Σε δύο μήνες νέο τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε δύο μήνες νέο τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο

Μετά το Φατίχ, το Κανουνί και το Γιαβούζ η Τουρκία απέκτησε και τέταρτο γεωτρύπανο - Κατέπλευσε από τη Νότια Κορέα στον κόλπο της Μερσίνας - Επικρατέστερη ονομασία του θεωρείται το «Αλπαρσλάν».

Σε δύο μήνες νέο τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο
Σκηνικό καλοκαιριού 2020 φαίνεται πως επιδιώκει να στήσει εκ νέου η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν το Ορούτς Ρέις επιχείρησε να πραγματοποιήσει έρευνες νοτίως του Καστελόριζου παραβιάζοντας και πάλι την ελληνική δικαιοδοσία στη θαλάσσια περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε πως σε δύο μήνες το νέο πλοίο – γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία θα βγει για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το όνομα του νέου πλωτού γεωτρύπανου που θα ενταχθεί στον τουρκικό στόλο, επικρατέστερο θεωρείται το «Αλπαρσλάν». Ο Αλπαρσλάν ήταν Σουλτάνος της Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων (1063 – 1072).

(DRONE) Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Mersin'e ulaştı

Κλείσιμο
Πρόκειται για το τέταρτο πλοίο - γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία, το οποίο κατέπλευσε χθες στο λιμάνι Τασουτσου της Μερσίνας, μετά το Φατίχ, το Κανουνί και το Γιαβούζ.
Δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου αναφέρουν πως το νέο ερευνητικό πλοίο θα αναζητήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι αναγκαίες προετοιμασίες που θα διαρκέσουν δύο μήνες.

Το πλοίο, που αποκτήθηκε από την Νότια Κορέα, είναι εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία έβδομης γενιάς. Έχει μήκος 238 μ., πλάτος 42. και ύψος πύργου 104 μ. Το πλήρωμα του θα αγγίζει 200 άτομα, ενώ η δυνατότητα γεώτρησης μπορεί να φτάσει σε βάθος 12.200 μ.



«Μετά από μια περίοδο προετοιμασίας δύο μηνών στο λιμάνι Τασουτσού, το πλοίο μας θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση. Με τις προσευχές του έθνους μας και τον ιδρώτα των εργαζομένων μας, θα αγκυροβολήσουμε για νέα καλά νέα» σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

Θα είναι «Αλπαρσλάν», από το όνομα του σουλτάνου, που νίκησε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στη Μάχη του Μαντζικέρτ το 1071, η οποία θεωρείται η πρώτη νίκη των Σελτζούκων/Τούρκων ενάντια στη Δύση.

Σε δύο μήνες νέο τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο


«Το καλύτερο γεωτρύπανο στον κόσμο θα ονομαστεί «Αλπαρσλάν» είναι ο τίτλος της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας, σύμφωνα με το sigmalive, που αναφέρει επίσης ότι το 4ο γεωτρύπανο, που ανακοίνωσε ο Ερντογάν, θα παραδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Με πλήρωμα 200 ατόμων, το πλοίο έχει μήκος 238 μέτρα, πλάτος 41,7 μέτρα και βάθος 18,9 μέτρα. Αποτελείται από δύο κατάρτια ύψους 65 μέτρων με ανυψωτική ικανότητα 1.750 τόνων. Το γεωτρύπανο 7ης γενιάς μπορεί να πραγματοποιεί γεώτρηση ακόμη και σε μήκος κύματος 7,3 μέτρων

Σε δύο μήνες νέο τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε δύο μήνες νέο τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο


Ειδήσεις σήμερα:

Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων να εξελιχθεί σε νέα πανδημία; - Τι ξέρουμε έως τώρα για τη σπάνια νόσο

Υποψία πνευμονικής εμβολής έδειξε η νεκροψία του 43χρονου που πέθανε στην καρέκλα του «Παπανικολάου»

Νέα επαφή Αμερικανών – Ρώσων, μετά το σχέδιο Ντράγκι για ειρήνη, αλλά και κόντρα για την επισιτιστική κρίση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης