Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές
Για εμάς η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός, είπε ο πρωθυπουργός - «Στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου θα καθίσει το ηθικό σας πλεονέκτημα» είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ - Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις από 1.1.2023 προανήγγειλε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης
Την σταθερή βούληση για εξάντληση της τετραετίας με συνέχιση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην σεναριολογία που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και το σύνολο των αρχηγών της αντιπολίτευσης περι προεκλογικού Σεπτεμβρίου υπογράμμισε «Ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν. Σας ξαναλέω, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά την δουλεία της. Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει μολύβια όπως λέτε. Υπάρχει νομοθετικός όγκος που έρχεται τους επόμενους μήνες στη Βουλή. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Όμως σας το λέω κ. Τσίπρα, θα διαψευστείτε πανηγυρικά».
Κατά την τριτολογία του και κλείνοντας την πολύωρη συνεδρίαση επανήλθε στο ζήτημα των σεναρίων περι εκλογικού φθινοπώρου επαναλαμβάνοντας την σταθερή του πρόθεση για εξάντληση της τετραετίας.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του εξήγγειλε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις από 1.1.2023 προανήγγειλε. «Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς να απειλεί την δημοσιονομική ισορροπία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η δευτερολογία του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στη δευτερολογία του πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Αναλυτικά, όσα είπε:
«Κ. Βαρουφάκη αν πιστεύετε ότι κοιμάμαι και ξυπνάω έχοντας την έγνοια αν θα μπείτε στη Βουλή έχετε πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας. Εχω πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθώ.
Αναφερθήκατε στην περίοδο του 2015 και εσείς και ο κ. Τσίπρας. Σας κυνηγούν ερινύες γι αυτό το καταστροφικό εξάμηνο. Δεν έχετε την ίδια άποψη για το τι προηγήθηκε του καταστροφικού σας δημοψηφίσματος. Ας φρεσκάρουμε την μνήμη σας για το τι έγινε τους έξι μήνες. Προκαλέσατε εκλογές ρίχνοντας την κυβέρνηση Σαμαρά συμπράττοντας με την Χρυσή Αυγή.
Μας είπατε σήμερα κ. Τσίπρα ότι η χώρα είχε χρεοκοπήσει από το 2014. Αν είναι έτσι γιατί ρίξατε την κυβέρνηση υποσχόμενος το τέλος του μνημονίου με ένα άρθρο και ένα νόμο;
Ο κ. Βαρουφάκης σας κατηγορεί γιατί υποχωρήσατε και δεν τιμήσατε εκείνο που ο κ. Βαρουφάκης νόμιζε ότι ψήφισε ο Ελληνικός λαός.
Πήγατε μετά από 14 ώρες υπερήφανης διαπραγμάτευσης να μας φέρετε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Γιατί είστε υπερήφανος κ. Τσιπρα; Για τα ψεματα που είπατε στον ελληνικό λαό; Για το 3ο μνημόνιο που φέρατε βυθίζοντας σε ύφεση την ελληνική οικονομία όταν παντού στην Ευρώπη έτρεχε ανάπτυξη;
Τι ακριβώς θυμούνται οι Έλληνες από την τετραετή διακυβέρνησή σας; Για να δούμε στα καφενεία που επικαλείστε τι λένε και τι θυμούνται. Οι τραυματικές εμπειρίες των δικών σας ημερών δεν έχουν σβήσει. Όταν υπενθυμίζετε αυτή την περίοδο οι ψηφοφόροι κάνουν μια προβολή. Λένε «λες να μας ξανατύχει αυτό που πάθαμε. Λες να μας ξανακυβερνήσουν αυτοί οι δύο;».
Επικαλείστε μια περίοδο που υπήρξε τραυματική και διέσυρε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Να θυμίσω τι έλεγε ο κ. Μελανσόν για εσάς προσωπικά κ. Τσίπρα; Ολους τους εξαπατήσατε και εσείς θέλετε να είστε υπερήφανος. Δικαίωμά σας.
Ανησυχείτε πολύ για τις εκλογες και πότε θα γίνουν. Σας ξαναλέω: εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας αλλά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου. Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών πράγματι θα δούμε τι θυμόμαστε από την 4ετία Τσίπρα: φόρους, περικοπεπς στις συντάξεις καιι ψέματα.
Για εμάς θα πει ο λαός ότι μειώσαμε την ανεργία, μειώσαμε τους φόρους, εξοπλίσαμε την χώρα, φυλάξαμε τα σύνορα, στηρίξαμε την κοινωνία
Επειδή για ακόμα μια φορά μας είπατε το καλά που τα κάνατε τα 4,5 χρόνια που κυβερνήσατε, υπάρχει ένα καταλυτικό επιχείρημα: αν τα κάνατε τόσο καλά γιατί σας καταψήφισε 3 φορές ο λαός και έδωσε αυτοδυναμία στην ΝΔ; Δεν εμπιστεύεστε την κρίση του λαού; Ήταν τα ΜΜΕ που προέβαλαν μια άλλη εικόνα και ξεγελάστηκε ο λαός;
Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά την δουλεία της. Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει μολύβια. Υπάρχει νομοθετικός όγκος που έρχεται τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Θα διαψευστείτε πανηγυρικά κ. Τσίπρα
Μου κάνει πολύ εντύπωση σε μία συζήτηση που θα έπρεπε κανονικά να αποτελεί προνομιακό πεδίο δήθεν για εσάς, καθώς εξακολουθείτε να ισχυρίζεστε ότι έχετε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, γιατί αφιερώσατε δέκα λεπτά μόλις αντικρούοντας τα δικά μου επιχειρήματα και 30 λεπτά μιλώντας για θέματα όπως τα εξωτερικά, η Novartis ή ο χρόνος των εκλογών;
Κύριε Τσίπρα θεωρήσατε ότι υπέστημεν Βατερλό στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί είπατε μίλησα σε άδεια αίθουσα. Αυτή είναι η φωτογραφία από την δική σας ομιλία. Τρεις και ο κούκος είναι αυτό. Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς όταν πάνε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο η συμμετοχή ευρωβουλευτών είναι περιορισμένη. Αυτό είναι θέμα που πρέπει να το δει το προεδρείο του Ε.Κ.
Ενδιαφέρουσα και η αναφορά σας στον Οργουελ. Ο Όργουελ ήταν συγγραφέας που ενώ ξεκίνησε ως αριστερός, πήγε να πολεμήσει στον εμφύλιο Ισπανίας. Εγραψε όμως και την φάρμα των ζώων που αποτέλεσε μνημείο καταδίκης του αριστερόστροφου ολοκληρωτισμού.
Το πόσο σοσιαλιστές είστε, είναι άλλο ερώτημα που θα το κρίνει η ιστορία. Είστε τόσο μορφωμένος κ. Τσακαλώτο (απάντησε σε σχολιασμό του Τσακαλώτου από τα έδρανα) που την αστική σας καταβολή δεν την αντέχει ούτε το κόμμα σας. Λίγη λιγότερη αλαζονεία δεν θα έβλαπτε.
Αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις και να κρατήσει σταθερά το τιμόνι χώρας, καθώς πρέπει να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά, φοβάμαι ότι σε αυτό το δίλημμα ξεκινάτε από μειονεκτική θέση αναφορικά με το πως αντιλαμβάνεται η κοινωνία τις επιτυχίες της δικής μας κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Αν δεν στέλναμε όπλα στην Ουκρανία και ακολουθούσαμε την προτροπή σας θα ήμασταν η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία. Υποδείξτε μου μια ακόμα. Σε αυτή την περίπτωση πιστεύετε ότι θα ήμασταν πιο κοντά στο στρατόπεδο του δυτικού κόσμου της Ουκρανίας ή του Πούτιν; Ποιος θα χαιρόταν σήμερα αν υπήρχε μια χώρα του ΝΑΤΟ που δεν θα έστελνε όπλα στην Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι σε μια απροκάλυπτη επίθεση ενός επιθετικού γείτονα. Μέσα από την λογική επιτήδιου ουδέτερου θέλετε να εξισώσετε τον θύτη με το θύμα και να μας τοποθετήσετε στην λάθος πλευρά της ιστορίας. Όχι. Η Ελλάδα είναι πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο και με τον αμυνόμενο.είμαστε με τις συμμαχίες μας Είμαστε ξεκάθαροι στην θέση μας και έχουμε λόγους γι αυτίο. . Πάνω στην περιπέτεια Ουκρανίας μπορεί να προβάλλονται άλλες φαντασιώσεις άλλων δυνάμεων οι οποίες στην περίπτωση που επικρατήσει η Ρωσία να πάρουν θάρρος και να επιδιώξουν να κάνουν τα ίδια. Είμαι σαφής στο τι αναφέρομαι.
Είπατε κ. Τσίπρα ότι η χώρα βγήκε ζημιωμένη από την Διάσκεψη Κορυφής στην Μαδρίτη. Τι αποφασιστηκε; Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είστε υπέρ της διεύρυνσης ή κατά; Αν εσείς ήσασταν πρωθυπουργός τι θα ψηφίζατε;
Γιατί αποτελεί ήττα η ρητή αναφορά για σεβασμό εδαφικής ακεραιότητας; Τι κέρδισε η Τουρκία που ανέκρουσε πρύμναν και πήρε πίσω το Βετο με τι αντάλλαγμα;
Μιλάτε υποθετικά για πωλήσεις αεροσκαφών παραγνωρίζοντας ότι αυτή είναι μακρά διαδικασία. Σήμερα το Κογκρέσο εξέφρασε αρνητική άποψη.
Αν η Ελλάδα ήταν τόσο χαμένη και τόσο κερδισμένη η Τουρκία, πώς να εξηγήσω την ωμή παρέμβαση του Ερντογάν που είπε να μην ψηφίσει ο λαός τον Μητσοτάκη;
Να ακούσω παρότρυνσή σας να είμαστε όλοι ενωμένοι στα εθνικά θέματα. Πρώτος εγώ το ζήτησα. Πού ήσασταν όταν δεν ψηφίζατε τις αμυντικές δαπάνες; Πού ήσασταν όταν συγκροτούσαμε αυτό το μέτωπο και δεν ψηφίζατε την ελληνογαλλική συμφωνία. Ήσασταν απόντες. Η άποψή σας εκφράστηκε από τον εξάδελφό σας ότι για εσάς δεν είναι αυτοσκοπός η άμυνα της χώρας. Για εμάς είναι. Εστω και καθυστερημένα, καλώς ήρθατε αλλά θα σας παρακαλέσω αυτά να μην μένουν σε κενά λόγια αλλα και με αντίστοιχες πράξεις εντός του κοινοβουλίου».
Για την υπόθεση της Novartis, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Πάμε να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Δύο κορυφαίοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ στενοί συνεργάτες σας, οδηγούνται στο ειδικό δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα. Με την ατιμωτική τιμωρία ότι παρέβησαν τα καθήκοντά τους. Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη με σκοπό να στοχοποιηθούν χωρίς στοιχεία στοιχεία πολιτικά πρόσωπα. Να δούμε τι λέει το βούλευμα.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος σύμφωνα με το βούλευμα άσκησε πίεση στην κα Ράικου, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ο ίδιος γνώριζε.
Ο άνθρωπος στον οποίο είχατε αναθέσει την προώθηση της διαφάνειας, είπε στην κα Ραικου, «κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου». Ωραίο μπουμπούκι διαλέξατε για αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης.
Πάρτε τα. Να τα χαίρεστε. Να χαίρεστε τους υπουργούς σας οι οποίοι παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος στο ειδικό δικαστήριο.
Ο πρώην υπουργός Επικρατείας κατηγορείται για παρεμβάσεις στο χώρο της ενημέρωσης μέσα από μια διαδικασία η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική. Κι εσείς καμαρώνετε γιατί ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται με λιγότερες κατηγορίες. Όντως. 'Αρα τι είναι ολίγον έγκυος; Ολίγον ένοχος; Μιλάμε για άνθρωπο που φαίνεται ότι είχε στήσει κανονικό παραδικαστικό. Και έρχεστε να πανηγυρίσετε και να πείτε ότι κατέρρευσε η σκευωρία.
Εσείς ήρθατε εδώ κ. Τσίπρα, κρεμάσατε δέκα πολιτικούς αντιπάλους στα μανταλάκια. Η εισαγγελέας αρχειοθέτησε 9 από τις 10 υποθέσεις. Μιλήσατε για συγνώμη. Εσείς στον κ. Πικραμένο ζητήσατε συγνώμη; Ναι, κ. Τσίπρα πολιτική σκευωρία του χειροτέρου επιπέδου ήταν αυτή που στήθηκε από εσάς.
Θα συγκροτηθεί ειδικό δικαστήριο και στο εδώλιο θα κάτσει το περιβόητο ηθικό σας πλεονέκτημα, αυτή η σκοτεινή περίοδος που επιχειρήσατε να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας. Τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία επιχειρήσατε να κατηγορήσατε έχουν αποδοθεί ως αθώοι.
Τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε ότι θα μας πάτε μέχρι τέλους; Θα με βάλετε φυλακή; Όλους; Μάλιστα. Τη δεύτερη φορά ε; Κύριε Τσίπρα δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά διότι η πρώτη φορά υπήρξε τόσο τραυματική και ο κόσμος έχει και μνήμη και κρίση. Γιατί αλλιώς πράγματι θα κινδύνευε η δημοκρατία».
Δείτε την δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Ολόκληρη η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Κύριε Βαρουφάκη, αν πιστεύετε πραγματικά ότι κοιμάμαι και ξυπνάω έχοντας την έγνοια αν θα μπείτε στη Βουλή ή δεν θα μπείτε, έχετε πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας, έχω πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθώ.
Βρήκα, όμως, πολύ ενδιαφέρουσα την αναφορά σας στο 2015 και δεν μπορώ να την αφήσω ασχολίαστη, στο βαθμό που αναφέρθηκε στην περίοδο αυτή και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι ξεκάθαρο ότι σας κυνηγάνε οι ίδιες Ερινύες γι΄ αυτά τα οποία έγιναν αυτό το καταστροφικό εξάμηνο. Δεν έχετε, όμως, την ίδια ερμηνεία για το πώς κατέληξαν τα πράγματα τελικά, μετά το καταστροφικό δημοψήφισμα το οποίο προκάλεσε ο κ. Τσίπρας ακριβώς εφτά χρόνια πριν, στις 5 Ιουλίου του 2015.
Ας φρεσκάρουμε λοιπόν λίγο τη μνήμη σας και να θυμηθούμε πολύ περιεκτικά και περιληπτικά τι ακριβώς έγινε αυτούς τους έξι μήνες: προκαλέσατε ή δεν προκαλέσατε εκλογές, κ. Τσίπρα, ρίχνοντας την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή για να «σκίσετε το μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο»; Έτσι δεν είναι; Λοιπόν, εσείς προκαλέσατε τις εκλογές και αναγνωρίσατε σήμερα -είπατε κάτι το οποίο δεν το είχατε ξαναπεί, τουλάχιστον εγώ δεν το έχω ξανακούσει- ότι η χώρα ήταν «χρεοκοπημένη», λέει, «το 2014».
Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην σεναριολογία που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και το σύνολο των αρχηγών της αντιπολίτευσης περι προεκλογικού Σεπτεμβρίου υπογράμμισε «Ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν. Σας ξαναλέω, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά την δουλεία της. Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει μολύβια όπως λέτε. Υπάρχει νομοθετικός όγκος που έρχεται τους επόμενους μήνες στη Βουλή. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Όμως σας το λέω κ. Τσίπρα, θα διαψευστείτε πανηγυρικά».
Κατά την τριτολογία του και κλείνοντας την πολύωρη συνεδρίαση επανήλθε στο ζήτημα των σεναρίων περι εκλογικού φθινοπώρου επαναλαμβάνοντας την σταθερή του πρόθεση για εξάντληση της τετραετίας.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του εξήγγειλε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις από 1.1.2023 προανήγγειλε. «Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς να απειλεί την δημοσιονομική ισορροπία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η δευτερολογία του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στη δευτερολογία του πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Αναλυτικά, όσα είπε:
«Κ. Βαρουφάκη αν πιστεύετε ότι κοιμάμαι και ξυπνάω έχοντας την έγνοια αν θα μπείτε στη Βουλή έχετε πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας. Εχω πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθώ.
Αναφερθήκατε στην περίοδο του 2015 και εσείς και ο κ. Τσίπρας. Σας κυνηγούν ερινύες γι αυτό το καταστροφικό εξάμηνο. Δεν έχετε την ίδια άποψη για το τι προηγήθηκε του καταστροφικού σας δημοψηφίσματος. Ας φρεσκάρουμε την μνήμη σας για το τι έγινε τους έξι μήνες. Προκαλέσατε εκλογές ρίχνοντας την κυβέρνηση Σαμαρά συμπράττοντας με την Χρυσή Αυγή.
Μας είπατε σήμερα κ. Τσίπρα ότι η χώρα είχε χρεοκοπήσει από το 2014. Αν είναι έτσι γιατί ρίξατε την κυβέρνηση υποσχόμενος το τέλος του μνημονίου με ένα άρθρο και ένα νόμο;
Ο κ. Βαρουφάκης σας κατηγορεί γιατί υποχωρήσατε και δεν τιμήσατε εκείνο που ο κ. Βαρουφάκης νόμιζε ότι ψήφισε ο Ελληνικός λαός.
Πήγατε μετά από 14 ώρες υπερήφανης διαπραγμάτευσης να μας φέρετε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Γιατί είστε υπερήφανος κ. Τσιπρα; Για τα ψεματα που είπατε στον ελληνικό λαό; Για το 3ο μνημόνιο που φέρατε βυθίζοντας σε ύφεση την ελληνική οικονομία όταν παντού στην Ευρώπη έτρεχε ανάπτυξη;
Τι ακριβώς θυμούνται οι Έλληνες από την τετραετή διακυβέρνησή σας; Για να δούμε στα καφενεία που επικαλείστε τι λένε και τι θυμούνται. Οι τραυματικές εμπειρίες των δικών σας ημερών δεν έχουν σβήσει. Όταν υπενθυμίζετε αυτή την περίοδο οι ψηφοφόροι κάνουν μια προβολή. Λένε «λες να μας ξανατύχει αυτό που πάθαμε. Λες να μας ξανακυβερνήσουν αυτοί οι δύο;».
Επικαλείστε μια περίοδο που υπήρξε τραυματική και διέσυρε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Να θυμίσω τι έλεγε ο κ. Μελανσόν για εσάς προσωπικά κ. Τσίπρα; Ολους τους εξαπατήσατε και εσείς θέλετε να είστε υπερήφανος. Δικαίωμά σας.
Ανησυχείτε πολύ για τις εκλογες και πότε θα γίνουν. Σας ξαναλέω: εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας αλλά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου. Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών πράγματι θα δούμε τι θυμόμαστε από την 4ετία Τσίπρα: φόρους, περικοπεπς στις συντάξεις καιι ψέματα.
Για εμάς θα πει ο λαός ότι μειώσαμε την ανεργία, μειώσαμε τους φόρους, εξοπλίσαμε την χώρα, φυλάξαμε τα σύνορα, στηρίξαμε την κοινωνία
Επειδή για ακόμα μια φορά μας είπατε το καλά που τα κάνατε τα 4,5 χρόνια που κυβερνήσατε, υπάρχει ένα καταλυτικό επιχείρημα: αν τα κάνατε τόσο καλά γιατί σας καταψήφισε 3 φορές ο λαός και έδωσε αυτοδυναμία στην ΝΔ; Δεν εμπιστεύεστε την κρίση του λαού; Ήταν τα ΜΜΕ που προέβαλαν μια άλλη εικόνα και ξεγελάστηκε ο λαός;
Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά την δουλεία της. Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει μολύβια. Υπάρχει νομοθετικός όγκος που έρχεται τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Θα διαψευστείτε πανηγυρικά κ. Τσίπρα
Μου κάνει πολύ εντύπωση σε μία συζήτηση που θα έπρεπε κανονικά να αποτελεί προνομιακό πεδίο δήθεν για εσάς, καθώς εξακολουθείτε να ισχυρίζεστε ότι έχετε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, γιατί αφιερώσατε δέκα λεπτά μόλις αντικρούοντας τα δικά μου επιχειρήματα και 30 λεπτά μιλώντας για θέματα όπως τα εξωτερικά, η Novartis ή ο χρόνος των εκλογών;
Κύριε Τσίπρα θεωρήσατε ότι υπέστημεν Βατερλό στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί είπατε μίλησα σε άδεια αίθουσα. Αυτή είναι η φωτογραφία από την δική σας ομιλία. Τρεις και ο κούκος είναι αυτό. Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς όταν πάνε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο η συμμετοχή ευρωβουλευτών είναι περιορισμένη. Αυτό είναι θέμα που πρέπει να το δει το προεδρείο του Ε.Κ.
Ενδιαφέρουσα και η αναφορά σας στον Οργουελ. Ο Όργουελ ήταν συγγραφέας που ενώ ξεκίνησε ως αριστερός, πήγε να πολεμήσει στον εμφύλιο Ισπανίας. Εγραψε όμως και την φάρμα των ζώων που αποτέλεσε μνημείο καταδίκης του αριστερόστροφου ολοκληρωτισμού.
Το πόσο σοσιαλιστές είστε, είναι άλλο ερώτημα που θα το κρίνει η ιστορία. Είστε τόσο μορφωμένος κ. Τσακαλώτο (απάντησε σε σχολιασμό του Τσακαλώτου από τα έδρανα) που την αστική σας καταβολή δεν την αντέχει ούτε το κόμμα σας. Λίγη λιγότερη αλαζονεία δεν θα έβλαπτε.
Αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις και να κρατήσει σταθερά το τιμόνι χώρας, καθώς πρέπει να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά, φοβάμαι ότι σε αυτό το δίλημμα ξεκινάτε από μειονεκτική θέση αναφορικά με το πως αντιλαμβάνεται η κοινωνία τις επιτυχίες της δικής μας κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Αν δεν στέλναμε όπλα στην Ουκρανία και ακολουθούσαμε την προτροπή σας θα ήμασταν η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία. Υποδείξτε μου μια ακόμα. Σε αυτή την περίπτωση πιστεύετε ότι θα ήμασταν πιο κοντά στο στρατόπεδο του δυτικού κόσμου της Ουκρανίας ή του Πούτιν; Ποιος θα χαιρόταν σήμερα αν υπήρχε μια χώρα του ΝΑΤΟ που δεν θα έστελνε όπλα στην Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι σε μια απροκάλυπτη επίθεση ενός επιθετικού γείτονα. Μέσα από την λογική επιτήδιου ουδέτερου θέλετε να εξισώσετε τον θύτη με το θύμα και να μας τοποθετήσετε στην λάθος πλευρά της ιστορίας. Όχι. Η Ελλάδα είναι πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο και με τον αμυνόμενο.είμαστε με τις συμμαχίες μας Είμαστε ξεκάθαροι στην θέση μας και έχουμε λόγους γι αυτίο. . Πάνω στην περιπέτεια Ουκρανίας μπορεί να προβάλλονται άλλες φαντασιώσεις άλλων δυνάμεων οι οποίες στην περίπτωση που επικρατήσει η Ρωσία να πάρουν θάρρος και να επιδιώξουν να κάνουν τα ίδια. Είμαι σαφής στο τι αναφέρομαι.
Είπατε κ. Τσίπρα ότι η χώρα βγήκε ζημιωμένη από την Διάσκεψη Κορυφής στην Μαδρίτη. Τι αποφασιστηκε; Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είστε υπέρ της διεύρυνσης ή κατά; Αν εσείς ήσασταν πρωθυπουργός τι θα ψηφίζατε;
Γιατί αποτελεί ήττα η ρητή αναφορά για σεβασμό εδαφικής ακεραιότητας; Τι κέρδισε η Τουρκία που ανέκρουσε πρύμναν και πήρε πίσω το Βετο με τι αντάλλαγμα;
Μιλάτε υποθετικά για πωλήσεις αεροσκαφών παραγνωρίζοντας ότι αυτή είναι μακρά διαδικασία. Σήμερα το Κογκρέσο εξέφρασε αρνητική άποψη.
Αν η Ελλάδα ήταν τόσο χαμένη και τόσο κερδισμένη η Τουρκία, πώς να εξηγήσω την ωμή παρέμβαση του Ερντογάν που είπε να μην ψηφίσει ο λαός τον Μητσοτάκη;
Να ακούσω παρότρυνσή σας να είμαστε όλοι ενωμένοι στα εθνικά θέματα. Πρώτος εγώ το ζήτησα. Πού ήσασταν όταν δεν ψηφίζατε τις αμυντικές δαπάνες; Πού ήσασταν όταν συγκροτούσαμε αυτό το μέτωπο και δεν ψηφίζατε την ελληνογαλλική συμφωνία. Ήσασταν απόντες. Η άποψή σας εκφράστηκε από τον εξάδελφό σας ότι για εσάς δεν είναι αυτοσκοπός η άμυνα της χώρας. Για εμάς είναι. Εστω και καθυστερημένα, καλώς ήρθατε αλλά θα σας παρακαλέσω αυτά να μην μένουν σε κενά λόγια αλλα και με αντίστοιχες πράξεις εντός του κοινοβουλίου».
Για την υπόθεση της Novartis, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Πάμε να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Δύο κορυφαίοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ στενοί συνεργάτες σας, οδηγούνται στο ειδικό δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα. Με την ατιμωτική τιμωρία ότι παρέβησαν τα καθήκοντά τους. Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη με σκοπό να στοχοποιηθούν χωρίς στοιχεία στοιχεία πολιτικά πρόσωπα. Να δούμε τι λέει το βούλευμα.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος σύμφωνα με το βούλευμα άσκησε πίεση στην κα Ράικου, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ο ίδιος γνώριζε.
Ο άνθρωπος στον οποίο είχατε αναθέσει την προώθηση της διαφάνειας, είπε στην κα Ραικου, «κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου». Ωραίο μπουμπούκι διαλέξατε για αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης.
Πάρτε τα. Να τα χαίρεστε. Να χαίρεστε τους υπουργούς σας οι οποίοι παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος στο ειδικό δικαστήριο.
Ο πρώην υπουργός Επικρατείας κατηγορείται για παρεμβάσεις στο χώρο της ενημέρωσης μέσα από μια διαδικασία η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική. Κι εσείς καμαρώνετε γιατί ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται με λιγότερες κατηγορίες. Όντως. 'Αρα τι είναι ολίγον έγκυος; Ολίγον ένοχος; Μιλάμε για άνθρωπο που φαίνεται ότι είχε στήσει κανονικό παραδικαστικό. Και έρχεστε να πανηγυρίσετε και να πείτε ότι κατέρρευσε η σκευωρία.
Εσείς ήρθατε εδώ κ. Τσίπρα, κρεμάσατε δέκα πολιτικούς αντιπάλους στα μανταλάκια. Η εισαγγελέας αρχειοθέτησε 9 από τις 10 υποθέσεις. Μιλήσατε για συγνώμη. Εσείς στον κ. Πικραμένο ζητήσατε συγνώμη; Ναι, κ. Τσίπρα πολιτική σκευωρία του χειροτέρου επιπέδου ήταν αυτή που στήθηκε από εσάς.
Θα συγκροτηθεί ειδικό δικαστήριο και στο εδώλιο θα κάτσει το περιβόητο ηθικό σας πλεονέκτημα, αυτή η σκοτεινή περίοδος που επιχειρήσατε να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας. Τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία επιχειρήσατε να κατηγορήσατε έχουν αποδοθεί ως αθώοι.
Τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε ότι θα μας πάτε μέχρι τέλους; Θα με βάλετε φυλακή; Όλους; Μάλιστα. Τη δεύτερη φορά ε; Κύριε Τσίπρα δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά διότι η πρώτη φορά υπήρξε τόσο τραυματική και ο κόσμος έχει και μνήμη και κρίση. Γιατί αλλιώς πράγματι θα κινδύνευε η δημοκρατία».
Δείτε την δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Ολόκληρη η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Κύριε Βαρουφάκη, αν πιστεύετε πραγματικά ότι κοιμάμαι και ξυπνάω έχοντας την έγνοια αν θα μπείτε στη Βουλή ή δεν θα μπείτε, έχετε πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας, έχω πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθώ.
Βρήκα, όμως, πολύ ενδιαφέρουσα την αναφορά σας στο 2015 και δεν μπορώ να την αφήσω ασχολίαστη, στο βαθμό που αναφέρθηκε στην περίοδο αυτή και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι ξεκάθαρο ότι σας κυνηγάνε οι ίδιες Ερινύες γι΄ αυτά τα οποία έγιναν αυτό το καταστροφικό εξάμηνο. Δεν έχετε, όμως, την ίδια ερμηνεία για το πώς κατέληξαν τα πράγματα τελικά, μετά το καταστροφικό δημοψήφισμα το οποίο προκάλεσε ο κ. Τσίπρας ακριβώς εφτά χρόνια πριν, στις 5 Ιουλίου του 2015.
Ας φρεσκάρουμε λοιπόν λίγο τη μνήμη σας και να θυμηθούμε πολύ περιεκτικά και περιληπτικά τι ακριβώς έγινε αυτούς τους έξι μήνες: προκαλέσατε ή δεν προκαλέσατε εκλογές, κ. Τσίπρα, ρίχνοντας την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή για να «σκίσετε το μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο»; Έτσι δεν είναι; Λοιπόν, εσείς προκαλέσατε τις εκλογές και αναγνωρίσατε σήμερα -είπατε κάτι το οποίο δεν το είχατε ξαναπεί, τουλάχιστον εγώ δεν το έχω ξανακούσει- ότι η χώρα ήταν «χρεοκοπημένη», λέει, «το 2014».
Το εύλογο ερώτημα λοιπόν, κ. Τσίπρα, εάν η χώρα ήταν χρεοκοπημένη το 2014, γιατί κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό και τάξατε όλα αυτά τα οποία είπατε στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»; Γιατί εξαπατήσατε τους Έλληνες ότι θα «σκίσετε τα μνημόνια με ένα νόμο και με ένα άρθρο», ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ, ότι θα αυξήσετε συντάξεις και επιδόματα; Γιατί είπατε τέτοια ψέματα; Ο ελληνικός λαός ακόμα δεν τα έχει ξεχάσει.
Και τι πραγματικά έγινε εκείνες τις ημέρες του δημοψηφίσματος, όταν κλείσατε τις τράπεζες με τους τραγικούς χειρισμούς σας; Οδηγήσατε τον ελληνικό λαό στην κάλπη, για να πει ένα μεγαλοπρεπές «όχι» που κανείς δεν καταλάβαινε σε τι ακριβώς έλεγε «όχι», για να έρθετε μια εβδομάδα μετά να κάνετε μία εμβληματική «κωλοτούμπα» και να συμφωνήσετε στο τρίτο μνημόνιο; Το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο;
Γι΄ αυτό σας κατηγορεί ο κ. Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης σας κατηγορεί γιατί υποχωρήσατε, διότι δεν τιμήσατε αυτό το οποίο ο κ. Βαρουφάκης νόμιζε ότι ψήφιζε ο ελληνικός λαός -«όχι», σε τι αναρωτιέμαι- και τελικά ευτυχώς πρυτάνευσε έστω και την τελευταία στιγμή η λογική και δεν οδηγηθήκαμε σε μια άτακτη έξοδο από την ευρωζώνη.
Και πήγατε μετά από 14 ώρες «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» και μας φέρατε ένα τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο. Γιατί ακριβώς λοιπόν, κ. Τσίπρα, από όλα αυτά είστε υπερήφανος; Γιατί εξαπατήσατε τους Έλληνες; Γιατί τους είπατε ψέματα μία φορά όταν εκλεγήκατε; Γιατί τους είπατε ψέματα δεύτερη φορά όταν τους βάλατε να ψηφίσουν; Γιατί τους είπατε ψέματα τρίτη φορά ότι δήθεν φέρατε μια πρόταση βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική πρόταση όταν φέρατε ένα τρίτο μνημόνιο το οποίο τελικά σας ανάγκασε να επιβάλετε μια αυστηρή πολιτική λιτότητας σε μια εποχή που ολόκληρη η Ευρώπη αναπτυσσόταν; Και όλες οι άλλες οικονομίες του Νότου έτρεχαν με γρήγορους ρυθμούς και εσείς εδώ ερχόσασταν και αυξάνατε τους φόρους και κόβατε τις συντάξεις και επιβάλλατε μια ακραία λιτότητα στη μεσαία τάξη.
Τι ακριβώς θα θυμούνται και θυμούνται τελικά, κ. Τσίπρα, οι Έλληνες από την τετραετή σας διακυβέρνηση; Τι θυμούνται; Για να πάμε να δούμε. Αν ρωτήσετε αυτά τα καφενεία στα οποία πάτε και λέτε ότι -πείτε μου και εμένα πού είναι αυτά τα καφενεία στα οποία είναι τόσο αγανακτισμένος ο κόσμος με τη Νέα Δημοκρατία- αλλά από τα δικά σας 4,5 χρόνια, τι ακριβώς θυμούνται οι Έλληνες;
Σας διαβεβαιώνω ότι οι τραυματικές αναμνήσεις του 2015 δεν έχουν σβήσει. Δεν έχουν σβήσει από τη μνήμη τους. Φροντίζει ο κ. Βαρουφάκης να τις θυμίζει. Και όταν έρχεστε ταυτόχρονα και υπερασπίζεστε αυτή την περίοδο ίσως κάποιοι ψηφοφόροι να κάνουν μια προβολή και να λένε «λες να μας ξανατύχει τέτοιο κακό; Λες να ξανακυβερνήσουν αυτοί οι δύο με μία σύμπραξη»; Διότι δεν σας βλέπω και πολύ μακριά τον έναν από τον άλλον. Και νομίζω ότι όταν τους έρχεται αυτή η σκέψη στο μυαλό, θα «αναπολούν» με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τους καταστροφικούς σας χειρισμούς.
Έρχεστε, λοιπόν, εδώ και υπερασπίζεστε μια περίοδο η οποία υπήρξε δραματική και τραυματική για τη χώρα. Μια περίοδο η οποία διέσυρε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Να θυμίσω τα πρωτοσέλιδα και πώς σας εμφάνιζαν, να θυμίσω αυτά τα οποία έλεγε ο σύντροφός σας, ο κ. Mélenchon, για εσάς προσωπικά; Για την «κωλοτούμπα» την οποία κάνατε βέβαια, γιατί δεν υπηρετήσατε τις αξίες της Αριστεράς; Ολους καταφέρατε να τους εξαπατήσετε, κ. Τσίπρα, όλους.
Και για αυτό σήμερα εσείς θέλετε να είστε υπερήφανος. Δικαίωμά σας, όπως σας έχω πει πολλές φορές.
Στις εκλογές -επειδή ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν και μας ζητάτε εδώ να έρθουμε να προκηρύξουμε εκλογές- θα σας ξαναπώ για ακόμα μία φορά αυτό το οποίο σας έχω πει πολλές φορές, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Φαίνεται να μην το ακούτε, αλλά τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου. ‘Oταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, πράγματι όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα πούμε «τι θυμόμαστε ακριβώς από την τετραετία Τσίπρα»; Τι θυμόμαστε; Φόρους, περικοπές στις συντάξεις και ψέματα, ψέματα, ψέματα.
Τουλάχιστον για εμάς, ναι, ο ελληνικός λαός θα πει: μείωσαν την ανεργία, έφεραν επενδύσεις, μείωσαν φόρους και εισφορές. Εξοπλίσαμε τη χώρα, προστατεύσαμε τα σύνορα, στηρίξαμε την κοινωνία και στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση. Εσείς ακριβώς τι θα πείτε;
Και επειδή -για ακόμα μία φορά- μας είπατε τι καλά που τα κάνατε τα 4,5 χρόνια που κυβερνήσατε τη χώρα, υπάρχει ένα καταλυτικό επιχείρημα στο οποίο δεν μπορείτε να δώσετε μέχρι σήμερα καμία απάντηση: εάν τα κάνατε τόσο καλά, γιατί σας καταψήφισε τρεις φορές ο ελληνικός λαός και έδωσε αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία; Γιατί έγινε αυτό; Γιατί; Δεν εμπιστεύεστε την κρίση του ελληνικού λαού, τελικά; Ήταν τα Μέσα, τα «εξαγορασμένα», τα οποία προέβαλαν μία στρεβλή κατάσταση της χώρας και τελικά ξεγελάστηκε ο ελληνικός λαός;
Εν πάση περιπτώσει, φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε ένα κλίμα έντονης τοξικότητας, όπως έχω προβλέψει. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά τη δουλειά της. Εγώ δεν βλέπω Υπουργούς, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, να έχουν κατεβάσει τα μολύβια, βλέπω μία Βουλή η οποία εξακολουθεί και νομοθετεί με δύο και τρία νομοσχέδια.
Θα έχουμε την ευκαιρία, την επόμενη εβδομάδα, να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε ένα σημαντικότατο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και μεγάλος όγκος, ακόμα, νομοθετικός ο οποίος έρχεται τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Για ακόμα μία φορά φοβάμαι, κ. Τσίπρα, ότι θα διαψευστείτε πανηγυρικά.
Έρχομαι, τώρα, σε μία σειρά από θέματα τα οποία θίξατε στην πρωτολογία σας, εκτός ημερήσιας διάταξης προφανώς. Και μάλιστα μου κάνει πολύ εντύπωση σε μία συζήτηση που θα έπρεπε κανονικά να αποτελεί προνομιακό πεδίο δήθεν για εσάς, καθώς εξακολουθείτε να ισχυρίζεστε ότι έχετε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, γιατί αφιερώσατε δέκα λεπτά μόλις αντικρούοντας τα δικά μου επιχειρήματα και 30 λεπτά μιλώντας για θέματα όπως τα εξωτερικά, η Novartis ή ο χρόνος των εκλογών;
Ίσως, τελικά, δεν είχατε τόσα επιχειρήματα στη φαρέτρα σας, όταν ισχυρίζεστε ότι κάναμε το άσπρο-μαύρο ως προς τις παρεμβάσεις τις οποίες έχουμε κάνει στην κοινωνική μας πολιτική. Γιατί πώς θα αντικρούσετε την αλήθεια; Αυξήθηκε ή δεν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός; Δημιουργήθηκαν ή δεν δημιουργήθηκαν τόσες θέσεις εργασίας; Έγιναν παρεμβάσεις που επιτάχυναν τις συντάξεις, ναι ή όχι; Εκσυγχρονίστηκε το πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας; Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας; Έγιναν παρεμβάσεις ως προς πολύ ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες; Αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των επιδομάτων;
Δεν μπορείτε να τα αντικρούσετε αυτά, διότι είναι πολύ απλά αλήθεια. Όπως αλήθεια είναι ότι προφανώς όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν θεραπεύουν όλες τις αδυναμίες της αγοράς εργασίας. Και δεν θωρακίζουν πλήρως τους Έλληνες απέναντι σε μία παγκόσμια έξαρση του πληθωρισμού την οποία, δυστυχώς, έχει υποστεί και θα υποστεί ακόμα για κάποιο διάστημα και η πατρίδα μας. Εμείς δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση. Ούτε είπαμε ότι αυτόματα η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα λύσει όλα τα προβλήματα στην αγορά εργασίας.
Κατ’ αρχάς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, κ. Βαρουφάκη, σε όλους τους κλάδους και αν πράγματι υπάρχουν περιστατικά σαν και αυτά τα οποία καταγγέλλετε -και υπάρχουν περιστατικά σήμερα εκμετάλλευσης εργαζόμενων στον τουρισμό από ασύδοτους εργοδότες, είναι μία αλήθεια αυτό- αυτά τα περιστατικά να βοηθήσουμε όλοι να καταγγέλλονται στις αρμόδιες Αρχές, να γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι και να επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα.
Μαζί θα είμαστε σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν έχουμε, εμείς, κανένα λόγο να μην συνταχθούμε με τους εργαζόμενους των οποίων τα δικαιώματα αυτή τη στιγμή καταστρατηγούνται συχνά από εργοδοσίες οι οποίες είναι αυθαίρετες. Και έχω προειδοποιήσει τον κλάδο το τουρισμού και τους εργοδότες.
Θεωρώ ότι οι πιο πολλοί εργοδότες, επί της αρχής, είναι καλοί εργοδότες και προσπαθούν να έχουν μία σχέση με το κόσμο της εργασίας η οποία να είναι υποστηρικτική και να μπορούν με αυτόν τον τρόπο να παρέχουν καλές υπηρεσίες. Υπάρχουν σαφέστατα, όμως, και εξαιρέσεις και ενδεχομένως αρκετές εξαιρέσεις. Και δεν είναι δυνατόν σε μία χρονιά όπου ο τουρισμός μας πηγαίνει για ρεκόρ -κόντρα φυσικά στις προβλέψεις και στις «Κασσάνδρες» της αντιπολίτευσης- να υπάρχουν τέτοια περιστατικά που όλοι θέλουν την πίτα αποκλειστικά για τον εαυτό τους και δεν μοιράζονται το μερίδιο της επιτυχίας με τους εργαζόμενους στον τουρισμό.
Από εκεί και πέρα, έρχομαι τώρα στα υπόλοιπα θέματα τα οποία έθιξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρωτολογία του. Μου έκανε πολλή εντύπωση το γεγονός, κ. Τσίπρα, ότι θεωρήσατε ότι υπέστην «Βατερλό» στο Ευρωκοινοβούλιο χθες επειδή μίλησα σε «άδεια» αίθουσα. Μίλησα σε «άδεια» αίθουσα, ναι. Αυτή είναι η φωτογραφία από τη δική σας ομιλία, θα σας φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας. «Τρεις και ο κούκος» λέγεται αυτό, αν αυτό που υπέστην εγώ είναι «Βατερλό». Σας την καταθέτω, έτσι για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας.
Η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, όταν πηγαίνουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο -κι αυτό δεν αφορά μόνο εσάς, δεν αφορά μόνο εμένα, αφορά και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων άλλων χωρών- η συμμετοχή από τους ευρωβουλευτές είναι σχετικά περιορισμένη, ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δει το Ευρωκοινοβούλιο αν πραγματικά θεωρεί ότι πρέπει με αυτόν τον τρόπο να συμπεριφέρεται σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι πηγαίνουν και μιλούν στο Ευρωκοινοβούλιο. Πάντως, αυτό το οποίο έγινε χθες δεν αποτέλεσε καμία προσωπική ιδιαιτερότητα, εσείς σε λιγότερους βουλευτές μιλήσατε όταν πήγατε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2018.
Ενδιαφέρουσα, επίσης, και η αναφορά σας στον Orwell. Αλλά θέλω να σας θυμίσω ότι ο Orwell ήταν ένας συγγραφέας ο οποίος ενώ ξεκίνησε αριστερός -πήγε να πολεμήσει, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στον εμφύλιο στην Ισπανία- έγραψε πολλά βιβλία. Δύο είναι τα πιο σημαντικά του, το «1984», έγραψε όμως και τη «Φάρμα των Ζώων», που -για όσους δε γνωρίζουν- αποτέλεσε ένα μνημείο καταδίκης του αριστερόστροφου απολυταρχισμού. Άλλαξε απόψεις ο Orwell κατά τη διάρκεια της ζωής του. Δε νομίζω ότι είναι ο συγγραφέας τον οποίον θα πρέπει να χρησιμοποιείτε συχνά όταν θέλετε να κάνετε τέτοιες αντιπαραβολές.
Έρχομαι όμως τώρα στην ουσία των όσων είπατε για τα εξωτερικά ζητήματα…Τώρα το πόσο Σοσιαλιστές είστε εσείς, αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα, το οποίο θα το κρίνει η Ιστορία…Ναι, εντάξει. Ναι κ. Τσακαλώτε μου, εσείς τα έχετε διαβάσει όλα και είστε τόσο μορφωμένος πια, ναι, που δε σας αντέχει καν… Την αστική σας καταβολή δεν την αντέχει καν το κόμμα σας. Εν πάση περιπτώσει, λίγο λιγότερη αλαζονεία δε θα έβλαπτε, ειδικά από εσάς.
Λοιπόν, κ. Τσίπρα, εάν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος μπορεί να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας καθώς θα πρέπει να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά. Αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, φοβάμαι ότι σε αυτό το δίλημμα ξεκινάτε από μια βαθιά μειονεκτική θέση, ως προς το πώς αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία τις επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε λίγο αυτά τα οποία μας είπατε σχετικά με το τι έγινε ή δεν έγινε στη Μαδρίτη και γιατί θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της χώρας επειδή στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία. Εάν δεν στέλναμε όπλα στην Ουκρανία, κ. Τσίπρα, και ακολουθούσαμε τη δική σας προτροπή θα ήμασταν ή δεν θα ήμασταν η μόνη, η μοναδική χώρα, η οποία δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία; Ρωτώ. Θα ήμασταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα η οποία δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία; Υποδείξτε μου μία ακόμα, μία. Θα ήμασταν η μοναδική.
Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύετε ότι θα ήμασταν πιο κοντά στο στρατόπεδο του δυτικού κόσμου, της Ουκρανίας ή στο στρατόπεδο του Putin; Ποιος θα χαιρόταν σήμερα εάν υπήρχε μια χώρα του ΝΑΤΟ η οποία δεν θα έστελνε όπλα στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να κάνει τι; Να το ξεκαθαρίσουμε. Να αμυνθεί απέναντι σε μια απροκάλυπτη επίθεση ενός ισχυρότερου γείτονα ο οποίος σκοπεύει να καταλάβει τη χώρα.
Θέλετε, δηλαδή, μέσα από τη λογική του «επιτήδειου ουδέτερου» να εξισώσετε το θύμα με τον θύτη και να μας τοποθετήσετε στη λάθος μεριά της Ιστορίας. Όχι κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα ανήκε και ανήκει πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο, είμαστε με τον αμυνόμενο ο οποίος δέχεται μια σφοδρή επίθεση από τον επιτιθέμενο. Είμαστε με τις συμμαχίες μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Και έχουμε έναν λόγο παραπάνω -όπως σας έχω πει πολλές φορές- να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι στη θέση μας, διότι πάνω στην περιπέτεια της Ουκρανίας μπορεί να προβάλλονται άλλες φαντασιώσεις, άλλων δυνάμεων, οι οποίες μπορεί στην περίπτωση που η Ρωσία επικρατήσει σε αυτό τον πόλεμο να πάρουν θάρρος και να επιδιώξουν να κάνουν τα ίδια. Και νομίζω ότι είμαι πολύ σαφής σε τι ακριβώς αναφέρομαι.
Και, εν πάση περιπτώσει, είπατε -για ακόμη μία φορά- ότι η χώρα βγήκε ζημιωμένη από τη διάσκεψη κορυφής στη Μαδρίτη. Δεν αντιλαμβάνομαι την επιχειρηματολογία σας γύρω από το ζήτημα αυτό. Τι αποφασίστηκε ακριβώς στη Μαδρίτη, κ. Τσίπρα;
Πρώτον, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είστε ή δεν είστε σύμφωνος με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ; Να τοποθετηθείτε, παρακαλώ, με σαφήνεια σήμερα. Εάν εσείς ήσασταν Πρωθυπουργός, θα ψηφίζατε υπέρ ή κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ; Περιμένω, λοιπόν, μία συγκεκριμένη απάντηση.
Γιατί αποτέλεσε ήττα για τα εθνικά συμφέροντα το γεγονός ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ γίνεται ρητή αναφορά για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στις διεθνείς σχέσεις. Είναι καλό ή είναι κακό αυτό για την Ελλάδα και για τη Συμμαχία συνολικά;
Και εν πάση περιπτώσει τι ακριβώς κέρδισε η Τουρκία, η οποία ανέκρουσε πρύμναν και μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες πήρε ουσιαστικά πίσω το βέτο το οποίο έθεσε; Με αντάλλαγμα τι ακριβώς; Εξακολουθείτε και κάνετε αναφορές σε ενδεχόμενες πωλήσεις αεροσκαφών από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, παραγνωρίζοντας ότι αυτή είναι μία πολύ μακρά διαδικασία για την οποία χρειάζονται πολλά στάδια έγκρισης και σήμερα, καθώς φαίνεται, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να εγκρίνει πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία, όσο η Τουρκία δεν αλλάζει τη συμπεριφορά της.
Και να σας πω και κάτι τελευταίο; Εάν η Ελλάδα ήταν τόσο ζημιωμένη και η Τουρκία τόσο κερδισμένη από αυτή την υπόθεση, πώς μπορώ να εξηγήσω τις παροτρύνσεις του κ. Erdoğan και την ωμή παρέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας, λέγοντας «μην ψηφίσετε τον Μητσοτάκη», αφού είμαι τόσο επιζήμιος για τα συμφέροντα της Τουρκίας; Για εξηγήστε το αυτό. Διότι δεν αντέχει στην απλή βάσανο της λογικής.
Και εν πάση περιπτώσει να ακούσω την παρότρυνσή σας ότι στα εθνικά ζητήματα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και να αποκρούσουμε την τουρκική επιθετικότητα προτάσσοντας ένα αρραγές εθνικό μέτωπο. Πρώτος εγώ το ζήτησα, κ. Τσίπρα. Πού ήσασταν ακριβώς όταν δεν ψηφίζατε τις αμυντικές δαπάνες; Πού ήσασταν ακριβώς σε αυτό το μέτωπο το οποίο εσείς ο ίδιος, τώρα, με καθυστέρηση ζητάτε να συγκροτηθεί, όταν δεν στηρίξατε την ελληνογαλλική συμφωνία; Πού ήσασταν εσείς όταν δεν ψηφίσατε την πρόσθετη επένδυση στα Rafale;
Απόντες ήσασταν. Ήσασταν απόντες διότι η άποψή σας φαίνεται ότι εκφράστηκε καλά από τον συνονόματο ξάδερφό σας, ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». Για εμάς η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Θα σας το ξαναπώ. Έστω και με καθυστέρηση, λοιπόν, καλώς ήρθατε στο στρατόπεδο της εθνικής ενότητας όταν πρόκειται για προκλήσεις εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Θα σας παρακαλούσα, όμως, την επόμενη φορά αυτά να μη μένουν μόνο σε κενά λόγια, αλλά να υποστηρίζονται και από τις πράξεις σας και από τον τρόπο με τον οποίο κινείστε εντός του Εθνικού Κοινοβουλίου.
Έρχομαι, τώρα, σε ένα ζήτημα στο οποίο δεν είχα πρόθεση να αναφερθώ εκτενώς, αλλά είδα ότι αρπάξατε την ευκαιρία και κάνατε μία αναφορά: στο ζήτημα το οποίο φαίνεται ότι έχει κυριαρχήσει στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, και αναφέρομαι στο ζήτημα της Novartis.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Υπάρχει, κ. Τσίπρα, ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός και αυτό είναι το εξής: δύο κορυφαίοι πρώην Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ στενοί συνεργάτες σας -o ένας, φερόμενος ως ο στενότερος συνεργάτης σας- οδηγούνται στο Ειδικό Δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα. Αυτό είναι γεγονός. Και προσέξτε, κυρίως με την ατιμωτική κατηγορία ότι παρέβησαν τα καθήκοντά τους. Συγγνώμη, τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν τον προτείναμε για Νόμπελ, στο Ειδικό Δικαστήριο για κακούργημα πάει και εσείς χειροκροτείτε. Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο γιατί ακριβώς; Πολύ ωραία. Χαίρομαι που με ρωτάτε. Γιατί λοιπόν παραπέμπεται;
Παραπέμπεται, πάμε να δούμε, λοιπόν, γιατί παραπέμπεται. Για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Με σκοπό να στοχοποιηθούν χωρίς στοιχεία πολιτικά πρόσωπα και για την υπόθεση Novartis, αλλά και για άλλες μεθοδεύσεις, ώστε να διωχθούν αλλά πρόσωπα, όπως ο δημοσιογράφος, ο κ. Παπαχρήστος.
Λοιπόν, μιλάτε για το βούλευμα. Για πάμε να δούμε λοιπόν τι λέει το βούλευμα; Λοιπόν, λίγη υπομονή παρακαλώ πολύ. Το βούλευμα με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία τα οποία έχω διαβάσει. Φαντάζομαι στο ίδιο βούλευμα αναφέρεστε και εσείς. Έτσι δεν είναι; Δεν διαβάσαμε διαφορετικά βουλεύματα.
Πάμε λοιπόν να ακούσει η Εθνική Αντιπροσωπεία και να ακούσουν και οι Έλληνες τι λέει το περιβόητο βούλευμα για το οποίο εσείς πανηγυρίζετε. Πανηγυρίζετε γι’ αυτά τα οποία θα ακούσετε. Ακούστε λοιπόν.
«Στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα από αρχές μήνα Μαρτίου 2017 μέχρι 23 Μαρτίου με πρόθεση και κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων του ως ασύμβατο με αυτό, παρενέβη στο έργο της Εισαγγελέως Εφετών Ελένης Ράικου» -ο κ. Παπαγγελόπουλος όλα αυτά- «η οποία ενεργούσε προκαταρκτική εξέταση για τυχόν διάπραξη αδικημάτων της απιστίας, δωροληψίας και δωροδοκίας από πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαδικασία έγκρισης, τιμολόγησης, συνταγογράφησης, φαρμακευτικών σκευασμάτων της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, Novartis θυγατρικής».
Λοιπόν, «σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της», ο κ. Παπαγγελόπουλος με την κα Ράικου, «και σε μη ακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία», ο κ. Παπαγγελόπουλος σύμφωνα με το βούλευμα, ακούστε, «της άσκησε πίεση απαιτώντας από αυτήν επιτακτικά να διαβιβάσει τον φάκελο της Novartis στη Βουλή, προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ο ίδιος γνώριζε, προτρέποντάς την, όπως από αυτή εξελήφθη, να κατασκευάσει στοιχεία».
Σε απάντηση της Εισαγγελέως Ελένης Ράικου ότι «δεν είναι αυτής της σχολής», ο άνθρωπος στον οποίο εσείς είχατε αναθέσει την αρμοδιότητα της προώθησης της διαφάνειας, είπε στην κα Ράικου, διατύπωσε σε βάρος της απειλή, με τη φράση «κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου».
Ωραία μπουμπούκι διαλέξατε για Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης.
Και στη συνέχεια, «προκειμένου να καμφθεί η αντίστασή της και να ενδώσει στις παράνομες προτροπές του, φρόντισε να διοχετεύσει προς δημοσίευση στην εφημερίδα Documento», ορίστε, εδώ το πρωτοσέλιδο, στις 23/3/2017, «στοχευμένα, εντελώς αβάσιμη αναφορά ενέχουσα απειλή ενάρξεως πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος της». Πάρτε τα, να τα χαίρεστε. Να χαίρεστε τους Υπουργούς σας. Να χαίρεστε τους Υπουργούς σας οι οποίοι παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος στο Ειδικό Δικαστήριο.
Και ταυτόχρονα, επειδή μιλάμε πολύ εδώ για Κράτος Δικαίου, το Κράτος Δικαίου εγώ το αντιλαμβάνομαι να έχει δύο βασικούς πυλώνες: την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είδαμε πόσο ανεξάρτητη ήταν η Δικαιοσύνη επί ημερών σας. Δεύτερος πυλώνας του Κράτους Δικαίου, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ο πρώην Υπουργός Επικρατείας κατηγορείται γιατί ακριβώς; Για παρεμβάσεις στον χώρο της ενημέρωσης μέσω ενός χειραγωγημένου διαγωνισμού για την παροχή τηλεοπτικών αδειών. Μέσα από μια διαδικασία η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική. Και εσείς καμαρώνετε τώρα.
Καμαρώνετε γιατί ακριβώς; Διότι ο κ. Παπαγγελόπουλος όντως παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο με λιγότερες κατηγορίες από όσες του είχε αποδώσει η ανάκριση. Αλήθεια είναι αυτό. Και σεβόμαστε το πόρισμα και το βούλευμα των δικαστών. Ο καθένας μπορεί να έχει τις προσωπικές του σκέψεις για το πόσο έχει εσωτερική συνέχεια. Όντως παραπέμπεται για λιγότερες.
Άρα τι είναι; «Ολίγον έγκυος»; Είναι «ολίγον ένοχος»; Είναι υπόδικος για κακούργημα και παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο. Και εσείς όλοι χειροκροτείτε και λέτε «θρίαμβος, θρίαμβος». Δεν παραπέμπεται για όλα όσα του προσάψαμε, παραπέμπεται για κάποια. Και για κάποια κατ’ εξακολούθηση. Διότι εδώ το βούλευμα δεν μιλάει μόνο για παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis. Μιλάει για μια σειρά από παρεμβάσεις.
Μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος φαίνεται να είχε στήσει κανονικό παραδικαστικό. Κανονικό παραδικαστικό και παρενέβαινε για λογαριασμό της πολιτικής εξουσίας, για λογαριασμό του εαυτού του, αυτό δεν διευκρινίζεται, πάντως έκανε παρεμβάσεις σωρηδόν στη Δικαιοσύνη. Και έρχεστε εσείς εδώ να πανηγυρίσετε και να πείτε ότι κατέρρευσε η σκευωρία.
Και κάτι ακόμα. Εσείς ήρθατε εδώ, κ. Τσίπρα, θυμάστε τις απίστευτες ιστορίες με τον κ. Παπαγγελόπουλο κάτω από τις νεραντζιές του Μαξίμου να μιλάει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο; Κρεμάσατε δέκα πολιτικούς σας αντιπάλους «στα μανταλάκια». Ποια ήταν η κατάληξη της υπόθεσης αυτής; Ποια ήταν η κατάληξη της υπόθεσης; Η Εισαγγελέας αρχειοθέτησε εννιά από τις δέκα υποθέσεις.
Μιλήσατε για «συγγνώμη». Εσείς, στον κ. Πικραμένο ο οποίος με τρεμάμενη φωνή σηκώθηκε σε αυτό το βήμα, ζητήσατε ποτέ συγγνώμη; Ναι, κ. Τσίπρα, πολιτική σκευωρία του χειρότερου επιπέδου ήταν αυτή η οποία στήθηκε από εσάς.
Η Δικαιοσύνη, όμως, κατά τα άλλα ήταν προφανώς κακή όταν αρχειοθέτησε τις υποθέσεις των εμπλεκόμενων αλλά είναι καλή τώρα που το βούλευμα το οποίο παραπέμπει τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν υιοθετεί όλες τις προτάσεις του ανακριτή και του εισαγγελέα. Θα σας πω, λοιπόν, ποια είναι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης. Θα συγκροτηθεί Ειδικό Δικαστήριο και αυτό που θα κάτσει στο εδώλιο είναι το περιβόητο ηθικό σας πλεονέκτημα. Αυτό κάθεται στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.
Αυτή η σκοτεινή περίοδος στην οποία επιχειρήσατε να ελέγξετε τους «αρμούς της εξουσίας», οι θεσμοί αντιστάθηκαν, η δημοκρατία αντιστάθηκε. Και αυτοί θα δικαστούν, κ. Τσίπρα. Και τα πολιτικά πρόσωπα, με μία εξαίρεση, τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία επιχειρήσατε να κατηγορήσετε έχουν αποδοθεί στην ελληνική κοινωνία ως αθώοι. Αυτό γράφει η Ιστορία, αυτή είναι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης.
Και τέλος, έχω μία απορία. Τι ακριβώς -θα κλείσω με αυτό- τι ακριβώς εννοείτε όταν μας λέτε ότι «θα μας πάτε μέχρι τέλος»; Είπατε «κύριε Μητσοτάκη, θα σας πάω μέχρι τέλος». Θα με βάλετε φυλακή; Τι ακριβώς;
(φωνές από τα βουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης)
…Όλους; Όλους; Μάλιστα. Λοιπόν…Τη δεύτερη φορά. Θα μας πάτε; Ωραία, καλά πάμε.
Λοιπόν, κ. Τσίπρα, δεν θα υπάρξει «δεύτερη φορά» για εσάς, διότι η πρώτη φορά υπήρξε τόσο τραυματική και ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση και συγκρίνει και ξέρει πολύ καλά ποιοι έβγαλαν τη χώρα από το αδιέξοδο, ποιοι κράτησαν δυνατή τη δημοκρατία, ποιοι ανέταξαν το κύρος της χώρας και ευτυχώς, για εσάς «δεύτερη φορά» δεν θα υπάρξει, διότι αλλιώς πράγματι θα κινδύνευε η δημοκρατία».
Η τριτολογία του πρωθυπουργού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του και κλείνοντας την πολύωρη συνεδρίαση επανήλθε στο ζήτημα των σεναρίων περί εκλογικού φθινοπώρου, επαναλαμβάνοντας την σταθερή του πρόθεση για εξάντληση της τετραετίας.
Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος νωρίτερα αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «παράγοντα αστάθειας» είπε «είμαι πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Εχω διακηρύξει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας παρά το γεγονός ότι διακινούνται διάφορες φήμες. Όμως κ. Τσίπρα πρέπει να σας πω ότι άλλος είναι ο παράγοντας αστάθειας. Είναι η απλή αναλογική. Αυτή η βόμβα που εσείς αφήσατε στα θεμέλια του κράτους. Όπως διαπιστώνετε η προσπάθεια να βρείτε συμμάχους μάλλον αποτυγχάνει. Η θέση της ΝΔ είναι σαφής. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η χώρα χρειάζεται σταθερότητα με κυβερνήσεις που στηρίζονται στην εμπιστοσύνη της Βουλής και έχουν δυνατότητα να διευρύνουν την επιρροή τους με συνεργασίες στελεχών που προέρχονται από άλλους χώρους. Η πηγή αστάθειας που υπάρχει είναι η απλή αναλογική. Όταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της 4ετίας θα αδρανοποιηθεί η βόμβα που τοποθετήσατε. Και στις δεύτερες εκλογές θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση με την ΝΔ που θα κρατήσει την χώρα σε ασφαλή νερά»
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ακρίβεια και η αύξηση του πληθωρισμού αποτελεί παγκόσμιο εκρηκτικό πρόβλημα και όχι ελληνική πρωτοτυπία όπως θέλει να το παρουσιάσει η αντιπολίτευση. «Η εισβολή της Ρωσίας έχει αντίκτυπο στο παγκόσμιο στερέωμα. Έχουμε 5 φορές υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου. Αν πιστεύετε ότι φταίει γι' αυτό ο Μητσοτάκης πείτε το. Θα δούμε που θα καταλήξει ο πληθωρισμός τέλος του έτους. Όμως όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρο πληθωρισμό γι αυτό και η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα πρωτόγνωρο πλαίσιο μέτρων στήριξης της κοινωνίας. Από 1 Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή νέο πλαίσιο τιμολόγησης ηλεκτρικού ρεύματος που φιλοδοξεί να έχει διαφάνεια και να συγκρατήσει τις τιμές. Κινούμαστε στα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Σας άκουσα να λέτε να δώσουμε περισσότερα . Αν σας είχαμε ακούσει σήμερα δεν θα είχαμε φράγκο να στηρίξουμε την κοινωνία».
Ο ίδιος δεν απέκλεισε κλιμάκωση της πληθωριστικής κρίσης γι αυτό και επανέλαβε την πρότασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ισχυρή παρέμβαση στις τιμές του φυσικού αερίου ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την στήριξη προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Θα είμαστε συνεπείς. Εχουμε ήδη δώσει 5 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακή κρίσης. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία και να περιορίζουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας έκρηξης πληθωρισμού. Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις πλήρους απορρόφησης των συνεπειών της κρίσης λέει ψέματα» ειπε.
Ο πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις και για τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για έλλειμμα ελευθεροτυπίας φέρνοντας ως παράδειγμα την κυκλοφορία της εφημερίδας «Μακελειό».
«Φαίνεται ότι καποιοι ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι στο ευρωκοινοβούλιο είπα την αλήθεια. Ότι σήμερα στην Ελλάδα μπορεί να γράφει οτιδήποτε για οποιονδήποτε. Ενοχλήθηκαν γιατί έδειξα κάποια από τα εξώφυλλα. Πόσες ημερήσιες εφημερίδες έχουμε; Οι 6 είναι απέναντι στην κυβέρνηση. Μια - ο Θεός να την κάνει εφημερίδα - είναι η επιτομή της χυδαιότητας και σε όποια άλλη χώρα θα είχε κλείσει. Αναφέρομαι στο Μακελειό. Το ανάποδο πρόβλημα έχει η χώρα. Δεν έχει μηχανισμούς προστασίας από αυτούς που κρύβονται πίσω από οφ σορ και αυτοφοράκηδες. Και έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι έχουμε πρόβλημα ελευθεροτυπίας» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για να προσθέσει «Αρκετά με αυτή την δήθεν αντικειμενική έρευνα των ρεπόρτερ χωρίς σύνορα. Αυτή η έρευνα θεωρεί ότι το Πράσινο Ακρωτήριο είναι πάνω από την Αυστραλία. Η Μπουρκίνα Φάσο πάνω από ΗΠΑ. Η Σιέρα Λεόνε πάνω από Ιταλία. Η Παπούα Νέα Γουινέα πάνω από την Κύπρο και η «Βόρεια Κύπρος» πάνω από την Ελλάδα. Και επικαλείστε μια έρευνα που αναφέρεται σε «Βόρεια Κύπρο». Ντροπή σας. Τόσο αξιόπιστη είναι η έρευνα. Ξέρετε τι συμβαίνει στο Τσαντ; Εχει πραξικόπημα. Υπάρχει άνθρωπος με σώας στα φρενα που να θεωρεί πως η ελευθεροτυπία εκεί είναι καλύτερη απ της Ελλάδας;».
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την Novartis. «Μέχρι να καταδικαστεί κάποιος είναι αθώος. Όμως ο Παπαγγελοπουλος είναι υπόδικος. Θα δικαστεί με βαρύ κατηγορητήριο. Δεν θα το κάνω εγώ ούτε θα τον αθωώσω. Τον θεωρείτε όμως άξιο επαίνου ότι καταλήγει στο ειδικό δικαστήριο; Δύο συνεργάτες σας με ομόφωνο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου πάνε στο Ειδικό Δικαστήριο. Τώρα είναι καλή ή κακή η Δικαιοσύνη; Όλα αυτά είναι γνωστά. Γνωρίζατε τι κάνατε όταν επιλέγατε τον Παπαγγελόπουλο στην θέση αυτή. Θέλατε να ελέγξετε τους αρμούς εξουσίας. Να κυνηγήστε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Αυτούς τις οικογένειες τους και συζύγους. Με κατευθυνόμενα από εσάς δημοσιεύματα. Τα ζήσαμε αυτά . Από εκεί και πέρα προσέξτε όταν μιλάτε για το ζήτημα αυτό γιατί η ιστορία γράφει ότι 2 στενοί σας συνεργάτες είναι στο Ειδικό Δικαστήριο Τον ένα εσείς τον βάλατε υπεύθυνο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας και μας μιλάτε για Διαφάνεια. Τον άλλο τον βάλατε για να στήσει των διαγωνισμό για τα ΜΜΕ και μας μιλάτε για ελευθεροτυπία; Αυτά είναι τα γεγονότα. Είναι η κηλίδα στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και του Τσίπρα που μας λέει ότι είναι κάθε λέξη του Συντάγματος» ανέφερε.
Η πρωτολογία του πρωθυπουργού
Νωρίτερα, ανοίγοντας την συζήτηση που διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τα βασικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από το 2019 προκειμένου να στηρίξει την μεσαία τάξη, τους ευάλωτους και τις επιχειρήσεις ενώ παράλληλα υπενθύμισε την φοροκαταιγίδα της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ.
«Παραδώσατε την ανεργία στο 17% και την ρίξαμε στο 12%» είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για να προσθέσει «Παραδώσατε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι στα 713 ευρώ. Στην εποχή σας ο ΟΑΕΔ άνοιγε με το ζόρι 10 χιλ νέες θέσεις ετησίως και σήμερα είναι πάνω από 30.000. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε την μεσαία τάξη και εμείς μειώσαμε πάνω από 30 φόρους. Κάνατε 17 περικοπές συντάξεων και εμείς μόνο αυξήσεις. Εμείς νομοθετήσαμε τα 2 χιλ ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα».
Από τα πρώτα λεπτά δε ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές στο δημοψήφισμα, τις κλειστές τράπεζες και τους συνταξιούχους που έκλαιγαν στα πεζοδρόμια. Πολλές φορές είπε ότι «έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει αυτό» (απαριθμώντας τι έχει κάνει η κυβέρνησή του), απευθυνόμενος τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο επίκεντρο όλων των δράσεων είναι ο πολίτης όχι γενικά και αόριστα ο λαός, «η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους». «Δεν ήταν εύκολα, ούτε αυτονόητα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας τις εθνικές προκλήσεις και την υγειονομική κρίση, λέγοντας πως όλα αυτά «από προκλήσεις έγιναν ευκαιρία». Σημείωσε τις προσλήψεις που έγιναν για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια την εκπαίδευση, στάθηκε στις επενδύσεις, στην εθνική θωράκιση και εστίασε στην κοινωνική πολιτική.
Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:
Ειδήσεις σήμερα:
Πηγή Δαούλα: Από τη Σαντορίνη στην Μπιενάλε της Βενετίας
Όζι και Σάρον Όσμπορν: Ο θυελλώδης γάμος, η εξάρτηση στο σεξ, η απιστία και η απόπειρα ανθρωποκτονίας
ΗΠΑ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον ύποπτο για την επίθεση στην παρέλαση της 4ης Ιουλίου στο Σικάγο
Και τι πραγματικά έγινε εκείνες τις ημέρες του δημοψηφίσματος, όταν κλείσατε τις τράπεζες με τους τραγικούς χειρισμούς σας; Οδηγήσατε τον ελληνικό λαό στην κάλπη, για να πει ένα μεγαλοπρεπές «όχι» που κανείς δεν καταλάβαινε σε τι ακριβώς έλεγε «όχι», για να έρθετε μια εβδομάδα μετά να κάνετε μία εμβληματική «κωλοτούμπα» και να συμφωνήσετε στο τρίτο μνημόνιο; Το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο;
Γι΄ αυτό σας κατηγορεί ο κ. Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης σας κατηγορεί γιατί υποχωρήσατε, διότι δεν τιμήσατε αυτό το οποίο ο κ. Βαρουφάκης νόμιζε ότι ψήφιζε ο ελληνικός λαός -«όχι», σε τι αναρωτιέμαι- και τελικά ευτυχώς πρυτάνευσε έστω και την τελευταία στιγμή η λογική και δεν οδηγηθήκαμε σε μια άτακτη έξοδο από την ευρωζώνη.
Και πήγατε μετά από 14 ώρες «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» και μας φέρατε ένα τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο. Γιατί ακριβώς λοιπόν, κ. Τσίπρα, από όλα αυτά είστε υπερήφανος; Γιατί εξαπατήσατε τους Έλληνες; Γιατί τους είπατε ψέματα μία φορά όταν εκλεγήκατε; Γιατί τους είπατε ψέματα δεύτερη φορά όταν τους βάλατε να ψηφίσουν; Γιατί τους είπατε ψέματα τρίτη φορά ότι δήθεν φέρατε μια πρόταση βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική πρόταση όταν φέρατε ένα τρίτο μνημόνιο το οποίο τελικά σας ανάγκασε να επιβάλετε μια αυστηρή πολιτική λιτότητας σε μια εποχή που ολόκληρη η Ευρώπη αναπτυσσόταν; Και όλες οι άλλες οικονομίες του Νότου έτρεχαν με γρήγορους ρυθμούς και εσείς εδώ ερχόσασταν και αυξάνατε τους φόρους και κόβατε τις συντάξεις και επιβάλλατε μια ακραία λιτότητα στη μεσαία τάξη.
Τι ακριβώς θα θυμούνται και θυμούνται τελικά, κ. Τσίπρα, οι Έλληνες από την τετραετή σας διακυβέρνηση; Τι θυμούνται; Για να πάμε να δούμε. Αν ρωτήσετε αυτά τα καφενεία στα οποία πάτε και λέτε ότι -πείτε μου και εμένα πού είναι αυτά τα καφενεία στα οποία είναι τόσο αγανακτισμένος ο κόσμος με τη Νέα Δημοκρατία- αλλά από τα δικά σας 4,5 χρόνια, τι ακριβώς θυμούνται οι Έλληνες;
Σας διαβεβαιώνω ότι οι τραυματικές αναμνήσεις του 2015 δεν έχουν σβήσει. Δεν έχουν σβήσει από τη μνήμη τους. Φροντίζει ο κ. Βαρουφάκης να τις θυμίζει. Και όταν έρχεστε ταυτόχρονα και υπερασπίζεστε αυτή την περίοδο ίσως κάποιοι ψηφοφόροι να κάνουν μια προβολή και να λένε «λες να μας ξανατύχει τέτοιο κακό; Λες να ξανακυβερνήσουν αυτοί οι δύο με μία σύμπραξη»; Διότι δεν σας βλέπω και πολύ μακριά τον έναν από τον άλλον. Και νομίζω ότι όταν τους έρχεται αυτή η σκέψη στο μυαλό, θα «αναπολούν» με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τους καταστροφικούς σας χειρισμούς.
Έρχεστε, λοιπόν, εδώ και υπερασπίζεστε μια περίοδο η οποία υπήρξε δραματική και τραυματική για τη χώρα. Μια περίοδο η οποία διέσυρε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Να θυμίσω τα πρωτοσέλιδα και πώς σας εμφάνιζαν, να θυμίσω αυτά τα οποία έλεγε ο σύντροφός σας, ο κ. Mélenchon, για εσάς προσωπικά; Για την «κωλοτούμπα» την οποία κάνατε βέβαια, γιατί δεν υπηρετήσατε τις αξίες της Αριστεράς; Ολους καταφέρατε να τους εξαπατήσετε, κ. Τσίπρα, όλους.
Και για αυτό σήμερα εσείς θέλετε να είστε υπερήφανος. Δικαίωμά σας, όπως σας έχω πει πολλές φορές.
Στις εκλογές -επειδή ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν και μας ζητάτε εδώ να έρθουμε να προκηρύξουμε εκλογές- θα σας ξαναπώ για ακόμα μία φορά αυτό το οποίο σας έχω πει πολλές φορές, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Φαίνεται να μην το ακούτε, αλλά τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου. ‘Oταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, πράγματι όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα πούμε «τι θυμόμαστε ακριβώς από την τετραετία Τσίπρα»; Τι θυμόμαστε; Φόρους, περικοπές στις συντάξεις και ψέματα, ψέματα, ψέματα.
Τουλάχιστον για εμάς, ναι, ο ελληνικός λαός θα πει: μείωσαν την ανεργία, έφεραν επενδύσεις, μείωσαν φόρους και εισφορές. Εξοπλίσαμε τη χώρα, προστατεύσαμε τα σύνορα, στηρίξαμε την κοινωνία και στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση. Εσείς ακριβώς τι θα πείτε;
Και επειδή -για ακόμα μία φορά- μας είπατε τι καλά που τα κάνατε τα 4,5 χρόνια που κυβερνήσατε τη χώρα, υπάρχει ένα καταλυτικό επιχείρημα στο οποίο δεν μπορείτε να δώσετε μέχρι σήμερα καμία απάντηση: εάν τα κάνατε τόσο καλά, γιατί σας καταψήφισε τρεις φορές ο ελληνικός λαός και έδωσε αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία; Γιατί έγινε αυτό; Γιατί; Δεν εμπιστεύεστε την κρίση του ελληνικού λαού, τελικά; Ήταν τα Μέσα, τα «εξαγορασμένα», τα οποία προέβαλαν μία στρεβλή κατάσταση της χώρας και τελικά ξεγελάστηκε ο ελληνικός λαός;
Εν πάση περιπτώσει, φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε ένα κλίμα έντονης τοξικότητας, όπως έχω προβλέψει. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά τη δουλειά της. Εγώ δεν βλέπω Υπουργούς, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, να έχουν κατεβάσει τα μολύβια, βλέπω μία Βουλή η οποία εξακολουθεί και νομοθετεί με δύο και τρία νομοσχέδια.
Θα έχουμε την ευκαιρία, την επόμενη εβδομάδα, να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε ένα σημαντικότατο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και μεγάλος όγκος, ακόμα, νομοθετικός ο οποίος έρχεται τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Για ακόμα μία φορά φοβάμαι, κ. Τσίπρα, ότι θα διαψευστείτε πανηγυρικά.
Έρχομαι, τώρα, σε μία σειρά από θέματα τα οποία θίξατε στην πρωτολογία σας, εκτός ημερήσιας διάταξης προφανώς. Και μάλιστα μου κάνει πολύ εντύπωση σε μία συζήτηση που θα έπρεπε κανονικά να αποτελεί προνομιακό πεδίο δήθεν για εσάς, καθώς εξακολουθείτε να ισχυρίζεστε ότι έχετε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, γιατί αφιερώσατε δέκα λεπτά μόλις αντικρούοντας τα δικά μου επιχειρήματα και 30 λεπτά μιλώντας για θέματα όπως τα εξωτερικά, η Novartis ή ο χρόνος των εκλογών;
Ίσως, τελικά, δεν είχατε τόσα επιχειρήματα στη φαρέτρα σας, όταν ισχυρίζεστε ότι κάναμε το άσπρο-μαύρο ως προς τις παρεμβάσεις τις οποίες έχουμε κάνει στην κοινωνική μας πολιτική. Γιατί πώς θα αντικρούσετε την αλήθεια; Αυξήθηκε ή δεν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός; Δημιουργήθηκαν ή δεν δημιουργήθηκαν τόσες θέσεις εργασίας; Έγιναν παρεμβάσεις που επιτάχυναν τις συντάξεις, ναι ή όχι; Εκσυγχρονίστηκε το πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας; Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας; Έγιναν παρεμβάσεις ως προς πολύ ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες; Αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των επιδομάτων;
Δεν μπορείτε να τα αντικρούσετε αυτά, διότι είναι πολύ απλά αλήθεια. Όπως αλήθεια είναι ότι προφανώς όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν θεραπεύουν όλες τις αδυναμίες της αγοράς εργασίας. Και δεν θωρακίζουν πλήρως τους Έλληνες απέναντι σε μία παγκόσμια έξαρση του πληθωρισμού την οποία, δυστυχώς, έχει υποστεί και θα υποστεί ακόμα για κάποιο διάστημα και η πατρίδα μας. Εμείς δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση. Ούτε είπαμε ότι αυτόματα η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα λύσει όλα τα προβλήματα στην αγορά εργασίας.
Κατ’ αρχάς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, κ. Βαρουφάκη, σε όλους τους κλάδους και αν πράγματι υπάρχουν περιστατικά σαν και αυτά τα οποία καταγγέλλετε -και υπάρχουν περιστατικά σήμερα εκμετάλλευσης εργαζόμενων στον τουρισμό από ασύδοτους εργοδότες, είναι μία αλήθεια αυτό- αυτά τα περιστατικά να βοηθήσουμε όλοι να καταγγέλλονται στις αρμόδιες Αρχές, να γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι και να επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα.
Μαζί θα είμαστε σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν έχουμε, εμείς, κανένα λόγο να μην συνταχθούμε με τους εργαζόμενους των οποίων τα δικαιώματα αυτή τη στιγμή καταστρατηγούνται συχνά από εργοδοσίες οι οποίες είναι αυθαίρετες. Και έχω προειδοποιήσει τον κλάδο το τουρισμού και τους εργοδότες.
Θεωρώ ότι οι πιο πολλοί εργοδότες, επί της αρχής, είναι καλοί εργοδότες και προσπαθούν να έχουν μία σχέση με το κόσμο της εργασίας η οποία να είναι υποστηρικτική και να μπορούν με αυτόν τον τρόπο να παρέχουν καλές υπηρεσίες. Υπάρχουν σαφέστατα, όμως, και εξαιρέσεις και ενδεχομένως αρκετές εξαιρέσεις. Και δεν είναι δυνατόν σε μία χρονιά όπου ο τουρισμός μας πηγαίνει για ρεκόρ -κόντρα φυσικά στις προβλέψεις και στις «Κασσάνδρες» της αντιπολίτευσης- να υπάρχουν τέτοια περιστατικά που όλοι θέλουν την πίτα αποκλειστικά για τον εαυτό τους και δεν μοιράζονται το μερίδιο της επιτυχίας με τους εργαζόμενους στον τουρισμό.
Από εκεί και πέρα, έρχομαι τώρα στα υπόλοιπα θέματα τα οποία έθιξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρωτολογία του. Μου έκανε πολλή εντύπωση το γεγονός, κ. Τσίπρα, ότι θεωρήσατε ότι υπέστην «Βατερλό» στο Ευρωκοινοβούλιο χθες επειδή μίλησα σε «άδεια» αίθουσα. Μίλησα σε «άδεια» αίθουσα, ναι. Αυτή είναι η φωτογραφία από τη δική σας ομιλία, θα σας φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας. «Τρεις και ο κούκος» λέγεται αυτό, αν αυτό που υπέστην εγώ είναι «Βατερλό». Σας την καταθέτω, έτσι για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας.
Η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, όταν πηγαίνουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο -κι αυτό δεν αφορά μόνο εσάς, δεν αφορά μόνο εμένα, αφορά και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων άλλων χωρών- η συμμετοχή από τους ευρωβουλευτές είναι σχετικά περιορισμένη, ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δει το Ευρωκοινοβούλιο αν πραγματικά θεωρεί ότι πρέπει με αυτόν τον τρόπο να συμπεριφέρεται σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι πηγαίνουν και μιλούν στο Ευρωκοινοβούλιο. Πάντως, αυτό το οποίο έγινε χθες δεν αποτέλεσε καμία προσωπική ιδιαιτερότητα, εσείς σε λιγότερους βουλευτές μιλήσατε όταν πήγατε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2018.
Ενδιαφέρουσα, επίσης, και η αναφορά σας στον Orwell. Αλλά θέλω να σας θυμίσω ότι ο Orwell ήταν ένας συγγραφέας ο οποίος ενώ ξεκίνησε αριστερός -πήγε να πολεμήσει, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στον εμφύλιο στην Ισπανία- έγραψε πολλά βιβλία. Δύο είναι τα πιο σημαντικά του, το «1984», έγραψε όμως και τη «Φάρμα των Ζώων», που -για όσους δε γνωρίζουν- αποτέλεσε ένα μνημείο καταδίκης του αριστερόστροφου απολυταρχισμού. Άλλαξε απόψεις ο Orwell κατά τη διάρκεια της ζωής του. Δε νομίζω ότι είναι ο συγγραφέας τον οποίον θα πρέπει να χρησιμοποιείτε συχνά όταν θέλετε να κάνετε τέτοιες αντιπαραβολές.
Έρχομαι όμως τώρα στην ουσία των όσων είπατε για τα εξωτερικά ζητήματα…Τώρα το πόσο Σοσιαλιστές είστε εσείς, αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα, το οποίο θα το κρίνει η Ιστορία…Ναι, εντάξει. Ναι κ. Τσακαλώτε μου, εσείς τα έχετε διαβάσει όλα και είστε τόσο μορφωμένος πια, ναι, που δε σας αντέχει καν… Την αστική σας καταβολή δεν την αντέχει καν το κόμμα σας. Εν πάση περιπτώσει, λίγο λιγότερη αλαζονεία δε θα έβλαπτε, ειδικά από εσάς.
Λοιπόν, κ. Τσίπρα, εάν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος μπορεί να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας καθώς θα πρέπει να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά. Αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, φοβάμαι ότι σε αυτό το δίλημμα ξεκινάτε από μια βαθιά μειονεκτική θέση, ως προς το πώς αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία τις επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε λίγο αυτά τα οποία μας είπατε σχετικά με το τι έγινε ή δεν έγινε στη Μαδρίτη και γιατί θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της χώρας επειδή στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία. Εάν δεν στέλναμε όπλα στην Ουκρανία, κ. Τσίπρα, και ακολουθούσαμε τη δική σας προτροπή θα ήμασταν ή δεν θα ήμασταν η μόνη, η μοναδική χώρα, η οποία δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία; Ρωτώ. Θα ήμασταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα η οποία δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία; Υποδείξτε μου μία ακόμα, μία. Θα ήμασταν η μοναδική.
Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύετε ότι θα ήμασταν πιο κοντά στο στρατόπεδο του δυτικού κόσμου, της Ουκρανίας ή στο στρατόπεδο του Putin; Ποιος θα χαιρόταν σήμερα εάν υπήρχε μια χώρα του ΝΑΤΟ η οποία δεν θα έστελνε όπλα στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να κάνει τι; Να το ξεκαθαρίσουμε. Να αμυνθεί απέναντι σε μια απροκάλυπτη επίθεση ενός ισχυρότερου γείτονα ο οποίος σκοπεύει να καταλάβει τη χώρα.
Θέλετε, δηλαδή, μέσα από τη λογική του «επιτήδειου ουδέτερου» να εξισώσετε το θύμα με τον θύτη και να μας τοποθετήσετε στη λάθος μεριά της Ιστορίας. Όχι κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα ανήκε και ανήκει πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο, είμαστε με τον αμυνόμενο ο οποίος δέχεται μια σφοδρή επίθεση από τον επιτιθέμενο. Είμαστε με τις συμμαχίες μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Και έχουμε έναν λόγο παραπάνω -όπως σας έχω πει πολλές φορές- να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι στη θέση μας, διότι πάνω στην περιπέτεια της Ουκρανίας μπορεί να προβάλλονται άλλες φαντασιώσεις, άλλων δυνάμεων, οι οποίες μπορεί στην περίπτωση που η Ρωσία επικρατήσει σε αυτό τον πόλεμο να πάρουν θάρρος και να επιδιώξουν να κάνουν τα ίδια. Και νομίζω ότι είμαι πολύ σαφής σε τι ακριβώς αναφέρομαι.
Και, εν πάση περιπτώσει, είπατε -για ακόμη μία φορά- ότι η χώρα βγήκε ζημιωμένη από τη διάσκεψη κορυφής στη Μαδρίτη. Δεν αντιλαμβάνομαι την επιχειρηματολογία σας γύρω από το ζήτημα αυτό. Τι αποφασίστηκε ακριβώς στη Μαδρίτη, κ. Τσίπρα;
Πρώτον, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είστε ή δεν είστε σύμφωνος με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ; Να τοποθετηθείτε, παρακαλώ, με σαφήνεια σήμερα. Εάν εσείς ήσασταν Πρωθυπουργός, θα ψηφίζατε υπέρ ή κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ; Περιμένω, λοιπόν, μία συγκεκριμένη απάντηση.
Γιατί αποτέλεσε ήττα για τα εθνικά συμφέροντα το γεγονός ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ γίνεται ρητή αναφορά για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στις διεθνείς σχέσεις. Είναι καλό ή είναι κακό αυτό για την Ελλάδα και για τη Συμμαχία συνολικά;
Και εν πάση περιπτώσει τι ακριβώς κέρδισε η Τουρκία, η οποία ανέκρουσε πρύμναν και μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες πήρε ουσιαστικά πίσω το βέτο το οποίο έθεσε; Με αντάλλαγμα τι ακριβώς; Εξακολουθείτε και κάνετε αναφορές σε ενδεχόμενες πωλήσεις αεροσκαφών από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, παραγνωρίζοντας ότι αυτή είναι μία πολύ μακρά διαδικασία για την οποία χρειάζονται πολλά στάδια έγκρισης και σήμερα, καθώς φαίνεται, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να εγκρίνει πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία, όσο η Τουρκία δεν αλλάζει τη συμπεριφορά της.
Και να σας πω και κάτι τελευταίο; Εάν η Ελλάδα ήταν τόσο ζημιωμένη και η Τουρκία τόσο κερδισμένη από αυτή την υπόθεση, πώς μπορώ να εξηγήσω τις παροτρύνσεις του κ. Erdoğan και την ωμή παρέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας, λέγοντας «μην ψηφίσετε τον Μητσοτάκη», αφού είμαι τόσο επιζήμιος για τα συμφέροντα της Τουρκίας; Για εξηγήστε το αυτό. Διότι δεν αντέχει στην απλή βάσανο της λογικής.
Και εν πάση περιπτώσει να ακούσω την παρότρυνσή σας ότι στα εθνικά ζητήματα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και να αποκρούσουμε την τουρκική επιθετικότητα προτάσσοντας ένα αρραγές εθνικό μέτωπο. Πρώτος εγώ το ζήτησα, κ. Τσίπρα. Πού ήσασταν ακριβώς όταν δεν ψηφίζατε τις αμυντικές δαπάνες; Πού ήσασταν ακριβώς σε αυτό το μέτωπο το οποίο εσείς ο ίδιος, τώρα, με καθυστέρηση ζητάτε να συγκροτηθεί, όταν δεν στηρίξατε την ελληνογαλλική συμφωνία; Πού ήσασταν εσείς όταν δεν ψηφίσατε την πρόσθετη επένδυση στα Rafale;
Απόντες ήσασταν. Ήσασταν απόντες διότι η άποψή σας φαίνεται ότι εκφράστηκε καλά από τον συνονόματο ξάδερφό σας, ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». Για εμάς η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Θα σας το ξαναπώ. Έστω και με καθυστέρηση, λοιπόν, καλώς ήρθατε στο στρατόπεδο της εθνικής ενότητας όταν πρόκειται για προκλήσεις εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Θα σας παρακαλούσα, όμως, την επόμενη φορά αυτά να μη μένουν μόνο σε κενά λόγια, αλλά να υποστηρίζονται και από τις πράξεις σας και από τον τρόπο με τον οποίο κινείστε εντός του Εθνικού Κοινοβουλίου.
Έρχομαι, τώρα, σε ένα ζήτημα στο οποίο δεν είχα πρόθεση να αναφερθώ εκτενώς, αλλά είδα ότι αρπάξατε την ευκαιρία και κάνατε μία αναφορά: στο ζήτημα το οποίο φαίνεται ότι έχει κυριαρχήσει στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, και αναφέρομαι στο ζήτημα της Novartis.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Υπάρχει, κ. Τσίπρα, ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός και αυτό είναι το εξής: δύο κορυφαίοι πρώην Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ στενοί συνεργάτες σας -o ένας, φερόμενος ως ο στενότερος συνεργάτης σας- οδηγούνται στο Ειδικό Δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα. Αυτό είναι γεγονός. Και προσέξτε, κυρίως με την ατιμωτική κατηγορία ότι παρέβησαν τα καθήκοντά τους. Συγγνώμη, τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν τον προτείναμε για Νόμπελ, στο Ειδικό Δικαστήριο για κακούργημα πάει και εσείς χειροκροτείτε. Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο γιατί ακριβώς; Πολύ ωραία. Χαίρομαι που με ρωτάτε. Γιατί λοιπόν παραπέμπεται;
Παραπέμπεται, πάμε να δούμε, λοιπόν, γιατί παραπέμπεται. Για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Με σκοπό να στοχοποιηθούν χωρίς στοιχεία πολιτικά πρόσωπα και για την υπόθεση Novartis, αλλά και για άλλες μεθοδεύσεις, ώστε να διωχθούν αλλά πρόσωπα, όπως ο δημοσιογράφος, ο κ. Παπαχρήστος.
Λοιπόν, μιλάτε για το βούλευμα. Για πάμε να δούμε λοιπόν τι λέει το βούλευμα; Λοιπόν, λίγη υπομονή παρακαλώ πολύ. Το βούλευμα με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία τα οποία έχω διαβάσει. Φαντάζομαι στο ίδιο βούλευμα αναφέρεστε και εσείς. Έτσι δεν είναι; Δεν διαβάσαμε διαφορετικά βουλεύματα.
Πάμε λοιπόν να ακούσει η Εθνική Αντιπροσωπεία και να ακούσουν και οι Έλληνες τι λέει το περιβόητο βούλευμα για το οποίο εσείς πανηγυρίζετε. Πανηγυρίζετε γι’ αυτά τα οποία θα ακούσετε. Ακούστε λοιπόν.
«Στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα από αρχές μήνα Μαρτίου 2017 μέχρι 23 Μαρτίου με πρόθεση και κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων του ως ασύμβατο με αυτό, παρενέβη στο έργο της Εισαγγελέως Εφετών Ελένης Ράικου» -ο κ. Παπαγγελόπουλος όλα αυτά- «η οποία ενεργούσε προκαταρκτική εξέταση για τυχόν διάπραξη αδικημάτων της απιστίας, δωροληψίας και δωροδοκίας από πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαδικασία έγκρισης, τιμολόγησης, συνταγογράφησης, φαρμακευτικών σκευασμάτων της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, Novartis θυγατρικής».
Λοιπόν, «σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της», ο κ. Παπαγγελόπουλος με την κα Ράικου, «και σε μη ακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία», ο κ. Παπαγγελόπουλος σύμφωνα με το βούλευμα, ακούστε, «της άσκησε πίεση απαιτώντας από αυτήν επιτακτικά να διαβιβάσει τον φάκελο της Novartis στη Βουλή, προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ο ίδιος γνώριζε, προτρέποντάς την, όπως από αυτή εξελήφθη, να κατασκευάσει στοιχεία».
Σε απάντηση της Εισαγγελέως Ελένης Ράικου ότι «δεν είναι αυτής της σχολής», ο άνθρωπος στον οποίο εσείς είχατε αναθέσει την αρμοδιότητα της προώθησης της διαφάνειας, είπε στην κα Ράικου, διατύπωσε σε βάρος της απειλή, με τη φράση «κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου».
Ωραία μπουμπούκι διαλέξατε για Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης.
Και στη συνέχεια, «προκειμένου να καμφθεί η αντίστασή της και να ενδώσει στις παράνομες προτροπές του, φρόντισε να διοχετεύσει προς δημοσίευση στην εφημερίδα Documento», ορίστε, εδώ το πρωτοσέλιδο, στις 23/3/2017, «στοχευμένα, εντελώς αβάσιμη αναφορά ενέχουσα απειλή ενάρξεως πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος της». Πάρτε τα, να τα χαίρεστε. Να χαίρεστε τους Υπουργούς σας. Να χαίρεστε τους Υπουργούς σας οι οποίοι παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος στο Ειδικό Δικαστήριο.
Και ταυτόχρονα, επειδή μιλάμε πολύ εδώ για Κράτος Δικαίου, το Κράτος Δικαίου εγώ το αντιλαμβάνομαι να έχει δύο βασικούς πυλώνες: την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είδαμε πόσο ανεξάρτητη ήταν η Δικαιοσύνη επί ημερών σας. Δεύτερος πυλώνας του Κράτους Δικαίου, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ο πρώην Υπουργός Επικρατείας κατηγορείται γιατί ακριβώς; Για παρεμβάσεις στον χώρο της ενημέρωσης μέσω ενός χειραγωγημένου διαγωνισμού για την παροχή τηλεοπτικών αδειών. Μέσα από μια διαδικασία η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική. Και εσείς καμαρώνετε τώρα.
Καμαρώνετε γιατί ακριβώς; Διότι ο κ. Παπαγγελόπουλος όντως παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο με λιγότερες κατηγορίες από όσες του είχε αποδώσει η ανάκριση. Αλήθεια είναι αυτό. Και σεβόμαστε το πόρισμα και το βούλευμα των δικαστών. Ο καθένας μπορεί να έχει τις προσωπικές του σκέψεις για το πόσο έχει εσωτερική συνέχεια. Όντως παραπέμπεται για λιγότερες.
Άρα τι είναι; «Ολίγον έγκυος»; Είναι «ολίγον ένοχος»; Είναι υπόδικος για κακούργημα και παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο. Και εσείς όλοι χειροκροτείτε και λέτε «θρίαμβος, θρίαμβος». Δεν παραπέμπεται για όλα όσα του προσάψαμε, παραπέμπεται για κάποια. Και για κάποια κατ’ εξακολούθηση. Διότι εδώ το βούλευμα δεν μιλάει μόνο για παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis. Μιλάει για μια σειρά από παρεμβάσεις.
Μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος φαίνεται να είχε στήσει κανονικό παραδικαστικό. Κανονικό παραδικαστικό και παρενέβαινε για λογαριασμό της πολιτικής εξουσίας, για λογαριασμό του εαυτού του, αυτό δεν διευκρινίζεται, πάντως έκανε παρεμβάσεις σωρηδόν στη Δικαιοσύνη. Και έρχεστε εσείς εδώ να πανηγυρίσετε και να πείτε ότι κατέρρευσε η σκευωρία.
Και κάτι ακόμα. Εσείς ήρθατε εδώ, κ. Τσίπρα, θυμάστε τις απίστευτες ιστορίες με τον κ. Παπαγγελόπουλο κάτω από τις νεραντζιές του Μαξίμου να μιλάει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο; Κρεμάσατε δέκα πολιτικούς σας αντιπάλους «στα μανταλάκια». Ποια ήταν η κατάληξη της υπόθεσης αυτής; Ποια ήταν η κατάληξη της υπόθεσης; Η Εισαγγελέας αρχειοθέτησε εννιά από τις δέκα υποθέσεις.
Μιλήσατε για «συγγνώμη». Εσείς, στον κ. Πικραμένο ο οποίος με τρεμάμενη φωνή σηκώθηκε σε αυτό το βήμα, ζητήσατε ποτέ συγγνώμη; Ναι, κ. Τσίπρα, πολιτική σκευωρία του χειρότερου επιπέδου ήταν αυτή η οποία στήθηκε από εσάς.
Η Δικαιοσύνη, όμως, κατά τα άλλα ήταν προφανώς κακή όταν αρχειοθέτησε τις υποθέσεις των εμπλεκόμενων αλλά είναι καλή τώρα που το βούλευμα το οποίο παραπέμπει τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν υιοθετεί όλες τις προτάσεις του ανακριτή και του εισαγγελέα. Θα σας πω, λοιπόν, ποια είναι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης. Θα συγκροτηθεί Ειδικό Δικαστήριο και αυτό που θα κάτσει στο εδώλιο είναι το περιβόητο ηθικό σας πλεονέκτημα. Αυτό κάθεται στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.
Αυτή η σκοτεινή περίοδος στην οποία επιχειρήσατε να ελέγξετε τους «αρμούς της εξουσίας», οι θεσμοί αντιστάθηκαν, η δημοκρατία αντιστάθηκε. Και αυτοί θα δικαστούν, κ. Τσίπρα. Και τα πολιτικά πρόσωπα, με μία εξαίρεση, τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία επιχειρήσατε να κατηγορήσετε έχουν αποδοθεί στην ελληνική κοινωνία ως αθώοι. Αυτό γράφει η Ιστορία, αυτή είναι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης.
Και τέλος, έχω μία απορία. Τι ακριβώς -θα κλείσω με αυτό- τι ακριβώς εννοείτε όταν μας λέτε ότι «θα μας πάτε μέχρι τέλος»; Είπατε «κύριε Μητσοτάκη, θα σας πάω μέχρι τέλος». Θα με βάλετε φυλακή; Τι ακριβώς;
(φωνές από τα βουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης)
…Όλους; Όλους; Μάλιστα. Λοιπόν…Τη δεύτερη φορά. Θα μας πάτε; Ωραία, καλά πάμε.
Λοιπόν, κ. Τσίπρα, δεν θα υπάρξει «δεύτερη φορά» για εσάς, διότι η πρώτη φορά υπήρξε τόσο τραυματική και ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση και συγκρίνει και ξέρει πολύ καλά ποιοι έβγαλαν τη χώρα από το αδιέξοδο, ποιοι κράτησαν δυνατή τη δημοκρατία, ποιοι ανέταξαν το κύρος της χώρας και ευτυχώς, για εσάς «δεύτερη φορά» δεν θα υπάρξει, διότι αλλιώς πράγματι θα κινδύνευε η δημοκρατία».
Η τριτολογία του πρωθυπουργού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του και κλείνοντας την πολύωρη συνεδρίαση επανήλθε στο ζήτημα των σεναρίων περί εκλογικού φθινοπώρου, επαναλαμβάνοντας την σταθερή του πρόθεση για εξάντληση της τετραετίας.
Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος νωρίτερα αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «παράγοντα αστάθειας» είπε «είμαι πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Εχω διακηρύξει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας παρά το γεγονός ότι διακινούνται διάφορες φήμες. Όμως κ. Τσίπρα πρέπει να σας πω ότι άλλος είναι ο παράγοντας αστάθειας. Είναι η απλή αναλογική. Αυτή η βόμβα που εσείς αφήσατε στα θεμέλια του κράτους. Όπως διαπιστώνετε η προσπάθεια να βρείτε συμμάχους μάλλον αποτυγχάνει. Η θέση της ΝΔ είναι σαφής. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η χώρα χρειάζεται σταθερότητα με κυβερνήσεις που στηρίζονται στην εμπιστοσύνη της Βουλής και έχουν δυνατότητα να διευρύνουν την επιρροή τους με συνεργασίες στελεχών που προέρχονται από άλλους χώρους. Η πηγή αστάθειας που υπάρχει είναι η απλή αναλογική. Όταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της 4ετίας θα αδρανοποιηθεί η βόμβα που τοποθετήσατε. Και στις δεύτερες εκλογές θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση με την ΝΔ που θα κρατήσει την χώρα σε ασφαλή νερά»
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ακρίβεια και η αύξηση του πληθωρισμού αποτελεί παγκόσμιο εκρηκτικό πρόβλημα και όχι ελληνική πρωτοτυπία όπως θέλει να το παρουσιάσει η αντιπολίτευση. «Η εισβολή της Ρωσίας έχει αντίκτυπο στο παγκόσμιο στερέωμα. Έχουμε 5 φορές υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου. Αν πιστεύετε ότι φταίει γι' αυτό ο Μητσοτάκης πείτε το. Θα δούμε που θα καταλήξει ο πληθωρισμός τέλος του έτους. Όμως όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρο πληθωρισμό γι αυτό και η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα πρωτόγνωρο πλαίσιο μέτρων στήριξης της κοινωνίας. Από 1 Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή νέο πλαίσιο τιμολόγησης ηλεκτρικού ρεύματος που φιλοδοξεί να έχει διαφάνεια και να συγκρατήσει τις τιμές. Κινούμαστε στα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Σας άκουσα να λέτε να δώσουμε περισσότερα . Αν σας είχαμε ακούσει σήμερα δεν θα είχαμε φράγκο να στηρίξουμε την κοινωνία».
Ο ίδιος δεν απέκλεισε κλιμάκωση της πληθωριστικής κρίσης γι αυτό και επανέλαβε την πρότασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ισχυρή παρέμβαση στις τιμές του φυσικού αερίου ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την στήριξη προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Θα είμαστε συνεπείς. Εχουμε ήδη δώσει 5 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακή κρίσης. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία και να περιορίζουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας έκρηξης πληθωρισμού. Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις πλήρους απορρόφησης των συνεπειών της κρίσης λέει ψέματα» ειπε.
Ο πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις και για τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για έλλειμμα ελευθεροτυπίας φέρνοντας ως παράδειγμα την κυκλοφορία της εφημερίδας «Μακελειό».
«Φαίνεται ότι καποιοι ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι στο ευρωκοινοβούλιο είπα την αλήθεια. Ότι σήμερα στην Ελλάδα μπορεί να γράφει οτιδήποτε για οποιονδήποτε. Ενοχλήθηκαν γιατί έδειξα κάποια από τα εξώφυλλα. Πόσες ημερήσιες εφημερίδες έχουμε; Οι 6 είναι απέναντι στην κυβέρνηση. Μια - ο Θεός να την κάνει εφημερίδα - είναι η επιτομή της χυδαιότητας και σε όποια άλλη χώρα θα είχε κλείσει. Αναφέρομαι στο Μακελειό. Το ανάποδο πρόβλημα έχει η χώρα. Δεν έχει μηχανισμούς προστασίας από αυτούς που κρύβονται πίσω από οφ σορ και αυτοφοράκηδες. Και έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι έχουμε πρόβλημα ελευθεροτυπίας» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για να προσθέσει «Αρκετά με αυτή την δήθεν αντικειμενική έρευνα των ρεπόρτερ χωρίς σύνορα. Αυτή η έρευνα θεωρεί ότι το Πράσινο Ακρωτήριο είναι πάνω από την Αυστραλία. Η Μπουρκίνα Φάσο πάνω από ΗΠΑ. Η Σιέρα Λεόνε πάνω από Ιταλία. Η Παπούα Νέα Γουινέα πάνω από την Κύπρο και η «Βόρεια Κύπρος» πάνω από την Ελλάδα. Και επικαλείστε μια έρευνα που αναφέρεται σε «Βόρεια Κύπρο». Ντροπή σας. Τόσο αξιόπιστη είναι η έρευνα. Ξέρετε τι συμβαίνει στο Τσαντ; Εχει πραξικόπημα. Υπάρχει άνθρωπος με σώας στα φρενα που να θεωρεί πως η ελευθεροτυπία εκεί είναι καλύτερη απ της Ελλάδας;».
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την Novartis. «Μέχρι να καταδικαστεί κάποιος είναι αθώος. Όμως ο Παπαγγελοπουλος είναι υπόδικος. Θα δικαστεί με βαρύ κατηγορητήριο. Δεν θα το κάνω εγώ ούτε θα τον αθωώσω. Τον θεωρείτε όμως άξιο επαίνου ότι καταλήγει στο ειδικό δικαστήριο; Δύο συνεργάτες σας με ομόφωνο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου πάνε στο Ειδικό Δικαστήριο. Τώρα είναι καλή ή κακή η Δικαιοσύνη; Όλα αυτά είναι γνωστά. Γνωρίζατε τι κάνατε όταν επιλέγατε τον Παπαγγελόπουλο στην θέση αυτή. Θέλατε να ελέγξετε τους αρμούς εξουσίας. Να κυνηγήστε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Αυτούς τις οικογένειες τους και συζύγους. Με κατευθυνόμενα από εσάς δημοσιεύματα. Τα ζήσαμε αυτά . Από εκεί και πέρα προσέξτε όταν μιλάτε για το ζήτημα αυτό γιατί η ιστορία γράφει ότι 2 στενοί σας συνεργάτες είναι στο Ειδικό Δικαστήριο Τον ένα εσείς τον βάλατε υπεύθυνο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας και μας μιλάτε για Διαφάνεια. Τον άλλο τον βάλατε για να στήσει των διαγωνισμό για τα ΜΜΕ και μας μιλάτε για ελευθεροτυπία; Αυτά είναι τα γεγονότα. Είναι η κηλίδα στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και του Τσίπρα που μας λέει ότι είναι κάθε λέξη του Συντάγματος» ανέφερε.
Η πρωτολογία του πρωθυπουργού
Νωρίτερα, ανοίγοντας την συζήτηση που διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τα βασικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από το 2019 προκειμένου να στηρίξει την μεσαία τάξη, τους ευάλωτους και τις επιχειρήσεις ενώ παράλληλα υπενθύμισε την φοροκαταιγίδα της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ.
«Παραδώσατε την ανεργία στο 17% και την ρίξαμε στο 12%» είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για να προσθέσει «Παραδώσατε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι στα 713 ευρώ. Στην εποχή σας ο ΟΑΕΔ άνοιγε με το ζόρι 10 χιλ νέες θέσεις ετησίως και σήμερα είναι πάνω από 30.000. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε την μεσαία τάξη και εμείς μειώσαμε πάνω από 30 φόρους. Κάνατε 17 περικοπές συντάξεων και εμείς μόνο αυξήσεις. Εμείς νομοθετήσαμε τα 2 χιλ ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα».
Από τα πρώτα λεπτά δε ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές στο δημοψήφισμα, τις κλειστές τράπεζες και τους συνταξιούχους που έκλαιγαν στα πεζοδρόμια. Πολλές φορές είπε ότι «έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει αυτό» (απαριθμώντας τι έχει κάνει η κυβέρνησή του), απευθυνόμενος τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο επίκεντρο όλων των δράσεων είναι ο πολίτης όχι γενικά και αόριστα ο λαός, «η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους». «Δεν ήταν εύκολα, ούτε αυτονόητα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας τις εθνικές προκλήσεις και την υγειονομική κρίση, λέγοντας πως όλα αυτά «από προκλήσεις έγιναν ευκαιρία». Σημείωσε τις προσλήψεις που έγιναν για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια την εκπαίδευση, στάθηκε στις επενδύσεις, στην εθνική θωράκιση και εστίασε στην κοινωνική πολιτική.
Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:
Ειδήσεις σήμερα:
Πηγή Δαούλα: Από τη Σαντορίνη στην Μπιενάλε της Βενετίας
Όζι και Σάρον Όσμπορν: Ο θυελλώδης γάμος, η εξάρτηση στο σεξ, η απιστία και η απόπειρα ανθρωποκτονίας
ΗΠΑ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον ύποπτο για την επίθεση στην παρέλαση της 4ης Ιουλίου στο Σικάγο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα