Υπουργικό: Ο Μητσοτάκης σκιαγραφεί τον οδικό χάρτη για τον «δύσκολο χειμώνα»

Υπουργικό: Ο Μητσοτάκης σκιαγραφεί τον οδικό χάρτη για τον «δύσκολο χειμώνα»

Σβήνουν και γράφουν για τη ΔΕΘ -Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου - Τα θέματα που θα συζητηθούν

Υπουργικό: Ο Μητσοτάκης σκιαγραφεί τον οδικό χάρτη για τον «δύσκολο χειμώνα»
Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη νέα πολιτική σεζόν στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα το πρωί μπορεί να γίνεται στη σκιά της υπόθεσης των υποκλοπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δεν θέλει να σταθεί σε αυτό το θέμα, με δεδομένη τη διερεύνησή της υπόθεσης στο επίπεδο των θεσμικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών που δρομολογούνται. Αντιθέτως, στη σημερινή του εισήγηση προς τους υπουργούς του κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει στη «μεγάλη εικόνα» για τη χώρα ενόψει και του φθινοπώρου που προοιωνίζεται...μαύρα μαντάτα στο μέτωπο της ενέργειας, σκιαγραφώντας τον οδικό χάρτη ενόψει. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη σταθερότητας και να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει πολίτες και επιχειρήσεις όσο αυτό είναι απαραίτητο για να ξεπεράσουν τον σκόπελο της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει αναφορά και στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και στη χώρα μας, όπως γίνεται και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, δίνοντας τις γενικές κατευθύνσεις ενόψει των επερχόμενων μηνών. Με δεδομένο ότι στη χώρα μας ο χειμώνας ξεκινά ουσιαστικά τον Νοέμβριο, κινήσεις εξοικονόμησης μπορούν να βοηθήσουν να κερδίσουμε χρόνο.

Όπως εξηγούν, άλλωστε, από το Μέγαρο Μαξίμου, με βάση και τις πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, το πρωτεύον πρόβλημα για τους πολίτες είναι το αυξημένο κόστος της ενέργειας, αλλά και εν γένει η κατάσταση οικονομίας. Εξ ου και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις δρομολογούνται με αυτό το δεδομένο στην τιμή του δόρατος.

Αυξημένη στήριξη

Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενέργειας σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιστρατεύει επί μακρόν αυξημένους πόρους για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εφόσον δεν υπάρξει συντεταγμένη ευρωπαϊκή παρέμβαση. Αυτό σημαίνει πόρους από τον προϋπολογισμό για το φθινόπωρο και το χειμώνα, με στόχευση τόσο τους λογαριασμούς του ρεύματος, όσο και αυτούς του φυσικού αερίου, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να "τονώσει" και το επίδομα θέρμανσης.

Η ανάγκη αυξημένης στήριξης στο ενεργειακό, πάντως, "ροκανίζει" αναπόδραστα το καλάθι της ΔΕΘ, καθώς τον πρώτο λόγο έχουν αυτές οι δαπάνες. "Οτιδήποτε άλλο πλην της ενέργειας θα είναι λελογισμένο", λέει αρμόδια κυβερνητική πηγή στο prorothema.gr, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να βάλουν φρένο στο πνεύμα της παροχολογίας, καθώς, πολύ απλά, όσο και να πάει ο τουρισμός, δεν υπάρχουν χρήματα για όσα σενάρια διακινούνται. Υπάρχει, άλλωστε, και η ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας, ιδίως αν η χώρα θέλει να πετύχει τον στόχο της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα του χρόνου.

Κρίσιμος παράγοντας, συνεπώς, ιδιαίτερα για τις παροχές του 2023, είναι το ύψος της αναγκαίας στήριξης για την ενέργεια. Με απλά λόγια, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ιδίως από τη στιγμή που η κυβέρνηση δρομολογεί αύξηση συντάξεων στην περιοχή του 6,5%, ενώ έχει ήδη προδιαγραφεί η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για Δημόσιο και συνταξιούχους. Ένα μέτρο που "παίζει" είναι αυτό της δραστικής μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50%, εφόσον είναι δημοσιονομικά εφικτό. Σε κάθε περίπτωση, από το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν πως θα μείνουν εφεδρείες στα κρατικά ταμεία. Και αυτό το δεδομένο βάζει στον πάγο, κατά τα φαινόμενα, σκέψεις για ακόμα πιο τολμηρές παρεμβάσεις σε φορολογικούς συντελεστές.

Ευρωπαϊκή αφύπνιση

Την ίδια ώρα, η επιστροφή της ευρωπαϊκής νομενκλατούρας από τις διακοπές έχει ως αποτέλεσμα τη συνειδητοποίηση του ενεργειακού Αρμαγεδδώνα που επίκειται, αν δεν ληφθούν κοινές αποφάσεις άμυνας απέναντι στις εκρηκτικές αυξήσεις που καταγράφονται στις διεθνείθς αγορές ενέργειας. Σε αυτό το πνεύμα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προαναγγέλλει ευρωπαϊκή παρέμβαση, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας θα συνεδριάσουν την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ πρότεινε χθες την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος, πρόταση την οποία έχει καταθέσει τον Μάρτιο και έκτοτε επαναλάβει πλειστάκις ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην κυβέρνηση περιμένουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και καταγράφουν με ικανοποίηση το γεγονός ότι η Ευρώπη αφυπνίζεται, έστω και καθυστερημένα. Το καλάθι, πάντως, είναι μικρό, διότι και άλλες φορές έχει προαναγγελθεί ευρωπαϊκή παρέμβαση, η οποία, εν τέλει, έχει "σκαλώσει". Εν προκειμένω, βεβαίως, το πρόβλημα έχει φτάσει πλέον στην αυλή των Ευρωπαίων, οι οποίοι ωθούνται και από το εσωτερικό τους ακροατήριο σε πιο δραστικά μέτρα.


Ειδήσεις σήμερα:

Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής προειδοποιεί για «ταραχές στους δρόμους» αν ασκηθεί δίωξη στον Τραμπ

Εκτός λειτουργίας για πάνω από 4 ώρες είχε τεθεί το Twitter

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας εισηγείται η Γερμανία να διατηρήσει σε λειτουργία τα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσιά της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης