Τσίπρας: Η χώρα μπορεί να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίας - Οι εκλογές αύριο αφορούν συνολικά το πολιτικό σύστημα

«Αίσθησή μου είναι ότι αδειάζει η κλεψύδρα για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη», ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Πρέπει να δοθεί απάντηση αύριο στις δημοσκοπήσεις που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει, υποστηρίζει ο Τσίπρας

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι»  και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμμετοχή των πολιτών στο κάλεσμα που τους έχει απευθύνει. Άσκησε επίσης κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ειδικότερα για το θέμα των αυξήσεων στην ενέργεια και την οικονομία.

«Δεν εκλέγεται μόνο πρόεδρος αλλά και Κεντρική Επιτροπή. Η διαδικασία διεξάγεται σε μια περίοδο χρόνου σημαντική. Η κοινωνία περνάει δύσκολα με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν θα μπορούσαμε να μην συνδέσουμε την προοπτική ενίσχυσης του κόμματός μας με τις πολιτικές εξελίξεις. Πιστεύω ότι θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα για το πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση η ενδυνάμωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι μια εσωκομματική διαδικασία, αφορά το πολιτικό σύστημα», είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας.

«Το κάλεσμά μας είναι στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, σε όλους όσοι συμφωνούν μαζί μας και με τις αρχές μας. Δεν τους καλούμε απλά να ρίξουν μια ψήφο και να φύγουν αλλά να έχουν ενεργή συμμετοχή σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας», πρόσθεσε.  

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Προχωράμε σε μια διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού του κόμματος. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας, αν έχουμε εκλογές με την απλή αναλογική, να αποφασίσουν με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα μπούμε σε μια κυβέρνηση. Αυτοί θα αποφασίσουν».

Σχετικά με τις προβλέψεις για τη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος αλλά δεν θέλω να μιλήσω για νούμερα. Για εμάς ο πήχης είναι πολύ μεγάλος. Έχουμε στόχο να κερδίσουμε τις εκλογές. Για να πετύχουμε αυτόν τον πήχη, ξέρουμε ότι στην εθνική κάλπη θα χρειαστούμε πάνω από 2 εκατ. ψηφοφόρους για να κερδίσουμε. Όχι 200.000 και 300.000».

«Τα κόμματα αναγκάζονται από την ίδια τη ζωή και από την ετυμηγορία των πολιτών να διαμορφώσουν τη θέση τους. Η κρίσιμη κάλπη θα είναι αυτή που θα έχουμε μπροστά μας με την απλή αναλογική, που θα διαμορφώσει συσχετισμούς. Είμαστε ιδιοκτήτες αυτού του εκλογικού νόμου και πιστεύω πως η χώρα μπορεί να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίας. Όπως γίνεται σε σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες. Τα κόμματα συζητάν για μέρες, καταθέτουν τις απόψεις τους και δεν το κάνουν στο παρασκήνιο», ανέφερε για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές και υπογράμμισε:

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πράγματα. Στην Ελλάδα και στις μεσογειακές χώρες είναι διαφορετικά από ότι στις βόρειες χώρες. Στη Γερμανία υπήρξε αυτό λόγω της μετατόπισης της σοσιαλδημοκρατίας προς τα δεξιά. Στην Ελλάδα έχουμε δυο κόμματα με βαθιές διαφορές, ιδεολογικές. Όχι όσο στο παρελθόν, αλλά σε σχέση με την κοινωνία και την οικονομία. Με τη Νέα Δημοκρατία οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες. Οι όποιες συγκλήσεις θα έχουν να κάνουν στη βάση των δυο αυτών πόλων, της αριστεράς και της δεξιάς. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας από τις δημοκρατικές δυνάμεις».

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη, επεσήμανε: «Όταν μια πολιτική δύναμη καλεί τους πολίτες να την ψηφίσουν χωρίς να επιδιώκει να κυβερνήσει, έχει ένα ντεζαβαντάζ. Εκτιμώ ότι η στάση του κ. Ανδρουλάκη έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα και έχει στόχο να μην ανοίξουν τα χαρτιά τους αυτή την ώρα. Όσο πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο, οι πολίτες θα θέλουν να ξέρουν ποια είναι τα χαρτιά του κάθε κόμματος για την επόμενη ημέρα. Η θέση του πρωθυπουργού, σε ένα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, είναι πολύ κρίσιμη. Το ποιος θα είναι αυριανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι κρυφός άσσος στο μανίκι ενός πολιτικού. Θεωρώ απολύτως θεμιτό να προσπαθεί ο καθένας να κερδίσει τις εκλογές. Είναι απαράδεκτο, όμως, να λέει «δεν θα είναι ο τάδε», αλλά δεν σας λέω ποιος θέλω να είναι. Αν ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι δεν θέλει τον Χ ή τον Ψ, πρέπει να μας πει ποιον θέλει. Ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει χωρίς να γνωρίζει».  

Σε ερώτηση για τον χρόνο των εκλογών, απάντησε: «Δεν είμαι μάντης για να μαντέψω πότε θα γίνουν εκλογές. Αίσθησή μου είναι ότι αδειάζει η κλεψύδρα για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη. Οσο η κοινωνική ένταση επιτείνεται, θα δυσκολεύουν τα πράγματα. Εμείς θεωρούμε ότι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Να υπάρξει κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, να προστατεύσει τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Η δυσκολία αυτή δεν θα φύγει από τη μια ημέρα στην άλλη. Για το πότε θα είναι ο χρόνος των εκλογών δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά μπορώ να σας πω την αξία του να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κάλπη του αύριο. Μια σειρά δημοσκοπήσεων λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει. Αύριο πρέπει να δοθεί η απάντηση».

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Έχετε πάει το τελευταίο διάστημα σε ένα καφενείο; Έχετε περπατήσει σε έναν εμπορικό δρόμο; Εκεί είναι οι ασφαλέστερες σφυγμομετρήσεις κατά τη γνώμη μου. Το κλίμα έχει αλλάξει, έχει γυρίσει. Ο κόσμος είναι σε βαθιά απογοήτευση. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή. Αυτή είναι η εικόνα από τις πραγματικές σφυγμομετρήσεις στην κοινωνία. Αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η μεγάλη συζήτηση θα είναι η μεγάλη αποτυχία των σφυγμομετρήσεων. Μπορεί να μην είναι εσκεμμένη. Πέρα από τις μετρήσεις και τις δημοσκοπήσεις, το πρόβλημα των πολιτών είναι πώς θα πληρώσουν τον λογαριασμό με τη ρήτρα αναπροσαρμογής τρεις και τέσσερις φορές επάνω; Πώς θα ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις με πληθωρισμό στο 10%. Κάνω περιοδεία σε λαϊκές περιοχές και βλέπω ανθρώπους σε απόγνωση. Ανθρώπους που λένε δεν έχουμε γάλα για τα παιδιά μας, όχι για πολυτελείς αγορές».

Για τις αυξήσεις στην ενέργεια, εξήγησε πως: «Όταν μεσοσταθμικά σε όλη την Ευρώπη οι αυξήσεις στην ενέργεια είναι 20-25% και στην Ελλάδα είναι 80%, υπάρχει τεράστια διαφορά. Που οφείλεται αυτό; Όταν η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, όταν έχουν εμπνευστεί την πατέντα της ρήτρας αναπροσαρμογής που μετακυλίει το 99% της αύξησης στην χονδρεμπορική τιμή στον καταναλωτή, ποιος ευθύνεται; Αυτή τη ρήτρα πρέπει να ξέρεις ιερογλυφικά για να καταλάβεις πως βγαίνεις, εφαρμόστηκε τον Αύγουστο του 2021. Επί των ημερών μας, δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Από το 2015 ως το 2019 μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 19%. Δεν υπήρχε ρήτρα αναπροσαρμογής όταν έπεφτε η τιμή».

Ενώ πρόσθεσε ότι: «Υπάρχει μια αγωνία μην τυχόν και συσσωρευτούν χρέη στο μέλλον, αλλά δεν έχετε αγωνία για το πώς θα πληρώσει σήμερα ο πολίτης. Όταν ένας άνθρωπος έχει 1.000 ευρώ εισόδημα και έχει λογαριασμό 1.600, πώς θα πληρώσει; Θα τους πούμε μπαταχτσήδες; Που βγήκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος με τα εκατομμύρια δάνεια απλήρωτα, να μας πει μπαταχτσήδες; Τι μέτρα πήρε η κυβέρνηση; Τα μέτρα μας πήρε…»

«Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανέγγιχτη και ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια εδώ και εννέα μήνες. Από τη ΔΕΘ μίλησα για το κύμα της ακρίβειας και ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως θα είναι παροδικό. Ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και είναι πρωταγωνίστρια στο ράλι αισχροκέρδειας. Στόχος της ΔΕΗ είναι να έχει υψηλή τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, για να μοιράζει κέρδη στους μετόχους. Σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν, οι λογαριασμοί ήταν τριπλάσιοι. Ο μηχανισμός της αισχροκέρδειας, έχει να κάνει με το χρηματιστήριο της ενέργειας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.




Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με νεκρή ηλικιωμένη από φωτιά στο Παλαιό Φάληρο - Συνελήφθη ο γιος της

Βουτιά θανάτου στη Μαγιόρκα: Τουρίστας πήδηξε από ύψος 25 μέτρων και σκοτώθηκε - Τον τραβούσε βίντεο η σύντροφός του

Ολοκληρώνεται το παζλ της δολοφονίας της Τζωρτζίνας - Οι μαρτυρίες που «καίνε» την Ρούλα Πισπιρίγκου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr