Ελληνοτουρκικά: Θέλει να βγει κι από πάνω η Άγκυρα - «Ισορροπία» στις πολιτικές των ΗΠΑ έναντι Ελλάδας και Τουρκίας ζητά ο Τσαβούσογλου

Ελληνοτουρκικά: Θέλει να βγει κι από πάνω η Άγκυρα - «Ισορροπία» στις πολιτικές των ΗΠΑ έναντι Ελλάδας και Τουρκίας ζητά ο Τσαβούσογλου

Στον απόηχο της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε... παράπονα στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν - Παράλληλα, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ελληνοτουρκικά: Θέλει να βγει κι από πάνω η Άγκυρα - «Ισορροπία» στις πολιτικές των ΗΠΑ έναντι Ελλάδας και Τουρκίας ζητά ο Τσαβούσογλου
Στο επίκεντρο της συνάντησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του, στη Νέα Υόρκη, βρέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Κριτική άσκησε ο Μεβλούτ Τσαβόσογλου στην Ουάσινγκτον για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα μετά την επαφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον  πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε απόψε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης ότι θα δοθούν τα απαραίτητα μηνύματα όσον αφορά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σε σχέση με τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία στις πολιτικές τους έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετική» τη συνάντησή του την Τετάρτη με τον Μπλίνκεν.

«Μπορώ να πω ότι είχαμε μια εξαιρετικά θετική συνάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Η συνάντηση του Τσαβούσογλου και του Μπλίνκεν πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «στρατηγικού μηχανισμού ΗΠΑ - Τουρκίας», με σκοπό τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που χαρακτηρίζονται από ζωηρές εντάσεις τα τελευταία χρόνια.

Η απειλή της Άγκυρας να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν επίσης στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα για να εξαλείψουν τις ανησυχίες της Τουρκίας» σχετικά με αυτό το θέμα, είπε ο Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι επιδεικνύουν επιείκεια προς τους Κούρδους αντάρτες του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Κλείσιμο
«Είναι απαράδεκτο οι σύμμαχοι ή όσοι θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία, να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που μας στοχοποιούν», αντέδρασε ο Τσαβούσογλου.

«Είναι επίσης απαράδεκτο να επιβάλουν περιορισμούς στην πώληση όπλων σε έναν σύμμαχο», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε επίσης αισιόδοξος για την εξέλιξη του φακέλου των εξαγωγών αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, που ζήτησε η Τουρκία.

«Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών προχωρούν πολύ θετικά. Υπάρχουν και θετικά μηνύματα από το Κογκρέσο», δήλωσε, αναφερόμενος στη συμφωνία που πρέπει να υπάρχει από το αμερικανικό κογκρέσο για τις εξαγωγές αυτές.

Μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του ο Τσαβούσογλου έγραψε στο Twitter: «Θα εργαστούμε για τον στόχο των 100 δισ. δολαρίων στο εμπόριο».

«Συζητήσαμε για τη συνεργασία στην άμυνα, την ενέργεια, εστιάσαμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, όπως στις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην ανατολική Μεσόγειο, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή» συμπλήρωσε.



Παραλήρημα Τσαβούσογλου: «Με ενοχλεί η φεμινιστική πολιτική της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών»

Στην πολιτική των απειλών και του παζαριού εμμένει η Τουρκία που αντιτίθεται στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πριν από λίγες ημέρες, καταγράφηκε μια... έκρηξη από πλευράς  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άτυπη Σύνοδο στο Βερολίνο, όπου διαφάνηκε παράλληλα μια βαθιά οπισθοδρομική λογική. Η εκδήλωση οργής από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών περιγράφεται από το πρακτορείο Reuters που έγραψε για την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, το Σάββατο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, ο Τσαβούσογλου όχι μόνο έθεσε ειδικούς όρους προκειμένου η Τουρκία να αποδεχθεί τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και επιδόθηκε στη διατύπωση σεξιστικών σχολίων σε βάρος της Σουηδής ομολόγου του, Αν Λίντε.

«Για εμάς ήταν μια ιστορική στιγμή. Και όμως, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ήταν ενοχλημένος με τη ΄΄φεμινιστική πολιτική'' της Λίντε», ανέφερε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας μια πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Πάντως, πολλοί εκπρόσωποι των Συμμάχων επέλεξαν τη σιωπή για να αμβλυνθεί η ένταση.

«Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι πραγματικά ήθελε ο Τούρκος συνάδελφός μας», είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος όπως και άλλοι μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Ήταν ντροπιαστικό», ανέφερε ακόμη.

Στο μεταξύ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η χώρα του έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Για αυτό τον λόγο η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εξήγησε.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ασφάλειά τους, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να απαντηθούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας.

ΗΠΑ σε Τουρκία: «Θα απαντηθούν οι ανησυχίες σας, θα προχωρήσει η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

Απάντηση στις τουρκικές αντιρρήσεις για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δίνει η Ουάσινγκτον μετά τα ζητήματα ασφαλείας που έθεσε η Άγκυρα

Οι ΗΠΑ είναι «πεπεισμένες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έχουν μια αποτελεσματική διαδικασία ένταξης (στο ΝΑΤΟ) και ότι υπάρχει δυνατότητα να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει συνομιλίες με την Άγκυρα, η οποία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε επίσης: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το τι θα προκύψει από αυτό».

Κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξαν «ομόφωνα» τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας τους ισχυρούς στρατιωτικούς εταίρους, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Ομόφωνα», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι η ομάδα «υποστήριξε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ με το σκεπτικό ότι έχουν ήδη αποδείξει ότι είναι πολύ ικανοί εταίροι στον τομέα της ασφαλείας».


Τεντώνει το σχοινί η Άγκυρα: «Μόνο εάν εκπληρωθούν οι προσδοκίες μας θα ενταχθούν Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ»

«Οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν μόνο εάν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα απαντούν στις ανησυχίες που εκφράζει η Τουρκία για την εθνική ασφάλειά της», δήλωσε νωρίτερα ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ομολόγους του των δύο χωρών.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο της γερμανικής καγκελαρίας Γενς Πλέτνερ, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Ρόμπερτ Ρίντμπεργκ, τον σύμβουλο του Φινλανδού προέδρου Πέτρι Χακαράινεν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας Στίβεν Λάβγκροουβ και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, προκειμένου να συζητήσει την προτεινόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

«Υπογραμμίστηκε ότι αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας, η πρόοδος της διαδικασίας δεν θα είναι δυνατή» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στις επαφές που είχε ο Καλίν συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα και διαπραγματεύσεις και για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος επισιτιστικής ανασφάλειας.

Ερντογάν: Δεν μπορούμε να κάνουμε ξανά το λάθος που κάναμε με την Ελλάδα

Την ευκαιρία να «επιτεθεί» ξανά στο ΝΑΤΟ, με αφορμή το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, βρήκε νωρίτερα - σήμερα - ο Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του στο τουρκικό κοινοβούλιο, κάνοντας αναφορά και στην Ελλάδα.

«Το ΝΑΤΟ καταβάλλει διάφορες προσπάθειες για την ενίσχυση των ανατολικών συνόρων του. Οι διαρκείς κινήσεις των πόρων της Συμμαχίας στην περιοχή μετά την έναρξη του πολέμπυ στην Ουκρανία, μας δημιουργούν ανάμικτα συναισθήματα, καθώς δεν έχουμε συναντήσει ποτέ - ως μέλη του ΝΑΤΟ - αυτή την εικόνα όσα χρόνια πολεμάμε την τρομοκρατία. Περιμένουμε από τους συμμάχους μας να κατανοήσουν, να σεβαστούν και να υποστηρίξουν την ευαισθησία μας. Έχουμε ευαισθησία να προστατεύσουμε τα σύνορά μας από την τρομοκρατία. Κανένας από τους συμμάχους μας δεν έδειξε σεβασμό σε αυτή την ευαισθησία, όπως περιμέναμε» είπε αρχικά ο Ερντογάν.

«Όσο οι πρόσφυγες δεν στρέφονταν προς τις δυτικές χώρες, δεν είδαμε τους συμμάχους να συμμερίζονται τα προβλήματά μας. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Είναι προφανές ότι οι σύμμαχοί μας δεν συμμερίζονται αυτή την ευαισθησία, παρόλο που δείχνουν απεριόριστη ανοχή σε κάποιες χώρες που ενεργούν παράνομα εντός των πλαισιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα λέμε αδιαμαρτύρητα ναι σε κάθε πρόταση που μας υποβάλλουν. Το να υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και να μας ζητούν υποστήριξη για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ είναι τουλάχιστον ανακόλουθο. Η μόνη μας προσδοκία είναι το ΝΑΤΟ να επιδείξει καλή θέληση απέναντι στις νόμιμες προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ζητήσαμε 30 τρομοκράτες από τη Σουηδία, είπαν ότι δεν θα μας τους δώσουν. Εσείς δεν θα δώσετε τους τρομοκράτες, αλλά θα μας ζητήσετε να μπούμε στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να πούμε "ναι" και να κάνουμε αυτόν τον οργανισμό ασφαλείας να στερηθεί την ασφάλεια. Αυτό το λάθος έγινε μια φορά με την Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Γαλλία είχαν φύγει από το ΝΑΤΟ, Δυστυχώς, είπαμε "ναι" στο να μπουν ξανά αργότερα. Ένας μουσουλμάνος δεν επιτρέπεται να πέσει ξανά στην παγίδα. Ήθελαν να έρθουν τη Δευτέρα για να συζητήσουμε. Μην κουράζεστε για το τίποτα, δεν υπάρχει λόγος. (Οι τρομοκράτες) περπατούν ακόμα στη Σουηδία. Δεν θέλουμε τα εδάφη κανενός. Ο μόνος μας στόχος είναι να αποκόψουμε από τη ρίζα ενέργειες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της χώρας μας» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Ειδήσεις σήμερα:

Κλήθηκαν για κατάθεση οι δυο ψαράδες που είναι βασικοί ύποπτοι για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη

Σε κλίμα οδύνης το «τελευταίο αντίο» στον 14χρονο από τα Σεπόλια

Ιστορική στιγμή: Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης