«Θερμό επεισόδιο» Ακάρ - Ελλήνων βουλευτών στη σκιά του ΝΑΤΟ - Οι απαντήσεις στις τουρκικές διεκδικήσεις

Έντονοι διάλογοι στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπιών του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη - Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έθεσε και πάλι θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εκπαιδεύει τρομοκράτες στο Λαύριο - Ηχηρή και ενιαία η απάντηση των Ελλήνων βουλευτών

Σε θέατρο των «παράλογων» και ανυπόστατων τουρκικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας επιχείρησε να μετατρέψει τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προκαλώντας ομοβροντία αντιδράσεων από μέρους των βουλευτών - μελών της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων- που συμμετέχουν στις εργασίες.

Αφήνοντας κατά μέρος το διπλωματικό πρωτόκολλο, αλλά και τις εθιμικές αρχές και αξίες που διέπουν τη φιλοξενία της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και της Υποεπιτροπής για τις Εταιρικές Σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, οι οποίες συνεδρίαζαν στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην στρατιωτικός και νυν Υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ «χαιρέτισε» τη χθεσινή συνεδρίαση με ένα δριμύ κατηγορώ κατά της Ελλάδας, χωρίς να έχει προκληθεί στο ενδιάμεσο ή να έχει μεσολαβήσει οποιαδήποτε ενέργεια, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον μονόλογο των απειλών και προκλήσεών του.



Στον αντίποδα, ο κ. Ακάρ έθεσε «με το καλημέρα» ενώπιον των κρατών- μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας όλη την αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας, κάνοντας δηλαδή αναφορά στην αξίωση της Άγκυρας περί «αποστρατικοποίησης» των νησιών του Αιγαίου (ως θερμός «οπαδός» ο ίδιος του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας»), ενώ αναφέρθηκε σε ζητήματα χωρικών υδάτων, κατηγορίες περί υπόθαλψης και εκπαίδευσης τρομοκρατών (σ.σ. ΡΚΚ) στο Λαύριο Αττικής και υπεραμύνθηκε της τουρκικής εισβολής το 1974, στην Κύπρο.

Τόσο ο χώρος (δηλαδή το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ), όσο και το εύρος της ωμής τουρκικής πρόκλησης με πρωτεργάτη τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας είχαν ως αποτέλεσμα την ακαριαία απάντηση των Ελλήνων Βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή, δηλαδή των Σπήλιου Λιβανού και Μανούσου Βολουδάκη από την ΝΔ, της Θεοδώρας Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.



Παρακολουθώντας ιδίοις όμμασι την νέα «έκρηξη» της τουρκικής επιθετικότητας δια στόματος του Υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία επέδειξε ισχυρά και γρήγορα αντανακλαστικά, καθώς «συντονίστηκε» αμέσως στη συχνότητα προάσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και της ανάδειξης της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, περνώντας με αυτόν τον τρόπο στην αντεπίθεση. Η ελληνική πίεση, μάλιστα, είχε ως αποτέλεσμα ο Τούρκος Υπουργός να αποχωρήσει από την αίθουσα, εμφανώς εκνευρισμένος για την τελική έκβαση της τοποθέτησής του, η οποία παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό «επεισόδιο».

Άναψε το φυτίλι

Νωρίτερα, στην αναθεωρητική τοποθέτηση του κ. Ακάρ απάντησε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος αφενός απέρριψε τις τουρκικές αιτιάσεις και αφετέρου άδραξε την ευκαιρία και ενημέρωσε διεξοδικά τους παριστάμενους -εκπροσώπους των υπόλοιπων χωρών που μετείχαν στην συνεδρίαση- για το σύνολο των τουρκικών παραβιάσεων, τις υπερπτήσεις, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Αντίστοιχο περιεχόμενο, «στριμώχνοντας» τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, είχε και η παρέμβαση του Βουλευτή της ΝΔ, Μανούσου Βολουδάκη. Ωστόσο, όταν δόθηκε βήμα στο Βουλευτή, Ανδρέα Λοβέρδο, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας διέκοψε την συνεδρίαση λέγοντας χαρακτηριστικά «αρκετούς Έλληνες άκουσα» και επικαλούμενος φόρτο εργασίας αποχώρησε. Σύμφωνα, όμως, με αυτόπτες μάρτυρες, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας μετέβη για καφέ στο μπαρ του συνεδριακού χώρου!



Μεγάλη αλλαγή

«Δεν άντεξε να μας ακούσει όλους κι έφυγε» παρατήρησε, μιλώντας στο protothema.gr, ο Βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης, ενώ περιέγραψε πως «υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στο κλίμα από αυτά που έχουμε συνηθίσει στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ. Οι Τούρκοι προσπαθούσαν πάντα να δείχνουν ένα θεσμικό και πολιτισμένο πρόσωπο, χωρίς τριβές. Μάλιστα άφηναν εμάς να ανοίγουμε τις συζητήσεις και να φαίνεται πως προκαλούμε».

Στον αντίποδα, χθες «έγινε κάτι τελείως διαφορετικό καθώς ο Χουλουσί Ακάρ άνοιξε την ατζέντα μιλώντας για διάφορα απαράδεχτα θέματα με τελευταίο την απαίτηση της αποστρατικοποίησης των νησιών. Η αντιπροσωπία μας αντέδρασε φυσικά όταν πήρε τον λόγο. Μάλιστα εκείνος δεν άντεξε να μας ακούσει όλους κι έφυγε. Από τους τέσσερις άκουσε μόνο τον Σπήλιο Λιβανό κι εμένα με την δικαιολογία πως έπρεπε να φύγει γιατί πετούσε και δεν είχε χρόνο. Απαράδεκτο αυτό που έκανε γιατί στα πηγαδάκια έκατσε περισσότερη ώρα», επισήμανε ο κ. Βολουδάκης.



Το παράλογο της ασφάλειας

Ο ίδιος γνωστοποίησε πως «στο τέλος της κουβέντας του μας είπε τα πολιτικός ορθά πως πρέπει να συνυπάρξουμε. Γι' αυτό και του είπα πως από την μια μας λέτε αυτά και από την άλλη δεν υπάρχει μέρα που να μην ακούμε και μια απειλή πολέμου. Όχι μόνο στα λόγια αλλά και με διαρκείς παραβιάσεις της κυριαρχίας μας που έχουν φτάσει στο σημείο να είναι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά». «Του είπα ακόμα», όπως είπε ο Βουλευτής της ΝΔ, «πως έχετε δυο μέτρα και δυο σταθμά με αποτέλεσμα να οδηγήστε σε λογικά παράδοξα διότι από την μια διεκδικείτε το δικαίωμα να κάνετε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη για την ασφάλεια σας και την ίδια στιγμή που έχετε στρατό εκεί μας λέτε να μην έχουμε εμείς στρατό σε δικά μας εδάφη. Αυτό είναι παράλογο». «Στο τέλος του είπα πως με την ρητορική των τελευταίων εβδομάδων που ακολουθεί η Τουρκία, αυτό που έχουν καταφέρει είναι να ενισχύσουν την εθνική ομοψυχία των Ελλήνων και τον διαβεβαίωσα πως δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ», κατέληξε.



Νεύρα στα… Τούρκικα

Από πλευράς του, ο Σπήλιος Λιβανός περιέγραψε για το συμβάν πως «ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ του απάντησα, λέγοντάς του πως είναι σαν να πατάνε σε δυο βάρκες και πως είναι το λιγότερο περίεργο να μιλάνε για διεθνές δίκαιο και καλές γειτονικές σχέσεις, όταν η Τουρκία εδώ και δεκαετίες μας έχει την απειλή του casus belli, παρά το γεγονός ότι είμαστε φίλες και σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ. Όταν εισέβαλε και κατακρατεί παράνομα το βόρειο κομμάτι της Κύπρου, όταν κάνουν πτήσεις στον εναέριο χώρο μας, αλλά και πάνω από τα ελληνικά νησιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής της ΝΔ και συνέχισε, λέγοντας πως «εκείνος εκεί εκνευρίστηκε και γύρισε από τα αγγλικά να μιλά στα τουρκικά. Κοκκίνισε, νευρίασε με το θέμα της Κύπρου και κάποια στιγμή φορτίστηκε κι άλλο η ατμόσφαιρα».

«Εγώ έθεσα όλες τις ελληνικές θέσεις. Πως είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο. Είπαμε πολλά, στη συνέχεια μίλησε ο Βολουδάκης και μετά έφυγε. Τον πιάσαμε στον διάδρομο και μπροστά στις κάμερες συνέχισε να μιλά στα τουρκικά έντονα και εγώ στα αγγλικά. Ήταν προκλητικός, έλεγε τα δικά του», υπογράμμισε ο κ. Λιβανός.

Έντονο κλίμα

Πάντως, όπως διαπίστωσε, «σε γενικές γραμμές το κλίμα ήταν έντονο, αν και στην αρχή δεν φαινόταν. Το γύρισε ο ίδιος με αυτά που είπε. Δεν ξέρω, ίσως περίμενε πως θα φοβόμασταν και δεν θα απαντούσαμε. Εμείς απαντήσαμε κι εκεί νευρίασε. Πριν ενάμιση μήνα στην επιτροπή των επικεφαλής που έγινε στην Αθήνα εμείς δεν αναφερθήκαμε καθόλου στους Τούρκους, τους σεβαστήκαμε. Αυτοί τώρα με τη συμπεριφορά τους ήταν λες και ήθελαν να μας κάνουν bullying και τσαμπουκά μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό δείχνει πως είναι σε βρασμό» κατέληξε ο κ. Λιβανός.

«Χρόνιο πρόβλημα»

«Κατά τη συζήτηση του θέματος προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας κ. Ακάρ έθεσε ευθέως ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε χρόνιο πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί μέσα από διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού. Πρόσθεσε ότι κάποιοι Έλληνες πολιτικοί έχουν υιοθετήσει μια ρητορική που τροφοδοτεί εντάσεις και επιδεινώνει την κατάσταση. Επίσης, τόνισε πως κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποθάλπουν την τρομοκρατία και πως παραβιάζουμε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας» δήλωσε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη για το περιστατικό και συμπλήρωσε: «Ζητήσαμε να πάρουμε τον λόγο όλη η ελληνική αντιπροσωπεία. Άκουσε Λιβανό και Βολουδάκη και όταν ήρθε η σειρά η δική μου και του Λοβέρδου έφυγε, λέγοντας πως δεν γίνεται να μιλούν συνέχεια βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, τερματίζοντας και τη συνεδρίαση». Τότε, είπε η κ. Τζάκρη, «αντέδρασα και του είπα πως οφείλει να ακούει όλους τους βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν στο πλαίσιο της συζήτησης στην επιτροπή και ότι, εκτός από εθνική αντιπροσωπεία, είμαστε και εκπρόσωποι κομμάτων και πρέπει ν' ακουστούμε. Εκείνος όμως έφυγε και ήρθε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, που συνέχισε στον ίδιο τόνο τις προκλήσεις» κατέληξε η κυρία Τζάκρη.

Μιλώντας στο Mega, «ήταν μία απρεπής προβοκατόρικη συμπεριφορά του Τούρκου υπουργού Άμυνας. Ο κύριος Χουλουσί Ακάρ μετέτρεψε, ως μη όφειλε, μία πολυμερή συνάντηση ΝΑΤΟϊκών επιτροπών σε ελληνοτουρκική συζήτηση. Αυτό δεν γίνεται. Είμαι πολλά χρόνια μέλος αυτής της συνέλευσης, έχω ακούσει πάρα πολλούς υπουργούς Άμυνας», δήλωσε ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι «όταν ήρθε η σειρά μου να πάρω τον λόγο, σταμάτησε τη συζήτηση, σηκώθηκε όρθιος, κατέβηκε από το βήμα λέγοντας ότι πολλοί Έλληνες έχουν μιλήσει και πως θα πρέπει να φύγει για τις Βρυξέλλες». Ωστόσο, «παρότι έπρεπε να φύγει για Βρυξέλλες, έμεινε στο χώρο του ξενοδοχείου που γινόταν η συνάντηση επί 1,5 ώρα. Σταμάτησε με βίαιο τρόπο τη συζήτηση που άνοιξε αυτός. Ο Ακάρ το έκανε επίτηδες, το έκανε με απρέπεια. Φυσικά πήρε τις απαντήσεις που του αρμόζουν», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ την ενιαία και αποφασιστική αντίδραση των 4 Ελλήνων Βουλευτών απέναντι στον Τούρκο Υπουργό Άμυνας εξήρε με παρέμβασή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρώην Υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Συγχαρητήρια στην Ελληνική Αντιπροσωπεία που συμμετείχε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του @NATO. Στον επικεφαλής, @SpiliosL, τον συντοπίτη μου @MVoloudakis, τον @a_loverdos και την Θεοδώρα Τζάκρη. Απέδειξαν ότι ξέρουν να μάχονται και πως τα ελληνικά επιχειρήματα είναι ισχυρά. ΝΜ», σχολίασε η κ.Μπακογιάννη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr