερνητική Αριστερά», η τροπολογία - «συναξάρι» και η ένταση για τις δύο κάλπες

Εσωκομματικές τριβές προκάλεσε η τροπολογία που κατέθεσαν τα 14 στελέχη της «Ομπρέλας» αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος - Πέρασε η πρόταση Τσίπρα

Κόντρα στην παράδοση των κομματικών συνεδρίων, η δεύτερη ημέρα των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν θύμιζε μια άνευρη, διαδικαστική συζήτηση. Αν και ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας έκανε επίκληση στο θυμικό της Αριστεράς λίγο την ολοκληρώσει την εναρκτήρια ομιλία του προχθές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μαζί με τις καινοτόμες αλλαγές, μαζί με το αναγκαίο άνοιγμα στην κοινωνία, σας καλώ να κρατήσουμε φυλαγμένο πάντα στην αριστερή μας τσέπη το συναξάρι των αγώνων, των θυσιών, της προσφοράς στον λαό που συνόδευαν πάντα την Αριστερά στη δύσκολη πορεία της μέσα στις δεκαετίες», εντούτοις η αποστροφή του κ. Τσίπρα δεν στάθηκε ικανή να αναχαιτίσει τα βέλη της εσωκομματικής κριτικής.

Οι «14» της τροπολογίας

Αντίθετα, χθες το απόγευμα η εσωκομματική τάση «Ομπρέλα» κατέθεσε τροπολογία – ένσταση στην προτεινόμενη από τον κ. Τσίπρα αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας του κόμματος, η οποία περιγράφει ως εκλεκτορικό σώμα την κομματική βάση και όχι το Συνέδριο, σύμφωνα με το ισχύον Καταστατικό. Επιστρέφοντας… στο «συναξάρι», με κοινή τους τροπολογία οι: Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Βίτσας, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Παπαδημούλης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Ράνια Σβήγκου, και Τασία Χριστοδουλοπούλου, ζητούν να διατηρηθεί το υπάρχον status quo.

Κεντρική ιδέα της τροπολογίας είναι να «υπάρχει ένας θεσμός αφενός στιβαρός και ανθεκτικός, αφετέρου επαρκώς ανοικτός και συμμετοχικός τόσο για την εκλογή, όσο και για τη λογοδοσία», δηλαδή το Συνέδριο, στη δικαιοδοσία του οποίου ζητούν να παραμείνει η εκλογή τόσο του Προέδρου, όσο και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ωστόσο, όταν χθες δόθηκε βήμα στον Δημήτρη Βίτσα, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει υπέρ της τροπολογίας, ώστε να εξηγήσει αναλυτικά στους Συνέδρους το σκεπτικό του ίδιου και των 13 στελεχών που τη συνυπογράφουν, τα αίματα «άναψαν» στην αίθουσα, με προφανή τη διάσταση απόψεων επί της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βίτσας αιτήθηκε να στηθούν σήμερα δύο κάλπες, μια για να τοποθετηθούν οι Σύνεδροι αναφορικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου και άλλη μία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, σημειώνοντας στην επεξηγηματική τοποθέτησή του πως «θα πρέπει να δεχθούμε ότι τέτοιες αποφάσεις όπως η εκλογή προέδρου και ΚΕ, δεν τις παίρνουμε με βάση τα πρόσωπα που ηγούνται στο κόμμα τώρα, αλλά σε βάθος χρόνου. Κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι ο σύντροφος Τσίπρας θα είναι πρόεδρος και μετά το συνέδριο. Όλοι του έχουμε εμπιστοσύνη».

Πόλεμος και… μέλη

Επιπλέον, ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να «γειώσει» την εσωκομματική συζήτηση στην πραγματικότητα των πολιτών, καθώς απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του κόμματος είπε ότι «γίνεται πόλεμος, γίνονται κινητοποιήσεις και καταλήψεις, εσύ θα ψάχνεις για μέλη και τα υποψήφια στελέχη της ΚΕ θα ψάχνουν για μέλη σε όλη την Ελλάδα να τους ψηφίσουν». Ακολούθως, το λόγο επί της διαδικασίας της σημερινής ψηφοφορίας ζήτησε και έλαβε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δυσφορώντας εμφανώς για την ενιαία κάλπη. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι πακέτο», παρατήρησε για την ψηφοφορία, φέρνοντας ως παράδειγμα πως «αυτό που μας κάνει η Νέα Δημοκρατία», δηλαδή να φέρνει ρυθμίσεις και θετικές (σ.σ. για τον ΣΥΡΙΖΑ) και αρνητικές στο ίδιο νομοσχέδιο, να μην γίνει στην ψηφοφορία. Αυτό «δεν θα το κάνουμε στο κόμμα μας». Είναι «μη σωστό να πρέπει να το ψηφίσουμε πακέτο, γιατί μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», κατέληξε.

Πρώτη νίκη Τσίπρα

Τη σκυτάλη έλαβε αμέσως μετά ο Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας πως η πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατατέθηκε ως «ενιαία», αφού αποτυπώνει το «αυτονόητο δικαίωμα του συνόλου των μελών να ψηφίζουν για να εκλέγουν την ηγεσία του κόμματος», ενώ ανήγαγε το ανακύψαν θέμα από «διαδικαστικό» σε «αμιγώς πολιτικό». Ο ίδιος τόνισε ότι δεν νοείται κατά οποιονδήποτε τρόπο διάσπαση αυτής της διαδικασίας και ως εκ τούτου οι Σύνεδροι βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα «πρόταση ενιαία» ή «πρόταση σπασμένη». Για το λόγο αυτό, η Προεδρεύουσα του Συνεδρίου, Όλγα Γεροβασίλη κάλεσε το Συνέδριο να ψηφίσει για τις δύο προτάσεις με ανάταση της κάρτας, με την πρόταση Τσίπρα να καταγράφει μια συντριπτική νίκη στο πρώτο συνεδριακό μπρα ντε φερ.

«Ομπρέλα» αντιλόγου

Παρότι η χθεσινή ψηφοφορία επί της σημερινής διαδικασίας προκάλεσε την πρώτη ρωγμή στο σώμα του Συνεδρίου, στην πραγματικότητα αποτέλεσε την τυπική επισφράγιση της διαφωνίας της εσωκομματικής τάσης «Ομπρέλα» σε μια σειρά στρατηγικών ζητημάτων αναφορικά με τη φυσιογνωμία, τη λειτουργία και τον προσανατολισμό του κόμματος το επόμενο διάστημα, όπως αυτή διατυπώθηκε μέσα από ένα φάσμα τοποθετήσεων κορυφαίων στελεχών.

«Γιατί δεν κουβεντιάσαμε;»

Ξεκινώντας από τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την έλλειψη αυτοκριτικής και «βαθυστόχαστου προβληματισμού» απέναντι στα πεπραγμένα της «πρώτη φορά Αριστεράς» ανέδειξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εστίασε παράλληλα και στο έλλειμμα αξιοπιστίας του αντιπολιτευτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Κατά τη γνώμη μου, το περιεχόμενο αυτής της κριτικής δεν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε προτάσεις. Προτάσεις κάναμε και για το «Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ» και για την ενέργεια έχουμε καταθέσει πρόσφατα και για το ΕΣΥ» επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, διαπιστώνοντας την ίδια ώρα πως «εκείνο που κρύβεται πίσω από αυτή την εκτίμηση, πέρα από τις δυσκολίες να φτάσει το δικό μας το μήνυμα, λόγω της τρομακτικής επιβολής των αντιπάλων μας στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του ελέγχου που υπάρχει, είναι ότι αυτά που λέγαμε δεν τα έπαιρναν, πολλές φορές, στα σοβαρά».

Ο ίδιος δεν έκρυψε τις αντιρρήσεις του για τις προτεινόμενες εκλογές στο Καταστατικό. «Διαφωνώ κατηγορηματικά ένα συνέδριο να μην ολοκληρώνει τη συζήτηση εκλέγοντας το ίδιο την Κεντρική Επιτροπή που θα κινηθεί στις κατευθύνσεις, που το ίδιο θα χαράξει. Γιατί αυτή η αποσυσχέτιση;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «δεν έχει ανάγκη ο σύντροφος Αλέξης, που ποτέ δεν αμφισβητήθηκε». Επιπλέον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε της πολιτικής Τσακαλώτου στο Υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην αιχμή του κ. Πολάκη πως «άκουσα, λοιπόν, το σύντροφο Παύλο που έκανε μια κριτική για τα 37 δισεκατομμύρια. Έχω ακούσει, όμως, το σύντροφό Αλέξη Τσίπρα να λέει ότι εμείς τιμούμε την πολιτική μας, που άφησε τα ταμεία γεμάτα με 37 δισεκατομμύρια. Τι γίνεται λοιπόν;».

Νωρίτερα, ο Βουλευτής και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης είχε ασκήσει κριτική στην επιλογή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει 37δις ως μαξιλάρι ασφαλείας, όπως και στο επίπεδο αντιπολίτευσης που επέλεξε το κόμμα του την περίοδο της πανδημίας, «δείχνοντας» προς την κατεύθυνση του Ανδρέα Ξανθού. Στον αντίποδα, περιγράφοντας τις «προδιαγραφές» μιας «αριστερής πολιτικής», «αριστερή πολιτική είναι να πάρεις 1 ή 2 συστημικές τράπεζες στα χέρια σου», εξήγησε ο κ. Πολάκης στην προοπτική μιας «δεύτερης φοράς Αριστεράς» και πρότεινε, μεταξύ άλλων, και εθελουσία έξοδο δικαστών.

«Κυβερνητική» VS «Κυβερνώσα» Αριστερά

Ένα άτυπο ντιμπέιτ διεξήχθη και μεταξύ των Νίκου Βούτση και Θανάση Θεοχαρόπουλου, αφού έλαβαν διαδοχικά το στο βήμα του Συνεδρίου, μιλώντας για την… κατάληξη της Αριστεράς. Τοποθετούμενος πρώτος στη σειρά, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στη «διαδρομή της Αριστεράς», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «δεν είναι όχημα ευκαιρίας». «Δεν συμφωνώ» με την ανομολόγητη αντίληψη ότι πρέπει «να οικοδομούμε μια κυβερνητική Αριστερά, μια Αριστερά που πάση θυσία θα είναι θα είναι ένα κόμμα εξουσίας και θα ζει ως κόμμα εξουσίας» τόνισε ο κ. Βούτσης, γιατί «εάν το βάλεις ως αυτοσκοπό», τότε είσαι υποχρεωμένος να κάνεις «θεσμικούς συμβιβασμούς στρατηγικούς», να γίνεις μέρος του συστήματος, όπως παρατήρησε.

Ταυτόχρονα, δήλωσε περήφανος για το κόμμα του και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήταν το πιο δημοκρατικό κόμμα επί δεκαετίες στην πολιτική ζωή του τόπου». «Για αυτό υπάρχει η ευαισθησία για τα ταυτοτικά ζητήματα, διότι αυτή η δημοκρατική ταυτότητα είναι σφυρηλατημένη» κατέληξε ο κ. Βούτσης. Πιάνοντας το νήμα του πρώην Προέδρου της Βουλής, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπεραμύνθηκε της «κυβερνώσας Αριστεράς» και μαζί της διεύρυνσης του κόμματος. «Δεν είμαστε κυβερνητική Αριστερά, είμαστε όμως κυβερνώσα Αριστερά, που έχει πρόγραμμα για την επόμενη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχαρόπουλος, επισημαίνοντας τον στόχο «να μετατρέψουμε λοιπόν το κύμα οργής σε αίτημα προοδευτικής πολιτικής αλλαγής για προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα». Σημείωσε το στόχο των κοινωνικών συμμαχιών. «Θα δημιουργήσουμε ένα πραγματικά ανοικτό κόμμα των μελών; Διεύρυνση μετασχηματισμός, ανοικτό κόμμα», είπε, τονίζοντας ότι αυτά πρέπει να απαντηθούν, για να προσθέσει ότι «εδώ έρχονται οι προτάσεις του προέδρου για εκλογή προέδρου και Κ.Ε. από τη βάση».

«Μάχη των ιδεών»

Πέρα από την έλλειψη βαθιάς αυτοκριτικής, η αδυναμία του αντιπολιτευτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες, το ιδεολογικό στίγμα, η εσωκομματική λειτουργία και το εύρος της διεύρυνσης του κόμματος, έλαβαν κεντρική θέση στην «μάχη των ιδεών» μεταξύ των εσωκομματικών τάσεων, η οποία καταγράφηκε ζωηρά χθες, μαζί με την έντονη κριτική για την αδυναμία του κόμματος να ανακτήσει δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Γιατί η ραγδαία φθορά της ΝΔ δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Θα το πετύχουμε αντιγράφοντας τις διαδικασίες των συστημικών κομμάτων για την εκλογή αρχηγού;» διερωτήθηκε σχετικά ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός, Νίκος Φίλης, ο οποίος απέδωσε σε «κάποιες φάλτσες φωνές στο θέμα των εμβολίων» την ελλειμματική αντιπολίτευση του κόμματός του στο μέτωπο της πανδημίας, βλέποντας στην μεριά του Παύλου Πολάκη.

Επιπλέον, ο κ. Φίλης τόνισε προς τους Συνέδρους ότι «δεν πρέπει να επιλέξουμε την αποϊδεολογικοποίηση και την ασπόνδυλη ταυτότητα», επισημαίνοντας ακόμη πως «δεν θα εγκαταλείπουμε τον δημοκρατικό ριζοσπαστισμό της Αριστεράς για να κυνηγήσουμε τη χίμαιρα ενός απροσδιόριστου κέντρου».

Απαντήσεις στις αιτιάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έδωσε σειρά στελεχών της πλειοψηφίας, υπογραμμίζοντας την ισότητα και την καθολικότητα της προτεινόμενης διαδικασίας εκλογής της ηγεσίας. «Ακούστηκε ότι δεν υπάρχει πλέον η έννοια της λογοδοσίας. Είναι ψευδές. Το καταστατικό μας διασφαλίζει και τη λογοδοσία και την ανακλητότητα. Ακούστηκε ότι είναι μια κεντρώα, δεξιά στροφή. Κάθε άλλο» εξήγησε ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής, Νίκος Παππάς, δηλώνοντας πως «αισθάνομαι και είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όσο το αισθάνεται ένας σύντροφος και μία συντρόφισσα που επέλεξε να στρατευτεί στο κόμμα το 2019», ενώ έκανε λόγο για «ένα κόμμα χωρίς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Ένα κόμμα χωρίς παλιούς και καινούριους».

«Είδα και άκουσα συντρόφους να μην συμφωνούν να παραχωρηθεί σε όλους το δικαίωμα να εκλέγουν αλλά δεν είδα κανέναν που είναι σύνεδρος να αρνείται το δικαίωμα να αποφασίζει για τον πρόεδρο. Το αποφασίζουν για εμένα χωρίς εμένα έχει τελειώσει στην εποχή του διαδικτύου» παρατήρησε με τη σειρά του ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ υπέρ των καταστατικών αλλαγών έκλεινε και ο Γιάννης Δραγασάκης, περιγράφοντάς τες ως «αναγκαίες και σημαντικές».

Ειδήσεις σήμερα

Μετά το Πάσχα χαλαρώνουν τα μέτρα, λέει ο Πλεύρης - Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μαριούπολη: «Οι Ρώσοι ξεθάβουν πτώματα» λένε οι τοπικές αρχές


Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα - Μάνος Δασκαλάκης: Αν χρειαστεί, θα δώσω το ηχητικό μήνυμα με τις απειλές της Ρούλας στη Δικαιοσύνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr