Τσίπρας στον ΣΕΒ: Μίλησε για «αδράνεια» και «εμμονικές πολιτικές» από την κυβέρνηση

Τσίπρας στον ΣΕΒ: Μίλησε για «αδράνεια» και «εμμονικές πολιτικές» από την κυβέρνηση

«Ας μην έχουμε αυταπάτες, μόνοι μας θα είμαστε», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε περίπτωση υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας - Η χώρα μετατρέπεται σε «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και μάλιστα αφύλακτο» - Φτηνή και αναποτελεσματική η αντιπολίτευση Τσίπρα, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

5624073
Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας ως προς τον κίνδυνο «γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ανασφάλειας» στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας «κοινωνικής κρίσης» ως απόρροια της τρέχουσας πορείας της οικονομίας, μιλώντας στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ.

Αναφερόμενος στην παρούσα συνθήκη της ελληνικής οικονομίας, «ο πληθωρισμός στη χώρα μας καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αποδίδοντας την κατάσταση αφενός στην «αδράνεια» και αφετέρου στην «εμμονική πολιτική» της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση αγνόησε τους πάντες, επέμεινε στο να θεωρεί ότι η ακρίβεια είναι ένα πρόσκαιρο, παροδικό φαινόμενο, όπως αγνόησε και τους πάντες στο θέμα της ενεργειακής στρατηγικής» υποστήριξε και χαρακτήρισε ως «ανερμάτιστη» την ενεργειακή μετάβαση, κάνοντας λόγο για αντικατάσταση του ενός ορυκτού καυσίμου από ένα «άλλο ακόμη πιο ακριβό».

Καταλογίζοντας «ιδεολογικές εμμονές» στην κυβέρνηση ως προς την άσκηση της οικονομική πολιτικής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε πως «όταν το κράτος γίνεται θεατής της παραγωγής, τότε γίνεται και θεατής στην αυθαιρεσία της αγοράς», αφήνοντας αιχμές για «πλάτες στην αισχροκέρδεια», που όπως είπε, εξοβελίζουν τις «υγιείς δυνάμεις της αγοράς».

Πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας

Με φόντο την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, ο ίδιος εκτίμησε πως «στην εξωτερική πολιτική τα πράγματα είναι λίγο χειροτέρα, γιατί μας οδηγεί σε εάν πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας», παρατηρώντας από πλευράς του πως η Ελλάδα «μετατρέπεται σε μέρος της κρίσης» από μέρος της λύσης όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως και «σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και μάλιστα αφύλακτο». Στο πλαίσιο αυτό, αν χρειαστεί ποτέ να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, «ας μην έχουμε αυταπάτες, μόνοι μας θα είμαστε», τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κλείσιμο
Επιπλέον, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, «μας κατατάσσει στις άμεσα εμπλεκόμενες στην πολεμική αντιπαράθεση χώρες», ενώ παρατήρησε πως «η Ελλάδα πληρώνει βαρύ τίμημα, οικονομικό τίμημα από κυρώσεις», που φαίνεται να πλήττουν βαρύτερα αυτόν που τις επιβάλλει, από αυτόν που τις υφίσταται. «Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας ΙΧ εξωτερικής πολιτικής» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως «μας οδηγεί σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση και σε μια πρωτοφανή ανασφάλεια», ιδίως αν αυτό το κλίμα της έντασης κλιμακωθεί περαιτέρω.

Στο πλαίσιο αυτό, «σήμερα θέλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου», όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «γιατί ενδεχόμενοι κίνδυνοι από την επιπόλαιη διαχείριση στην εξωτερική πολιτική και από την εμμονική διαχείριση στην οικονομίας», μπορούν κατά τον ίδιο «να μετατραπούν σε υπαρξιακούς κινδύνους για τη χώρα».

Μάλιστα, διέβλεψε πως ακόμη και αν η αντιπαράθεσή μας (σ.σ. με την Τουρκία) μείνει σε λεκτικό επίπεδο και αυτή δεν αποκλιμακωθεί, θα υπάρχουν σε κάθε περίπτωση αρνητικές συνέπειες για την οικονομία, τη στιγμή που ο «κίνδυνος κοινωνικής κρίσης» είναι «ξανά ορατός στη χώρα μετά από μια δεκαετία», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ταυτόχρονα «η ακρίβεια είναι μια πραγματικότητα που δεν κάνει τους φτωχούς φτωχότερους, αλλά το σύνολο του ενεργού παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Το σύνολο αυτού που ονομάζουμε συνήθως μεσαία τάξη» δήλωσε, με τις συνέπειές της να αγγίζουν και τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.



Σχέδιο ανάσχεσης της ακρίβειας

«Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι η χώρα χρειάζεται και οι καιροί απαιτούν» μια αλλαγή πολιτικής στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική, υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε ένα άμεσο και ριζοσπαστικό σχέδιο ουσιαστικής ανάσχεσης της ακρίβειας».

Στα ενδεδειγμένα μέτρα κατά τον ίδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης εντάσσονται η «αναστολή, αν χρειαστεί, του Χρηματιστηρίου ενέργειας», όπως και η μείωση του ενεργειακού κόστους και η σταθερότητα στις τιμές. Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της «χρονικής μετάθεσης» της απολιγνιτοποίησης, αλλά και της αποκέντρωσης της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας με την προώθηση του μοντέλου του παραγωγού και καταναλωτή ενέργειας ταυτόχρονα. Ως «κρίσιμο ζήτημα» για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνιστά και η «στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», η καταπολέμηση της μεγάλης φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, αλλά και η μείωση της γραφειοκρατίας στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Κλαδικές πολιτικές στη βιομηχανία

Ειδικά για τη βιομηχανία, «είναι απαραίτητο να ξαναγυρίσουμε στις κλαδικές πολιτικές στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, με στόχο την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, παρατηρώντας σε κάθε περίπτωση πως «όλα αυτά έχουν σημασία σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας, για αυτό η Ελλάδα πρέπει να γίνει ξανά μέρος της λύσης», όπως είπε. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη για «απεμπλοκή» από την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αλλά και την «επαναφορά», των διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα Τουρκία, σημειώνοντας πως η μία και μόνη διαφορά μας με τη γειτονική χώρα πρέπει να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου «και όχι με εντάσεις που μπορεί να μας οδηγήσουν σε δρόμους χωρίς επιστροφή».

Στο επίκεντρο το κράτος

Χαρακτηρίζοντας, ακόμη, τα προβλήματα της χώρας ως «πολλά και μεγάλα, αλλά όχι ανυπέρβλητα», ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι η πραγματικότητα σήμερα «φέρνει στο επίκεντρο των εξελίξεων κατά το κράτος», με ένα σχέδιο που θα συνεπάγεται «δικαιώματα και υποχρεώσεις» για το κράτος, αλλά και θα διασφαλίζει την ίδια ώρα «ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο» και «το κοινωνικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της κοινωνίας».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επισήμανε πως «η εφοδιαστική αλυσίδα τελεί υπό διάλυση», ενώ υπογράμμισε το ενδιαφέρον και τις πολιτικές του ΣΕΒ για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, περιγράφοντας ως στόχο της βιομηχανίας στη χώρα το «να χτίζουμε μια οικονομία πιο διατηρήσιμη για το μέλλον». «Μπορεί να μην συμφωνούμε σε όλα τα επιμέρους θέματα», όπως ανέφερε προς τον κ. Τσίπρα, αλλά «σε πολλούς από τους τίτλους της συζήτησης συμφωνούμε» σχολίασε ως προς το επίδικο μιας κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, ο κ. Παπαλεξόπουλος σχολίασε ότι «η πράσινη μετάβαση ίσως πρέπει να επιταχυνθεί» και πως «το κράτος πρέπει να βοηθήσει, για να πάνε τα πράγματα πιο γρήγορα», ενώ επισήμανε την ανάγκη να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στις καθαρές απολαβές των εργαζόμενων και στο μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.

Εστιάζοντας στους «δύο υπαρξιακούς κινδύνους που έχουμε μπροστά μας», δηλαδή τον «κίνδυνο γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ανασφάλειας» και αυτόν της «κοινωνικής κρίσης», που «είναι κρίμα να συμβεί και πρέπει να το προλάβουμε», όπως εξήγησε, ο κ. Τσίπρας ανέφερε παράλληλα πως «πρέπει να βρούμε απαντήσεις» για την «μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον πανευρωπαϊκό ενεργειακό πληθωρισμό και τον ελληνικό», κάνοντας λόγο για «στρεβλή εφαρμογή» του κανονιστικού πλαισίου στην Ελλάδα.

Κανόνες στην αγορά εργασίας

Ως προς το μισθολογικό κόστος και το πεδίο της εργασίας, «εμείς φανταζόμαστε μια αγορά εργασίας, η οποία θα λειτουργεί μέσα σε πλαίσια και κανόνες» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «το κράτος πρέπει να θέτει κάποια όρια λειτουργίας», ενώ δήλωσε παράλληλα ανοιχτός στη συζήτηση περί μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

Ακόμη, εμφανίστηκε σύμφωνος στα ζητήματα να επιταχυνθεί η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, αλλά με σχέδιο» και σχολίασε ότι «για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία στο ενεργειακό μοντέλο να δούμε το θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων, να είσαι ταυτόχρονα παραγωγός και καταναλωτής», όπως περιέγραψε.

Δραματική απειλή το δημογραφικό

Ως προς την έλλειψη εργατικού δυναμικού, «είναι γεγονός ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει μια δραματική απειλή» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το δημογραφικό και σχολίασε χαρακτηριστικά πως «ας είναι καλά ο Κατρούγκαλος», ο οποίος «ανέλαβε το δύσκολο ρόλο εκείνη την εποχή», μιλώντας για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. «Να είμαστε ειλικρινείς» ζήτησε, υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας ως προς την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, λέγοντας πως «ακολουθούμε μια πολιτική που κλείνει την νόμιμη ένταξη μεταναστών στη χώρα», την οποία χαρακτήρισε ως υποκρισία δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος, κάνοντας παράλληλα λόγο για «παραγωγικό δυναμικό που πρέπει να ενταχθεί» στην ελληνική κοινωνία, αλλά και να λάβει σχετική εκπαίδευση.

Ανησυχία για τους μικρομεσαίους

Ως προς την πορεία της επιχειρηματικότητας το επόμενο διάστημα, «είμαι πιο ανήσυχος για τη βιωσιμότητα των πιο μικρών επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας πως το κράτος πρέπει να θέτει τους κανόνες, ώστε να παραμένει η επιχειρηματικότητα υγιής και παραγωγική, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Οικονόμου: Φτηνή και αναποτελεσματική η αντιπολίτευση Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας παραμένει ο τελευταίος πολιτικός στο πλανήτη που δεν μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της παγκόσμιας κρίσης και προσπαθεί, επιμένοντας σε αερολογίες και κούφια λόγια, να την προσάψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιχειρώντας μια φτηνή και αναποτελεσματική αντιπολίτευση, μακριά από τις αγωνίες των πολιτών», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

«Αυτό που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κληθεί να διαχειριστεί διαρκείς εξωγενείς κρίσεις και χάρη στις πολιτικές της Κυβέρνησης η πατρίδα και η κοινωνία αντέχουν και στέκονται όρθιες, παρά τα αλλεπάλληλα μείζονα πλήγματα και τις προκλήσεις», υποστήριξε ακόμη.

«Αντιθέτως, στην περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, η Ελλάδα πλήρωσε τις καταστροφικές επιλογές του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που όλος ο κόσμος, ακόμη και οι σύντροφοί του στην Ευρώπη, τον θεωρούσαν παράδειγμα ανυποληψίας και αποτυχίας», τονίζει ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Ειδήσεις σήμερα:

«Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές... αλλά και περισσότεροι να μην γίνουν» λέει ο Μητσοτάκης

Ερντογάν: «Πόσο πιθανό είναι να κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα;» αγωνιούν τα γερμανικά ΜΜΕ

Καιρός: Καταιγίδες και σήμερα τις απογευματινές ώρες, ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης