Ελιγμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο

Ελιγμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο

Πορτογαλία, Αγανακτισμένοι και «16» οδηγούν Αθήνα και Βρυξέλλες σε νέο σχεδιασμό και  διαπραγμάτευση…

Ελιγμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο
Ελιγμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο
Σε μία θεαματική  αναδίπλωση οδηγούν οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις την ελληνική κυβέρνηση  και την τρόικα. Παρότι είχε τεθεί  ένα ασφυκτικό και εν πολλοίς εκβιαστικό χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και της νέας συμφωνίας με την  τρόικα από την ελληνική Βουλή  έως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (24-25 Ιουνίου), τελικά αποφασίστηκε μετάθεση αρκετών ημερών. Το πρόγραμμα θα πάει στο κοινοβούλιο στις 28 Ιουνίου, αφού δηλαδή πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής.

Η αναδίπλωση αυτή επιβλήθηκε από τα πράγματα και κυρίως από  την διαπίστωση ότι «δεν περνάει» από την κοινοβουλευτική ομάδα  του ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση ή  την ελληνική κοινωνία. Διαβάστε αναλυτικά τι έγινε στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αλλά ότι  ακόμη κι αν ψηφιζόταν μέσα σε ένα  εκρηκτικό και γεμάτο εκβιαστικά διλλήματα πολιτικό και κοινωνικό  τοπίο, θα προκαλούσε τέτοιες ρωγμές και αντιδράσεις, που ενδεχομένως  θα καθιστούσαν την ψήφισή του  άνευ σημασίας και σε μεγάλο βαθμό  ανεφάρμοστο.

Υπό το βάρος των πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων, αλλά και των πορτογαλικών εκλογών, που έστειλαν στο χρονοντούλαπο  της ιστορίας τον πρωθυπουργό  του πορτογαλικού μνημονίου Σόκρατες, τα σχέδια άλλαξαν.

Αντί λοιπόν να πάει ο κ. Παπανδρέου στη σύνοδο κορυφής  με ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα  για να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες για την ανάγκη νέας βοήθειας, θα αποσπάσει πρώτα τη βοήθεια, σε ένα  βελτιωμένο μάλιστα πακέτο, με το οποίο  θα έλθει μετά να πείσει την ελληνική κοινωνία και τους βουλευτές του  να το αποδεχθούν.
Κλείσιμο

Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει  στη βελτίωση των όρων για την  παροχή της βοήθειας, ώστε να χαλαρώσει  το αυστηρό πλαίσιο, ειδικά για κάποια θέματα, όπως οι απολύσεις, τα φορολογικά μέτρα και οι εμπράγματες εγγυήσεις.

Από τη μία η Αθήνα  ποντάρει στον ρεαλισμό των Ευρωπαίων, που βλέπουν το αδιέξοδο στην Ελλάδα και από την άλλη οι ευρωπαίοι  ποντάρουν στη διάθεση του  κ. Παπανδρέου να συνεχίσει να εφαρμόζει  ένα σκληρό πρόγραμμα, υπό την  αίρεση βέβαια ότι θα έχει και χρόνο  και χρήμα για να κάνει διορθωτικές  κινήσεις στη μέχρι τώρα πορεία.

Η αλλαγή αυτή των  σχεδίων φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από όλες τις πλευρές του ευρωπαϊκού παιχνιδιού, αν και ακόμη δεν έχουν  εκδηλωθεί αντιδράσεις, θετικές  ή αρνητικές.

Η επανεξέταση των  δεδομένων κρίθηκε επιβεβλημένη και διαμηνύθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες για  τρεις βασικούς λόγους:

Πρώτον, η διογκούμενη  κοινωνική αντίδραση, που έχει πάρει  τη μορφή των συνεχών και καθημερινών  διαδηλώσεων χιλιάδων Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα, δεν μπορεί πλέον  εύκολα να αντιμετωπιστεί. Κρίθηκε  ότι δύσκολα θα υποχωρήσουν και  αποφασίστηκε να καθυστερήσει η προώθηση του μεσοπρόθεμου, ώστε αφενός να δοκιμαστούν οι αντοχές των Αγανακτισμένων και αφετέρου να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα κοινωνικών ομάδων, μήπως περιοριστεί η δυναμική των κινητοποιήσεων.

Δεύτερον, η αντίδραση  υπουργών και βουλευτών σε πολλά  από τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η επιστολή των «16» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ  προς τον πρωθυπουργό, που απελευθέρωσε δυνάμεις στο εσωτερικό του Κινήματος. Η προειδοποίηση δε πολλών βουλευτών  ότι θα παραιτηθούν και δεν  θα ψηφίσουν το πρόγραμμα έφερε την  κυβέρνηση σε μεγάλο αδιέξοδο, καθώς  θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χαοτικές καταστάσεις στη Βουλή. Τώρα δίδεται  χρόνος να βελτιωθούν τα πράγματα, να αλλάξουν κάποια μέτρα και να ικανοποιηθούν  αιτήματα βουλευτών.

Τρίτον και ενδεχομένως  πιο καταλυτικό στοιχείο είναι η  ήττα του σοσιαλιστή Σόκρατες στην Πορτογαλία. Αυτό, που συνειδητοποίησαν όλοι σε Αθήνα και Βρυξέλλες είναι ότι οι ψηφοφόροι τιμωρούν όσους επιλέγουν το δρόμο του ΔΝΤ και των σκληρών μέτρων, ακόμη κι όταν γνωρίζουν ότι και η νέα κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια αλλαγών. Κυβέρνηση και τρόικα αντιλήφθηκαν ότι οι Έλληνες θα τελειώσουν τη σημερινή πολιτική κατάσταση, εάν δεν γίνουν αλλαγές στην πορεία. Αυτή την ώρα η τρόικα δεν έχει πολλά περιθώρια να κινηθεί στο ελληνικό πολιτικό πεδίο, παρά μόνο να στηρίξει την κυβέρνηση Παπανδρέου. Και γι’ αυτό αποδέχθηκε την παράταση χρόνου στην προώθηση του μεσοπρόθεσμου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης