Πρίγκιπας Σαλμάν: Μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα φθηνότερη ενέργεια

«Οταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια» - Συνδέονται τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας και το δίκτυο τηλεπικοινωνιών

Την πρόθεσή του να υποστηρίξει την Ευρώπη, ειδικά τη νότια και τη δυτική Ευρώπη, με πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. εξέφρασε ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατά τη συνάντησή του την Τρίτη στην Αθήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας έμφαση και στις προοπτικές συνεργασίας των δύο πλευρών.

Η δήλωση έρχεται την ώρα που μαίνεται στην Ευρώπη ένας ενεργειακός πόλεμος, με επίκεντρο τη Ρωσία και την τον έλεγχο που έχει πάνω στη ροή φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του πανίσχυρου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επικεφαλής ενός επενδυτικού ταμείου που διαχειρίζεται πλούτο εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απρίλιο του 2018. Αυτό αντανακλά τη σημασία που αποδίδει η Σαουδική Αραβία στις σχέσεις με την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

«Πιστεύω ότι έχουμε επίσης ιστορικές ευκαιρίες, πολλές από τις οποίες πρόκειται να οριστικοποιήσουμε σήμερα», είπε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεσε: «Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα».

Τόνισε ακόμη ότι «μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε επίσης για τη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών. Αυτά τα τρία είναι όλα σημαντικά ζητήματα που πρόκειται να αλλάξουν τη θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας και θα υποστηρίξουν την Ευρώπη, ειδικά τη νότια και τη δυτική Ευρώπη, με πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές».

Και όπως τόνισε: «Σίγουρα έχουμε πλούσια ατζέντα: επενδύσεις, εμπόριο, οικονομική ατζέντα, πολιτική ατζέντα, ασφάλεια. Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια».

Στη παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη δύναμη της στρατηγικής μας σχέσης. Θα υπογράψουμε σημαντικές συμφωνίες και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περιφερειακές εξελίξεις αλλά και πώς να ενισχύσουμε περαιτέρω την σημαντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία».

Τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας συνοδεύει μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία από την κυβέρνηση του βασιλείου των Σαούντ αλλά και 30μελής επιχειρηματική αντιπροσωπεία για επαφές με ελληνικές επιχειρήσεις.




Διαβάστε τις δηλώσεις των δύο ανδρών:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Υψηλότατε, είναι πραγματικά χαρά μου να σας υποδέχομαι στην Αθήνα, στο πρώτο ταξίδι σας στην Ευρώπη μετά την πανδημία Covid-19. Είναι μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη δύναμη της στρατηγικής μας σχέσης. Θα υπογράψουμε σημαντικές συμφωνίες και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περιφερειακές εξελίξεις αλλά και πώς να ενισχύσουμε περαιτέρω την σημαντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ και πάλι για το project «Vision 2030» και τη φιλοδοξία που το διατρέχει. Και θα θέλαμε να εξετάσουμε περαιτέρω ευκαιρίες για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας, στις οικονομίες μας, και να προσελκύσουμε περισσότερες σαουδαραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Είναι, λοιπόν, μεγάλη μου χαρά να σας υποδέχομαι στην Αθήνα και στο πρωθυπουργικό γραφείο».

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: «Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι βρίσκομαι στην Αθήνα και σας ευχαριστώ πραγματικά για τη θερμή υποδοχή, η οποία σημαίνει πολλά για εμένα και για τη Σαουδική Αραβία.

Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι μια ιστορική σχέση και πιστεύω ότι έχουμε επίσης ιστορικές ευκαιρίες, πολλές από τις οποίες πρόκειται να οριστικοποιήσουμε σήμερα. Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα.

Μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε επίσης για τη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών.

Αυτά τα τρία είναι όλα σημαντικά ζητήματα που πρόκειται να αλλάξουν τη θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας και θα υποστηρίξουν την Ευρώπη, ειδικά τη νότια και τη δυτική Ευρώπη, με πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Έχουμε κι ένα τέταρτο σημαντικό θέμα που μπορούμε να ανακοινώσουμε σήμερα, μπορούμε να το κάνουμε αργότερα, εργαζόμαστε σε αυτό.

Και σίγουρα έχουμε πλούσια ατζέντα: επενδύσεις, εμπόριο, οικονομική ατζέντα, πολιτική ατζέντα, ασφάλεια. Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια. Έχουμε πολλά ζητήματα που θα αλλάξουν τα δεδομένα και για τις δύο χώρες μας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ».



Η ατζέντα της ιδιαίτερα σημαντικής επίσκεψης του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν περιλαμβάνει συμφωνίες καίριας σημασίας και επενδύσεις, και αναδεικνύει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας που επιβεβαιώθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ριάντ τον Οκτώβριο του 2021.

Ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων

Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων έχει επισφραγιστεί και από τη συμβολή της Ελλάδας στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή μίας συστοιχίας Patriot, κίνηση η οποία έχει εκτιμηθεί από το Ριάντ, όπως διαμηνύθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδαραβική πρωτεύουσα- επίσκεψη στην οποία συμφωνήθηκε και η θεσμοθέτηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων, άλλωστε, στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός πλέγματος συμμαχιών με χώρες του Κόλπου, θα εδραιωθεί και επισήμως στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπογραφή συμφωνίας σύστασης Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, το οποίο θα θεσμοθετεί τη συνεργασία των δύο χωρών ανά τομείς.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνοδεύεται από μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία – μεταξύ αυτών από τους υπουργούς Επενδύσεων, Εμπορίου, Επικοινωνιών και Τεχνολογιών και τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund (PIF) – τα μέλη της οποίας θα υπογράψουν και θα ανταλλάξουν συμφωνίες με τους Έλληνες ομολόγους τους.

Ανάμεσα στις συμφωνίες που θα υπογραφούν ανάμεσα στους Έλληνες υπουργούς και τους Σαουδάραβες ομολόγους τους είναι ακόμα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη και μπορεί να είναι γέφυρα με τη Μέση Ανατολή, συμφωνία στην επιστήμη και την τεχνολογία, συμφωνία στον πολιτισμό.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου EMC (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), ώστε το έργο του «East to Med data Corridor» (EMC), της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο. Πρόκειται για project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη

Η πρόταση για την κατασκευή του EMC τέθηκε για πρώτη φορά από την ελληνική πλευρά στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021, όπου συμφωνήθηκε να προχωρήσει το έργο. Οι πρώτες υπογραφές μπήκαν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ οι οι προκαταρκτικοί όροι εγκρίθηκαν στα τέλη Μαΐου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.

Στόχος της Αθήνας είναι οι άμεσες επενδύσεις από την Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, η συνεργασία και σε νέους τομείς, καθώς και η ισχυρότερη παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σαουδική Αραβία.

Οι επιχειρηματικές επαφές έρχονται σε συνέχεια και της δραστηριοποίησης του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και της περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων. Αυτή σηματοδοτήθηκε πρόσφατα από την έλευση μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής στην Αθήνα στο πλαίσιο του Ελληνο-Σαουδαραβικού επιχειρηματικού Φόρουμ και της συνεδρίασης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, της οποίας ηγήθηκε ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al Faleh.

Ειδήσεις σήμερα:

Τι αναφέρει η Αστυνομία για τον θάνατο του 22χρονου στο ελικοδρόμιο στα Σπάτα - Τα αναπάντητα ερωτήματα

Αυτή είναι η επιστολή Μητσοτάκη στην ΕΕ για την ενέργεια

Πλεύρης: Ο Τσίπρας πήγε χωρίς μάσκα στο Προεδρικό - ΣΥΡΙΖΑ: Είχε αρνητικό PCR από το Σάββατο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr