Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης θέτει την τουρκική προκλητικότητα - Μικρό καλάθι για τα ενεργειακά

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, λένε κυβερνητικές πηγές στο protothema.gr

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κόβει τις γέφυρες επικοινωνίας με την Ελλάδα και να προετοιμάζεται για ένα θερμό καλοκαίρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα. Χωρίς να είναι στην ατζέντα της Συνόδου οι σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να διεθνοποιήσει αυτό που συμβαίνει εδώ και εβδομάδες, με το επιχείρημα ότι υπάρχει και πάλι αναταραχή σε μια περίοδο που είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων αυτό να μην γίνεται.

«Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση από την πλευρά της γειτονικής χώρας και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία που το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο», λένε κυβερνητικές πηγές στο protothema.gr, δίνοντας έτσι το πλαίσιο της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, δεν έχει πρόθεση να «παραπονεθεί» για το ζήτημα, παρά θα εκθέσει την κατάσταση, βάζοντας στην εξίσωση και το στρατηγικό συμφέρον της Ένωσης. «Η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή», αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι στη σημερινή εμβόλιμη Σύνοδο έχει μπει στην ατζέντα και το θέμα της Άμυνας και στην Αθήνα είναι της άποψης ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να υπερασπίζεται τα στρατηγικά της συμφέροντα με ενιαία προσέγγιση, πολλά δε σε περιοχές υψηλού στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδίως για τα ενεργειακά.

Ανεπαρκής παρέμβαση

Ως προς τα της ενέργειας που ήταν και το κυρίως θέμα, αλλά πλέον συμπληρώνεται και από το σκέλος της επισιτιστικής επάρκειας, η θέση της Αθήνας είναι σαφής: όσα προτείνει η Κομισιόν για την ενίσχυση της διαδικασίας απεξάρτησης από τους ρωσικούς ορυκτούς πόρους είναι επί της αρχής σωστά, αλλά η Ε.Ε. θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη στήριξη των κοινωνιών με κοινό τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν προσέρχεται και με μικρό καλάθι στη συζήτηση, ιδίως αν σκεφτεί κανείς με πόση δυσκολία προχωρούν οι 27 ακόμα και για το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία που περιλαμβάνει το εμπάργκο στο πετρέλαιο.

Όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την πρότασή του για τη λήψη μέτρων για τον εξορθολογισμό της αγοράς, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φθάνει στον καταναλωτή. Η κυβέρνηση, άλλωστε, έχει εξαγγείλει και θέτει σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο στήριξης και παρέμβασης στην αγορά του ρεύματος για τους επόμενους αρκετούς μήνες, με κορωνίδα την αδρανοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς από τον Ιούλιο. Η χώρα μας, όπως επιζητεί ευρωπαϊκή λύση, καθώς, όπως επανειλημμένα, έχει πει ο πρωθυπουργός, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες.

Όπως προαναφέρθηκε, πάντως, στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν κατά τα άλλα θετικά τις τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια και το RepowerEU, καθώς η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ρύπων (ETS), καθώς και από τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν σημαντικά ενεργειακά projects.

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor: Το «Μπλε»… ταξίδι στο Μεξικό και η ποδοσφαιρική Ελληνοτουρκική μάχη – Δείτε βίντεο


Ισραήλ: Χιλιάδες Ισραηλινοί μετείχαν στην υπό ένταση "πορεία των σημαιών" στην Ιερουσαλήμ - Δείτε βίντεο

Στους «27» ηγέτες της ΕΕ η «καυτή πατάτα» για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr