Μάνφρεντ Βέμπερ στο protothema.gr: Η ελληνική φωνή επί Μητσοτάκη είναι ισχυρή στην Ευρώπη

Μάνφρεντ Βέμπερ στο protothema.gr: Η ελληνική φωνή επί Μητσοτάκη είναι ισχυρή στην Ευρώπη

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση» - «Πούτιν και Λαβρόφ πολεμούν απέναντι στην Ευρώπη, στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» - Ο πρόεδρος του ΕΛΚ εξαπολύει εκ νέου βολές έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για τις ιστορικές σχέσεις του κόμματος με τη Ρωσία

weber01-mesa
Την ανάγκη μιας ρεαλιστικής προσέγγισης απέναντι στις συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επισημαίνει μιλώντας στο protothema.gr ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ενόψει της παρουσίας του στο συνέδριο της ΝΔ, έστω και χωρίς φυσική παρουσία λόγω της διάγνωσής του με κορωνοϊό.

Καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να είναι ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες για το πόσο αλλάζει η ζωή μας, ενώ εκτιμά ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία.

Επαινεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την καθαρή του στάση στο θέμα της ρωσικής εισβολής, επισημαίνει ότι δεν επιτρέπονται μεσοβέζικες θέσεις, ενώ εξαπολύει εκ νέου βολές έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για τις ιστορικές σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη Ρωσία, έστω και αν, όπως επισημαίνει, αυτή τη στιγμή ο εν λόγω δεσμός δεν διακηρύσσεται μεγαλοφώνως.

Επισημαίνει, τέλος, ότι υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκης και με όπλο την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα πλέον τυγχάνει σεβασμού στην Ευρώπη και η ελληνική φωνή ακούγεται πλέον στα ευρωπαϊκά fora και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Είναι οι ευρωπαϊκές οικονομίες έτοιμες για δραστική μείωση της συμμετοχής των ρωσικών ορυκτών καυσίμων και των εισαγωγών τροφίμων; Υπάρχει ένα αποτελεσματικό εναλλακτικό σχέδιο;

Προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό και ξέρετε ότι έχουμε αυτή την ώρα δύο χώρες την Πολωνία και τη Βουλγαρία, στις οποίες διεκόπη η ροή του αερίου. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω και την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια στη Βουλγαρία και την επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ο αντίκτυπος θα ήταν τεράστιος, αν η Ρωσία έκοβε δραστικά τις παραδόσεις και θα πρέπει να προετοιμαστούμε. Και επίσης οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να είναι ειλικρινείς προς τους πολίτες, για το γεγονός ότι μετά τις 24 Φεβρουαρίου ο κόσμος έχει αλλάξει θεμελιωδώς. Αυτό θα έχει επίδραση στη ζωή μας, το βλέπετε στον πληθωρισμό, στις τιμές της ενέργειας. Δεν είναι ειλικρινές να λέμε στον κόσμο ότι μπορούμε να αποζημιώσουμε τα πάντα. Κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, αλλά πρέπει να πούμε ότι αυτό θα μας κοστίσει. Και πρέπει να ρωτήσουμε τι κάνουμε, τι είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας, ο οποίος αυτή τη στιγμή διακυβεύεται.

Η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία. Νομίζω ότι τα λόγια του Πούτιν και του Λαβρόφ είναι σαφέστατα. Δεν πολεμούν μόνο απέναντι στην Ουκρανία, αλλά και απέναντι στην Ευρώπη, στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει και πολιτικές συνέπειες. Βλέπετε κίνδυνο για αναβίωση του λαϊκισμού; Είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος και για την Ελλάδα; Το ρωτώ, ζητώντας ένα σχόλιο για τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο εσείς έχετε πολλές φορές συγκρουστεί στο παρελθόν.

Αρχικά, η πανδημία και ο πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος ελπίζω ότι θα ενισχύσουν τις κεντρογενείς πολιτικές δυνάμεις. Οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι μια ισορροπημένη προσέγγιση είναι η καλύτερη σε περιόδους κρίσεων και εκεί είναι το σημείο ενίσχυσης για το ευρωπαϊκό πολιτικό πεδίο, στο κέντρο.

Πολιτικά μιλώντας, έχω ακόμα στο μυαλό μου ότι, όταν ανέλαβε ο κ. Τσίπρα και έγινε πρωθυπουργός, ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών του πήγαν πρώτα στη Ρωσία, ζητώντας χρήματα. Δεν τα πήραν, αλλά ήταν εξαιρετικά φιλικοί. Γι’ αυτό, ας μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά σταθεροποιήσουμε μια κεντροδεξιά προσέγγιση. Την προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκης, αυτός είναι ο σωστός τρόπος να γίνονται τα πράγματα.

Όπως το θέτετε, θεωρείτε ακόμα τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ θιασώτες της Μόσχας, ακόμα και αν δεν λέγεται με ευθύ τρόπο;

Για εμένα είναι εμφανές ότι πάντοτε υπήρχε ένας ισχυρός δεσμός. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν εκφράζεται ανοιχτά, διότι, δημοσίως κανείς δεν μπορεί να υπερασπιστεί μια πολιτική προσέγγιση που συνδέεται με τη Ρωσία. Αλλά, θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετοί φίλοι εκεί (σ.σ. στη Μόσχα). Αυτό ισχύει, όμως, για ολόκληρη την Αριστερά.

Διότι και στη Γερμανία, αν δει κανείς τη συμπεριφορά των Σοσιαλδημοκρατών, του Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά και του ίδιου του Όλαφ Σολτς, δεν είναι 100% σαφές σε ποια μεριά της ιστορίας είναι. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να είναι κανείς σαφής ως προς αυτό και πρέπει να επαναλάβω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εξαιρετικά σαφής από την πρώτη στιγμή σε ποια πλευρά βρίσκεται. Με το μέρος της Ουκρανίας και απέναντι στον Πούτιν, απέναντι στην εισβολή. Αυτή είναι μια στιγμή της ιστορίας που πρέπει να αποφασίσεις με ποια πλευρά είσαι. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις.


Έρχεστε στην Αθήνα αυτές τις μέρες για το συνέδριο της ΝΔ. Ποιο είναι το μήνυμα που εσείς εισπράττετε από ένα Κεντροδεξιό κόμμα στην εξουσία που από τη μια διαχειρίζεται κρίσεις και από την άλλη προσπαθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα, με το οποίο εξελέγη;

Η Ελλάδα για εμάς, ως ΕΛΚ, αυτή τη στιγμή, είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί στην Ελλάδα βλέπουμε ότι η ορθολογική διακυβέρνηση σημαίνει εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και στη σταθερότητα, ενώ η χώρα και από τα προγράμματα του παρελθόντος. Συνεπώς, βήμα-βήμα η Ελλάδα επανακάμπτει. Και αυτό είναι ένα σπουδαίο μήνυμα, χάρη στις προσπάθειες των πολιτών, ιδίως στο πεδίο της οικονομίας. Ο τουρισμός ήταν μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη τα προηγούμενα χρόνια. Συνεπώς, βλέπετε ότι η σταθερότητα και η κεντροδεξιά προσέγγιση στη διακυβέρνηση ωφελούν την καθημερινότητα των πολιτών. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα είναι ένας εταίρος που τυγχάνει σεβασμού στην Ε.Ε. Μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στις υποσχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Συνεπώς, αυτό επαναφέρει τον σεβασμό.

Και τώρα που γίνονται οι συζητήσεις για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου πολλά χρήματα είναι στο τραπέζι, για το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας, για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., για την Κίνα και μια σειρά άλλων θεμάτων, η ελληνική φωνή μετράει. Η ελληνική συνεισφορά τυγχάνει σεβασμού και είναι μια ισχυρή φωνή στις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Και στην οικογένεια του ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ηγετικό ρόλο, ανάμεσα στα μέλη του κόμματος, και γι’ αυτό υπολογίζω πολύ στη στενή μας συνεργασία.

Ειδήσεις σήμερα:

Καβάλα: Θρήνος για τη 43χρονη φαρμακοποιό που τη στραγγάλισε ο σύζυγός της - «Του είχε ζητήσει να χωρίσουν»

Παρέμβαση Θεοδωρικάκου για τη φοιτήτρια στην Κάλυμνο που πήγε να καταγγείλει βιασμό και κατέληξε κατηγορούμενη

«Jimmy's»: Πέθανε ο πρώτος Έλληνας τατουατζής - Η ιστορία του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης