Αμπντούλ Χαμίτ Χαν: Το άκρως απόρρητο σχέδιο αντίδρασης σε ενδεχόμενη απειλή

Αμπντούλ Χαμίτ Χαν: Το άκρως απόρρητο σχέδιο αντίδρασης σε ενδεχόμενη απειλή

Τα τρία σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας - Η ακραία εκδοχή απόπειρας γεώτρησης στην ελληνική ΑΟΖ

Αμπντούλ Χαμίτ Χαν: Το άκρως απόρρητο σχέδιο αντίδρασης σε ενδεχόμενη απειλή
Με ψυχραιμία αλλά και με σχέδια αντίδρασης επί όλων των πιθανών προκλήσεων, αντιμετωπίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την έξοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» από το λιμάνι Τάσουτζου στην περιοχή της Μερσίνης. Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα επιχείρησε να αιφνιδιάσει την Αθήνα βγάζοντας το γεωτρύπανο δέκα ημέρες πριν από τις 9 Αυγούστου, την ημερομηνία που ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε δώσει στα τέλη Ιουλίου, εντούτοις η αντίδραση της ελληνικής πλευράς τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο ήταν άμεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κινήσεις του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» όπως και των πλοίων της συνοδείας του, παρακολουθούνται στενά, χωρίς επί του παρόντος τουλάχιστον να υπάρχει κάποια έκδηλη ανησυχία μιας και από το περασμένο Σάββατο όταν και άφησε το Λιμάνι Τάσουτζου, το σκάφος εμφανίζεται να κινείται σταθερά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νότιων παραλίων της Τουρκίας και της κατεχόμενης Βόρεια Κύπρου, σε απόσταση 20 με 25 μίλια από την Μερσίνα. Να σημειώσουμε πως τα συστήματα GPS του πλοίου παραμένουν ανοιχτά γεγονός το οποίο επιτρέπει τον εντοπισμό της θέσης του και μέσω της ιστοσελίδας Marine Traffic.

Την ίδια στιγμή ωστόσο και ενόψει του κινδύνου η Τουρκία να επιχειρήσει να δοκιμάσει για μία ακόμη φορά τις αντοχές της χώρας μας βγάζοντας για έρευνες στην Ν.Α Μεσόγειο το νεοαποκτηθέν και πλέον ισχυρότερο από από τα 4 συνολικά γεωτρύπανα που διαθέτει στο στόλο της, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εμφανίζεται να θέτει σε αυξημένη ετοιμότητα, λόγω της απόστασης αλλά και της φύσης της απειλής, τα όπλα με στρατηγικές δυνατότητες που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο οπλοστάσιό τους. Στο πλαίσιο αυτό και σε πρώτη φάση, ειδικό ρόλο πρόκειται να αναλάβουν, εφόσον απαιτηθεί, τα νεοαποκτηθέντα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και κυρίως τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214 του Πολεμικού Ναυτικού. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη δράση των ελληνικών «αόρατων φονιάδων του βυθού», έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο για τον τρόπο που θα κινηθούν ανάλογα με την περίσταση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέρουν πλήρη φόρτο μάχης με πυραύλους και τορπίλες, για το ενδεχόμενο που η Τουρκία επιχειρήσει με τον οποιοδήποτε τρόπο να αιφνιδιάσει πραγματοποιώντας γεωτρήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

H θέση του Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στις 8.00 το πρωί της Τρίτης:

Αμπντούλ Χαμίτ Χαν: Το άκρως απόρρητο σχέδιο αντίδρασης σε ενδεχόμενη απειλή


Όπως άλλωστε ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα κάνει γεωτρήσεις «εντός τουρκικών θαλάσσιων περιοχών ευθύνης» αποφεύγοντας επί του παρόντος ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένος ως προς την ακριβή τοποθεσία των ερευνών. Σύμφωνα με κύκλους του πενταγώνου, το γεγονός ότι οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές της Τουρκίας, ενώ προφανώς γνωρίζουν ήδη, αποφεύγουν να αναφέρουν τη θαλάσσια περιοχή που θα κινηθεί το γεωτρύπανο, δείχνει ότι η Άγκυρα επιδιώκει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να χρησιμοποιήσει την έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» ως διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου να εκβιάσει κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και το ΝΑΤΟ για να ικανοποιήσει ορισμένα από τα αιτήματά της, με αντάλλαγμα τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και στη Ν.Α πτέρυγα της Συμμαχίας.

Ελληνική αντίδραση

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται τρία πιθανά σενάρια τα οποία χαρακτηρίζονται ως χαμηλής, μεσαίας και υψηλής έντασης με ανάλογους τρόπους αντιμετώπισης της πιθανής απειλής που θα προκύψει από τη δράση του τουρκικού γεωτρύπανου και των πλοίων της συνοδείας του για τα κυριαρχικά και επικυριαρχικά δικαιώματα της χώρα μας στις θαλάσσιες περιοχές που της ανήκουν, με βάση το δίκαιο της θάλασσας και τις σχετικές διεθνείς συνθήκες. Μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της χώρας μας έχει ήδη υπάρξει άλλωστε, καθώς όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει στην διεξαγωγή ερευνών μέσα στο καλοκαίρι, οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες μέσω της ΝΟΤΑΜ Α1781/22, έσπευσαν να δεσμεύσουν πέντε περιοχές για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Η δέσμευση των περιοχών ξεκίνησε να ισχύει από τις 21 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου.

Ανώτατες πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θεωρούν ότι η Τουρκία θα αποφύγει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να ανεβάσει σημαντικά τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιλέγοντας να περιορίσει την κίνηση του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» σε περιοχές της Ν.Α Μεσογείου οι οποίες είτε θα βρίσκονται εντελώς εκτός, είτε στα όρια της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πρόκειται για ένα σενάριο χαμηλής έντασης, με την αντίδραση της ελληνικής πλευράς να μην είναι ιδιαίτερα δυναμική επί του επιχειρησιακού πεδίου, δεδομένου ότι το τουρκικό σκάφος θα επιλέξει να κινηθεί είτε εντός της τουρκικής ΑΟΖ, είτε στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο νότια τουρκικά παράλια και το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου (κάτι που κάνει ήδη). «Το σίγουρο είναι πως σε κάθε τουρκικό πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφος που θα επιχειρεί στην περιοχή ερευνών του γεωτρύπανου, θα αντιστοιχεί και ένα δικό μας» τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Στέλνοντας άλλωστε ένα ανάλογο μήνυμα προς την Άγκυρα, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη στο αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εξέφρασε την άποψη πως ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «θα έκανε καλό στους πολίτες του εάν προσπαθούσε να αναζωογονήσει την τουρκική οικονομία παρά να επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο νεοθωμανικές επιδιώξεις». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την εδαφική της κυριαρχία, αλλά επιθυμεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με την τουρκική πλευρά. «Σε κάθε περίπτωση, θα προασπίσω την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.


Κυπριακή ΑΟΖ

Το δεύτερο σενάριο, χαρακτηρίζεται ως μεσαίας έντασης και έχει επίσης πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί αν και αφορά κυρίως την Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσονται και οι συνεχείς επαφές που έχουν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική πρόκληση. Στη Λευκωσία βρέθηκε άλλωστε την περασμένη Πέμπτη και ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας. Στις συνομιλίες που είχε με τον κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Δένδιας συζήτησε τις νέες τουρκικές προκλήσεις εναντίον και των δύο χωρών, καθορίζοντας από κοινού τα επόμενα βήματα με στόχο την αποτροπή των τουρκικών προκλήσεων. Στη Λευκωσία θεωρούν σχεδόν σίγουρο πως το τουρκικό γεωτρύπανο θα επιχειρήσει να κινηθεί εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αποφεύγοντας ωστόσο τις ήδη αδειοδοτημένες περιοχές της όπου δραστηριοποιούνται ξένοι κολοσσοί, δηλαδή τα οικόπεδα 5, 10 και 6. Παράλληλα δεν αποκλείουν οι τούρκοι να εξελίξουν το σχέδιο τους σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις εντός της δικής τους ΑΟΖ, πιθανότατα στον κόλπο της Αττάλειας. Εν συνεχεία, περνώντας στη δεύτερη φάση και αφού αξιολογηθούν οι όποιες αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, το γεωτρύπανο να κινηθεί σε κάποια από τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ δυτικά της Πάφου, επαναλαμβάνοντας κατά κάποιο τρόπο τη διαδρομή που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια άλλα τουρκικά ερευνητικά σκάφη, όπως το Ούρουτς Ρέις.

Κωδικός: Λερναία Υδρά

Κλείσιμο
Το τρίτο σενάριο συγκεντρώνει, επί του παρόντος τουλάχιστον, τις μικρότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι προβλέπει την έντονη και σκληρή αντίδραση της χώρας μας στο ενδεχόμενο που το τουρκικό γεωτρύπανο επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο, πραγματοποιώντας επιχείρηση εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής ΑΟΖ, νότια της Κρήτης ή των Δωδεκανήσων. Σε μία τέτοια πιθανότητα η ελληνική απάντηση θα είναι άμεση και επί του πεδίου, ενεργοποιώντας ακόμη και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης των Ε.Δ με την κωδική ονομασία «Λερναία Υδρα».

Το συγκεκριμένο σχέδιο κινείται σε τέσσερα επίπεδα, με το ένα εξ αυτών να εστιάζει στην γκάμα των ενεργειών που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει μια πιθανή τουρκική απειλή, η οποία θα εκφραστεί μέσω μιας προσπάθειας παράνομης έρευνας ή ακόμη και εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Προβλέπει από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων απέναντι σε μια ήπια τουρκική πρόκληση μέχρι και την υιοθέτηση ενός ακραίου σεναρίου, της κατάληψης πλατφόρμας πετρελαίου, στην περίπτωση που η Άγκυρα θελήσει να εγκαταστήσει πλωτό γεωτρύπανο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή της ελληνικής ΑΟΖ. Να σημειώσουμε ότι εμπνευστής του «άκρως απόρρητου» ως προς τις λεπτομέρειές του επιχειρησιακού σχεδίου «Λερναία Ύδρα» ήταν ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, επονομαζόμενος και «στρατηγός-αράχνη» λόγω της δράσης του στον τομέα των πληροφοριών, ο οποίος το 2012, ως υπηρεσιακός τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, είχε δώσει εντολή κατάρτισης ενός σχεδίου αντίδρασης της ελληνικής πλευράς στο ενδεχόμενο ακραίων τουρκικών προκλήσεων.

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα, είναι 7ης γενιάς και αγοράστηκε το 2021 από τη νοτιοκορεατική Daewoo. Η Άγκυρα διαθέτει άλλα τρία γεωτρύπανα, το «Γιαβούζ», το «Κανουνί» και το «Φατίχ», τα οποία πραγματοποιούν έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.




Ειδήσεις σήμερα:

Οι βοριάδες «διώχνουν» τις μέδουσες από τις ελληνικές παραλίες

Πώς έγινε η δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα - Ο εκτελεστής τον κυνήγησε ρίχνοντας οκτώ σφαίρες

Οροθετικός ασθενής που μολύνθηκε από την ευλογιά των πιθήκων πέθανε χθες στο Περού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης